He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

augusztus 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nemcsak fekete, fehér lyuk is létezik?

2019.11.26. 05:00 guma

univerzum

Miben más egy fehér lyuk, mint egy fekete? Sok mindent megmagyaráznak, ha valóban léteznek

Ezt a csillagászati fogalmat sokan nem ismerik, csupán a fekete lyuk nevét.

Einstein megfogalmazta az általános relativitáselméletet, mellyel felpezsdítette a tudomány érdeklődését a fekete lyukak iránt. Száz év elteltével már sokat tudunk róluk, felmerült ugyanakkor az úgynevezett fehér lyukak létezésének lehetősége is.

A kérdés már csak az, valóban léteznek-e, és ha igen, akkor vajon mik ezek pontosan.

Mik lennének a fehér lyukak?

Röviden, a fehér lyukak a fekete lyukak ellentétei lennének. A fehér lyukak pontosabb definiálásához viszont szükséges a fekete lyukak felépítését megérteni.

A fekete lyuk olyan tartomány, melynek gravitációja annyira erős, hogy a fény sem tud kiszökni belőle. Ha valami átlépi a fekete lyukat körülvevő eseményhorizontot, akkor az a lyukból soha többé nem térhet vissza. A fekete lyuk középpontját szingularitásnak nevezzük. Einstein és Rosen kiterjesztette ezt a pontot, ezáltal annak egy kezdő- és egy végpontja keletkezett, amit Einstein-Rosen-hídnak neveztek el. Ez voltaképpen egy féreglyuk, melynek egyik végén a fekete, másik végén pedig a fehér lyuk helyezkedik el. Ahogy a fekete lyukból nem térhet vissza semmi, úgy a fehér lyukba sem térhet vissza semmi, ami egyszer onnan eltávozott. A fehér lyuk tehát tulajdonképpen a fekete lyuk ellentéte.

A fehér lyukak létezése egyelőre teória, akárcsak a féreglyukaké, de a tudósokat rendkívül foglalkoztatja a dolog. Azt is megpróbálták megmagyarázni, hogy miért nem láttunk még egyetlen fehér lyukat sem, ha feketét már fotóztak is: azzal magyarázzák, hogy a fekete lyukak földi mértékkel a másodperc ezredrésze alatt, űrbéli mértékkel gravitáció hiányában évmilliárdok alatt fehér lyukakká alakulhatnak a hurok-kvantum gravitáció által. Mivel azonban az univerzumunk túl fiatal, ezeket egyelőre nem láthatjuk.

A fehér lyukak létezését, mint feltételezést, még most is latolgatják a tudományban, de azt már tudják, hogy ha léteznének, akkor sok mindenre magyarázatot adhatnának a csillagászok számára. Idővel, ha szerencsések, megdönthetetlen bizonyítékra bukkanhatnak: addig is marad a jó öreg találgatás.

https://femina.hu/ezo/feher-lyuk/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6915192956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása