He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Bálint napi gyűjtemény ;-)

2020.02.14. 05:39 guma

 Szent Bálint a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban Valentine napján tartott Valentine's Day ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi "szerelmes-ünnepként". WikipédiaKéptalálat a következőre: „bálint nap”

Bálint-nap és a magyar néphagyomány

Bálint-nap és a magyar néphagyomány

Sajnos február 14-e egyre inkább a giccsparádés Valentin-napról szól, amikor a virág- és ajándéküzleteket elöntik a szívecskét tartó macifigurák, a love és forever feliratok. Pedig a Bálint-naphoz nagyon sok szép, régi néphagyomány és megfigyelés kötődik, amiket nem kellene elfelejtenünk és méltón meg lehetne ünnepelni ezt a tavaszváró napot.

A köztudatban már elhomályosult, de a Bálint-nap az ókorból eredő keresztény vallási ünnep. Szent Bálint a szerelmesek, jegyesek, ifjú házasok, továbbá a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje volt. A történet úgy tartja, hogy mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius római császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt, február 14-én, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Innen eredeztetik a Bálint-napi üzenetküldés szokását.

Február 14-ét szerelmesek napjaként Magyarországon csak 1990-től ünneplik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar néphitben nem volt e nap korábban is ünnep. Igaz, kicsit másképp, mint most. A hosszú tél után a tavaszvárás gondolatát kapcsolták hozzá.

A Bálint-napi időjárásból következtettek, milyen lesz a termés abban az évben. Száraz, hideg idő esetén jó termést vártak. A gazdasszonyok ekkor ültették tojásokra a kotlóstyúkokat, míg a férfiak szerint az ekkor ültetett facsemete bizonyosan megered. Ezen a napon elkezdték metszeni a gyümölcsfákat és a szőlőt, párosítani az állatokat.

A népi megfigyelések szerint ilyenkor mindenhol megszólalnak a verebek, jelzik a tavasz közeledtét, valamint visszatérnek a vadgalambok.

Bálint Sándor néprajzkutató jegyezte fel azt a régi magyar hagyományt, hogy e napon „csíkot söpörnek”, vagyis utat vágnak a szegediek az udvaron (akár van hó, akár nincs), s oda mindenféle gabonaszemet, aszalt gyümölcsöt szórnak ki az ég madarainak. A cserszegtomaji gazdák pedig Bálint napkor, még napfelkelte előtt megkerülik a birtokot, hogy a tolvaj madarakat távol tartsák a szőlőtől. Balatongyörökön hasonló szándékkal metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket. Feketicsen pedig úgy tartják, ha Bálint napján megszólal a pacsirta, s azt mondja: "csücsülj be!", akkor még hidegre kell számítani. Topolyán a szeles időt nem szeretik a háziasszonyok, mert ez azt jelenti, nem lesz sok tojás egész évben. A férfiak meg az esőtől félnek, mert a hagyomány szerint akkor a kukoricán kívül másból nem lesz jó termés.

Persze számos szerelmi praktika is kötődik ehhez a naphoz. Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmes.

Ha valaki kilenc kútról vizet hoz, és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. Naplemente után pedig nem szabad sepergetni a lánynak, mert nem megy férjhez.

https://pestpilis.hu/balint-nap-es-magyar-nephagyomany

Világszerte, de főleg az angolszász országokban február 14-én tartják a Bálint-nap (angolul Valentine’s Day) ünnepét,

amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt, mint Valentin-nap vált ismertté. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje.

Szent BálintA Valentin-nap története az ősi pogány kultúrákig nyúlik vissza. Rómában február 15-én tartották a pásztorünnepet, azaz a Luperkalia (Luperkusz isten a nyájak és a termés védelmezője) fesztivált. Az emberek énekelve és táncolva könyörögtek Luperkuszhoz, hogy védje meg őket és nyájaikat, valamint hogy tartsa meg termékenységüket.

Akkoriban a fiatal férfiak és lányok élete szigorúan el volt választva egymástól, viszont a fesztivál előestéjén február 14-én a lányok nevét felírták egy papírra és egy tálba tették. Minden fiú húzott egy nevet, aki így párja lett az ünnepségen és sokszor egy egész életen át.

A feljegyzések szerint a 3. századból, II. Claudius római császár idejéből három Valentinus nevű keresztény mártír is ismert, de azt nem sikerült azonosítani, hogy melyikük tiszteletére rendelte el 496-ban I. Gelasius pápa Valentinus ünnepét, így indokolva azt: „…akiknek nevét méltán tisztelik, de akinek cselekedeteit csak az Isten ismeri.” A római katolikus naptár szerint 1969-ig ünnepét február 14-én tartották, amikor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából. Ez a nap azonban ma is Bálint, illetve Valentin névnapja.

