He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

február 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Az igazi férfi + Barátság vagy barátság extrákkal?

2019.08.31. 07:57 guma

Az igazi férfi nem beszél az érzéseiről. Aztán meghalEgy régóta tartó barátság aranyat ér

Férfiasságunkat, nőiességünket nagyban befolyásolja a kultúra, amelyben élünk. Átalakuló nemi szerepeink fontos egészségügyi kockázatoktól szabadíthatnak meg.

Az igazi férfi magabiztos. Az igazi férfira támaszkodni lehet. Domináns. Az ágyban is. Az igazi férfi minden nőt meg akar kapni. Az igazi férfinak hatalma van a nők felett. Az igazi férfi ura az érzelmeinek. Nem sír.

Mindazok a tulajdonságok, amik férfiasnak számítanak, már a fiúgyerekek szocializációjában is megjelennek. Így neveljük őket.

Menjél, fiam, állj ki magadért. Elestél? Katonadolog. Ne sírj. Ne nyafogj, mint egy lány. Az én fiam egy kis machó. Tizenöt év múlva már a lányokat hajtja majd.

Az igazi férfi rosszabb társas kapcsolatokat ápol. Az igazi férfi kevésbé elégedett az életével. Az igazi férfi pszichés állapota rosszabb. Az igazi férfi nem kér segítséget. Se testi, se lelki problémák esetén. Szűrővizsgálatra se jár. Az igazi férfi ezért korán meghal. Ezeket már 74 tanulmány eredményei mondják, melyeket egy amerikai kutatócsoport tagjai foglaltak össze. A vizsgálatokban a férfias tulajdonságokkal összefüggésben álló, testi és lelki jóllétünket meghatározó tényezőket kutatták. És hát úgy tűnik, kultúránk férfieszménye nemcsak a környezete jóllétére, de a saját maga egészségére is negatív hatással van.

shutterstock 339267959

Magabiztosság

A férfi kiállásának és dominanciájának egyik alapköve a határozottság, a magabiztosság. Az ilyen férfi gyorsan hoz döntéseket. Nem hezitál, nem szüttyög. Az ilyen férfira nyugodtan rábízhatjuk magunkat, súgja az intuíciónk.

Egy amerikai kutatásban arra kértek meg végzős diákokat, hogy írásbeli záróvizsgájukon ne csupán a helyes válaszokat jelöljék be, de azt is, hogy mennyire biztosak a választásukban. A tényleg helyes megoldások esetében nem is volt különbség a nemek között. Rossz válaszok esetében azonban míg a férfiak többsége ugyanúgy azt jelölte be, hogy tuti biztos az igazában, a nők jóval kritikusabbak voltak magukkal szemben. Mindössze annyi volt tehát a különbség, hogy a férfiak akkor is úgy tettek, mintha tudnák, amikor konrétan nem tudták. 

A hiányzó önkritikáért az úgynevezett orbitofrontális kéreg tehető felelőssé, vele azonban az van, hogy a tesztoszteron magas szintje mellett nem működik valami jól. A döntés átgondoltsága helyett ilyenkor tehát annak egyértelműsége kerül előtérbe, ami persze nyilvánvaló, hogy csak az egyszerűbb döntések esetén hatékony. Ez a fajta működésmód mégis egészen elemi, biológiai szinten vonzó, hiszen a férfihormon (tesztoszteron) magas szintjére utal. Természetesen a döntéshozás komoly felelősség is, az sem meglepő tehát, hogy a mindennapokban nem kevés játszma is épül ugyanerre.

Nem beszél az érzéseiről

A férfi alapvetően azért nem beszél az érzéseiről, mert azt tanulja meg, hogy az érzései nem érdekelnek senkit.

Ha gyerekként fájdalma van, ne nyafogjon. Ne legyen már anyámasszony katonája. Miután felnő, ugyanazt tapasztalja: a nők se egy nyavalygó pasira vágynak. De olyanra se nagyon, aki édességet majszolva sírdogál egy szirupos vígjátékon, vagy tágra nyílt pupillákkal áradozik arról, hogy a gyerek ötösre felelt a biológiaórán. Akkor mi legyen? A legnagyobb gond az, hogy miután a fiúgyerek spontán érzelemkifejezését leblokkolják, rosszabb esetben megbélyegzik, lányosnak, puhapöcsösnek titulálják, nem történik semmi. A gyerek remekül megtanulja, hogy mit ne csináljon, kimarad azonban az, hogy mit kéne helyette. Hogy fejezze ki az érzéseit? Erre nem hogy útmutatást nem kap, de példát se nagyon lát. Mit csinál a szomorú férfi? Iszik. Meg csajozik. Esetleg dolgozik hajnaltól estig. Ha megtanítjuk a gyereket érzelmei megfelelő kifejezésére, nemcsak azt fogja megélni, hogy a környezetét igenis érdekli, ami benne történik, de ő maga is megtanul jobban odafigyelni belső világára, belső történéseire.

Playboy

A férfiak mindig csak arra gondolnak. Olyan pedig egyszerűen nincs is, hogy egy férfi ne akarjon szexelni, vagy legalábbis ne legyen rá hajlandó. Akkor valami nagy baj van. Egy másik nő. Vagy több. A szex persze nagyszerű dolog, a férfiak ráadásul viszonylag könnyedén rátanulnak a testiség élvezetére. Ahogy az is tény, hogy nagyon gyakran valóban van valamilyen probléma a háttérben, ami eltávolítja a két felet egymástól. Maga a társas norma, miszerint a férfi mindig szexre kész, mégis több kárt csinál, mint hasznot: gyakran inkább jelenik meg külső elvárásként, semmint az ember valós belső élményeként.Egy kanadai pszichológus éppen erről készített interjúkat hosszú távú kapcsolatban élő férfiakkal.

A kutatásban részt vevők háromnegyede valóban magas és viszonylag állandó libidóról számolt be, és nem mellesleg a fél társaság azt nyilatkozta, sosem utasítana vissza egyetlen lehetőséget sem, hogy szexelhessen. A 87 százalék ugyanakkor megélte már azt, hogy a kulturális nyomásnak engedelmeskedve kellett férfiasabban viselkednie az ágyban, 40 százalék mondott már igent a partnerének, amikor valójában nem volt kedve a szexhez, és 30 százalék kezdeményezett már együttlétet csak a párja kedvéért. Sokan voltak tehát azok, akik annak érdekében, hogy ne bántsák meg a másikat, vagy kedvére tegyenek partnerüknek, úgy tettek, mintha. Pedig valójában nem. Érdekes felvetés ezek után, hogy a férfiak beszámolói saját szexuális étvágyukról mennyire szólnak arról, amit belül megélnek, és mennyire arról az elvárásról, ami kívülről nehezedik rájuk.

Napjainkban szerencsére a férfiszerepek is átalakulóban vannak. Szerencsére, hiszen mint láttuk, a tradicionális férfiszerep-elvárások igen komoly egészségkockázatokat hordoznak, és a mindennapi életben is számos nehézségben megjelennek. A szexizmus ennek alapján már korántsem csak egy társadalmi kérdésnek, de egy jelentős egészségpszichológiai problémának is tűnik. A nőiesnek tartott tulajdonságok különös fontosságát egy 17 éven át (!) tartó vizsgálatsorozat eredményei is hangsúlyozzák. A kutatás több mint másfél évtizede során ugyanis a hagyományos maszkulin vonásokkal rendelkező férfiakat másfélszer akkora eséllyel sújtotta szívkoszorúér-betegség, mint több nőies tulajdonságot valló társaikat. 

https://divany.hu/eletem/2017/07/05/ferfiassag_maszkulinitas_mitoszok_erzesek_szex/?utm_source=cikklink

A barátság extrákkal majdnem ugyanolyan jó, mint egy kapcsolat

Az alkalmi szexuális kapcsolatot gyakran kevésbé kielégítőnek, rosszabb minőségűnek és összességében ártalmasnak tartják a szakemberek, főleg nők esetében. Több tanulmány és cikk is készült arról, hogy az olyan felszedős alkalmazások, mint például a Tinder, ahol alkalmi kapcsolatot keresnek emberek, mennyire boldogtalanná tesznek olyanokat, akik jobban elköteleződnének és komolyabb kapcsolatot szeretnének. Ehhez képest egy új tanulmány azt mondja, hogy az alkalmi kapcsolat ugyanazzal az emberrel viszont ugyanolyan jó hatásokkal bír, mint egy rendes párkapcsolat. 

A Canadian Journal Of Human Sexuality kiadványban megjelent tanulmány egyetlen egy fajta alkalmi kapcsolatot tart pozitívnak, ez pedig a barátság extrákkal típusú, ezek ugyanolyan kielégítőek lehetnek, mint egy hagyományos romantikus kapcsolat. 

Mi is az a barátság extrákkal?

Az ilyen típusú kapcsolatok lényege, hogy két ember mindenfajta romantikus elkötelezettség nélkül szeret együtt lenni, néha pedig szex is van köztük. Nagyjából félúton van az alkalmi viszonyok és a kapcsolat között, hiszen az ilyen kapcsolatokban nincs meg például a közös jövő tervezgetése és a közös élet, sőt gyakran más partnereik is vannak a feleknek, ugyanakkor több mint egy egy éjszakás kapcsolat. Érzelmi kötelék van a felek közt, megvan a kapcsolat intimitása, szenvedélye és története van a kettejük kapcsolatának. 

Milyen a szex egy ilyen kapcsolatban összehasonlítva más szexuális kapcsolatokkal?

Carolyn Birnie-Porter és Mitchell Hunt a Saint Mary Egyetem kutatói 475 embernek tették fel a kérdést az egyetemen, illetve Redditen és Facebookon is kerestek válaszadókat. Átlagosan 25 éves, többségében heteroszexuális fiatalok válaszoltak, akikről még azt lehet tudni, hogy 64%-uk fehér bőrszínű, és 45%-uk még tanult. A kérdés arra irányult, hogy összehasonlítva az alkalmi kapcsolattal, a komoly kapcsolattal, jegyességgel és házassággal, melyikben mennyire voltak elégedettek szexuálisan, melyik volt kellemes vagy kellemetlen, negatív vagy pozitív, illetve értékes vagy értéktelen egy 1-5-ig terjedő skálán. 

Fotó: Shutterstock

Az eredmények

Az elégedettség az öt típusú kapcsolatban nagyon hasonlóan alakult a válaszok alapján, statisztikailag a jegyesség típusú kapcsolat nyert, ezt a szakemberek azzal magyarázzák, hogy egy kapcsolat ezen szakaszán, az esküvő előtt olyan állapotba kerülnek a párok, mint a friss házasok, vagyis minden nagyon szép és jó, ugyanakkor mindkét típusú alkalmi kapcsolatot ugyanolyan elégedettségi szintre helyezték a megkérdezettek, mint a komoly kapcsolatot vagy a házasságot, ráadásul mindet nagyon jóra értékelték.

Az eredmények akkor is ennyire kiegyenlítettek maradtak, amikor arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy mennyire más a szórás a férfiak és a nők esetében. A barátság extrákkal típusú kapcsolatoknál azonban a résztvevők az intimitással is elégedettek voltak és a másikkal való kölcsönös törődés is gyakran megjelenik ezekben a kapcsolatokban is. Korábbi kutatások már vizsgálták ezt a témát és arra jutottak, hogy a szexuális elégedettség egyértelműen alacsonyabb az alkalmi kapcsolatban élőknél, ehhez képest ebben a kutatásban az ilyen kapcsolatok is az átlag felett végeztek. Tény, hogy alacsonyabb értékelést kaptak, mint a romantikus, komoly kapcsolatok, összességében mégis pozitívnak és kellemesnek értékelték a résztvevők.

Összességében tehát azt a következtetést lehet levonni a tanulmány alapján, hogy az intimitás és a szex jó és a "barátság extrákkal" és "kapcsolat" között csak a megnevezés a különbség, meg persze az, ha az egyik fél jobban kötődik a másikhoz. 

https://divany.hu/eletem/2015/09/08/a_baratsag_extrakkal_majdnem_ugyanolyan_jo_mint_egy_kapcsolat/?utm_source=cikklink

Barátság extrákkal vagy csak barátság? 3 dolog, amit tisztázni érdemes

Arról, hogy lehetséges-e egy férfi-nő barátságban csak és kizárólag barátságról beszélni, az egyéni tapasztalatoktól függően erősen megoszlanak a vélemények. De mit mond a tudomány?

A heteroszexuális, ellentétes nemű személyek közötti barátság kérdését a kétezres évek elején kezdték el tudományos körökben vizsgálni. Egy főiskolás hallgatók bevonásával készült vizsgálatból például az derül ki, hogy ezek a barátságok férfiak és nők szerint is növelik az önbizalmat, összességében nem térnek el olyan sokban az azonos nemű emberek barátságától, további előnyük pedig, hogy a felek betekintést nyerhetnek a másik nem gondolkodásmódjába – írja a Psychology Today.

A felmérés résztvevői a negatívumokat illetően is hasonló állásponton voltak: a féltékenység, az összezavarodás a kapcsolat természetétől, a potenciális randipartnerek szemében való lejjebb értékelődés mind „költségként” merültek fel.

Emellett a férfi és a nő válaszadók véleménye néhány fontos dologban jelentősen eltért:

 • A férfiak nagyobb valószínűséggel látták egy romantikus vagy szexuális kapcsolat lehetőségét a barátságban (érdekes módon a nők ezt hátrányként említették).
 • A férfiak hajlamosabbak voltak inkább költségként felfogni a barátságra szánt időt, és többen átverve érezték magukat, amiért a kapcsolat nem lépett túl a barátságon.Létezik férfi és nő között barátság?
  Létezik férfi és nő között barátság?Fotó: Tom Werner / Getty Images Hungary

  Az eredmények szerint tehát a férfiak könnyebben találhatják magukat a friend zone-ban (vagyis abban a helyzetben, hogy egy baráti kapcsolatban csak ők akarnak többet), míg a nők könnyen beleragadhatnak a barátság extrákkal zónába, ahol ugyan a barátságon túllépnek, de a puszta szexen nem.

  Tippek a határok tisztázásához

  Általánosságban elmondható tehát, hogy azért is olyan nehéz fenntartani férfi és nő között a barátságot, mert a feleknek más az elképzelésük arról, hogy mit is jelent ellenkező nemek esetében a barátság, másrészt gyakran legalább az egyik fél részéről megjelenik a másik iránti vonzalom. Az egyező álláspontokból kiindulva azonban mindkét fél számára kielégítő lehet a viszony, főleg, ha megfogadjuk dr. Jeremy Nicholson pszichológus tanácsait:

  1. Vedd figyelembe az eltérő igényeket

  Sokszor túlságosan el vagyunk foglalva a saját akaratunkkal és szükségleteinkkel, és megfeledkezünk arról, hogy a másik mit szeretne. Vagy ami még rosszabb: azt gondoljuk, hogy a mi akaratunk nemesebb, fontosabb, sürgetőbb. Bármilyen társas kapcsolatról legyen azonban szó, mindkét félnek egyedi céljai és igényei vannak: egyesek jó társaságra vágynak, mások lelki támaszra, van, hogy az egyik felet a szexuális együttlétek szükséglete hajtja, míg a másikat az elköteleződés. Egy baráti viszony esetén is tiszteletben kell tartani a különböző igényeket. Ne hagyd, hogy bárki megszégyenítsen a vágyaid miatt, és te se tedd ezt a barátoddal.

  2. Kommunikáld a szándékaidat

  Valószínűleg egyikőtök sem gondolatolvasó, ezért az első pontban leírtakat érdemes már a kapcsolat elején tisztázni. Ha a felek nem őszinték egymáshoz, ha nem tudják, mire vágyik a másik, akkor nem is tudnak jól bánni egymással, ez pedig előbb-utóbb bonyodalmakhoz és frusztrációhoz fog vezetni.

  „Gyakran előfordul, hogy a férfi azt állítja, csak társaságra vágyik, miközben valójában párkapcsolatról álmodozik, és az sem ritka, hogy a nő beadja a derekát, amikor valójában csak védelemre van szüksége. Fontos tehát, hogy mielőbb tudassuk a másikkal, pontosan mit is várunk a kapcsolattól, és hogy részünkről mi fér bele a barátságba és mi nem” – tanácsolja a pszichológus.

  7 kérdés, amivel kiderítheted, kik az igaz barátaid
  7 kérdés, amivel kiderítheted, kik az igaz barátaid

  Amellett, hogy az ösztöneinkre hallgatunk, nem árt ezeket a szempontokat sorra venni, hogy kiderüljön, tényleg van-e jövője a barátságnak.

  Tovább »

  3. Csak tisztességesen!

  Megesik, hogy titkon mindkét fél azt várja, hogy a barátság romantikus elköteleződésbe forduljon, vagy hogy valójában mindketten szexet is akarnak. Mások kölcsönösen jó beszélgetéseket, közös programokat, jó társaságot és lelki támaszt várnak a baráti viszonytól. A szakember szerint mindegyik állapot jó alapja lehet egy kielégítő (és frusztrációmentes) férfi-nő barátságnak, feltéve, hogy mindkét félnek valóban ugyanazok a szándékai és elvárásai. Ha az érzések nem kölcsönösek, akkor érdemes mielőbb lezárni a kapcsolatot, annak ugyanis úgysem lesz jó vége, ha az egyik fél szükségletei a másik fél szükségleteinek rovására elégülnek ki.

  https://divany.hu/eletem/2019/08/27/ferfi-no-baratsag/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6114989546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása