He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Grecsó Krisztián: Nincs másik haza

2019.10.06. 07:50 guma

Képtalálat a következőre: „grecsó krisztián”Olyan hitet és nyugalmat szeretnék. Kiegyensúlyozottságot és alázatot. Amikor vannak biztos pontok, amikor tudja az ember, van, amivel nem hibázhat.

Itthon volt a tágabb rokonság, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy tizenkét főre főzök harcsapaprikást, és persze túrós csuszát, mert a svéd frakció valami „könnyű magyarost” akart, ami egyfajta oximoron, de meg lehet próbálni. Nekiálltam, gondoltam, majd fanyalognak a pörcön, amit mi úgy mondunk, kurcina, esetleg óvatosan úgy tesznek majd, mintha a szaft és a túró szerintük is megférne egy tányéron. De valójában csak erőt vesznek magukon. Az estebéd szépen telt, a svéd frakció mindent megevett és mindent imádott, és én mégis azt éreztem, hogy valamiért szorongok, irigy vagyok. Valamijük van, ami nekem nincs. Nem kellett sokat figyelnem magam, nem volt nehéz rájönni, hogy éppen szorongásuk nincs. Mert hitük van abban, amit csinálnak, legyen szó gyereknevelésről, ölelésről, adózásról, szociálpolitikáról. Hisznek a hazájukban, a népben, az adófizetésben, a köz javában és annak védelmében, de ez olyan természetes, mint a levegő, és nem kell szipogni, krákogni, erőlködni hozzá. És akinek van fegyelme a köz javára, annak van saját identitása, múltja és ereje is, és az nyugodt lesz és befogadó, kíváncsi és európai, mert ha alap van, akkor mindennel csak gyarapszik a többi.

Közhely, hogy sokk egy napra Bécsbe menni. Mert néhány óra alatt hozzászokik a szem a széphez, és hogy egy működő társadalomból hazajönni komoly törést jelent. Ezt eddig is tudtam, értettem, átéltem. Láttam, milyen az, ha egy kormány és város tényleg támogatja a kismamákat, ha valóban akar tenni a nemzetért, és nem néhány család hűbérbirtoka az ország. Rossz volt hazajönni, de muszáj, itt élned, halnod kell, így gondoltam (és kapom az odakint boldoguló barátaimtól is a kétségbeesett, honvágytól szenvedő leveleket), de azt sohasem gondoltam volna, hogy a gonosz, megátalkodott politika ennyire körülvehet. Hogy tényleg bejön a lakásomba, a konyhámba, az életembe. És amikor hiteles, szabad és erős embereket látok, itthon, a saját hazámban, a saját teraszomon állva elfog a honvágy.

Hát hova akarok én menni innen? Ebből az újlipótvárosi udvarból vagy a csongrádi pusztából. Nincs másik haza.

Pedig én akkor is odavágyom, abba a másikba. Ahol igenis vannak biztos pontok, ahol a múltamat, a hovatartozásomat, a hazámmal szembeni lojalitásomat nem kérdőjelezik meg, csak mert nem azt gondolom, amit a kurzus. És nem akarom átadni a gyerekeimnek a mondataimmal, a hangom remegésével, a türelmetlen ölelésekkel, hogy ideges, nyegle, álszent hazában élnek, ahol mindent a látszat és az álszentség kedvéért csinálnak. Ahol még a becsület a hit és az áldozat is kirakatjáték, ahol mindenki csak becsületesnek, hívőnek és áldozatosnak akar látszani, de nincs se ereje, se hitele, se szándéka rá.

Olyan boldog önfeledt, nyitott gyerekeket szeretnék nevelni, mint a svéd kislányok voltak. Akik az első napon még értetlenül álltak a nyelv csodája előtt, és hitetlenkedve néztek, hogy nem értem, mit mondanak. Egy hét múlva pedig már ismerték a szeretet és a kommunikáció csodáját, magyarul tanultak, mert érdekelte őket nyelv, és minden más is, mert hagyták őket gyereknek lenni, a jó példa, a jó ízlés és a szeretet mutatta meg, mi mennyi ér. Az utolsó napon megkérdeztem őket, mit tetszett nekik a legjobban. Az állatkert is jó volt, mondta az ötéves, de itt a legjobb. A Sajó-parton ültünk, rázta az ártér nyárfáit a kerge bükki szél. A legnagyobb élmény az volt, fordította angolra az édesanyja, hogy össze lehetett szedni a tyúkok alól a tojásokat. És hogy a tyúkok itt laknak az udvarban. Az ötéves kislány úgy búcsúzott vendéglátójától, mintha valódi nagyapja lenne, bementek a tyúkok közé, negyedóráig beszélgettek, simogatták az állatokat. Nem kellett semmilyen közös szó arra, ami ott történt, anélkül is értették egymást. A kislány még visszaszaladt a kapuból és az öreg nyakába ugrott. Szabad volt, boldog. És szabad, boldog lett körülötte mindenki. Ők elmentek, mi meg itt maradtunk ezzel a szétszálazott, mutyizós, gonosz hazával, amit ennyire becsül a saját vezetése.

https://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/grecso_krisztian_nincs_masik_haza

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2215191436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2019.10.06. 10:20:40

No, de kérem! Ehhez nem lehet hozzászólni. Fentiek után mit lehetne még mondani? Kék az ég, zöld a fű, és süt a nap? Vagy talán azt, hogy lesz még búza, lesz még lágy kenyér? Itt mindent elnyom a kolomp szava, az Isten, Haza, Család igaz szlogenje hazug szájakból, hazug emberektől, egy hazug nímand sereglettől. Itt állunk (még) az Isten, Haza, Család súlyától megroskadtan. Megroskadtan, mert olyanok kapaszkodtak ezekre a nagyszerű szavakra, akik mind egyenként mind összességében elviselhetetlen teherré váltak.

guma 2019.10.06. 10:24:23

@jaegtoer:

erről van szó!

23.-ra meg beraktam megint Krassót mert képzeld a család tudta nélkül titokba "újratemették"...

egyszerűen nincsenek szavaim, arra ami itt folyik.

guma 2019.10.06. 15:37:19

@taga20:

szeretem a gondolatai egyszerűségét, mélységét...
megértenék miről szól pl ez az írás a b1-en, vagy elkezdenének svéd buzizni?

képzeld el ha cica elé tálalnád, most hova küldene, amilyen lendületben van...

ráadásul nekem ez a típusú fej is nagyon bejön.
(a volt sportriporter - VIZ - tetszett még ennyire)

taga20 2019.10.06. 16:02:03

@guma: "szeretem a gondolatai egyszerűségét, mélységét..."

az egyenes beszéd ilyen. nincs semmi titok.

www.youtube.com/watch?v=pWPlM2V4-3c&list=RDpWPlM2V4-3c&start_radio=1

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.10.06. 16:24:14

talán ez az igazi szabadság, az amikor minden pántlika nélkül tudsz önmagad lenni

guma 2019.10.06. 16:32:41

@PeniValdes:

:)))

és, ha "megértenek" az maga a csoda.

@taga20:

"nincs semmi titok."

pont ez a titok :)))
kevesen képesek érthetőek lenni úgy, hogy közben még a legszemélyesebb gondolatokat, töprengések halmazát is felébressze benned.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.10.06. 16:40:52

@guma: igen, és ez olyasvalami ami magasba emel, és nem letapossa a másikat, mert nem ugy akar ragyogni, hogy a másik fényét eloltja.

taga20 2019.10.06. 16:56:22

@PeniValdes:

köszönjük emese, ezeket a csutigecii gondolatokat:)))

guma 2019.10.06. 17:27:20

@taga20:

ne bomolj.

@PeniValdes:

mindig is konzervatívnak tartotta magát (bár blogja és dumája nem ezt a vonalat húzta alá), de ott tudták szociálisan és empatikusan is terelgetni...
amit a napokba olvastam tőle, valahol ez jön vissza, csak radikálisan és mintha most külső hatás nem érné érné.

ismeretei és olvasottsága okán valahogy nem tudom elhinni, hogy fidesz fan lett

eszti..... 2019.10.06. 17:41:10

@taga20:

Örüljél neki, hogy van még, aki lelkesedni tud. )))

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.10.06. 17:44:18

@guma: a blogon a szereplo férfiakkal ismerkedik..ez elég konzi.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.10.06. 17:49:21

@guma: ugyhogy nekem te itt ne kritizáljá!:)

guma 2019.10.06. 17:54:25

@PeniValdes:

szerinted merném azt tenni? :D

de kíváncsian várom a beszámolód amikor a cicust háziasítod :)))

guma 2019.10.06. 18:05:48

@PeniValdes:

mir-mur az miii?

"hol tudták terelgetni? "

a gyikon sokan sokféle képen hatottatok egymásra - még rám is... :)
:D

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.10.06. 18:08:23

@guma: vele még nem kerültem kontaktba, szerinted érdemes lenne?
én hatottam a gyíkra, de a gyík nem hatott rám, mert a gyík az csak egy hüllőállat

guma 2019.10.07. 01:47:30

@PeniValdes:

ne zavarj össze...
különben azt hülyitesz akit akarsz :D

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2019.10.07. 08:23:57

@guma: téged sosem hulyitenelek guma, mert te egy kedves anyo vagy

guma 2019.10.07. 14:01:07

@PeniValdes:

királylány!

én még a nálad sokkal fiatalabbaktól is azt hallom, hogy nincs bennem semmi "anyókás" :)))

ja és komiszul is tudok kedves lenni, ha érted... :D

mgdé 2019.10.07. 17:22:19

"de ez olyan természetes, mint a levegő"

.
süti beállítások módosítása