He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Elképesztő Matolcsy Varga cicaharc. Jó ez az országnak? + vélemény gyűjtemény

2019.09.09. 17:15 guma

Matolcsy: Varga Mihály meggondolatlanul beszél az árfolyamról

Matolcsy György és Orbán Viktor a nemzeti tőkésosztály létrehozásán dolgozik (Fotó: Reuters/Balogh László)

Varga Mihály ugye nem hiszi, hogy használ Magyarországnak, amikor – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról? – tette fel a kérdést a Növekedés.hu-ra írott cikkében a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György haragját az váltotta ki, hogy a miniszter kijelentette, vége van az új magyar aranykornak. A jegybankelnöknek viszont jó híre van: annyira nincs vége, hogy még évtizedekig tart, és eközben sikeresen felzárkózunk majd a nyugati életminőséghez.

Matolcsy szerint folytatódni fog a „már hét éve tartó felzárkózás”, ami nyomán évente nagyjából két százalékkal közeledünk az uniós átlaghoz. „Az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelése (2010-2012 között) után dinamikusan közeledünk (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt” – írta Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az sem igaz, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzhet be Magyarországra. Úgy látja, inkább fel kellene készülni erre az eshetőségre. A leginkább viszont az bosszantotta fel Matolcsyt, hogy Varga „miniszterünk” szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie.

„Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?”

– sorolta kérdéseit a jegybankelnök, aki szerint a nemzeti banknak nincs árfolyamcélja, mert tartja magát a törvényi előírásokhoz.

„Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyam szintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében? Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti? Ugye azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha – nem először – meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?” – zárta cikkét Matolcsy, a végén egy ősi bölcsességre felhívva Varga figyelmét. Az ószövetségi gondolat szerint érdemes vigyázni a gondolatokra, mert szavak lesznek belőlük, azokból tettek, amikből a személyiség lép elő, az egyéniség pedig végül a sorsunkká válik.

https://magyarhang.org/gazdasag/2019/09/09/matolcsy-varga-mihaly-meggondolatlanul-beszel-az-arfolyamrol/

Matolcsy György ledobta az atombombát

Matolcsy György a vándorgyűlésen (Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

Nyílt háborúskodásba fordult a jegybankelnök és Varga Mihály vitája. Jegyzet.

Eddig sem ugrott el a feladat elől a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György, és a Pénzügyminisztérium irányítója, Varga Mihály, ha a másik szakmai kompetenciáját kellett megkérdőjelezni, de ma olyasmi történt, ami kivitte a napra kettejük vitáját, sőt, hadüzenetként értékelhető. Matolcsy György ledobta az atombombát.

Egy igen érdekes, tanulságos írást jelentetett meg ma a jegybank elnöke a növekedés.hu oldalon (ahol egyébként az MNB vezetői rendszerint publikálnak). Nem nagyon kell a sorok között olvasni, hogy összegezzük a lényeget: Varga Mihály pénzügyminiszter munkálkodása kártékony az országnak, nem szolgálja a kormány politikáját, a nemzet érdekeit.

Az írás előzménye, hogy a múlt heti közgazdasági vándorgyűlésen a pénzügyminiszter a jegybankéval nem mindenben egyező gazdaságpolitikai alapvetéseket fogalmazott meg. Ezek sorában beszélt arról, hogy véget ért a gazdasági "aranykor", továbbá arról is, hogy stabil árfolyamra volna szükség. Mint köztudott, az elmúlt hetekben komolyan gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, a kurzus történelmi mélyponton is járt. A jegybank azonban nem vetette be monetáris eszközeit, csak kommentálta az eseményeket, amelyből kiderült, hogy nincs ellenére a jelenlegi árfolyamszint.

Varga Mihály az előadásában azonban arra figyelmeztetett - árnyalva a mondandója lényegét -, hogy a gazdaságnak stabil árfolyamra van szüksége, mert az teremt kiszámítható környezetet. Ez jelen helyzetben egy üzenet volt a jegybanknak, hogy nem tesz meg mindent az árfolyam stabilizálása érdekében, hagyja a forint kurzusát ugrálni. (Arról nem beszélhetett a kormányzati pénzügypolitika irányítója, hogy a jegybanknak esetleg érdekében is áll, hogy minél gyengébb legyen a forint, de erről épp elég elemzés született már...)

Erre válaszul született meg Matolcsy György mai írása, amely egyértelmű válaszcsapásként értékelhető, sőt, Varga Mihály elköteleződését kérdőjelezi meg a kormányzati politika végrehajtása iránt.

Itt egy idézet, (az aranykor végéről) ami messze túlmutat azon, hogy a jegybank elnökének nézetkülönbsége van a pénzügyminiszterrel:

"Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?"

Jól értjük-e, hogy Matolcsy szerint Varga nem a kormányzati politika megvalósításán munkálkodik? Mert ha igen, akkor a jegybankelnök tulajdonképpen azt állítja, a jelenlegi pénzügyminiszterrel nem lehet folytatni ezt a munkát. Ami nagyon meredek állítás, és a mód, ahogy kivitte a napra ezt a vitát, egészen egyedülálló.

Íme egy másik idézet, az árfolyammal kapcsolatban, ami szintén keményre sikeredett:

"A harmadik miniszteri állítás azonban ezeken is túltesz, ez már valami más. Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?"

Ez esetben pedig a kompetencia lett kétségbe vonva, ezen a szinten szintén unikális módon. A vita színvonala - pontosabban színvonaltalansága - ismét rámutat a két szereplő kibékíthetetlen véleménykülönbségére. Az nem újdonság, hogy sok kérdésben nagyon mást gondolnak, az viszont már az, hogy az online médiában kezdik el torpedózni a másikat.

Fontos nap ez a magyar gazdaságtörténetben, Simor András elnöksége idején tapasztalt düh gerjedt fel a két kulcsfontosságú poszt betöltője között, csak most elvileg azonos oldalon állók között vált tapinthatóvá a feszültség. Ezt pedig nem szokták szeretni a piacok. Orbán Viktoron a sor, hogy békítsen vagy változtasson.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/matolcsy-gyorgy-ledobta-az-atombombat.html

Matolcsy György jegybankelnök páros lábbal beleszállt Varga Mihály pénzügyminiszterbe

A Fidesz regnálása alatt nem szoktak a csúcsvezetők egymásnak üzengetni, nyilvánosan kritikákat megfogalmazni. Erősen személyeskedő publicisztikát még ritkábban olvashatunk egymásról. Matolcsy György most valamiért nagyon kiakadt Varga Mihályra.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter kölcsönös ellenszenvéről gyakran suttognak a közgazdászok, a kormányzati emberek. Ha nagyon leegyszerűsítjük a kérdést, az lehet a rivalizálás hátterében, hogy a két gazdasági csúcsvezető közül ki is lehet a numero uno szaktekintély.

A konfliktus ismert volt, ám ehhez képest is egészen megdöbbentő az, ahogyan Matolcsy György jegybankelnök egy ma megjelent publicisztikájában fogalmazott Varga Mihállyal kapcsolatban. Az írás a Növekedés.hu portálon jelent meg.

Eddig úgy tűnt, kicsit szakmaibban megfogalmazva az a kérdés, hogy kinek a szava döntsön, ha bankokról van szó, ki látja jól a nemzetgazdaság helyzetét, egyáltalán a monetáris jellegű jegybanki pozícióból illik-e a klasszikus nemzetgazdasági, pénzügyminiszteri, akár egészségügyi kérdésekben is megnyilvánulni.

Egy váratlan publicisztika

A mai írás alapján ennél mélyebb, nem pusztán szakmai, hanem részben személyes konfliktusról is szó lehet.

Varga Mihály pénzügyminiszter az idei Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton három kihegyezett állítással hívta fel magára a figyelmet. Bár ne tette volna."

– ezzel a felütéssel adja meg az alaphangot Matolcsy, majd szétszedi a pénzügyminiszter szavait.

