He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

A Viking Sigyn balesete a Hableány hajóval (videó)

2019.06.01. 20:25 guma

Új videó került elő a dunai hajóbaleset pillanatairól

Olvasónk, F. küldte el nekünk a Youtube-ra ma felkerült, hét perces videót, ami a Jászai Mari téri hajókikötő egyik ipari kamerájával készülhetett szerdán este.

A felvételen látszik, ahogy a Hableány sétahajó és a Viking Sigyn szállodahajó nagyon szorosan egymás mellett közelít a Parlament irányából a Margit híd pilléreihez. A két hajó néhány pillanatra eltűnik pillér mögött, majd újra látszanak, ekkor a nagyobb hajó már láthatóan tolja a Hableány hátsó részét, ami a víz felé kezd dőlni, pont abban a pillanatban, ahogy kiérnek a kamera látószögéből.

A nagyobb hajó ezután lassítani kezd, majd visszatolat a baleset helyszínére, közben látszik,  hogy megérkezik egy másik szállodahajó, ami reflektorával kezdi pásztázni a vizet, miközben távolabb, a Parlament felől több kisebb civil hajó érkezik, amik azonnal megkezdik a vízbe esett emberek kimentését.

A két hajó május 29-én, szerdán este nem sokkal 21:00 után ütközött össze. A Hableány másodpercek alatt elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek a vízből, 21-en eltűntek pedig eltűntek a folyóban.

https://444.hu/2019/06/01/uj-video-kerult-elo-a-dunai-hajobaleset-pillanatairol

A bíróság szerint az ukrán hajóskapitánynak olyan helyismerete és kapcsolatai vannak, hogy bármikor eltűnhetne

A Fővárosi Törvényszék közleményben részletezte, miért jutott arra, hogy egy hónapra elrendeli annak az ukrán hajóskapitánynak letartóztatását, akit a Hableány hajó szerdai balesete miatt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítanak.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát - gyanúsítotti kihallgatása után - csütörtökön vették őrizetbe. A nyomozó hatóság előterjesztése alapján pénteken a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására.

A bíróság a szombati döntésében arra jutott, hogy letartóztatják ugyan a férfit, aki a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót irányította, de a gyanúsított 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az ítélet ugyanakkor még nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett az óvadék miatt.

A Törvényszék szerint a gyanú szerinti cselekmény – bizonyítottság esetén – 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A megalapozott gyanút a helyszíni szemle jegyzőkönyve, fényképfelvételek, kamerafelvételek, stb. támasztják alá. A bíróság azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a megalapozott gyanú még nem jelent ítéleti bizonyosságot, a nyomozás még folyamatban van.

A letartóztatást viszont indokoltnak látták, mert a hajóskapitánnyal esetében a szökés, elrejtőzés veszélye megállapítható.

Az ukrán férfinak ugyan a személyi, családi, megélhetési és lakhatási körülményei teljesmértékben rendezettek, és ezek a szökés, elrejtőzés ellen szólnak, ugyanakkor az adott cselekmény jelentős tárgyi súlyú és igen súlyos következményekkel járt.

A hajóskapitány nem magyar állampolgár, magyarországi tartózkodási hellyel vagy kötődéssel nem rendelkezik, és munkájából adódóan a tartózkodási helye gyakran változik, nehezen elérhető.

A bíróság még arra a körülményre is felhívta a figyelmet, hogy a hajóskapitány a környező nyugat-európai országokban és a saját hazájában is jelentős helyismerettel rendelkezik, mind az anyagi lehetőségei, mind az esetleges személyi kapcsolatai lehetővé tennék számára, hogy “a hatóságok látóköréből adott esetben hosszabb időre kikerüljön”.

Márpedig a cselekmény jellege miatt fontos, hogy az eljárás kezdeti szakaszában a hatóságok számára lényegében bármikor elérhető legyen.

A bírósági közleményből kiderül, hogy a hajóskapitány védői indítványozták, vizsgálják meg, hogy a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet óvadékkal együtt alkalmazható-e. Az első fokon eljáró bíróság végül kimondta, hogy a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék alkalmazása esetén a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet alkalmazható, mert az óvadék és a nyomkövető együttes alkalmazása elegendő visszatartó erővel bír.

Pénteken a férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs az MTI-vel azt közölte: védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el.

https://444.hu/2019/06/01/a-birosag-szerint-az-ukran-hajoskapitanynak-olyan-helyismerete-es-kapcsolatai-vannak-hogy-barmikor-eltunhetne

Semmit sem éreztek az ütközésből a szállodahajó utasai

„Minden nagyon gyorsan történt”  - mesélte a BBC-nek Clay Findley amerikai turista, aki a Hableánynak ütköző Sigyn Viking fedélzetén volt a szerda esti baleset idején.

„Először arra gondoltam, hogy nem ütközünk neki, de aztán a Viking orra nekiment a kis hajó tatjának... és aztán a hajótest néhány pillanat múlva a [Viking Sigyn] másik oldalán bukkant fel, majd elmerült.”

A 66 éves Ginger Brinton azt is elmondta a BBC-nek, hogy aki nem látta az ütközést, az nem is tudott róla. A több mint száz méter hosszú Viking fedélzetén nem is lehetett érezni az ütközést.

„Hirtelen azt vettük észre, hogy a vízben emberek vannak. Szörnyű volt” - mondta a BBC helyi tudósítójának az amerikai szemtanú.

A svájci felségjelzéssel közlekedő szállodahajó kapitányát, egy 64 éves ukrán állampolgárságú férfit a rendőrség közlése szerint csütörtök este vették őrizetbe, miután a bizonyítékok érintettségére utaltak.

A Hableány hajó fedélzetén 35-en utaztak, heten elhunytak, 21 személyt még keresnek, hét embernek sikerült megmenekülnie. (BBC)

https://444.hu/2019/05/30/semmit-sem-ereztek-az-utkozesbol-a-szallodahajo-utasai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1014873858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.