He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A Huppa.hu-ról: Szele Tamás: ̶A̶z̶ ̶e̶l̶b̶o̶c̶s̶á̶t̶o̶t̶t̶ ̶ A felfüggesztett ügynökség

2020.04.16. 19:35 guma

Ez egy érdekes írás lesz, ugyanis magát az alapját, a hírt teljes egészében ismerjük, csak épp azt az egyet nem tudjuk, mit jelent. A legkevésbé valószínű, hogy azt, ami oda van írva, de hogy valójában miről szól, csak találgathatjuk. Fogjuk is, de előre jelzem szokásom szerint, hogy a következőkben ami nem hivatalos irat ebben az eszmefuttatásban: az spekuláció, semmi több.

Szóval, kikerült, mégpedig minden szivárogtatás nélkül, teljesen nyilvánosan egy előterjesztés, a kormany.hu-ról, mely viszonylag fontos lehet, ugyanis maga Orbán Viktor jegyzi ezekben a vészterhes időkben. Lássuk, mi van benne.

„A Kormány ……/2020. (….) Korm. határozata az egyes Hungary Helps Program megindításával kapcsolatos kormányhatározatok visszavonásáról

A Kormány visszavonja

  1. a) a „Hungary Helps” Program bevezetésével kapcsolatos feladatokról szóló 1595/2017. (VIII. 28.) Korm. határozatot,
  2. b) az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárság elhelyezése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1532/2018. (X. 25.) Korm. határozatot,
  3. c) a Hungary Helps Program megvalósításával kapcsolatos feladatokról szóló 1767/2018. (XII. 21.) Korm. határozatot.

                                                                 Orbán Viktor s. k., miniszterelnök”

Érdekes javaslat – azért nincs dátumozva, mert még előterjesztés, még nem született róla döntés, bár nem kétlem, hogy fog és az is elképzelhető, miszerint nem utasítják el – ráadásul, ami roppant szokatlan, csatoltak hozzá hatásvizsgálati lapot is. Lássuk, az mit mutat.

„H A T Á S V I Z S G Á L A T I   L A P

I. Költségvetési hatások: Költségvetési hatása nincsen.

II. Adminisztratív terhek: Az előterjesztés nem eredményezi az adminisztratív terhek növekedését.

III. Tervezett adatkezelési műveletek adatvédelmi hatásvizsgálata: A kormányhatározat elfogadása nem eredményezi újabb típusú adatkezelési műveletek bevezetését, az előterjesztésnek adatvédelmi hatása nincs.

IV. Egyéb hatások: Az előterjesztéssel elérni kívánt célon túlmenően egyéb hatás nem várható.”

Ha mondatra lehetne Pulitzert adni, az utolsó megérdemelné, annak ellenére, hogy nem sajtótermékbe szánták. Az „elérni kívánt célon túlmenően egyéb hatás nem várható”, másként szólva pont az lesz belőle, ami akar lenni és nem az lesz, ami nem akar, mondjuk hóember vagy ropogós kacsasült.

Akkor most következik a spekuláció.

Első közelítésben mindenki azt mondaná, hogy lám, nehéz idők járnak, a kormány korlátozza a feleslegesnek tűnő kiadásokat, nem rossz hír ez. Megszűnik a Hungary Helps program, mert most nekünk kell a pénz a járvány elleni védekezésre. Azért óva intenék mindenkit a szertelen ünnepléstől és az örömtüzek gyújtogatásától a nappali közepén, mert a dolog nem egészen így néz ki.

Ha ugyanis nem sajnáljuk az időt, és szépen végigolvasgatjuk a kormányhatározatokat (én erre csak kora reggel vagyok hajlandó, mikor még friss az eszem), azt látjuk, hogy az első pont a Hungary Helps programot megalapító és leíró határozat, a második arról szól, hogy ingatlant kaptak a Naphegy téren (amit ezek szerint vagy vissza kell adjanak, vagy bérleti díjat kell majd fizessenek érte), de a harmadik a legszebb, mert az azt mondja, hogy létrehozták a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zártkörűen működő Részvénytársaságot.

Létre bizony, éspedig még 2018. december 21-én. 

Na, mármost akkor mi volt ez, kormányprogram vagy ügynökség, úgy is, mint Zrt.?

Is-is, kérem, is-is.

Egyáltalán, mivel foglalkozott?

Úgy már ismerősebb, hogy „az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársághoz” tartozott?

Ja, úgy már dereng valami. Hát kérem, tekintsük a pénzügyeket, ott sok minden szokott lenni elhantolva, és nem csak ebek. Ez a kezdeményezés 3 millió eurós, körülbelül 930 millió forintos költségvetéssel indult annak idején, és fennállása alatt körülbelül nyolc milliárd forintot tolt bele a kormány. Ennek van egy részletes bontása is, amit az Index nyomán mutatnék be, ugyanis megvan, mennyi került és hova.

3,167 milliárd forintot Szíriába,
2,034 milliárdot Irakba,
1,08 milliárdot Libanonba,
372 milliót Jordániába,
321 milliót Kongóba,
310 milliót pedig Nigériába küldött a kormány.

