He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Térey János élt 48 évet. Emlékezzünk egy írásával rá: Térey János - Keleti nyitás [Képalá]

2019.06.05. 05:55 guma

jelenes.jpg Rakó Alex: Jelenés

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Margó Irodalmi Fesztivál idén első alkalommal hirdette meg közös irodalmi pályázatát a 36. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz kapcsolódóan KÉPALÁ címmel. Hányféle történet rejlik egy-egy fotóban? Elmesélhetők életek egy-egy kép alapján? Mit sűrít magába egy sajtófotó? Hogyan tehet széles körben láthatóvá egy-egy szimbolikus történetet egy sajtófotó és/vagy egy irodalmi alkotás?

Térey János: Keleti nyitás

Budapest hanyatlása nem akkor kezdődött, amikor az ostrom idején szanaszét lőtték – az ilyesmit ki szokta heverni –, hanem akkor, amikor a negyvenes évek végén áthelyezték a kapuját a budai hegyek lábától az Alföld peremére. Mert a huszadik századi város kapuja mi volna más, mint a repülőtér? Ha az jó helyen van, az első benyomás is jó.

Amikor az érdi emelkedő után kinyílik a táj, megpillantjuk a kivilágított várost, amely lenyűgöz lankákra kapaszkodó utcáinak, az emelkedők ívét követő fényfüzéreinek látványával. Ez a látkép azt a nagyvonalú, méltóságteljes metropolist ígéri, amelyikbe fáradtan is fölvillanyozó érzés hazatérni. Ezt a bevezetőt látták őseink a harmincas években, ezt látnánk jó esetben mi is. Ám helyette Ferihegybe botlunk. Pest olyan borzasan kezdődik kelet felől, mintha Kabulban, Bengáziban vagy legalábbis a Balkán alján landoltál volna. Kinőtt, vidékies fogadóépület, amely nem sokban különbözik egy bevásárlóközponttól, aszfaltozott négyzetkilométerek sivár felszíni parkolóként. Minden kicsi, szegényes, pitiáner. Sehol a máshol megszokott elegáns vagy nem elegáns, de mindenképpen mutatós tranzitszállodák, cargo cityk, logisztikai és konferencia-központok, sehol egy intermodális csomópont, egy többszintes metróállomás, de még egy árva sínpár sem. Csak egy óriásfalu: a kijózanító, durva Vecsés, maga a balszerencse, meg az a béna bevezető út a nyomorúságos dugóival. Csuklós, kék buszok araszolnak a cakkozott peremű felüljárókon. Lehangoló rozsdaövezet a posztszocialista pangás állapotában tartva. Nézheted Barcelona homokja meg a Perzsa-öböl után az óbégatva politizáló óriásplakátokat.

Mondhatná valaki: ez így legalább őszinte. Akik reprezentációban utaznak, a keleti olajmonarchiák meg a közép-ázsiai diktatúrák bezzeg nyolcsávos autósztrádával, sztárépítész-palotákkal és gyorsvasúttal kápráztatnak el, hogy kicsivel később, a főtértől két percnyire essél hanyatt a harminc centis kátyúkban meg a szemétkupacokban. Itt legalább azonnal hanyatt esel. Úgy látszik, Budapest számára nem elsőrendű szempont, hogy jó benyomást keltsen. Annyi módja lesz még orvosolni azt a legelső, sokkoló élményt, igaz?

Az anyósülésen sokszor gondoltam már rá, miért nem a dombok előtt elnyúlva, föltornyosodva tárul fel a külföldiek számára Budapest, nagyszabásúan, mint régen? Budaörs, ez a csinosodó alvóváros – büszke sváb portákkal a hosszú főutcán és túl sok panelházzal – kezdetnek jó. Csönd, rend, nyugalom, a fellocsolt föld szaga, semmi transzcendencia, hihetnénk. De biztosítom önöket, Budaörs hűvös nyári alkonyokon igenis tartogat beláthatatlan meglepetéseket.

Egy hazatérőben lévő kiránduló (akiben mi fölismerjük a jegyző urat a városházáról) megállt, hogy elszívja aznapi első cigarettáját. Nekidőlt egy házfalnak, és fölnézett a hegyekre. Hirtelen arra lett figyelmes, hogy szokatlan mozgás kezdődik az égbolton. Lassan fölélénkült az augusztusi szél, és pár alacsonyan érkező felhő úszott a város fölé. A keresztet, amely az egyik nyers szépségű, kopár hegy csúcsán mered, és a kereszthez közeli kápolnát estefelé reflektorokkal szokták megvilágítani. A jegyző még a nevét is tudta a kápolnának: Szeplőtelen Fogantatás! Addig figyelte, míg ki nem rajzolódott előtte valami furcsaság. Megdörzsölte szemét, de ugyanazt látta, amit először: a kereszt meg a kápolna sziluettje egymásra vetülve jelenik meg az égbolton, a felhők paplanjából kiemelkedve, eredeti méretük sokszorosára nagyítva. Mint a Zoom In funkció a számítógépén: csak olyankor találja, ha nincs szüksége rá. A jegyző, bár nem mondhatnánk hívő embernek, el volt ragadtatva a látványtól. Tavaly nyáron Rio de Janeiro hegytetőre állított Jézus-szobrát bámulta életnagyságban, amelyik a maga módján szintén fölülmúlhatatlan Cukorsüveggel vetélkedik. Itt meg az istentelen völgy, amelyet mintha ez az óriási kereszt oldozna föl a bűnei alól. Azon töprengett, hogyan lehetne ezt a jelenséget az égre szögezni, Uram bocsá’, állandósítani a budai hegyek zöld karéja fölött? Néhány maximális fényerejű lámpa biztosan kell. Meg egy szélgép. De hol jut az ember szélgéphez? Van itt színház, olyan, amilyen, ő is jár bemutatókra. Majd beszél a világosítóval. (Vagy manapság már fénytervezőnek hívják?) Mert ha minden alkonyatkor menetrendszerűen érkezik a jelenés, ki tudja, talán még a légiforgalom is visszaköltözik Budaörsre, tatarozzák a régi fogadóépületet, kibővítik a hangárokat, és a többi. Miközben ő dohányozva álmodozott, továbbúsztak a felhők, és kihunyt minden: először a torony, majd a bérc keresztje halványult el.  

Említettük már, Budapest számára nem elsőrendű szempont, hogy jó benyomást keltsen. Fontosabb, hogy ő maga jól legyen; természetesen azt is tudja, hogy jó benyomást csakis az a város kelthet, amelyik legalább saját magával jóban van. Egyenes város: azokon a napokon sem titkolja magát, amikor nincs sem jól, sem jóban saját magával, így aztán nem is kelt jó benyomást. Annyi tartaléka van.

https://konyves.blog.hu/2018/04/26/terey_janos_keleti_nyitas_kepala

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2414878766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konkoly 2019.06.08. 14:52:38

Térey 48 évet élt, javítsa már valaki azt a címet.

taga20 2019.06.08. 16:01:46

@guma:

konkoly
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2010.06.01. óta tag.

ez, hogy? ki a faszom csinál ilyet?

guma 2019.06.08. 16:19:28

@taga20:

mindegy!
igaza volt és köszönöm, hogy vette a fáradságot.
látod, Orica ilyenkor, már rég lecseszett.

eszméletlen mennyire figyelmetlenül kapkodó tudok lenni, ami után már nem veszem észre miben hibáztam...

de ezt már sokszor leírtam. :(((

taga20 2019.06.08. 16:24:34

@guma: nem mindegy!

ha egy korrekt troll lett volna ez a nem tudom ki, akkor azt írta volna, hogy:

kedves posztoló, köszönöm, hogy megemlékeztél téreyjánosról, de ő 48 éves korában hunyt el.

kérem javítsa!

baráti üdvözlettel, konkoly bajtárs.

na kábé így.

guma 2019.06.08. 16:34:25

@taga20:

ne csináld! :)
korrekt volt és tömör!
nem küldött el sehova és nem is anyázott...
a lényegre tört, pedig "konkoly" :))))

ennél több már nem is kell.

(A konkoly néhány évtizeddel ezelőtt még gyakori, sőt veszélyes szántóföldi gyomnövény volt. Ha magja a búzaszemek közé, majd a lisztbe került, mérgezést okoz.

Gyönyörű, de mérgező az ország egyetlen védett gyomnövénye ...

sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2018/03/02/gyonyoru-de-mergezo-az-orszag-egyetlen-vedett-gyomnovenye/ )

taga20 2019.06.08. 16:45:06

@guma: jó rendben, elfogadom amit mondasz:)

de, ki a faszom csinál egy nicknevet 9 évvel ezelőtt, aztán az első kommentjét ma dobja be?

ez, hogy?

2019.06.08. 17:09:27

@taga20:
"na kábé így."
Who's talking!! :) (az oldalkocsis a magyar blogvilag legmocskosabb pofaju trollja, a libsi ketszinuseg iskolapeldaja.)
El is mentem szukebb napokra. :)
Vilag proletarjai egyesuljetek!

taga20 2019.06.08. 17:19:47

@Pol Pot elvt: mi van nigger, te vagy konkoly?

mi van küszöbmajom, haldoklik a traktoros blogja, ezért jössz ide kutyázni?

egyébként, aki dohányzik, az egy retardált fasz, aki naponta küldi be a szervezetébe a koporsó szöget!

ja és remélem a júniusi csavargásaidról is dobsz fel képeket, me érdekelnének. nem vagy egy robertcapa, de azé élvezetes, amit tolsz:)))

taga20 2019.06.08. 18:12:42

@Pol Pot elvt:

hallod haver, bírom a marhaságaid, de ez rosszul esett.

"libsi ketszinuseg iskolapeldaja"

a faszt:)))

egyébként mi van az erdésszel? má kezdek aggódni:)))

taga20 2019.06.08. 18:17:55

@Pol Pot elvt:

Igen, dobok fel kepeket, fel ora mulva indulok, egyenlore csak ide:
www.albertaparks.ca/parks/kananaskis/kananaskis-country/

ezért az ételvitelért, egy rendes kommunista rendszerben, már rég szibériában találnád magad világ proletárja:))))

bazdmeg, a rohadt kanadai libsik, azok!:)))

taga20 2019.06.08. 18:20:55

@taga20: macskaköröm lemaradt, csudigung.

taga20 2019.06.08. 18:42:15

@Pol Pot elvt: azé me egy suliba jártatok, azé nem kell érte aggódni.

ez olyan lenne, mint ha én meg deutschtompikáért aggódnék:)

bonvojázs csöves!:)

guma 2019.06.09. 04:15:24

@taga20: :-)))

"de, ki a faszom csinál egy nicknevet 9 évvel ezelőtt, aztán az első kommentjét ma dobja be?

ez, hogy? "

elgondolkodtam kérdéseden. kicsit meg is hatot az általad felvetett szitu.
az adminban látom, hogy 59-en követnek, mégsem érzékeljük ezt, mi, akik itt dumálni is szoktunk... a forgó földünk jelezte látogatottság is rejtély nekem.

valamint, érdekes, de sosem jutott eszembe megnézni ki mikor és hol "született", hogyan, hol éli az életét a weben...

viszont lett 2 ember akik miatt belenézek náluk én is az előzményekbe, illetve véleményük miatt az előfordulásukba. (holtig tanul az ember és még ezt a vonalat is becsempésztétek életembe, pedig senkit sem szeretek lenyomozni :-D)

az a 2 ember azért is érdekes volt számomra, mert párhuzamos életet "élnek" a weben. szokatlan összhang van közöttük, pedig "látszatra" más az érdeklődési körük, stb...

eltűnni, megjelenni, legtöbbször együtt szoktak. most egy ideje láthatatlanok...
hiányoznak.

taga20 2019.06.09. 10:46:34

@guma: néha úgy csinálsz, mint egy kamasz kiscsaj:)))

ja és VETTEL!

na megyek is füvetnyírni, holnap meg melózni:)

autosportoldal.hu/2019/06/09/vettel-a-fellegekben-az-auto-azt-kiabalta-csinald-tovabb/

guma 2019.06.09. 14:26:06

@taga20: :)))

fején a szöget! :-DDDD

egy pár éve lehetek felelőtlen és azt csinálom csak amit akarok...
látod még téged is szeretlek! :)
ja, és, mindig gyerekesen őszinte voltam - ez meg is véd az életben, de sokszor hátrány is...

ez a hülye web meg ezt még fel is fokozza, mert nem értem és még mindig nem tudok semmit, csak használom mint a vak tyúk.

taga20 2019.06.09. 14:41:52

@guma: ismerlek, mint a rosszpénzt:)))

zenét szereted?
ezt a jotunder csinálta állítólag. ő mondta.

szerintem kurvajó:)))

m.blog.hu/or/orulunkvincent/media/felvtel7.mp3

mgdé 2019.06.10. 17:52:35

@taga20:

Szegény-szegény marslakó,
minket még lehetett következmény nélkül nemszeretni, :DD
no de I. Ovi matyóföldi és egyéb helytartóinak porontyait ... A gyerekek sokszor kegyetlenek,

s még hűek a praetoriánusok.
(Mondjuk a harcedzett határlégiók ellen azok se szerettek harcolni sose. Ha már bejutott Itáliába, szinte kivétel nélkül mindig a harctéri légiók parancsnoka győzött, s nem a - következményképp már csak ex - császár.)

Azt már csak gondolom, hogy Johannis dux, a dáciai légiók vezére nem gondolta komolyan amit jövendő budapesti látogatásáról elejtett, pusztán csak a szóvirágok kedvelője. (Olyan jó világ is az, ha MINDENKI-MINDENHOL vad nacionalista.
Ugye, kedves Milosevics bácsi?)
süti beállítások módosítása