Amikor Varga közelgő válságról beszél, akkor Matolcsy elmondja, hogy nincs vége az aranykornak. Ügyes a kritikus, mert úgy bírál, hogy a legfőbb politikacsinálónak, Orbán Viktor miniszterelnöknek közben kedveseket mond, „nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány” – fogalmaz például.

Van sapka, nincs sapka

Érdekes, hogy miután Matolcsy leírja, hogy Varga mennyire indokolatlanul pesszimista, a következő pontban már azért ekézi, mert a pénzügyminiszter azt hiszi, hogy meg lehet állítani a határon a német gazdaság lassulásának begyűrűzését.

Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?

– kérdezi Matolcsy, és itt már tényleg nem lehet tudni, hogy vajon az a baj, hogy Varga túl pesszimista, vagy az a baj, hogy  Varga túl optimista, esetleg egyszerűen az a baj, hogy Varga Varga.

Árfolyamcél

Végül Matolcsy alighanem azon kapta fel a legjobban a vizet, hogy a pénzügyminiszter jegybanki területre tévedt, stabil árfolyamról beszélt. Matolcsy megkérdezi a pénzügyminisztert, hogy van-e árfolyamcélja, akkor valljon színt!

Kérdezzük meg a minisztert, ha már van – helytelenül – valamilyen kedvenc árfolyamszintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében?

– írja a jegybankelnök.

Meg kell hagyni, Matolcsy György rendelkezik azzal a fontos képességgel, hogy nagyon jól és hatásosan ír röviden is. Más kérdés, hogy a támadás nem tűnik konzekvensnek, és hiába fűszerezi a jegybankelnök mindenféle simogató üzenettel is a kormány felé, a Fidesz politikai közösségében a nyilvános kritika nem bevett. Kérdés, hogy mi lesz erre a reakció, vagy például hogyan tálal egy ilyen helyzetet a kormánypárti sajtó.Varga Mihály Varga Mihály  Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A konfliktus sokrétű

Mindenesetre a probléma régi. Több hazai jogalkotási folyamatból is mintha kihagyták volna a leginkább illetékes Pénzügyminisztériumot, ahogyan azt is lehet tudni, hogy az MNB és a PM régóta kakaskodik azon, hogy miként alakuljon ki a jövőben a pénzügyi szektorok (pénztárak, befektetési szolgáltatók, biztosítók) garanciarendszere.

Ám a konfliktusok eddig döntően a színfalak mögött zajlottak, most nagyon durván összecsaptak a felek.

Hogy ez azért van, mert

  • Matolcsy Gyögy az újabb jegybankelnöki megbízatásával már biztonságban érzi magát, és szabadon kifejtheti véleményét?
  • Vagy esetleg más feladatok felé pozicionálja magát, ezért beszél újabban előszeretettel például a népegészségügyről?
  • De az is lehet, hogy az írás alapja egyszerűen csak egy régóta közismert személyes ellenszenv.

Kapcsolódó:

Varga Mihályt már meg sem akarják gyilkolni?

Varga Mihályt már meg sem akarják gyilkolni?

Én már szart érek? – kérdezhetné Bástya elvtárs után szabadon a pénzügyminiszter, miután tárcáját folyamatosan kihagyják a pénzügyi szektor jelentős szabályváltoztatásaiból. Nemcsak most, a lakáskasszák kinyírásából maradt ki a PM, hanem az elmúlt hat évben szinte mindenből, ami fontos. És ami az ő feladata lenne.

https://index.hu/gazdasag/2019/09/09/matolcsy_gyorgy_jegybankelnok_paros_labbal_beleszallt_varga_mihaly_penzugyminiszterbe/ 

Matolcsy György ledobta az atombombát

Nyílt háborúskodásba fordult a jegybankelnök és Varga Mihály vitája, a kompetenciák is megkérdőjeleződtek.

Eddig sem ugrott el a feladat elől a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György, és a Pénzügyminisztérium irányítója, Varga Mihály, ha a másik szakmai kompetenciáját kellett megkérdőjelezni, de ma olyasmi történt, ami kivitte a napra kettejük vitáját, sőt, hadüzenetként értékelhető. Matolcsy György ledobta az atombombát - írja az mfor.hu.

Egy igen érdekes, tanulságos írást jelentetett meg ma a jegybank elnöke a növekedés.hu oldalon (ahol egyébként az MNB vezetői rendszerint publikálnak). Nem nagyon kell a sorok között olvasni, hogy összegezzük a lényeget: Varga Mihály pénzügyminiszter munkálkodása kártékony az országnak, nem szolgálja a kormány politikáját, a nemzet érdekeit.

Az írás előzménye, hogy a múlt heti közgazdasági vándorgyűlésen a pénzügyminiszter a jegybankéval nem mindenben egyező gazdaságpolitikai alapvetéseket fogalmazott meg. Ezek sorában beszélt arról, hogy véget ért a gazdasági "aranykor", továbbá arról is, hogy stabil árfolyamra volna szükség. Mint köztudott, az elmúlt hetekben komolyan gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, a kurzus történelmi mélyponton is járt. A jegybank azonban nem vetette be monetáris eszközeit, csak kommentálta az eseményeket, amelyből kiderült, hogy nincs ellenére a jelenlegi árfolyamszint.

Varga Mihály az előadásában azonban arra figyelmeztetett - árnyalva a mondandója lényegét -, hogy a gazdaságnak stabil árfolyamra van szüksége, mert az teremt kiszámítható környezetet. Ez jelen helyzetben egy üzenet volt a jegybanknak, hogy nem tesz meg mindent az árfolyam stabilizálása érdekében, hagyja a forint kurzusát ugrálni. (Arról nem beszélhetett a kormányzati pénzügypolitika irányítója, hogy a jegybanknak esetleg érdekében is áll, hogy minél gyengébb legyen a forint, de erről épp elég elemzés született már...)

Erre válaszul született meg Matolcsy György mai írása, amely egyértelmű válaszcsapásként értékelhető, sőt, Varga Mihály elköteleződését kérdőjelezi meg a kormányzati politika végrehajtása iránt.

Itt egy idézet, (az aranykor végéről) ami messze túlmutat azon, hogy a jegybank elnökének nézetkülönbsége van a pénzügyminiszterrel:

"Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?"

Jól értjük-e, hogy Matolcsy szerint Varga nem a kormányzati politika megvalósításán munkálkodik? Mert ha igen, akkor a jegybankelnök tulajdonképpen azt állítja, a jelenlegi pénzügyminiszterrel nem lehet folytatni ezt a munkát. Ami nagyon meredek állítás, és a mód, ahogy kivitte a napra ezt a vitát, egészen egyedülálló.

Íme egy másik idézet, az árfolyammal kapcsolatban, ami szintén keményre sikeredett:

"A harmadik miniszteri állítás azonban ezeken is túltesz, ez már valami más. Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?"

Ez esetben pedig a kompetencia lett kétségbe vonva, ezen a szinten szintén unikális módon. A vita színvonala - pontosabban színvonaltalansága - ismét rámutat a két szereplő kibékíthetetlen véleménykülönbségére. Az nem újdonság, hogy sok kérdésben nagyon mást gondolnak, az viszont már az, hogy az online médiában kezdik el torpedózni - pontosabban az egyik kezdi el - a másikat.

Fontos nap ez a magyar gazdaságtörténetben, Simor András elnöksége idején tapasztalt düh gerjedt fel a két kulcsfontosságú poszt betöltője között, csak most elvileg azonos oldalon állók között vált tapinthatóvá a feszültség. Ezt pedig nem szokták szeretni a piacok. Orbán Viktoron a sor, hogy békítsen vagy változtasson.

Baka F. Zoltán jegyzete

https://privatbankar.hu/makro/matolcsy-gyorgy-ledobta-az-atombombat-328204

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1215055110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása