He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ezek a tüneti különbségek a koronavírus, a megfázás és az influenza között

2020.03.20. 08:00 guma

A The Times táblázatban gyűjtötte össze, hogy milyen tünetekkel jár a koronavírus, a megfázás és az influenza. Ha bizonytalan abban, hogy elkapta-e a koronavírust, vagy csak az influenzát nyelte be, esetleg csak nem öltözött fel rendesen és megfázott, de nem akar orvoshoz menni, akkor ez a táblázat segíteni fog. 

innen

Nem, a koronavírus nem olyan, mint egy sima influenza: ezek a fő különbségek a két járvány között

A koronavírus-járvány sokkal súlyosabb egy szezonális influenzánál, ezért komolyan kellene venni.
Láz, száraz köhögés, fájdalmak, fáradtság - a koronavírus-fertőzést csakugyan hasonló tünetei miatt sokan egy szezonális influenzához hasonlítják, sőt, akadnak, akik pontosan e címszóval megpróbálják elbagatellizálni az intézkedések súlyát is. 

Bár tény, hogy a betegség a koronavírus esetében is gyakran enyhe lefolyású, és akár tünetmentes is maradhat, több meghatározó különbség van a két járvány között, amely a koronavírust sokkal súlyosabbá és veszélyesebbé teszi, ezért valóban nagyon fontos lenne most, hogy mindenki komolyan vegye az önkéntes karantént.

Több a halállal végződő fertőzés

Sajnos a mai napig akadnak olyanok, akik azzal érvelnek az intézkedések maradéktalan betartása ellen, hogy egy szezonális influenzajárvány is legalább annyi halálesettel jár a veszélyeztetett csoportokban, mint a koronavírus-fertőzés. A számok azonban mást mutatnak.

Francois Balloux, a University College London professzora az Agence France-Presse hírügynökségnek elmondta, hogy a COVID-19 által okozott betegség nagyjából a megerősített esetek 3,5%-ában bizonyul halálosnak, míg a szezonális influenza 0,1%-ban végződik halállal. Hozzátette: bár a fertőzöttek száma jóval magasabb a teszttel igazoltnál, és a helyi egészségügyi ellátás minőségétől is függenek a számok, átlagosan 2% körül lehet a halálozási arány, amely még mindig körülbelül 20-szorosa az influenzának.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a számot nehéz megítélni, azt pontosan meghatározni csak a járvány elmúltával lehet. A jelenlegi kimutatások szerint a különbségek országonként is nagyok: Olaszországban már 6,7% a vírus mortalitása, míg Németországban 0,1%, noha ebben az is közrejátszhat, hogy előbbiben az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt kevesebb enyhe lefolyású betegséget vettek be az adminisztrációba. Jelenleg a számokat csak a diagnosztizált esetek és az eddigi halálos végkimenetelek összevetésével lehet becsülni, ám a fertőzés 2-8 hetes lefolyásából adódóan jövőbeli diagnózisok és halálesetek még sokat módosíthatnak az összképen.

A fiatalabbaknál is sok a súlyos eset

A halálos áldozatok számánál talán még fontosabb különbséget jelent a súlyos esetek aránya. A szakértők szerint nagy az esélye, hogy a pandémia idején hirtelen megsokszorozódik a kórházi ápolást igénylő fertőzöttek száma, akiknek esetenként lélegeztetőgépre van szükségük az életben maradáshoz.

A kínai esetek elemzéseiből kiderül, hogy a halálesetek többsége az idősek körében volt, a 80 év felettiek esetében 14,8%-os volt a betegség miatt elhunytak aránya, de több forrás rámutatott arra, hogy a fiataloknál is jelentős a súlyos esetek száma. A Centers for Disease Control and Prevention jelentése azt mutatja, hogy a fertőzés első időszakában az USA-ban a kórházi ápolásra szorulók - 508 fő - 17%-a 55 és 64 év közötti, 18%-a 45 és 54 év közötti, 20%-a 20–44 év közötti volt, míg az intenzív osztályra kerülők - 121 fő - 36%-a 45 és 64 év közötti volt.

Sokkal agresszívabban terjed

A koronavírus szaporodási rátája a kimutatások szerint kétszer magasabb egy sima, szezonális influenzánál. Míg egy influenzás beteg átlagosan 1,3 új embert fertőz meg, egy koronavírust terjesztő, akár tünetmentes fertőzött 2-3 embernek átadhatja a kórt. A terjedése nagyon gyors és agresszív, ezért rendkívül fontos, hogy mindenki betartsa az önkéntes házi karantént, ezáltal lassítson a fertőzések ütemén.

Nincs védőoltás

Az influenzáról rengeteget tud az orvoslás, a COVID-19 vírusról azonban még hiányosak a tudásaink. Az influenza elleni védekezés egyik bástyája a megelőző oltás, amely a becslések szerint csak az Európai Unióban évente 37 ezer ember életét menti meg. Beadása különösen ajánlott idősek, várandósak, krónikus betegek, legyengült immunrendszerűek, gyermekek számára, akik a kockázati csoportba tartoznak.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a koronavírusra az influenzával szemben jelenleg még nincs védőoltás. A vakcina fejlesztése már januárban elkezdődött, ma is kutatók százai dolgoznak a folyamaton, ám még hosszú ideig eltarthat, mire hatékony és biztonságos ellenanyag állhat az emberiség rendelkezésére.

A megelőzés és a lassítás lenne a kulcs

A két járvány között természetesen vannak hasonlóságok a tüneteiken túl is. Mindkét vírus cseppfertőzés útján terjed, ezért hasonlóképpen lehet megelőzni, ezzel pedig mérsékelni a fertőzöttek számának hirtelen megugrását, ami nálunk is rég nem látott terhet róna az egészségügyi ellátásra, és a kórházak, intenzív osztályok munkáját elképesztő módon megnehezítené.

Időt kell nyernünk, hogy a vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak rá a magyar egészségügyi ellátórendszerre. Ehhez a leghasznosabb eszköz, hogy korlátozzuk a személyes találkozókat. Arra kérek mindenkit, hogy aki csak teheti, maradjon otthon! Ha pedig kénytelenek vagyunk emberek közé menni, akkor tartsunk 1-2 méteres távolságot.

Fogjunk össze és vigyázzunk egymásra! #Budapest #maradjotthon #vigyázzunkegymásra

 Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legfontosabb, amit megtehet az ember ebben az időszakban, ha kerüli az érintést, a kézfogást és a puszit, gyakran és legalább 30 másodpercen át szappannal kezet mos, vagy kézfertőtlenítőt használ, nem érinti meg az arcát, és - különösen betegség esetén - maszkot visel.

A tömegközlekedést és a közösségbe járást most a legszükségesebb időre kell redukálni, tüsszenteni vagy köhögni zsebkendőbe kell, azt zárt szemetesbe kidobva - zsepi hiányában pedig könyökhajlatba -. A boltokban egyre inkább a bankkártyahasználatot javasolják, és az emberek közötti 1-2 méter távolság tartását, valamint a közlekedési eszközökön is korlátozásokkal kell számolni a biztonság érdekében.

Karanténslágerrel a terjedés lassításáért

Itt egy szuper zenés videó Kovács András Péter humoristától, ami segít megérteni és megjegyezni, hogy mi a jó reakció, ha a vállán csücsülő ördögfiókák megpróbálják otthonról elcsábítani az embert.

 Fontos tudatosítani, hogy az ember tünet nélkül is lehet vírushordozó, ezért ha azt szeretnéd, hogy az egészségügyi intézmények elbírjanak a várhatóan erősen megnövekedő teherrel, és ne húzódjon el sokáig a járvány hatása, vedd komolyan az intézkedéseket, halaszd el a személyes találkozókat, és maradj valóban otthon egy rövid időre!

Mik a teendők a tünetek esetén?

Ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, a közösség érdekében tilos a házi orvoshoz személyesen elmennie, helyette telefonálni kell. Mutatjuk, pontosan mik a teendők.

 https://femina.hu/egeszseg/koronavirus-influenza-jarvany-kulonbsegek/

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4215529714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2020.03.20. 08:07:33

mindenkinek szép napot! :)))

maradjatok otthon, már aki ezt megtudja valósítani, biztos nem csavarog most - remélem!

vigyázzatok, figyeljetek magatokra és egymásra!
(nekem még a szomszédok is SMS-tek, hogy bármi van,vagy kell, szóljak :))))

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.20. 08:54:10

@guma: :-) Jaja. Én is a home office-t tolom. Igaz már 19. éve. :-)

Lehet ezt még fokozni. Ha majd az utcai rendőr járőr is home office-ban végzi a szolgálatát, az lesz csak az igazi mátrix féling. :-)

mgdé 2020.03.20. 15:22:16

My Home my Office ...

Pedig saját várat jobb szeretnék. :D

guma 2020.03.20. 19:19:22

@mgdé:

kis harácsoló!
a terasz már nem is elég? :)))

@rdos:

pihent vagy! ilyen viziót! :-D

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.20. 19:39:49

@guma: Ilyen vizilót a Kilincs ami nincs-ben láttam a Bud Spencerrel és a Terence Hillel. :-)

Ja? Nem is. Az az Én a hippopotámussal vagyok-ban volt az ilyen viziló. :-)

guma 2020.03.21. 11:25:26

@miről van itt nagybasz0:

szerinted hiányom van "valamiben"? :-DDDD

gazoló 2020.03.21. 13:31:27

@miről van itt nagybasz0: harmadik nap is coming)

ááááááá ettől kész vagyok)) meg mástól is)

gazoló 2020.03.21. 19:32:43

@miről van itt nagybasz0: DDD

naugye

a negyediken hallgass jó zenéket,valami jóféle töményet kortyolgatva a 'körbemocin)

www.youtube.com/watch?v=U-TGvfkTSiw

gazoló 2020.03.22. 17:04:01

@boborján20:

kösz a távoliak hazamenekültek..önkéntes karantén,egyébként csak weben közlekedünk,de még nincs gond,hálistennek..

remélem ti is jól))

vigyázz magadra,zárkózzatok be tessó!

taga20 2020.03.22. 19:26:35

@Quercus erdész:

mi van fogyatékos, megtámadta a zagyadat a vírus?

ugyan mit beszélek, szegény vírus csak az idejét pocsékolta a fejedbe:)))

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.24. 14:47:34

@gazoló: A karantén "összehozza a népeket". Olvastam valahol, a kínai karantén után megnőtt a válások száma. :-)

Más és még mindig móka és kacagás.

Nemzetközi járvány kitekintő

NÉMETEK: Otthon maradnak nyugodtan.
OLASZOK: Elmennek bulizni.
MAGYAROK: Azon vitatkoznak, hogy erről most a kormány, az ellenzék, trianon, a Don-kanyar, a holokauszt, Kádár, Gyurcsány Soros Orbán vagy Horthy tehet.
OROSZOK: A víros rejtélyes módon eltűnik.
SZLOVÁKOK: A vírust lassítja, hogy számos település nevét nem képes kimondani, ezért tovább halad.
LENGYELEK: Inkább visszafordul Szlovákiába.
BRITEK: Kilépnek a járványból.
FRANCIÁK: Megadják magukat.
HOLLANDOK: Felvásárolják a könnyű drogokat a karantén előtt.
BELGÁK: Segítenek vásárolni a hollandoknak.
ROMÁNOK: átálltak a vírus oldalára.

Mossál gyakran kezet, a szomszéd szobában karanténban lévő pároddal e-mailben vagy sürgős esetben neten keresztül csetelve társalogj és nem lesz semmi baj. :-)

gazoló 2020.03.24. 17:11:12

@rdos: DDD

höööööö

"sertéspestissel tepsizték a sertés tetemeket. :-( Eltetetem a sertés tetemem. :-("

tegnap óta ezen röhögök te "rímhányóivadék))

még a betárcsázós net hőskorában korholt az asszony,hogy netről a világot kétszer megkerülve küldtem neki 'ingyensmst a szomszéd szobába..most vadul szkájpol ugyanott)

...

kepkuldes.com/images/b0f14a3e64db8c7e06382c8cd5afd10a.jpg

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.24. 18:02:40

@gazoló: Jaja. Felhasználónév "matav", jelszó "matav", Még a betárcsázásós időszakban este tíz és másnap hajnali 6 h között? negyven fillér per percért. Azok voltak a szép és kialvatlan - álmatlan idők. :-)

A rímhányást vállalom, Nyomasek Bobó óta. :-)

boborján20 2020.03.24. 18:09:26

@gazoló: hallod tezsvérem, a templomban is keményedett a helyzet:)))

coub.com/view/2aiwpd

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.26. 13:14:04

@gazoló: Hogy a küldött képedre is válaszoljak. A képed az itallapról (alkohol lista) szólt. :-) Elismerve az itallapon üdsik, kávék, limonádék és egyéb perverz diók is vannak. :-)

Mikor látunk újra itallapot a kedvenc ivónkban? :-( Mondjuk eddig is home office-ban toltam, de aktuális - most lefújt munkám alapján talán idén augusztusban. :-(

Na mindegy. Nem kell szomorkodni! Olyan rossz még soha nem volt, hogy annál ne lehetne rosszabb. :-)

gazoló 2020.03.26. 18:41:27

@rdos: @boborján20:

ha eccer végetér ez a rémálom és túléljük,csacsira vedeljük magunkat a csarnavölgyben))

addig,bújjatok el barátaim!

kepkuldes.com/images/a38a735269c3605aa40623ebbd62c3ea.jpg

boborján20 2020.03.26. 18:57:51

@gazoló: tezsvérem, ha a vírus, dzsézusz, vagy a karma úgy akarja, akkor én ott leszek:)))

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.26. 19:39:10

@boborján20: Én is taga. :-) Mitől lettél boborján húsz? :-)

boborján20 2020.03.26. 19:45:33

@rdos: pótnickemet használom, me van egy blog, ahonnan rendszeresen kiraknak, pedig nem csináltam semmit:)))

guma 2020.03.26. 22:57:32

@gazoló:

@boborján20:

@rdos:

így kell ezt csinálni! készülni a jobb napokra :-))))

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.26. 23:21:36

@guma: Tudjátok mit szeretek bennetek? Hát Titeket :-)

"Több szívből vérzek".

Lehet hogy már linkeltem.

www.youtube.com/watch?v=XhZ_XkmS1ew

eszti..... 2020.03.26. 23:34:36

@gazoló:

addig is igyatok rendesen!
szerintem elvonóra kell mennem, mire véget ér ez az őrület. :D :D

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.03.26. 23:36:37

Hány jé-vel írják hogy Siófok?

Boccs, ez egy ilyen nap. Geszti nap.

www.youtube.com/watch?v=B1wSph_CtZA
süti beállítások módosítása