Tekintve pedig a Hungary Helps Ügynökség honlapján szereplő bérezéseket, mely szerint a vezérigazgató 1 400 ezret keresett havonta, a gazdasági és szolgáltatási igazgató 1 100 ezret, a felügyelőbizottsági elnök ingyen dolgozott, a felügyelőbizottsági tagok ellenben havi 150 ezerért, azt kell mondanunk: megvan minden fillér, tiszta a könyvelés.

hungary_helps_berezes.jpg

Kicsit túl tiszta is, mert tudomásom szerint nem csak közvetlen segélyezéssel foglalkoztak, hanem konferenciákat, könyveket, kiállításokat, filmeket, kutatásokat, honlapokat is támogattak, és ezek sem két fillérbe kerülhettek, ennek az árát feltételezem, a vezetőség a magánvagyonából adta össze. De ezt most ne bolygassuk: mennyi volt az idei költségvetésük, aminek most már búcsút inthetnek?

A tavaly nyáron megjelent 2020-as költségvetés szerint 3,3 milliárd forinttal gazdálkodhatna a Hungary Helps idén.

Mennyivel? Ez aprópénz. Nem tréfálok: ez nincs egy kilométer vasút sem, ez egy harmad vidéki stadion. A vasútkilométer úgy merült fel, mint mértékegység, hogy utánanéztem volt: a Mészáros Lőrinc által korszerűsített Debrecen-Füzesabony vasútvonal kilométere 3,6 milliárd forint, ami jelentősen több az eddigi csúcsnál, bár azt is ő tartja: a Szolnok-Szajol vasútvonal kilométere 3,29 milliárd forintra jött ki, de annak oka volt, építettek ugyanis hozzá egy új Tisza-hidat, az emelte meg az árát ennyire.

Csak jelezném, hogy a Debrecen-Füzesabony vonal 103 kilométer hosszú.

Szóval elég kis összeg „veszett oda”, mármint ahhoz képest, amekkora összegek a kormányberuházásokban kerengeni szoktak, mondhatnám, villamospénz: de ki vesztette el?

Elvileg egy kongói szemklinika.

A Hungary Helps Programmal kapcsolatos utolsó kormányzati hír az, hogy:

„A kormány a Hungary Helps Program keretében támogatja a dr. Hardi Richárd misszionárius-szemorvos által a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén fekvő Mbuji Mayi-ban működtetett szemészeti központot. A magyar alapítású intézmény évente 25 ezer betegnek nyújt ellátást, egyedüli ilyen szaklétesítményként egy 8 millió fős tartományban. A mostani adomány lehetővé teszi a központ stabil és környezetbarát energetikai ellátását, ami elengedhetetlen a beavatkozásoknál.”

Mielőtt fel méltóztatnak ordítani, hogy „évente 25 ezer beteget kezeltek volna a magyar állam pénzén?”, jelezném: a támogatást nem a kezelésre kapták volna, hanem a környezetbarát energiaellátásra, magyarul: napelemre. De nem kapják. Pedig Kongóban gyakori a parazita okozta szembetegség (amit ismétlem, nem a mi pénzünkön gyógyítanak, mi a napelemet adtuk volna), ahogy ebből a tanulmányból is láthatjuk.

Jó, Kongó most pénz nélkül marad, de miért szűnt meg a program? Mert az a maximum kilencmilliárd forint, amibe eddig került, három kilométer vaspályára sem elég Füzesabony felé.

Ahogy azt sem értettük, miért indult, most azt nem értjük, miért állt le.

Ráadásul a Hungary Helpsnek nem volt köze a mexikói templomfelújításhoz vagy a hanoi magyar kultúrházhoz, a Can Tho-i onkológiai kórházhoz – ezek mind a kormány és a külügy egyéb beruházásai. A hanoi kultúrház eddig 7,1 milliárdba került, az onkológiai kórház Can Thoban húszmilliárdba, bár az mintha már kezdene működni, a mexikói templomrestauráció kétmilliárdba, szóval itt nagyobb pénzek járnak-kelnek, mint a program esetében.

Azt is megmondom, miért: a távoli országokban követhetetlenek a kiadások. Ha Budapesten elindul egy állami beruházás, akkor jó eséllyel minden tapasztaltabb ember tudja, mennyit fognak belőle elsikkasztani, mennyivel lépik túl az előirányzott keretet, és mennyit fog késni az átadás. Ha azonban Juarezben vagy Can Thoban indul el ez a beruházás, még közérdekű adatigénylést sem lehet beadni a helyi hatóságokhoz, mert szóba sem állnak magyar újságíróval: ott megeshet, hogy egy vörös centet sem költenek magára a beruházásra, eltűnik a pénz nyomtalanul. A Mekong deltájában például már másodszor építjük ugyanazt a kórházat.

Szóval, ezek a nagy üzletek, a Hungary Helps a maga kisebb költségvetésével ilyenekre nem volt alkalmas. De akkor mire kellett, mármint azon kívül, ami hivatalosan a célja lett volna?

Nos, innentől koromsötétben tapogatózunk. Tekintve a tevékenységi területüket (Közel-Kelet, Afrika) talán, de csak talán a magyar külpolitikának lehetett rájuk valamilyen formában szüksége, mármint nem a hivatalosnak hanem a kevésbé nyilvánosnak. De sem ezt, sem az ellenkezőjét nem fogjuk biztosan megtudni soha. Azért nem lehet véletlen a cég nevében az „ügynökség” szó, lehet, stirlitzi értelemben használták.

Hölgyeim és uraim, kedves barátaim, ez volt a Hungary Helps.

Nem tudjuk igazából, minek hozták létre, nem tudjuk, mire volt jó, mire használták és főleg nem tudjuk, miért szűnt meg.

Egyszer talán kiderül.

Update: Gulyás Gergely legújabb nyilatkozata szerint NEM szűnik meg a Hungary Helps, csak az idei forrásait vonják el. Kár is lett volna ezért a remek fejtörőért – akkor jövőre folytatjuk az elmélkedést e tárgyban.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5615617566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása