He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Amikor a kormány propaganda véletlenül beletenyerel az igazságba és be is mutatja...

2020.02.07. 07:56 guma

Bayer Zsolt véletlenül készített egy tanulságos dokumentumfilmet

Bayer Zsolt úgy forgatott dokumentumfilmet a gyöngyöspatai szegregációs botrányról, hogy egy klubhelyiségben összeterelt egy tucat nem cigány embert, őket meghallgatta, de az utcára, az iskolába, a hivatalba, a boltba, a kocsmába, a templomba, vagy éppen a cigánysorra már be sem tette a lábát. Mégis sikerült valami fontosat megmutatnia, ha nem is azt, amit ő szeretett volna.

2019. szeptember 16-án jogerős ítéletben kötelezték a gyöngyöspatai önkormányzatot, hogy hatvan gyereknek fizessenek 99 milliós kártérítést, mivel a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolájában származásuk alapján különítették el a roma és nem roma gyerekeket. Az ügyből csak hónapokkal később, január első napjaiban lett botrány, amikor a területért felelős fideszes képviselő a Facebook-oldalán „Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból!” felütéssel posztolt, majd három napra rá Orbán Viktor sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy igazságtalannak tartja az ítéletet:

„Én nem tudom pontosan mit kell tenni, de ez nem maradhat így, az bizonyos.”

Bayer Zsolt a helyszínre utazott és Másik Gyöngyöspata címmel forgatott filmet, amit azzal indít, hogy felidézi a 2011-es eseményeket, illetve annak egyetlen epizódját kiragadja. Kilenc évvel ezelőtt ugyanis Gyöngyöspatára figyelt az ország. Egy idős ember öngyilkosságot követett el. Egyesek akkor ezt úgy interpretálták, hogy a tragédia a helyi cigányok zaklatásai miatt következett be. A Jobbik, a Gárda utódszervezete, a Véderő Egylet kivonultak a településre és ettől kezdve elszabadultak az indulatok. Bayer Zsolt filmje ebből az egész történetből szinte semmit nem mesél el, kizárólag egy epizódra fókuszál. Arra, amikor Richard Field üzletember és a Vöröskereszt a helyi romákat buszokkal elszállította a városból. A majd tíz évvel korábbi eseményeknek ez az egy eleme illik bele a mostani narratívába, miszerint külföldi szervezetek, illetve hálózatok tudatosan szítják a feszültséget a helyi romák és fehérek között. 

A filmből teljesen kimaradnak az akkori történet fő komponensei. Nem esik szó az eseményeket megelőző árvízről, a Jobbik felvonulásáról, Alexről, aki karlendítések közepette horogkeresztet vizelt az aszfaltra, a verekedésekről, az ablakok bedobálásáról,a fegyverrel való fenyegetésről, a Véderő katonai gyakorlatáról, és hogy végül az egész balhéból a Jobbik tudott politikai tőkét kovácsolni, hiszen a polgármester lemondott és helyére a radikális párt jelöltje, Juhász Oszkár lépett. Arról sem szól a film, hogy abban az időben, az egyik fő kérdésben Orbán Viktor, Pintér Sándor és a TASZ egyetértettek. Azt mondták, meg kell akadályozni, hogy paramilitáris szervezetek megszállhassanak és megfélemlíthessenek magyar közösségeket. A vita csak arról szólt, hogy ehhez kell-e törvényt módosítani vagy sem. 

Bayer filmjében a gyöngyöspatai eredettörténet nem hiányos, hanem egyszerűen hiányzik. 

A bevezetőt tíz nem roma gyöngyöspatai lakos megszólalása követi, akik valamilyen helyiségben ülve mesélnek a műsorvezetőnek. Egyetlen interjúalanyról sem derül ki, hogy pontosan mi ő, ki ő, éppen hol van és hogyan került Bayerrel egy szobába. Molnár Károlyról nem árulja el, hogy ő a város egykori polgármestere, a fia, Molnár Károly pedig az iskola igazgatója volt, amíg el nem küldték. De ha a többi megszólaló, például Matalik Ferencné, Sinka Dániel és Soós János nevére rákeresünk, akkor rögtön a pert elveszítő patai önkormányzat honlapján találjuk magunkat. 

Egy kicsit is komolyan vehető filmben a rendező nem felejti el közölni, hogy a megszólalók majd harmada érintett, ugyanis önkormányzati képviselők.

Ennél is jobban torzítja a képet, hogy Bayer nem mozdul ki az ideiglenes stúdiónak kijelölt szobából, nem beszél az iskola alkalmazottaival, egyetlen romát sem szólít meg. A filmbe bevágott két cigány megszólaló, korábbi Hír TV-s anyagokból került be. 

Kiemelt helyet kap a filmben az a hamis állítás, hogy a bíróság az iskola fenntartóját a 2004 és 2011 közötti szegregáció miatt ítélte el, ebből következően Bayer szerint eleve a baloldali kormány a felelős törvénytelen állapotért. Miközben a határozatból egyértelműen kiderül, hogy az ítélet a 2004 és 2017 közötti időszakra vonatkozik. Tehát a baloldali és a jobboldali kormányok egyaránt felelősek a helyzetért.

„...megállapítja, hogy a II. és III. rendű alperesek megsértették az LI. rendű felperes egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy a 2015/2016-os tanévben 2016. január 25-ig, a 2016/2017-es tanévben 2017. február 20-ig jogellenesen elkülönítették,” (részlet az ítéletből)

Bayer Zsolt filmje a fenti eszköztárral próbálja levezetni, hogy Magyarországon a háttérhatalom szervezetei próbálnak etnikai feszültséget szítani, de helyette valami egészen más, de nagyon is valós problémát leplez le. A magyar közoktatás és a romák felemelkedésének totális kudarcát. Hogy ebben a kérdésben egy lépést sem haladtunk előre, pontosan ott tartunk, mint tíz évvel ezelőtt. 

A riport alanyai lehetetlen állapotokról számolnak be. Terrorizált, lépcsőről lerugdosott, megfenyegetett gyerekekről, leköpött, megfélemlített tanári karról, menekülő diákokról mesélnek hihető és borzalmas történeteket. Ezekből egy olyan iskola és település képe rajzolódik ki, ahol az elmúlt évtizedekben egyre mélyült és szélesedett a szakadék fehérek és romák, szegények és módosabbak között, ahol a város és az iskola eszköztelenül áll a nincstelenségben, képzetlenségben elvadult családokkal szemben, ahol se forrás, se szakmai tudás nincs meg ahhoz, hogy a cigányság teljesen leszakadt részét valahogy felhúzzák a reménytelenségből és a törvényen kívüli létből.

Bayer kacarászva mutogat egy gyöngyöspatai srácot, Leont, akiről kiderül, hogy úgy végezte el a nyolc osztályt a Nekcsei Demeter Általános Iskolájában, hogy még most sem tud írni. Leon a jelenlegi kormány regnálása alatt kezdte el és végezte el az iskolát. Ő a jelenlegi magyar közoktatás és szociális rendszer kudarca. Egy szemernyire sem sikerült őt kiemelni a nyomorból. Esélyes, hogy úgy fogja leélni az életét, hogy nem ért semmihez, talán kevesebbet tud, mint a szülei és a nagyszülei.

De Leon nem egyedül cipeli a problémáit. Az ő és társai esélytelensége, kilátástalansága, tanulatlansága az egész közösség, mindannyiunk gondja lesz még évtizedeken át. 

Az egyik megszólalótól azt is megtudjuk, hogy ez egyáltalán nem törvényszerű, és nem volt mindig így. Ugyanis ő 24 évvel korábban végzett a fent említett gyöngyöspatai iskolában, az osztályukból 60% szerzett később diplomát, és a cigány osztálytársai is szakmához jutottak, ezzel szemben ma analfabéták jönnek ki ugyanabból az intézményből.

Bayer filmje valójában egy szem bizonyítékot sem mutat fel arra vonatkozóan, hogy „idegen spekulánsok az állati szinten vegetáló cigányságot felhasználva tudatosan szítják a feszültséget Gyöngyöspatán”. Arról viszont sokat mond, hogy az ország legégetőbb és legvalósabb problémája mégiscsak az oktatási rendszerünk állapota, amit igénytelen összeesküvés-elméletekkel nem lehet takargatni. 

Bayer egyik alanya ezzel zárja mondandóját: „Ez egy stratégiai feladata kell, hogy legyen a kormányzatnak, hogy az ilyen jellegű iskolákra igenis oda kell figyelni. Nem az a megoldás, hogy különféle alapítványok, szeretetszolgálatos, az én szememben másodrangú oktatást kínáló intézményeknek játsszuk át, mert az egyet jelent azzal, hogy oktatás szempontjából egy tökéletesen szegregált iskola fog kialakulni. És a tehetséges, tanulni vágyó cigánygyerekeket nem fogják felvenni a környékbeli iskolák. Az ő esélyük is sérül ezáltal. ”

https://444.hu/2020/02/05/bayer-zsolt-veletlenul-keszitett-egy-tanulsagos-dokumentumfilmet

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr715461602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.07. 09:57:55

Ez a butaság csúcsa, amit te művelsz! Vedd már észre, hogy az emberek túl vannak ezeken a gagyi érveken és elegük van a cigányok azon részéből, ami a nagy többség, akik nem AKARNAK semmit tenni, csak kapni!
Ne fikázd a dokumentumfilmet, hogy egyoldalú, a libsi propaganda még egyoldalúbb, mert az aztán semmit nem mutat be, csak jön a hír, hogy megint "ártatlan gyermekeket" szegregáltak! Az oktatási rendszert se kritizáld, mert ha nem is jó, de nem attól rossz, hogy a rétinéger nyolc év alatt nem tanul meg olvasni, vazze, az évente öt betű!!!! Mások érdekes módon nem így kerülnek ki, vedd tudomásul, hogy az a disznó nem járt be rengetegszer és amikor bent volt, akkor sem lehetett vele mit kezdeni!

mgdé 2020.02.07. 12:45:34

@Grimbusz Makszimusz:

Pedig valami tenni kell, fogy az idő: vagy bármi áron tanítsuk meg őket írni-olvasni, vagy indítsunk mozgalmat, hogy legyen népszavazás arról, hogy az analfabéták ne szavazhassanak!

Grimbusz Makszimusz 2020.02.07. 16:45:01

@mgdé: Aki a cigánykérdés, mint olyan konkrét velük foglalkozó megoldásáról hadovál, az meg sem akarja oldani!
Egyszerűen velük is be kéne tartatni a gyermekvédelmi törvényt, számonkérni, hogy miért elhanyagolt a gyerek, miért nem jár iskolába, miért nem költik rá a részükre folyósított családi pótlékot. A felnőtteken számonkérni az életvitelt, az antiszociális viselkedést! Végezetül, bár ez mindkét fentebbi pontot is érinti, tehát alapjában, nem szabad elfogadni dolgokat azzal a címszóval, hogy a kultúrájuk része, ha ütközik a törvényekkel, legfőképpen amikor tizen-egy-két-három éves cigánycsajok leellenek elkapni, aki felkúrta őket! Az is vicc, hogy mára nogo zónák lettek a lakhelyeik, a cigánysor soha nem tartozott a békés utcák közé, de azért meg lehetett úszni egy sétát, mostanra meg már a mentők sem mernek bemenni és ezen filozófál mindenki, ahelyett, hogy egy szakasz rendőr szétcsapna naponta köztük amíg nem lesz kussolás!

boborján20 2020.02.07. 19:14:57

@Quercus (de csak Géza kedvéért....):

a legnagyobb ökör mondja eszt?

apám, nálad nagyobb faszt nem baszott még a zinternet erdész!:)))

guma 2020.02.08. 07:34:36

@Grimbusz Makszimusz:

sajnálom, hogy nem veszed észre: te is felelős vagy mindezért!

guma 2020.02.08. 07:38:25

@mgdé: :)

jó látni ismét, uram!

látja nem gondolkodni kell, az káros!
ha "egy szakasz rendőr szétcsapna naponta köztük amíg nem lesz kussolás! " - akkor minden rendben lesz! :(((

guma 2020.02.08. 07:50:33

@mgdé:

nézd meg!

az emberi körülményeket, stb nem hiányolja a macska. pl külön kezeli/kezelte még a csp-t is a családi kasszában ez a nagyeszű és a csak a gyerekre költi...
és még egy halom blabla...
sőt kiindulási alap: "A felnőtteken számonkérni az életvitelt, az antiszociális viselkedést!"

az eszébe sem jut, hogy elég volt ez a 25 év, hogy leamortizáljanak egy széles ember tömeget, és ez már nem csak cigány probléma már régen hazánkban.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.08. 08:09:55

@guma:
sajnálom, hogy nem veszed észre: te is felelős vagy mindezért!"

Mondtam már, hogy lejárt szavatosságú a szöveged, ezt az ócska libsi kollektív bűntudatkeltést az állandóan megvádolt többség mostanra visszautasítja!
Miben vagyok felelős aranyom, nem vagyok hatóság,, nem tudok helyettük iskolába sem járni, nem az én dolgom, hogy összeszarnak mindent és abban élnek! Az is érdekes, hogy milyen alapon vádolsz te engem, minket, ki vagy te, kik vagytok ti, hogy osztjátok az észt, ki kért meg rá benneteket? Megoldani nem tudjátok, nem is akarjátok, csak beleugattok, ellenőriztek, a legostobább módon moralizáltok, a felelősség súlya nélkül!
Remélem tényleg eljött az idő és az élősködőket, valamint az őket pártoló liberális kártevőket megregulázzák!

guma 2020.02.08. 08:48:10

@Quercus (de csak Géza kedvéért....):

ahhoz kellene egy csöppnyi tudat, hogy megértsd, már régen nem cigánykérdésről van szó...

(de ha már gyöngyöspatai eseményeket, emlegeted akkor miért nem emlegetsz más eseményeket, pl hallgatsz a hátba lőtt kisgyermekről... ja persze, azt is cigány művelte...

mint ahogy most sem, menekült hullám fenyegetett, csak 2 vagy 3 ember kellett akik elterjesztették, hogy nyitva a határ...)

guma 2020.02.08. 08:59:07

@Grimbusz Makszimusz:

persze!
azt utasítasz vissza mit akarsz!

"Az is érdekes, hogy milyen alapon vádolsz te engem, minket, ki vagy te, kik vagytok ti, hogy osztjátok az észt, ki kért meg rá benneteket?"

nem vádollak, csak arra gondoltam, hogy te is Magyarországon élsz.
hogy hova születtél, az egy adag felelősséget is ró rád.

mennyiben élősködő az a gondolat, hogy nem veheted el mástól a levegőt, az ételt...
nem normális dolog, hogy közpénzből még a minimálbért sem fizetjük ki, ha melóztatunk valakit...
szóval, bennem nagyon egyszerű gondolatok fogalmazódnak meg. ha ez liberális, akkor az miért is bűntetendő...

megint nem leszek.
tehát azért nem kell szétverni a blogot, ha kérhetem...

taga20 2020.02.08. 09:18:59

@guma: csak egy kis színes, ettől a retardált, infantilis erdésztől.

"Quercus (de csak Géza kedvéért....) 2020.02.03. 17:57:52
Ránéztem a szenilis, vén hülye nyugger, guma blogjára.

Hetven akárhányévesen ott tart, hogy a kiollózott hülye posztjainak fele a a szexről szól.

Szar érzés lehet, ha valakit hetven egynéhány év alatt nem dugtak meg tisztességesen."

ÉS EZ TARTJA MAGÁT EMBERNEK!???

guma 2020.02.08. 12:31:41

@taga20: :))

keresek neki holnapra valami felnőtteknek valót, hogy ne maradjon hazugságban. :D

persze a többi baján nem tudok segíteni - homokozót sem kap itt...

taga20 2020.02.08. 12:42:55

@guma: és mennyi ilyen állat rohangál ebben az országban.

persze én is röhögök rajta, me értelmes ember nem tud az ilyen barmokkal mit kezdeni.

zenével, hogy állsz? szoktál hallgatni?:)))

ha votmá, csurdigung:)))

www.youtube.com/watch?v=Fum3g86zUPc&list=RDSCKcULlEydo&index=4

guma 2020.02.08. 13:17:29

@taga20: :)))

micsoda zene, és micsoda szöveg! :DDD
ezt még Eszti és Gazoló is szereti :D

Átlagos szerelem
Magyar dalszöveg

A tenger csókolná az aranyló partot,
a napfény a bőröd melengeti,
minden szép mi elveszett
újra meg akar találni minket.

Nem tudok többé ellened harcolni,
te vagy az akiért harcolok
a tenger a köveket hánytorgatja
de az idő csiszolt kövekként hagy hátra minket

Nem eshetünk még jobban egymásba
ha nem vagyunk képesek egy egyszerű szerelemre
nem emelkedhetünk magasabbra
ha nem elégszünk meg az átlagos szerelemmel

Madarak szállnak magasan a nyári égen
szállnak a széllel
ugyanez a szél vigyáz majd rád és rám
a házunkat a fák közé fogjuk építeni

Szíved a mellkasomon
Te varázsoltad oda?
Évekig szeretném hinni
hogy a világ nem mossa le onnan

Mert nem eshetünk még jobban egymásba
ha nem vagyunk képesek egy egyszerű szerelemre
nem emelkedhetünk magasabbra
ha nem elégszünk meg az átlagos szerelemmel

Elég bátrak vagyunk egy átlagos szerelemhez?

Nem eshetünk még jobban egymásba
ha nem vagyunk képesek egy egyszerű szerelemre
nem emelkedhetünk magasabbra
ha nem elégszünk meg az átlagos szerelemmel
Nem eshetünk még jobban egymásba
ha nem vagyunk képesek egy egyszerű szerelemre
nem emelkedhetünk magasabbra
ha nem elégszünk meg az átlagos szerelemmel

boborján20 2020.02.08. 13:26:00

@guma: és tudod mi a legnagyobb emellett?

fehér zenészek (ukettő) mellett ott ül vilszmisz, és a zenekar full néger.

és működik, ha normális emberek jönnek össze.

ennyike, a zene mellett:)))

ja és a zene!

www.youtube.com/watch?v=UJK1iM9NDmo&list=RDUJK1iM9NDmo&index=1

mgdé 2020.02.08. 16:38:44

@Quercus (de csak Géza kedvéért....):

"csak és kizárólag szegregációval lehet megoldani"

Ja, ja, Farkas Jancsinak sem lett volna szabad játszania magyar válogatottban.

A "csak és kizárólag" kijelentéséhez te kisöreg, sajnos túlságosan buta is vagy és tudáshiányos is. Még falusi kocsmában is csak egy átlagszint, persze csak ha már jócskán ittak is.

Aki másképp akar élni közülük, azt ugyan miért is akarod bezárni azok közé, akik visszahúzni akarják? Mert egy barom vagy? Szerinted nincs köztük ilyen? Vak is vagy. Nekem mindegy, neked kell majd írástudatlan-köztük élned. S számodra ez tíz év múlva még kilátástalanabb lesz. Csak hát, kiérdemelted ...

mgdé 2020.02.08. 17:08:06

@Grimbusz Makszimusz:

Hé koma, nem ajánlottam módszert, én biztosan nem vagyok önjelölt szakértő. :)

Azt viszont láttam - igaz, 90-ben ez jórészt megszakadt -, hogy közülük jópáran, ha volt lehetőségük munkából normálisan megélni, legalább megpróbálták, s azt akarták, hogy a gyerekeik már másképp éljenek, élhessenek. Jó, ez persze Bp. volt, s foci ismeretségek révén láttam (elég sok helyen megfordultam, a börtönválogatottban viszont nem játszottam, nem állítom, hogy minden szegmenst ismerek). De az 'en bloc' egybe kezelésük - szvsz legalább is - nem vezet jó végre.

Szóval, aki tovább szeretne lépni, legalább azt ne hátba lődd, hanem - s ennek nem az automatikus szegregáció a módja - segítsd. Hiszen azt mondta anno a Főni, senkit nem hagyunk az út szélén ...

Nem mondod, hogy nem is gondolta komolyan ... :P

Statisztikai alapon meg az a baj, de ezt, amennyit te foglalkozol a témával, nálamnál nyilván sokkalta jobban tudod, hogy ha nem születik valami megoldás, de legalábbis erős trend enyhítés, akkor ... (tied a jóslás joga :P)

boborján20 2020.02.08. 17:09:32

@mgdé: és akkor pisontpityúról mék nem is dumáltunk.
pelé meg feka volt:)))

mgdé 2020.02.08. 17:28:56

@boborján20:

Peléről csak szerettük volna, ha a mi válogatottunkban játszik! :D

De ha már:
meg még Jairzinho, Socrates, Romario, Cafu, Roberto Carlos, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho ...

S még az ilyen Cubillas, Milla, Gullit, Rijkaard, Seedorf, Kluivert, Henry, Yorke, Eto'o, Drogba

-félék is beférnének. Csak ippeg hogy, de be. :D

boborján20 2020.02.08. 17:34:25

@mgdé: pedig néha még voltunk valakik( ha ostoba focis aggyal nézzük a dolgokat)

:)))

GK Szabó Antal
DF Polgár Gyula
DF Bíró Sándor
MF Szalay Antal
MF Szűcs György
MF Lázár Gyula
FW Sas Ferenc
FW Zsengellér Gyula
FW Sárosi György
FW Vincze Jenő
FW Titkos Pál
Szövetségi kapitány:
Dietz Károly

szerinted ezek kik?

u.i.: én is csak a wikiből tudom a részleteket.

boborján20 2020.02.08. 17:36:54

@mgdé: látom leragadtál valahol a múlt században:)

azé az a szabadrúgás robertokárlosztól, az mindent vitt.

utólag és előre is:)))

mgdé 2020.02.08. 17:59:57

Aú, Eusebiót kihagytam.

mgdé 2020.02.08. 18:02:42

@boborján20:

Egy kapus, 2 védő, három középpályás, öt csatár + Dietz. :D

1938, Párizs, VB ezüstérem. :D

boborján20 2020.02.08. 18:03:09

@mgdé: és a zorbánvityát is!

döbbenet!:)))

boborján20 2020.02.08. 18:05:43

@mgdé: nem te lennél, ha nem te lennél:))

mék egy kérdés. hogy lehet szeretni ekkora szar/fos sportágot?

mgdé 2020.02.08. 18:17:46

@boborján20:

A frantziák elleni barátságos meccsről való? :)

Nézd meg Rivellinóét is, 74-ből, az NDK elleni VB meccsről. Meg a perui Cubillasét 78-ból a skótok ellen. :)
Persze, azóta már leutánozták őket mások is.

mgdé 2020.02.08. 18:23:45

@boborján20:

Ezt nem nagyon értem, mi bajod pl. a Liverpool - Alaves 5:4, vagy a Barcelona - Milan 0-4 meccsekkel? :D

boborján20 2020.02.08. 18:25:53

@mgdé: erre gondoltam.

www.youtube.com/watch?v=3ECoR__tJNQ

persze az után germánok a saját hazájukban alázták meg a brazilokat:)))

Grimbusz Makszimusz 2020.02.08. 20:00:41

@guma: A büdös cigány is itt él, legyen felelős magáért, nekem nem kutyám nem macskám, hogy az én adómból zabáljon meg lakjon és ezek után még azért is én vagyok a felelős, hogy egy féreg?

boborján20 2020.02.08. 21:34:16

@mgdé: ráadásul még csak nem is volt szabálytalanság:)

guma 2020.02.09. 05:01:54

@Grimbusz Makszimusz:

értem.
az evoluciót is meghatározhatod, mégis az én véleményem káros.
pedig nem mentek fel bűnözőt még gondolatban sem, de pl amíg mo-on a legnagyobb adóbevétel az ÁFA, addig csak te mondhatod meg, hogy mire költsék a közpénzt...

már @mgdé: is leírta: "Azt viszont láttam - igaz, 90-ben ez jórészt megszakadt -, hogy közülük jópáran, ha volt lehetőségük munkából normálisan megélni, legalább megpróbálták, s azt akarták, hogy a gyerekeik már másképp éljenek, élhessenek. Jó, ez persze Bp. volt, s foci ismeretségek révén láttam (elég sok helyen megfordultam, "

én vidéken is ezt tapasztaltam.
sőt, akkor nem csak foci de pl bunyós bajnokaink is voltak...

persze jó lenne, ha felelős lenne mindenki magáért, de nehogy már az állami feladatokat (pl az elosztást a jogot, az oktatást, stb) rajtuk kérd számon...

nem folytatom a "vitát" mert képtelen vagy felfogni, hogy nem cigány kérdésről beszélek/beszélünk...

Grimbusz Makszimusz 2020.02.09. 08:48:19

@guma: nem folytatom a "vitát" mert képtelen vagy felfogni, hogy nem cigány kérdésről beszélek/beszélünk...

Válasz erre :eddig sem vitatkoztál, hanem fafejűen fújtad a magadét és bár tényleg az élet több pontján avatkoznak bele a libsi erők, minden esetben a deviánsok oldalán az ehhez hasonló témákba, látszólag segítő szándékkal, de alaposabban megvizsgálva a fejleményeket, mindig meggátolva a megoldást, maradhatunk a cigány változatnál ha azzal kezdtük, de mint írtam, itt a cigány csak az aktuális deviáns szerepét játssza, lehetne hajléktalan, börtöntöltelék, vagy a határokat leszaró migráns!

Grimbusz Makszimusz 2020.02.09. 08:57:15

@mgdé: Baszki, amikor van egy jól körülhatárolható csoport, akik miatt bizonyos intézkedéseket kell tenni, akkor légy már annyira felnőtt és értelmes, hogy ne kelljen taxatíve felsorolni a kivételeket is! Valóban bazmeg, nem kell mindenkit hátba lőni!
Persze a legszebb, hogy jelen esetben egy álproblémát vetettél fel, ugyanis a megoldás teljesen törvényes,nincs itt semmi hátba lövés, ugyanis hatályos jogszabályok segítségével játszi könnyedséggel megoldható lenne az ügy, ugyanis valamiért nem tartatják be cigiék egy részével a törvényt és ez az egész probléma gyökere!

guma 2020.02.09. 10:19:52

@Grimbusz Makszimusz:

lám,lám...
csak nem egyre gondolunk? :D

"Baszki, amikor van egy jól körülhatárolható csoport, akik miatt bizonyos intézkedéseket kell tenni, akkor légy már annyira felnőtt és értelmes, hogy ne kelljen taxatíve felsorolni a kivételeket is! Valóban bazmeg, nem kell mindenkit hátba lőni!"

csak törvényt kel gyártani és "eljátszani" vagy megszüntetni a közpénz jelleget és ha véletlenül valaki nagyon egyedi/egyéni módon is ezt teszi, akkor 1 ágyas parkettás lakosztályt is kaphat...

ugyanis egyszer sem olvastam tőled, hogy ezek ne "az én adómból zabáljon meg lakjon"...

tudod az én szememben ugyan olyan bűnös az aki a közöst, kisajátítja, eljátssza, elajándékozza, stb - mert nagyságrendekkel nagyobb és maradandóbb kárt tudnak okozni.
szóval, lehet, hogy fafejű vagyok, de akkor sem állok be egyik csapat megmondó emberének sem.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.09. 10:32:28

@guma: Ne is zabáljon az én adómból, leszarom a közpénzezős marhaságodat, amivel próbálod ködösíteni a problémát, most a cigányügy van napirenden.

boborján20 2020.02.09. 17:11:10

@Grimbusz Makszimusz: mi van veled cigány?

0-24.ben tolod a náci fost az adómból, és te pofázol?

tükör van nálatok a putriban?:)))

nézz bele retek!

mgdé 2020.02.09. 23:56:22

@Grimbusz Makszimusz:

"nem tartatják be"

S miért nem?
Ha csak ezen műlik, mi akadályozza meg a törvények betartatásában Sanyi bácsit, P.P.-t, Handó utódját, stb.? Én biztosan nem. Nehogy azt mondd, hogy a főnökük ...

guma 2020.02.10. 10:08:11

@mgdé:

@boborján20:
:-DDD

@Grimbusz Makszimusz:

ködösítek? hahaha
te mit csinálsz?
kinevezed mikor ki, miért cigány, vagy a deviáns...

Grimbusz Makszimusz 2020.02.10. 10:27:25

@guma: ködösítek? hahaha
te mit csinálsz?
kinevezed mikor ki, miért cigány, vagy a deviáns...

Nincs itt kinevezés, csak megnevezés, illetve a tények kurvára nem pc felemlegetése!
Valós a probléma és a szereplők, nem én nevezem ki őket, erre az is bizonyíték, hogy téged sem deviáns cigányként aposztrofáltalak, pedig a mentalitásod alapján megtehetném!

guma 2020.02.10. 10:38:34

@Grimbusz Makszimusz:

"téged sem deviáns cigányként aposztrofáltalak, pedig a mentalitásod alapján megtehetném! "

qrva jó vagy! :-D
pc tények?
mióta szempont nálad?

komolyan feldobod napjaim. :-)
süti beállítások módosítása