He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

olvasósarok: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása - Jared Diamond

2019.07.05. 07:50 guma

Nem vagyunk különös anyagból gyúrva mi, emberek; DNS-ünk csak 1,6%-ban különbözik a közönséges csimpánz és a törpecsimpánz DNS-étől. Ők csak mostanában kezdik megkeserülni ezt a rokonságot, s még jól is jártak, hiszen a másik kedves rokon, a neandervölgyi ember már negyvenezer éve megfizetett érte: nem a jégkorszak hidegétől halt ki, hanem a mi ősünk, a cro-magnoni ember kezétől.

Az igazán és kizárólag emberinek tekintett nyelvnek és művészetnek is vannak állati előfutárai, hiszen komoly műértők véltek értékes műalkotásnak állatok által festett képeket. Más, megkülönböztetőnek vélt jegyeinkben – amelyekre már kevésbé lehetünk büszkék – szintén nem állunk távol tőlük: megvan az ősképe a tömeggyilkosságnak, a környezetpusztításnak, sőt, igen áttételesen a kábítószer-élvezetnek is.

Elkeserítő, hogy az állatok mennyire hasonlítanak az emberre, és viszont. De velük vetélkedve mi, emberek jutottunk el ahhoz a kiváltsághoz, hogy kipusztíthassuk egész környezetünket: növényestül, állatostul, emberfajostul. Diamond a rokonságot alaposan – és élvezetesen – végigtekintve azt latolgatja ebben a könyvében, hogy vajon van-e még esély észhez térésünkre.

Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Tartalom

  • Előszó
  1. rész: Csak egy a nagyemlősfajok közül
  2. rész: Egy különös életciklusú állat
  3. rész: Egyedülállóan emberi
  4. rész: Világhódítók
  5. rész: Pusztulás egyik napról a másikra
  • Utószó: Semmit sem tanultunk s mindent elfelejtettünk?
  • További olvasmányok
  • Név- és tárgymutató

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_harmadik_csimp%C3%A1nz_felemelked%C3%A9se_%C3%A9s_buk%C3%A1sa

A legtöbb embernek első hallásra rejtély Diamond könyvének címe: „A harmadik csimpánz tündöklése és bukása”. Az emberszabású majmok közül valószínűleg ismeri az orángutánt, a gorillát, de hogy háromféle csimpánz is létezne, ez különös. A tájékozottabb biológus hallott talán már a csimpánzok két jól megkülönböztethető fajáról, arról, hogy a közönséges csimpánz mellett létezik egy törpe csimpánz is. De mi vagy ki az a harmadik? Megdöbbentő, sokak számára elfogadhatatlan állítás: Mi vagyunk!
A molekuláris biológia sok meglepő eredményt produkált már. Ezek közül kiemelkedő az a megállapítás, hogy a DNS-be írt genetikai programunk 98,4%-ban megegyezik a „másik két” csimpánzéval. A szerző arra kíváncsi, hogy mi volt ez a csekély 1,6%-os genetikai változás, ami ilyen fantasztikus sikert tett lehetővé fajunknak a Föld teljes benépesítésében, meghódításában és tönkretételében is – utóbbival potenciális bukásunkat is előre vetítve.

olvasói vélemények a könyvről:

Úgy döntöttem, hogy tarthatatlan ez az állapot (miszerint mindent olvasok, csak éppen szakmai anyagot nem), és egy régi kedves könyvhöz nyúltam ennek a megszüntetésére. Jared Diamondra nagyon sok minden miatt felnézek, de talán a leginkább azért, mert ő volt az egyik első (modern) tudós, aki képes volt felülemelkedni a különböző tudományágak közt folyó versengésen és utálkozáson, és egy adott kérdéskört (jelen esetben azt, hogy mi az ember?) tényleg mindenféle elképzelhető szempontból körbejárni.

Diamond nem untatja az olvasót az ember csípőcsontjának és állkapcsának részletes leírásával (mondván hogy azt úgyis megtaláljuk más könyvekben), hanem egy izgalmas, és rendkívül provokatív utazásra hívja, melynek során tabukat és mítoszokat döntöget le egymás után.

Az ember a harmadik csimpánz, akár tetszik, akár nem. Genetikai anyagunk csupán 1,6 %-ban tér el legközelebbi rokonainkétól, a közönséges és a törpe csimpánzétól. És bár azon lehet vitatkozni, hogy ez ró-e ránk bármiféle erkölcsi kötelességet legközelebbi rokonainkkal szemben, azt mindenképpen jól mutatja ez a szám, hogy az ember nem egy egyedülálló, az állatok többi része fölé emelkedő lény, hanem nagyon is betagozódik az élővilág többi részébe – tehát remekül vizsgálható egy evolúcióbiológus szemével.

Diamond sorra veszi azokat a dolgokat, amik emberré tesznek minket, miközben sorra dönti le a tabukat: hosszan ír az ember szexuális evolúciójáról és különös életciklusáról, a kábítószer-élvezet evolúciós hátteréről, és kíméletlenül a szemünkbe vágja, hogy az „első találkozás” előtti időkben minden bizonnyal mi is csodálattal tekintettünk volna a szomszédos népek kiirtására. Emellett porrá zúz néhány közkedvelt mítoszt is: a múlt embere maga volt a megtestesült környezet- és természetvédő; a változatos rasszok kialakulása kizárólag az éghajlat övezetességének köszönhető; a múlt civilizációi mind éghajlatváltozás miatt pusztultak ki; a mezőgazdaság csupa-csupa pozitív dolgot hozott csak nekünk; a fajok pusztulása csak egy mese – és ha mégis létezik, ugyan miféle hatással lenne ránk?

Harmadik olvasásra is egyre újabb és újabb dolgokat fedeztem fel a könyvben. A központi kérdés – hogy az emberi faj önpusztítása vajon genetikailag van-e belénk programozva, és akárhogy is, de fel tudunk-e hagyni vele mielőtt késő lenne? – és a központi válasz nem változott továbbra sem, viszont egyre tovább árnyalódik a kép. És igen, bátorság kell ahhoz, hogy az ember végigolvassa és végiggondolja ezt a könyvet.

***************

Sok minden új dolgot megtudhattam az írótól, főleg származásunkat illetően. Mindig is a gorillákat tartottam közelebbi rokonaiknak, de mint kiderült a csimpánzok génállományától alig 1% -kal különbözik a miénk. Később a mai ember kialakulásáról olvasva, az merült fel bennem, hogy Kain és Ábel története ha szimbolikus is, de mennyire igaz. Hátborzongató, hogy testvéreinket, az ábeleket ugyanúgy meggyilkoltuk (gyilkoljuk ma is) és még a földművelő és legeltető életmód szembekerülése is előkerül. Mivel az én családom is földműveléssel foglalkozik, már évszázadok óta, szíven szúrt ez a felismerés is.
A régi, „aranykorral” foglalkozó fejezet teljesen felkeltette az érdeklődésemet az eltűnt, letűnt, valaha virágzó civilizációk iránt.
Sajnos a függelékben található tetemes mennyiségű ajánlott és felhasznált irodalom angolul jelent csak meg (három könyv kivételével), így kénytelen leszek először jól megtanulni angolul, aztán mazsolázhatok.
Összességében a könyv egy számunkra szomorú témával foglalkozik, de ha az író maga, azt tudja mondani, hogy van remény mindezek után, akkor remélem én is a jobbat.

****************

https://moly.hu/konyvek/jared-diamond-a-harmadik-csimpanz-felemelkedese-es-bukasa

A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Jared Diamond

Elkeserítő, hogy az állatok mennyire hasonlítanak az emberre. És viszont. De a velük való nemes vetélkedésben mi, emberek jutottunk el ahhoz a kiváltsághoz, hogy kipusztíthassuk egész környezetünket, növényestül, állatostul, emberfajostul. Diamond a rokonság alapos - és élvezetes - végigtekintése során azt latolgatja ebben a könyvében, hogy vajon van-e még esély észhez térésünkre. Merthogy nem vagyunk különös anyagból gyúrva; DNS-ünk csak 1,6 százalékban különbözik a közönséges csimpánz és a törpe csimpánz DNS-étől. Őket csak mostanában irtjuk ki, míg a másik kedves rokont, a Neander-völgyi embert már negyvenezer évvel ezelőtt kipusztítottuk.

De pusztító hajlamainkon túl az igazán és kizárólag emberinek tekintett nyelvnek és művészetnek is vannak állati előfutárai, hiszen komoly műértők véltek értékes műalkotásnak állatok által festett képeket.

Diamond ámulatba ejti olvasóját, mikor eljátszik az alapvető „Ehess, ihass, ölelhess, alhass!" biológiai paramétereinek kis módosulásainak gondolatával. Megértjük, hogy civilizációnk, etikánk, életmódunk milyen erős összefüggésben van biológiai mivoltunkkal.

Új nézőpont ez. Fontos tudnunk.

************************

„A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása egy rendkívül olvasmányos stílusban; ám szigorú tudományos alapossággal megírt, rendhagyó portré az emberről. Túlzás nélkül állíthatjuk: zseniális könyv.”

(Takács-Sánta András)

„Diamond könyve kötelező olvasmány a biológia-, földrajz- és történelemtanároknak, jó kiindulópont egy kis disputára, annak végiggondolására, hogy mi is az az igazán fontos tudás, amit növendékeinknek át kéne adni. Túlélésünk érdekében.”

(Csorba F. László) 

„Ez a könyv nem fog mindenkinek tetszeni. Aki azt hiszi, hogy fajunk a természet törvényei felett áll, mindenható, és lényegesen más tulajdonságokkal rendelkezik, mint az »oktalan állatok«, az olvasásakor vélhetően bosszankodni fog. Ám az, aki be meri vallani, hogy az embert is a természet alakította, és ezért viselkedése is olykor »állati«, annak igazi csemege.”

(Kovács Zsolt, Vadon Magazin) 

„…épp az a meggyőző benne, hogy nem ragad le a (korabeli) genetikai teóriáknál. Csupán beépíti ezeket a felfedezéseket egy nagy ívű, gondolati alapozású konstrukcióba.”

(Iszlai Zoltán, Új KönyvPiac) 

https://www.typotex.hu/book/58/jared_diamond_a_harmadik_csimpanz

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4614904412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2019.07.06. 07:33:16

csak halkan kérdezem:

nem lehetne átjönni ide a "majmokhoz dumálni, most hogy örök nyugalomra helyezték Ungvárit, lehet, hogy inkább, ideje lenne már magunkkal ismerkedni?

gazoló 2019.07.06. 12:35:26

ha valakinek kell a könyv mobi. formátumban privátban átküldhetem)

guma 2019.07.06. 13:47:04

@gazoló:

megköszönném! :)
csak nem tudom mi az a formátum...

Horvátországot az idén kihagyom. más jár a fejemben, de valójában nálam semmi sem biztos. :D
bizonyos fokig meghülyültem, tehát előbb magamat kell helyre tenni. hova? azt még nem tudom P

gazoló 2019.07.06. 13:51:27

@guma: "

"bizonyos fokig meghülyültem, "

mé beszélsz ilyeneket?

.........az telefonos,könyvolvasós formátum,de nyilván van olyan konverter ami gépen is olvashatóvá teszi.

küldöm)

eszti..... 2019.07.06. 14:41:09

@guma:

:D :D :D

Ezek után ne csodálkozz, ha mindenki imád.

gazoló 2019.07.06. 14:50:50

@guma:

nem lehetsz egyszerű,de ez adja az egyik vonzerődet is))

lényeg: az altatóorvos jól gerincrevágott de nem fájt)

remélem jól vagy!

guma 2019.07.06. 15:53:53

@gazoló:

sajnálom...
pedig szerettem volna újra olvasni, de egyenlőre nem boldogulok a megnyitással...

a felkínált lehetőségek közül egyiken jön be csak betűhalmaz jól megspékelve számokkal, jelekkel, stb.

lehet, hogy hétfőn veszek egy okostelót, hogy legyen még valami amit valahova letehetek... :D

guma 2019.07.06. 15:57:05

@gazoló: :)

"remélem jól vagy! "

persze. tegnap már boltba voltam és sétáltam, amit most megint fogok, ha nem sÜt ennyire a nap...

@eszti.....:

nono! magácska csak ne "nyalizon" ha lehet ez mondani és nem vág szájon!
D

gazoló 2019.07.06. 16:33:38

@guma:

alin húszezerért árulnak okés,árához képest bivaly tabletet. könyvolvasóprogit rá +teletömni bestsellerekkel és evergreenekkel és hajrá))

azért megnézem hátha megvan olyan formátumban is ami notebookbarát)

gazoló 2019.07.06. 16:46:13

@guma:

ha cromet használsz,letöltöd hozzá ezt a kiegészítőt..jobb felsőben megjelenik,abban megnyitod és már olvashatod is.

chrome.google.com/webstore/search/mobi%20reader

gazoló 2019.07.06. 16:49:15

@taga.20: DDD

nem tudtam,de most,hogy mondod pattintok egy akciós arcust))

gazoló 2019.07.06. 16:53:17

@eszti.....:

te a korcsmáros csak nem azt feszegette,hogy nyaligátor)))
ne hagyd magad,én (sem) hagynám))

guma 2019.07.06. 17:11:24

@taga.20:

ez még annál is jobb! :)
(figyeld csak a dátumot mikor készítettem nektek :DDD)

offforever.blog.hu/2011/08/28/a_531

guma 2019.07.06. 17:12:26

@gazoló:

maga csak ne uszítson itt senkit!
nem lesz annak jó vége!
:)

taga.20 2019.07.06. 17:25:56

@guma: te egy vátesz vagy:)

cserébe fogadd el tőlem eszt a szép számot!:))))

www.youtube.com/watch?v=22XhQPwybpk&list=RD22XhQPwybpk&start_radio=1

eszti..... 2019.07.06. 17:41:46

@gazoló:

Inkább a söröshordó dugóját feszegethetné.:D
Majd keresek egy visszafogottabb kifejezést, ami nem borzolja a kedélyeit. Addig marad az imádnivaló, a fenébe billentés veszélyével.

guma 2019.07.06. 17:46:04

@eszti.....:

sajnos még mindig nem vagyok verekedős.
de tanulgatom! :D

eszti..... 2019.07.06. 17:54:36

@guma:

Ez az! Bontakozz csak ki szabadon!:D

gazoló 2019.07.06. 18:06:29

@eszti.....:

a múltkor Margó küldte,most én..annyira jó arcok)

www.youtube.com/watch?v=DUZAKg4dn08

taga.20 2019.07.06. 18:15:38

@guma: okés!

egyébként is, előbb voltak itt a kislányukkal, lilivel:)

nagy latin a szomszéd:)))

tessék!

www.youtube.com/watch?v=oX5ehaueMyk

taga.20 2019.07.06. 18:21:11

@gazoló: ááááá, bakker. vácsá háziorvost, me ez egy kókler:)))

www.napiszar.hu/showPost/En_amikor_meghallom_hogy_szisszen_a_sor

ja és nobi, behúzta a kurvaéletbe!:))))

eszti..... 2019.07.06. 18:37:15

@gazoló:

Azok.
Mostanában Republicot hallgatok. Kb úgy vagyok velük, mint te.Annyira jól leírtad a múltkor.

www.youtube.com/watch?v=pb61krYpZAo

taga.20 2019.07.06. 19:06:46

@eszti.....: cica eszt hallgasd meg!
ha csaj lennék, biztos, hogy szétdobnám a lábaimat ennek a csókának:)))

www.youtube.com/watch?v=mbKn8itQmbI&list=RDmbKn8itQmbI&start_radio=1

gazoló 2019.07.06. 19:09:59

@eszti.....:

fikázhatnak érte érdi illetőségűek,de cipő dalaiból őszinte tisztaság és erő van.
'fogyiknál dolgoztam a nyolcvanasban,cipő rendszeresen látogatta,szerette őket.
arról már ne is beszéljünk,hogy mélységesen baloldali, gondolkodású,jóindulatú ember volt.

www.youtube.com/watch?v=Wyk1jbu3yNw

eszti..... 2019.07.06. 19:14:03

@taga.20:

Valóban nagyon jó. Bár, szerintem a csóka jobban örülne a tetszésnyilvánítás visszafogottabb formájának.:)))

gazoló 2019.07.06. 19:15:58

@taga.20:

prájdon nem te voltál ott az első sorban az angol nagykövettel?))
kepkezelo.com/images/i90dad8x629i5bj3078q.jpg

taga.20 2019.07.06. 19:18:40

@gazoló: én? hol? :)))

egyébként, én nem bírtam a srákot különösebben.
egy dalukat szerettem.

u.i.: én is ballib vagyok, de ez nem aszt jelenti, hogy ugyanazt szeressük;)

na zene binyiglis, me sok a duma!:)))

www.youtube.com/watch?v=8BB641nUZ5k&list=RD8BB641nUZ5k&start_radio=1

eszti..... 2019.07.06. 19:22:37

@gazoló:

Egy szál zongorával talán még jobban üt.

www.youtube.com/watch?v=KqaRYsJG0x0

Ki tudja, hogy dolgozná fel a jelenlegi őrületet?

gazoló 2019.07.06. 19:28:58

@taga.20:

ez így van,a dalt kösz)

..

figyu az öreg lassúkezűt,meg a két szőkét ott hátul..

széttennéd nekik a lábadat,mi?))

gazoló 2019.07.06. 19:36:29

@eszti.....:

lehet,jobb hogy nem tudják vagy igen.

mindenesetre ott fenn már szinte jobb a társaság az ittenieknél(Cipő,Cseh Tamás,Somló és a többiek)

www.youtube.com/watch?v=WfNE73vyd-k&t=6s

eszti..... 2019.07.06. 20:06:12

@gazoló:

Van a Cseh Tamás dalokban valami megmagyarázhatatlan szomorúság, világ vége hangulat- a lét elviselhetetlen könnyűsége.

Még javában tologattam a csattogós lepkét, mikor felbomlott a KEX.
www.youtube.com/watch?v=KqaRYsJG0x0

taga.20 2019.07.06. 20:07:03

@gazoló: tezsvérem zenével hogy állsz?
néha szoktál hallgatni ütőset is, vagy csak lagzilajost vagy pákot? jó a didis száma az patent:)))

nesze, ez ördögi!:)))

www.youtube.com/watch?v=C-Gyl_Gf0Xo&list=RDC-Gyl_Gf0Xo&start_radio=1

gazoló 2019.07.06. 20:18:57

@taga.20:

"néha szoktál hallgatni ütőset is"

hogyne,különböző interpretációkban,de minden nap(

ezt

www.youtube.com/watch?v=E_t-43FltAA

gazoló 2019.07.06. 21:03:16

@taga.20:

naa,mit szólnak ehhez a hölgyek..pirul))
bár mintha itt olvastam volna mostanában a mindenkori trendekről a témában)

gazoló 2019.07.06. 21:07:46

@taga.20:

azon már gondolkodtam,hogyan lehetet ezt a két fúvósnak bírni zeneileg,mert a röhögést már alig bírták visszatartani,leginkább a klarinétos))

taga_20 2019.07.06. 21:17:47

@gazoló: milyen trendek? ja, hogy milyen legyen a leszállópálya:)

szerintem ne legyen csupasz, de ne legyen dzsungel se, me a fogam közé szorul a dzsungel, mikor körbenézek a nyelvemmel:))

u.i.: én is nyírom, me idétlen lenne, mikor az asszony prüszköl a "szőr" miatt. pedig egy "úr" vagyok:)))

gazoló 2019.07.06. 21:20:56

@taga_20:

nem sikerült átformálni téged ájtatos pataki barátaidnak))

taga_20 2019.07.06. 21:35:41

@gazoló: ja és!

örültem, hogy nem mindenki olyan fasz, mint én;)

zenét bírod nigger?:)))

bitte schön!

www.youtube.com/watch?v=OKFbB_kqpDI&list=PL4Rj5uneT2EyWTdqhisJZWqLaI6uN0HAO&index=1

guma 2019.07.07. 07:10:20

látom nálatok is feléledt Cipő!:)))
a napokban már csináltam dalaival egy napot, amit most visszahoztatok, de ma lírai hangulatom van... (bocs @taga_20: :))))
akkor ma a 67-es úttal indítók, csak azért, hogy megértsük:

születni kell...

www.youtube.com/watch?v=HE4aAQCghGs

Nagy esők jönnek és elindulok, elmegyek innen messze
A 67-es úton várhatsz rám dideregve
Nyáréjszakán ha nem jövök, esik az eső és mennydörög
A csillagokkal, ha szédülök, esik az eső és nem találsz rám

Csillagok, csillagok mondjátok el nekem
Merre jár, hol lehet most a kedvesem
Veszélyes út, amin jársz, veszélyes út, amin járok
Egyszer te is hazatalálsz, egyszer én is hazatalálok

Nagy esők jönnek és itt maradok, itt maradok örökre,
A 67-es út mellett az árokparton ülve
Nyáréjszakán ha nem jövök, esik az eső és mennydörög
A csillagokkal ha szédülök, esik az eső és nem találsz rám

Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem
Merre jár, hol lehet most a kedvesem
Veszélyes út, amin jársz, veszélyes út, amin járok
Egyszer te is hazatalálsz, egyszer én is hazatalálok

www.youtube.com/watch?v=yiOjjrUm5Fc

Születni kell, újra meg újra,
Indulni kell a háborúba,
És harcolni kell, meghalni és szeretni
Még nem elég.

Születni kell minden nappal újra,
Álmodni azt, ami nem válhat valóra,
És harcolni kell, meghalni és szeretni
Még nem elég.

Ég és föld között repülj velem,
Vezess át az életen,
Napot fess a szürke holdra!
Ég és föld között repülj velem,
Vezess át az életen,

Vigyél át a túlsó partra, igen!
Csak körbe-körbe forog velem.
Ami egyszer volt s újra lesz,
Csak körbe-körbe forog velem.
Te álmodj tovább, kedvesem!

Nincs senki más, aki helyedre léphet,
Itt születtél, és itt kell élned,
Nincs másik hely, nincs más idő,
Meghalnod is csak itt lehet.

Születni kell minden nappal újra,
Álmodni azt, ami nem válhat valóra,
És harcolni kell, meghalni és szeretni
Még nem elég.
Ég…
*************

+ bónusz!

www.youtube.com/watch?v=N0AV_4cZdB4

Én mennék veled, de nem akarod,
csak nézek utánad az ablakon.
ahogy egy kisfiú, ha nem hiszi el,
hogy most már menni kell.

A mesének vége és álmodom,
hogy virág nyílik a domboldalon
a felhők fölött ragyog a nap,
ha itt lennél velem.

Én letörölném a könnyeid,
és elmondanám, hogy szép lehet
a holnap, hogy ha elhiszed,
ha itt lennél velem.
Ha itt lennél velem,
és fognád a két kezem
én nem engedném el
többé már sosem.

Ha itt lennél velem,
és fognád a két kezem.
én nem engedném el,
többé már sosem.

Kedvesem.
A mesének vége és álmodom,
hogy reggel újra fel kel a nap,
igazat mond és megsimogat,
ha itt lennél velem.

Én mennék veled, de nem akarod,
csak nézek utánad az ablakon.
ahogy egy kis
*************

majd jöhet ez is:

Ne gondolj arra, hogy valamit nem lehet
Ne gondolj arra, hogy valaki nem szeret
Ne gondolj rá, én azt akarom - bom bom bom

Hozd el azt a napot, amikor itt maradok
Amikor nem megyek már tovább,
csak a szívem száll fel az égig
Hozd el azt a napot, amikor itt maradok
Amikor nem megyek már tovább,
mert nekem most annyira jó itt

Ne gondolj arra, hogy valamit nem lehet
Ne gondolj arra, hogy valaki nem szeret
Ne gondolj rá, én azt akarom - bom bom bom

A szívemet ezért neked adom
Hozd el azt a napot, amikor itt maradok
Amikor nem megyek már tovább,
csak a szívem száll fel az égig
Hozd el azt a napot, amikor itt maradok
Amikor nem megyek már tovább,
mert nekem most annyira jó itt

Ne gondolj arra, hogy valamit nem szabad
Ragyoghat még felettünk a nap
Ne gondolj…

guma 2019.07.07. 07:30:08

nem bírom abbahgyni:

Ha még egyszer láthatnám

www.youtube.com/watch?v=u_G4jXxtBi0

Dalszövegek
Ha megkérdeznéd, hogy mit nem mondtam el?
Van-e még szó, amit mondani kell?
Van-e még szó, kimondható?
Ha megkérdeznéd, csak annyit mondanék...
Köszönöm azt, hogy ittvoltál velem,
Csak ennyi volt az életem.
Csak ennyi volt, és nincs tovább,
Ha megkérdeznéd, csak annyit mondanék:
Ha mégegyszer láthatnám azt, amit egyszer láttam már,
Kérlek, újra segíts nekem!
Ha mégegyszer itt lennél, símogatnál, mint a szél,
Nélküled nem érezhetem.
Bárki mondja, el ne hidd!
Hiába volt a sok beszéd...
A szívedben őrizd tovább,
És el ne hagyd senkiért!
Ha megkérdeznéd, hogy mit nem mondtam el?
Van-e még szó, amit mondani kell?
Van-e még szó, kimondható?
Ha megkérdeznéd, csak annyit mondanék:
Ha mégegyszer láthatnám azt, amit egyszer láttam már,
Kérlek, újra segíts nekem!
Ha mégegyszer ittlennél, símogatnál, mint a szél,
Nélküled nem érezhetem.
Bárki mondja, el ne hidd!
Hiába volt a sok beszéd...
A szívedben őrizd tovább,
És el ne hagyd senkiért!
Bárki jönne, aki helyemre lép,
Mondd el neki, milyen szép volt a nyár!
A szívedben égjen a láng,
Égjen a tűz mégtovább!
Ha mégegyszer láthatnám azt, amit egyszer láttam már...
Ha mégegyszer ittlennél, símogatnál, mint a szél...
Ha mégegyszer láthatnám...
Ha mégegyszer ittlennél...

**************************

még csak ez: mert nem bírom abba hagyni:

www.youtube.com/watch?v=ImUHEs7E7SM

Mondd azt, hogy sohase féljek,
Mondd azt, a tűz el nem éget,
Mondd azt, hogy semmi se fájhat,
Mondd azt, hogy vársz, míg megtalállak.
Hazudj még nekem.
Mondd azt, hogy ezerszer élek,
Akkor is értesz, ha nem beszélek.
Mondd azt, hogy senki se bánthat,
A sötétben senki se láthat.
Hazudj még nekem!
Mondd azt, hogy igaz volt minden,
Minden szó, amit elhittem,
Meleget hozz, hogyha fázom,
Szeress úgy, ahogy kívánom.
Hazudj még nekem!
Engedj közelebb,
Engedd, hogy én is ott legyek,
Látni akarom, és érezni azt, amit lehet
Égjen a tűz, engedd, hogy meglássalak,
Hogy ha fáj, ne mondj igazat.
Mondd azt, hogy sohase féljek,
Mondd azt, a tűz el nem éget,
Mondd azt, hogy semmi se fájhat,
Mondd azt,…

jaegtoer 2019.07.07. 08:13:36

Bár jönnek-mennek a gondolatok, ma csak annyit mondhatok, mostanság elhagytak a mondatok, a szavak és a képek, és csak az emlékek sorjáznak sorra, egyre-másra, egy másik világban, világról-világra, ahogy a méhek szállnak virágról virágra, gondolok jenőkére, Oricára, csillagról-csillagra ugorva fent a magasban, ami máshonnan nézve éppen a lent, így vagyok most egyszerre fenn és lenn, és közben és örökkön örökké, miközben közelít a vég, valami új kezdet, egy új, sosem látott ajtó, vagy egy titkos fiók, csábítóan fénylik az a sosem érintett kilincs, amiről az a hír járja, mögötte semmi nincs, ámde a csillagok végtelenje és rendje mást üzen, milliárdnyi lámpás mutat utat, amit az ember kutat vagy csak végigjárja, mert azt dobta a kocka, de cél egy és ugyanaz, legyen az ember fekete vagy fehér, vörös vagy sárga, imádjon tüzet vagy Jézust és a szenteket, vagy kövesse Buddhát, Allahot vagy Jahvét, az út ugyanaz, és végén a cél, amiért ment ez az egész hajcihő, és ezt még itt a Földön tudta Cipő.

gazoló 2019.07.07. 09:35:59

@jaegtoer: D

volt egy idős fb barátom akivel a hálón ismerkedtem meg kb öt éve. zenéket verseket küldözgettünk eszmét cseréltünk,beszélgettünk, mindig mondta látogassam meg balatonparti otthonába. ígérgettem,odáztam,noha célzott rá,hogy milyen kevés az idő. nem vettem komolyan,nem vesszük komolyan azt a bármikort,amikor elérhet az az "új kezdet",elénk kerülhet az a "sosem érintett kilincs". barátom tavasszal elment,búcsú nélkül a weboldalról tudtam meg halálhírét. Cipőről sem gondoltuk volna,de Ő tudta,érezte ezeket és bátran nézett szembe vele!

hiányoztál,Orica és még sokan hiányoznak.
néha 'dugd ide az orrod,inkább mi elhallgatunk egy picit!

gazoló 2019.07.07. 09:36:42

@guma:

mémégmégennyinemelég))

guma 2019.07.07. 11:34:36

@jaegtoer:

köszönöm! fájdalmasan jól estek szavaid...

@gazoló:

itt van egy pár :D

offforever.blog.hu/2019/05/25/ma_570

gazoló 2019.07.07. 16:58:05

@Pol Pot elvt: kösz

a portable verzió tényleg penge és sokoldalú)

guma 2019.07.07. 17:24:54

@Pol Pot elvt:

köszönöm!

egy gond van csak, hogy soha nem töltöttem le semmit, csak mindent megnyítok.

de majd holnap a szomszéd srácok segítenek.
ma nem zavarom őket :D

gazoló 2019.07.07. 18:34:02

@guma: kérd meg Bolit,majd segít a távolból)))

guma 2019.07.08. 14:31:03

@gazoló: :)

tudom!
már volt, hogy segített.

de nem vagyok gép mellett, csak percekre...

www.youtube.com/watch?v=HvhCfVYB_JA

www.youtube.com/watch?v=g1aonhGogcc

www.youtube.com/watch?v=bbF7VVsKYIw

Bölcső csöngettyű és templom harang
A jelenlét annyi, mint posztón a rang
Kicsi pónikon lovagló kész életek
Vagy az arcomba prüszkölő véletlenek
No meg a gyerekkor kardfogú tigrisei
Apa taníts meg nagy vadat elejteni
És ha kérdik, hogy mi végre mennyi idő
Tán egy perc, egy óra, vagy pár esztendő
De utolér a múlt mint a mögöttünk hagyott jövő

Cicomázd fel a sorsot, az mégiscsak előkelő
Káprázat pusztán a történelem
Míg némán a vállára hajtom fejem
Elringat, marasztal, egésszé gyúr
Aztán únottan szétszed, mint legót az úr

Mi csak lessük a boldogság lábnyomait
És ha útközben találunk majd valamit
Arra kígyóbőrként húzzuk rá az időt
Még egy percet, egy órát, vagy pár esztendőt
De utolér a múlt, mint a mögöttünk hagyott jövő

Cicomázd fel a sorsot az mégiscsak előkelő
Lámpát ha gyújtok még jön rá bogár
De az utolsó fényevő csak sötétet talál
Csak sötétet talál

Mint egy cipősdobozba szórt marék arany
Elrejtve annyira haszontalan
Az az emberi elmében bújkáló zaj
A talpaink alatt nincs szilárd talaj

Ha a karodban nincsen már elég erő
És a szívéhez nem láncol egy szerető
Sem az Istenek gomblyukán nem látni át
Sem a nappal nem mutatja éjjel magát

De utolér a múlt mint a mögöttünk hagyott jövő
Cicomázd fel a sorsot az mégis csak előkelő
Lámpát ha gyújtok még jön rá bogár
De az utolsó fényevő csak sötétet talál
Csak sötétet talál
süti beállítások módosítása