A szerelmesek napjának eredetét kutatva több elmélet is született,

melyek Szent Bálint történetéhez kapcsolják azt a szokást, hogy a szerelmesek ezen a napon megajándékozzák egymást.

A történet egyik változata szerint a szerelem és a szeretet ünnepének eredete Szent Valentin, római pap nevéhez fűződik, aki mártírhalált halt, mert nem adta fel kereszténységét a vallás üldöztetése idején. Kr.u. 269. vagy 270. február 14-én halt meg. A legenda szerint a börtönben töltött idő alatt üzenetet küldött barátainak, hogy szereti őket és ne felejtsék el őt.

A történet másik változata szerint Szent Bálint, Terni püspöke, aki a XIV. szádban a jegyesek és fiatal házasok védőszentje volt, mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték. A legenda szerint az uralkodó megtiltotta az udvarában élő férfiaknak, hogy megnősüljenek és érvényteleníttette a házasságokat is. Úgy látta, ha a katonáinak nincs családja, nincs kihez haza menniük, szívesebben állnak harcba, sokkal kitartóbbak és elszántabbak lesznek a csatákban.

Ennek ellenére a püspök a szerelmeseket titokban, a keresztény szokások szerint megeskette egymással és mindenki úgy hitte, hogy ezek a házasságok jó csillagzat alatt születtek. Amíg a püspök halálos ítéletét várta a börtönben, beleszeretett börtönőre vak lányába és hite erejével visszaadta a látását. Mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentintod.” Ez a Valentin-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Babonák, hagyományok

Számos babona, hiedelem, nép és szokás társult az idők folyamán ehhez a naphoz. A Valentin nap köztudottan a férjfogásról szólt, így ehhez kapcsolódik a legtöbb szokás is. Ha a lányok Bálint napba lépő éjfélkor kimennek a temetőbe, akkor megláthatják a leendő férjüket. A párna alá tett babérlevélnek is ez volt a célja, ebben az esetben ugyanis az lesz a leendő férj, akiről álmodik a lány.

Amikor már megvan a kiszemelt fiú, nem kell mást tenni, mint megenni egy kilencmagú almát, és a magokat óvatosan a fiú zsebébe rejteni, így a szerelem garantálva van. Ha ez valamiért mégsem működne, akkor a kiszemelt fiú lábnyomát ki kell szedni hóból, vagy sárból és el kell ásni a küszöb alá. Ezután már csak a házba kell csalni az illetőt, aki a küszöbön átlépve nemsokára megkéri a lány kezét. A későbbi gyermekáldást is ezen a napon lehetett megjósolni.

Félbe kell vágni egy almát és ahány magját meg tudtuk számolni annyi gyerek várható. Még a madarak is fontos szerephez jutottak. Ha egy hajadon lány verebet lát Valentin napon, akkor szegény ember lesz a férje, míg ha tengelicét pillant meg, akkor tehetős ember felesége lesz. Aki kilenc kútról vizet hoz és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, az illető mindig szeretni fogja. (Ma már talán kilenc különböző csappal is működhet a dolog!) Ha a lányos házhoz érkező fiú lábához dörgölődzik a macska, akkor a fiú abból a házból fog nősülni.

Aki Valentin-napon madárral álmodik, hamarosan férjhez fog menni. Olyan egyszerű Bálint napi szokások is születtek, mint a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz, vagy nem szabad veszekedni, megsértődni, megharagudni, mert az szerencsétlenséget hoz.

Minden országban mások a hagyományok

RosesMa már Magyarországon is az angolszász hagyományok dominálnak. A párok együtt töltik ezt a napot és ajándékokkal lepik meg egymást.

A köztudomással ellentétben, viszont már az angolszász hagyományok megérkezése előtt is fontos szerepet tulajdonítottak ennek a dátumnak Magyarországon. A népi hiedelem szerint a madarak ezen a napon tartják lakodalmukat és választanak párt maguknak. Sok helyen ezért magokat szórtak szét nekik, hogy segítsék örömüket. Azokra a területekre, ahonnan a vadgalambok elköltöztek, erre a napra várták vissza őket.

A gyümölcsöskertekben ekkor kezdték meg a fák metszését, és gyümölcsfát is ültettek, mert azok így hamarabb hajtottak rügyet, és gazdag termést hoztak. Napkelte előtt a szőlőtermesztők megkerülték a szőlőt és megmetszették mind a négy sarkán a tőkéket. Ezzel óvták őket a tolvajoktól és madaraktól. Máshol a gazda ugyanezzel a céllal körüljárta háza táját. A kőművesek ezen a napon misére mentek, imádkoztak, hogy Bálint őrizze meg őket a leeséstől a magas állványokon.

Mohácson Bálint napja régen böjti nap, amikor csak egyszer ettek, zsír nélkül főztek, templomban imádkoztak, gyóntak, áldoztak. A népszokások szerint Bálint napján jó tyúkot ültetni, mert akkor a háznak szerencséje lesz az aprójószágban egészen a következő esztendő Bálint-napjáig. Voltak, ahol a fákra perecet és aprósüteményeket aggattak, és a gyerekek együtt lakodalmaztak, ujjongtak a madarakkal.

Február 14. az időjóslásra is kiváló alkalom. Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Ha ezen a napon a pacsirta azt mondja “csücsülj beö”, még hidegre kell számítani. A szeles idő azt jelenti, nem lesz tojás egész évben, az eső azt, hogy a kukoricán kívül nem lesz jó termés.

Németországban ezen a napon a férfiak Valentin-édességcsomagokat, kártyákat, parfümöt és virágokat ajándékoznak a nőknek.

Japánban a nők ajándékozzák meg a férfiakat február 14-én és csokoládét adnak a férjeiknek, főnökeiknek, barátaiknak és a család férfi tagjainak tiszteletük kifejezéseként, majd egy hónappal később március 14-én az úgynevezett Fehér Napon a férfiak viszonozzák az ajándékokat.

Dél-Koreában hasonlóan zajlik az ünnep, de kiegészül egy Fekete-nappal, ekkor, aki sem február 14-én sem március 14-én nem kapott ajándékot, az április 14-én gyászolja ezt és tésztát eszik fekete szósszal.

Olaszországban a szerelmespárok hidakon, folyóknál vagy tavaknál találkoznak. Itt, fognak egy lakatot, amire ráírják a nevük kezdőbetűit és odazárják egy kerékpártárolóhoz. Ezután a pár mindkét tagja egy-egy kulcsot dob a vízbe és kívánnak valamit magukban. Ezeket a kívánságokat nem árulhatják el senkinek, de valószínűleg valamennyien az örök szerelemre vágynak.

Finnországban a Valentin-napot a barátság napjaként ünneplik, amelyen a barátok képeslapot küldenek és kisebb ajándékokkal lepik meg egymást.

Franciaországban a Valentin-nap a szabadság napja volt a nők számára, akik ezen a napon akár ki is léphettek házastársi kötelezettségeik alól (vagyis akár meg is csalhatták férjüket). És mindehhez a férjnek még jó arcot is kellett vágnia.

Brazíliában a szerelmesek napját június 12-én tartják a házasság védőszentjének névnapján. Februárban amúgy sem alkalmas erre az idő, amikor tombol a karneváli láz, ami inkább szól a túlfűtött szenvedélyről és testiségről, mint a meghitt szerelemről.

Angolszász területen a Valentin-nap népszerűsége Geoffrey Chaucer, angol költőnek a „Madarak parlamentje“ (Parlement of Fowls) című költeményére nyúlik vissza, mely az 1383-ban, feltehetően II. Richárd király udvarában megtartott Valentin ünnepségekre készült és ekkor adták elő első alkalommal. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek a madarak épp ezen a napon Triász, a természet istennője köré, hogy így mindegyikük egy társra találjon.

A XV. század vége óta vannak Valentin párok Angliában, akik egymásnak kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek. A virágok ajándékozásával való kapcsolat visszavezethető Samuel Pepys költő feleségére Elizabeth Pepysre, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Az angol nemesi társaság köreiben ettől kezdődően a levél és a virágcsokor kapcsolata utánzás révén meghonosodott.

Az 1800-as évektől az üzleti világ felismerte az ünnep jelentőségét, és arra buzdít mindenkit, hogy minél több és drágább dolgot vásároljunk szeretteinknek, mert ezzel fejezhetjük ki, hogy szeretjük őket. A mai ajándékozás már inkább a pénzköltésről szól, üdvözlő kártya helyett pedig inkább sms-t küldünk.

https://tudomanyplaza.hu/balint-napi-tudnivalok/

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3215320312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2020.02.14. 08:31:08

kis Kakasok! ;-)

remélem, ha nem is halmozzátok el a számotokra kedveseket minden földi jóval, azért jut időtől egy kis lélek simogatásra feléjük! :-)))

gazoló 2020.02.14. 17:28:54

@boborján20: DDD

nagy szív`ás ebben úszóleckét venni a jobbelsővel,utána tényleg ott van a `szerelem(vagy a szerlelő)

m.youtube.com/watch?v=b6ZF850khvU
süti beállítások módosítása