He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A kormánykommunikációról ez a MÜOSZ véleménye

2020.03.19. 18:50 guma

MÚOSZ: A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás

Vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra emberéleteket veszélyeztet – figyelmeztet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A miniszterelnök szerdán élő Facebook-bejelentkezésben jelentette be, hogy a kormány gazdaságélénkítő csomagot készített a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére. Ez azonban nem ment zökkenőmentesen, mert a videó szaggatott, és hallani sem lehetett, miről beszél Orbán Viktor. A bejelentésről készült, már hallható felvétel végül jó fél órával az eredetileg megjelölt időpont után került ki a kormányfő közösségi oldalára. Eközben a közmédiában szőlőt metsző munkásokkal beszélgettek.

Arra is figyelmeztetett a szervezet, hogy "az újságírók föltett kérdéseire válaszolni kell – nem húsz percben, hanem annyi idő alatt, amíg a releváns válaszok el nem hangzanak. Ha a sajtótájékoztatót tartó illetékesek nem érnek rá, akkor a kormány küldjön olyanokat helyettük, akiknek belefér az idejükbe, hogy válaszolnak.

A sajtó munkatársai tízmillió magyar embert képviselnek, velük szemben is tiszteletlenség, ahogyan a kormány képviselői a munkájukat végző újságírókkal bánnak".

A MÚOSZ-nál sem értik, hogy a tájékoztatásban miért nem közlik a járványhelyzetre vonatkozó részletes (területi és életkori bontású) információkat. Ezek – jelezték – a hatályos nemzetközi egyezmények és az alkotmány alapján ugyanúgy nyilvánosak, mint a környezeti adatok (szmogtérkép) vagy egy esetleges nukleáris baleset idején a sugárzási adatok.

Emlékeztettek arra is, hogy Magyarországon kívül az összes uniós tagállam haladéktalanul, nagy részletességgel publikálja ezeket az információkat, hogy az emberek megalapozott döntéseket tudjanak hozni a saját biztonságuk érdekében.

A kormány az információk visszatartásával alapvető jogokat (a szabad tájékozódáshoz, valamint a testi egészséghez való jogot) sért meg súlyosan

– jelezték.

Kitértek arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatója szerint a hatékony védekezésben "a kulcs az állampolgárok informálása", ám ha a kormánykommunikáció az elhallgatásra és a tévinformációk közlésére épül, ha a járványt az idegenellenes érzületek felkorbácsolására, a vidék-Budapest ellentét szítására használják föl, akkor a tájékoztatás nem tesz eleget a legfontosabb funkciójának: nem segít a helyes egyéni döntések meghozatalában, hamis biztonságtudatot sugall, amint ennek számos jelét tapasztaljuk is.

Azt is írták, hogy mindeközben még mindig nem tudni, hogy

  • hol járt a budapesti bulinegyedben az a cseh állampolgár, aki az egyik legelső magyarországi fertőzött volt,
  • koronavírus-fertőzésben halt-e meg február 29-én az az idős magyar nő, akinek a gyereke utóbb bizonyítottan megfertőződött.

"Ez önmagában is megmagyarázhatatlan, egyben kétségessé teszi azt a kormányzati állítást, hogy iráni diákok voltak az első hazai fertőzöttek" – fogalmaztak.

A MÚOSZ arra kérte a kormányzati kommunikáció résztvevőit, hogy a lakosság biztonsága érdekében változtassanak a hibás, a vészhelyzetben létfontosságú közbizalmat gyorsan erodáló gyakorlatokon.

Erre reagálva közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amelyben arra figyelmeztette a kormányzatot, hogy vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra ugyanakkor emberéleteket veszélyeztet.

"Egy országban, ahol az adófizetők évi 130 milliárd forintot fizetnek a közmédia működtetéséért, megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja a vészhelyzetei kommunikációra. A magyar államnak nem feladata Orbán Viktor Facebook-követői táborának növelése, ellenben alkotmányos kötelezettsége, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtson az ország polgárainak az erre fenntartott kommunikációs eszközökön keresztül. Ha a kormányfő közölni kíván valamit a lakossággal, használja a rádiót, a televíziót és az internetes hírportálokat. A Facebook egy amerikai magáncég, a Facebook-fiók nem lehet a hivatalos magyar kormánykommunikáció felülete " – olvasható a közleményben.

A járvány kezeléséért felelős operatív törzs tájékoztatóiról is véleményt mondott a szakmai szervezet. Szerintük azok "jelen formájukban diszfunkcionálisan működnek". A MÚOSZ szerint a kormányzati megszólalók "arrogánsak és felkészületlenek. A járvány nem rendészeti és nem (elsősorban) politikai kérdés: egyenruhások és a kormánykommunikáció ismert, de nem szakértő figurái helyett kompetens szakpolitikus, illetve szakértő (a járványügyhöz, a közegészségügyhöz, az oktatáshoz stb. értő) válaszadókra lenne szükség".

https://hvg.hu/itthon/20200319_koronavirus_jarvany_kormanyzati_kommunikacio_veszelyhelyzet_muosz?s=hk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8615535628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása