He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A fekete lyuk, így görbíti a teret

2019.10.22. 07:43 guma

Fotó: Jeremy Schnittman / NASA’s Goddard Space Flight Center

Lenyűgöző animáción görbíti egy fekete lyuk a teret

Kétségtelenül az idei év legfontosabb csillagászati felfedezése volt, mikor áprilisban először készítettek felvételt egy fekete lyukról, de akármekkora áttörés is volt a kép, azért elég sokat bízott az ember fantáziájára. A NASA most egy látványos vizualizációval segít elképzelni, hogy pontosan miként torzítja el a környezetét egy fekete lyuk, és a mozgását illetően is szolgál támpontokkal.

Az űrügynökség animációján jól látszik az elnyelt anyagból összeállt, vöröses-narancsos akkréciós korong, és az is, hogy a fekete lyuk extrém gravitációja eltorzítja a különböző régióiból érkező fényt, így a fekete lyuk körüli tér eltorzul. A korongot alkotó gáz a fekete lyukhoz legközelebbi ponton majdnem fénysebességgel kering, kijjebb azonban lassabb, így lényegében gyűrűkké áll össze.

Oldalról nézve a korong bal oldalán az izzó gáz olyan gyorsan közelít felénk, hogy Einstein relativitáselméletének megfelelően fényesebbnek látjuk, míg a jobb oldalon éppen ennek ellenkezője tapasztalható. Az animációkat generáló Jeremy Schnittman elmondta, hogy az ehhez hasonló szimulált képek és videók segíthetnek megérteni, hogy mire gondolt Einstein, mikor azt mondta, hogy a gravitáció meggörbíti a tér-időt.

Schnittman hozzátette azt is, egészen eddig ilyesmiket csak a képzeletünk alapján tudtunk készíteni, és nem is hitte, hogy valaha látni fogunk egy igazi fekete lyukat, áprilisban azonban bebizonyosodott, hogy most már ez is lehetségessé vált. A NASA oldalán egyébként a többi animációt is meg lehet nézni, az érdeklődök ide kattintsanak.

A mostani ábrázolás egyébként eléggé hasonlít a 2014-es Csillagok között című filmben megjelent fekete lyukra, ami még a szakértők szerint is a valaha volt egyik legpontosabb ábrázolása volt a jelenségnek. Barnaföldi Gergely, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója azt is jelezte, hogy 2017-ben a gravitációs hullámok felfedezésének kapcsán a Wigner GPU Laboratórium kutatója, Berényi Dániel is készített már hasonló szimulációt.

https://index.hu/techtud/2019/09/26/nasa-fekete-lyuk-vizualizacio-korong-gorbulet/

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr515173346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.10.22. 11:50:43

A fekete lyukad benyelte Káncz Csaba írását a kurdokról? :-( Adok egy ide off linket az elárult amazonokról. :-( A világ szégyene ez az új népirtás. :-(

www.valaszonline.hu/2019/10/18/kurdok-eszak-sziria-trump-noi-fegyveresek/

guma 2019.10.22. 12:17:53

@rdos:

szia! :)
rég jártál erre.

holnap hajnalban film is lesz róluk!
(de mintha az előző poszt szólna róluk is - de majd utána nézek :D)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.10.22. 12:26:10

@guma: Szia! Gyakrabban járok erre mint gondolod, csak ritkán írok. :-)

guma 2019.10.22. 17:56:39

@rdos:

örülök, ha találsz fogadra valót. :D

gyere! :-)
süti beállítások módosítása