He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Kijárási korlátozások jönnek, 300 fertőzött Magyarországon – hírek a koronavírus-járványról percről percre

2020.03.27. 11:15 guma

Orbán Viktor kijárási korlátozásokat jelentett be a Kossuth rádióban. Az intézkedés szombattól lép érvénybe, a részletei már megjelentek a Magyar Közlönyben. Közben Magyarországon 300-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, de az operatív törzs közlése szerint fel kell készülni arra, hogy több ezren megbetegszenek. Kövesse velünk a koronavírus-járvány híreit percről percre!

folytatás: itt

Kijárási korlátozás: itt a felsorolás, mikor lehet elhagyni a lakást

Megjelent a részletes lista, hogy mi számít alapos indoknak a kijárási korlátozás alatt, amikor el lehet hagyni a lakásunkat.

Orbán Viktor pénteken bejelentette:

kijárási korlátozást vezetnek be szombattól, március 28-tól április 11-ig.

A Kossuth rádióban elhangzott bejelentés után nem sokkal megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet is a korlátozásról. "A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor" – áll a jogszabályban.

Itt a felsorolás, számít alapos indoknak:

  • a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,
  • napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése,
  • az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),
  • az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés,
  • a házasságkötés és a temetés szűk családi körben,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletbe történő vásárlás,
  • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
  • a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat,
  • a piacon, a helyi termelői piacon történő vásárlás,
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben történő vásárlás,
  • az benzinkút felkeresése,
  • a dohányboltban történő vásárlás,
  • a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele,
  • a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele,
  • a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele,
  • a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele,
  • a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele,
  • az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása,
  • a szülői jogok és kötelezettségek,
  • a hitéleti tevékenység.

Alapos indok továbbá a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) részére történő segítségnyújtás.

A rendelet szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani, tömegközlekedésen is.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – pedig egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal a megkötéssel, hogy másoktól itt is meg kell tartani a legalább 1,5 méteres távolságot.

Továbbá a vendéglátóhelyeken – az ott foglalkoztatottak kivételével – tilos a tartózkodás következő két hétben (korábban itt az volt a kikötés, hogy délután 3 után nem lehet tartózkodni, de ezen szigorítottak). Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Bevezetnek egy olyan korlátozást is, hogy "saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja" csak. Ebben az idősávban a 65 évnél fiatalabbak nem lehetnek ezekben az üzletekben az eladókat kivéve.

A kijárási korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet segítségével. A rendelet megszegése szabálysértésnek minősül, amit helyszíni bírsággal szankcionálhatnak, ötezertől 500 ezer forintig.

https://hvg.hu/itthon/20200327_Kijarasi_korlatozas_itt_a_felsorolas_mikor_lehet_elhagyni_a_lakast?s=hk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8815563528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása