He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Országgyűlés nélküli, tejhatalommal feruházott rendeleti kormányzás jön, határozatlan időre?

2020.03.22. 16:35 guma

Rendeleti kormányzás: Gulyás Gergely és Kocsis Máté egyszerre szólaltak meg

Közös videóüzenetben kérte az Országgyűlést a koronavírus-törvény elfogadására Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Rendeleti kormányzás, határozatlan időre

A Facebook oldalaikon közzétett felvételen Gulyás Gergely emlékeztetett, a kabinet tizenegy nappal ezelőtt hirdetett veszélyhelyzetet az ország egész területére, mert a koronavírus elleni védekezés gyors döntéseket tett szükségessé.    

A miniszter hangsúlyozta, ennek eredményeként sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek nem kell a hiteleiket visszafizetniük december 31-ig, az iskolások és az egyetemisták távoktatásban tanulnak, a rendezvényeket betiltották a szabad és a zárt terekben, a járulékfizetési kötelezettség alól mentességeket kaptak a legnagyobb válságba jutott szektorok munkaadói, a munkavállalóknak pedig csak az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük.    

A kormány emellett a munkajogi szabályokat igyekszik úgy alakítani, hogy megvédje az álláshelyeket, a határokat pedig lezárta és kontrollálja.    

Gulyás Gergely aláhúzta, ezeknek az intézkedéseknek a fenntartásához, valamint

a további szükséges lépések meghozatalához kérik az Országgyűlés jóváhagyását.

A rendeleti kormányzás lényegéről itt írtunk. Cikkünkben arra is kitértünk, hogy a javaslat azonnali elfogadásához a házszabálytól való eltérés megszavazására lenne szükség (vagyis 4/5-ös támogatottságra), de Kocsis Máté már jelezte a napokban, hogy ha a házszabálytól való eltérés nem jön össze, akkor elfogadják a javaslatot 8 nap múlva normál menetrendben.

Kocsis Máté úgy fogalmazott, most az Országgyűlésen a sor, a parlamentnek kell döntenie arról, hogy megerősíti-e a kormány eddigi intézkedéseit, meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet és felhatalmazza-e a kabinetet további hatékony intézkedések meghozatalára a koronavírus elleni küzdelemben.    

A legnagyobb parlamenti frakció vezetőjeként a politikus arra kérte a többi képviselőcsoportot, hogy hétfőn támogassák a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalását, kedden pedig fogadják is azt el.    

"Ez most nem a politikai viták ideje!" - zárta szavait Kocsis Máté.

Mit gondolnak róla az elemzők?

A pénteki törvényjavaslatot szombaton állásfoglalásban értékelte a Political Capital elemzőcég. Azzal kezdik, hogy "senki sem vitatja, hogy a rendkívüli helyzetek, mint amilyen a koronavírus-járvány is, rendkívüli jogi válaszokat is igényelnek". 

A kormány által benyújtott – a nyilatkozatok alapján az ellenzéki képviselők egy részének támogatását is élvező – javaslat azonban határozatlan időre hárítana el gyakorlatilag minden jogi akadályt a kormány útjából, és tenné lehetővé a törvényes keretek ignorálását bármely lépéséhez, rendelkezéséhez

- emelik ki a politikai elemzők.

A javaslat szövege szerint a kormány „rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat” - emlékeztetnek.

Ez lényegében teljhatalmat jelentene, ráadásul a kormányra volna bízva, mikor hajlandó lemondani róla - mutatnak rá a szakértők.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy "a rendkívüli jogi helyzeteket könnyű bevezetni, de annál nehezebb visszatérni belőlük a normális jogrendbe". "A rendkívüli jogi helyzetekkel való visszaélés nem csak Magyarország esetében jelent veszélyt; Izraelben a parlamenti többségét éppen elvesztő Benjámín Netanjáhu éppen felfüggesztette a parlament és a bíróságok működését" - emlékeztetnek.

A kormány célja ezzel szerintük az Országgyűlés meggyengítése.

Úgy vélekednek, hogy

nincs racionális magyarázat a jelen helyzetben a veszélyhelyzet időbeli korlátozások nélküli meghosszabbítására.

Arra is kitérnek, hogy "intő jel lehet, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet 2016 márciusa óta fél évente meghosszabbítja a kormány, annak ellenére, hogy annak feltételei azóta megszűntek".

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200322/rendeleti-kormanyzas-gulyas-gergely-es-kocsis-mate-egyszerre-szolaltak-meg-421180?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2515544848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.22. 17:13:44

Már és még érvényben van egy rendkívüli állapot lassan 5. éve a migráncs veszély miatt. Akkor minek ez az újabb? A vuhani vírus is migráncs, nem őshonos kishazánkban. :-)

Jogi probléma megoldva, már megkaptátok a rendkívüli állapototokat, csináljátok (a semmit) ahogy eddig is. :-)

guma 2020.03.23. 09:27:13

biztos nem mindenre kiterjeszteni a tejhatalmat és kérdéseket pl rémhírként beállítani...
süti beállítások módosítása