He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olvasósarokban egy hangoskönyv: François Rabelais

2019.05.12. 07:53 guma

François Rabelais pap és orvos, a legnagyobb francia humanista reneszánsz író. Témáit, szókimondását, nyers realizmusát tekintve François Villon életművének örököse és folytatója. Wikipédia

Témáit, szókimondását, nyers realizmusát tekintve François Villon életművének örököse és folytatója. Szatirikus (mai értelemben:) regényében, a többrészes Gargantua és Pantagruel-ben éles gúnnyal ostorozta az álszenteskedést, a szellemi korlátoltságot, a tudományos nagyképűséget és a világi hatalom visszaéléseit.

Az 1530-as években nagy példányszámban terjedt el egy máig ismeretlen szerzőtől egy népi ponyvaregény Arthur király legendás óriásáról, Gargantuáról, megtetszett ez Rabelais-nak, s tovább folytatta a művet Pantagruel címen.

[A Második Könyv] Első jelentős irodalmi alkotását, a Pantagruelt 1532-ben jelentette meg Lyonban Alcofribas Nasier[2] álnéven.

A főhös, Pantagruel neve görög-mór szóegyesítésből keletkezett, mindent szomjazót jelent. Pantagruel egy óriás, nemcsak testméretét tekintve, de étvágy, szerelmi-szeretkezési kedv és hajlandóság, tudásszomj és iszákosság dolgában is. Mintegy megtestesíti a humanizmus embereszményét. A könyv egyik részlete Pantagruel atyjának, Gargantuának fiához írt levelét tartalmazza, meghatóan összefoglalja a humanizmus és a reneszánsz emberideálját. Rableais kigúnyolja az egyházi vaskalaposságot, az áltudományos semmittevést és az értelmetlen háborúskodást. Pantagruel Episztémon nevű kísérője megjárta a poklot is, s elmondja ottani tapasztalatait, azt látta, hogy az evilági hatalmasok megbűnhődnek odaát, az evilági szegényekre pedig véget nem érő vigalom vár.

Művének nagy sikere lett, felülmúlta a népi ponyvaregény sikerét. Írói karrierje nem ártott orvosi hivatásának, sőt társadalmi megbecsültsége csak nőtt. Unokatestvére, Párizs püspöke, Jean du Bellay kíséretében alkalma volt többször is Rómába látogatni, sőt huzamosabb ideig tartózkodott Torinóban (1540-1543), majd megint Rómában (1548-1550). Itália múltjának megismerése nagy élményt jelentett a humanista költő számára, a korabeli pápai udvar megismerése inkább gúnydalainak eszköztárát gyarapította.

[Az Első Könyv] Első római útjáról hazatérve, 1534-ben jelentette meg Gargantua c. könyvét, témájában és kronológiájában valójában ez az első könyv, az 1532-ben megjelent Pantagruel a második könyv. A Gargantuában Pantagruel atyjának viselt dolgait adja elő, egyben szó esik e könyvben Pantagruel taníttatásáról is, mely egyben a humanizmus neveltetési eszményeit foglalja magában, sőt a mű végén leírja egy apátság belső életét is, melyben otthonra lel a tudomány és a művészet, s a legfőbb erkölcsi parancs pedig a következő: “Tedd, amit akarsz!” (Franciául: „Fais ce que voudras!”)

[A Harmadik Könyv] (Tiers Livre) 1546-ban jelent meg a király engedélyével Rabelais saját neve alatt. Az aktuálus protestáns üldöztetések miatt tartózkodik az egyházellenes szatírától, a közerkölcsök és a társadalom visszáságait veszi célba. A főhős Panurge, aki már nem óriás, normál reneszánsz ember, aki filozofikus nyugalommal figyeli a világ fonákságait. Kísérőjének, Pantagruelnek, mai szóhasználattal élve, interjút ad a házasság intézményéről. A könyv végén a főhős és barátai hajóra szállnak.

[A Negyedik Könyv] (Quart Livre) 1552-ben jelent meg, a könyv Pantagruel és barátai tengeri útjának viszontagságait meséli el. Pantagruel és társai jelképes szigetlátogatásokat tesznek, a pápafalók után eljutnak a pápanyalók szigetére, majd Messer Gaster, azaz a Gyomor Úr szigetén kötnek ki. Rableais kigúnyolja a protestánsok és katolikusok ellentéteit, hangot ad az egyházi és világi hatalom különválasztása szükségességének. Amikor véget ér a könyv, megszakad a tengeri út, folytatását ígéri a szerző a következő könyvben.

[Az Ötödik Könyv] (Le Cinquième Livre) 1562-ben posztumusz jelent meg, egyes kutatások szerint már csak részben Rabelais alkotása. A könyv befejezése az teljesen Rabelais elképzelései szerint való, a hosszú út végén a főhőst és kísérőit, kik tanácsra szomjaznak, várja az Isteni Butykos, „Igyál!” hívó szóval. A befejezés Rabelais szándékai szerint a reneszánsz életöröm és a sohasem csillapodó tudásszomj dicsérete.

Itt hallgasd meg: http://mek.oszk.hu/02400/02403/mp3/

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8214816296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2019.05.12. 08:28:56

szóltak, hogy korán itt járt századunk fanyüvője :DDD

szeret itt csemegézni, pörgeti ő is a blogot, támogatja a szenilist?

eszti..... 2019.05.12. 12:54:58

@guma:

Most már folyamatosan kibeszélik a kocsmát, téged, minket, a posztok / hozzászólásaink stílusát - tartalmát, ahogy a verselést is. :D :D
Ki érti ezt, ki érti ezt?
Én nem.

taga20 2019.05.12. 13:29:34

@guma: ja és folyamatosan hazudozik az a szargerincű fityeszjobbágy.

"Ugye jól gondolom, hogy dögunalom a nyugger blogja? Én egyszer olvastam bele, mikor képet akartam alkotni róla, de te ha jól emlékszem azt mondtad, hogy olvasod."

a fityeszesféreg kvintesszenciája ez a szerencsétlen:)

taga20 2019.05.12. 13:33:13

@eszti.....: ez a véglény, 0-24-ben kukkolja gumát vagy a határátkelőt. volt olyan, hogy onnan rakott be zenét, ez a félkegyelmű pár percre rá.

döbbenet az a három fogyatékos, plusz a kanadai csöves:)))

eszti..... 2019.05.12. 13:55:10

@taga20:

Valóban nem értem a negativitásnak ezt a fokát. Ha valakinek nem szimpatikus egy blog, akkor miért foglalkozik vele folyamatosan?
Talán csaknem arra vár, hogy valami isteni csoda folytán egyszer megváltozik a véleménye róla? :D :D
A rosszindulatot nem nevezném fogyatékosságnak.

taga20 2019.05.12. 14:11:17

@eszti.....: talán érzelmi fogyatékosságnak nevezném.

vannak így egy páran, akik a gyűlölet éltet. lásd a gecit, aki gyűlöli pl. iványigábort.

tőlem messze állnak a papok és a faszságaik, de iványigábor előtt leveszem a kalapom.

zenét bírod cica? akkor nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=Z_DfqCbCXp8&list=RDZ_DfqCbCXp8&start_radio=1

guma 2019.05.12. 14:26:25

@eszti.....:

@taga20:

nem kel foglalkozni vele _ odamentem most és megnéztem - mert ez nívon aluli...
dicsekedni akar, hogy ismeri a szenilis (máskor hülye) mamát...

de azért az esti műsort amit rittyentettek, irigylem! :)))
miért nem itt vannak a jó kis zenék?
de genere is érezheti leb@szva magát ezért!
:-DDD

nem mulatni küldtelek benneteket oda. :-)))))

gazoló 2019.05.12. 14:31:03

@eszti.....:

"Ki érti ezt, ki érti ezt? "

ki nem szarja le ezt?

......

Áprily Lajos: Heves májusi napon

Esőmagtalan ég. Nem szeretem.
Nyugati szél, hozz felleget nekem.
Ne vihartól feszülő tarajost:
fehér felhőket vágyom látni most.
Kúposak és csipkések legyenek,
és fényesek, mint a havas hegyek,
hogy míg megnőnek látókörömön
s én fényességükben gyönyörködöm,
érezzem: sík felett, nagymessze, túl
a fogarasi oromsor vonul.

.

Áprily Lajos

Május muzsikája

Langyos eső suhog a lombokon.
A vadgerlék szavaló-kórusa
átbúg a suhogáson. Figyelem:
milyen meleg és milyen monoton.
Öreg vagyok, s csúfolkodnak velem.
Azt búgják: Tavasz, tavasz, szerelem.
Ragyog a reggel.
Délre már borul.
Szél bókoltatja nyírfáim sorát.
Estére rojtos felhő komorul
s dörögve ontja sűrű záporát.
Villám villantja túl a hegytarajt
s lelkembe mámort lobbant, késeit.
Hallgatom ezt a gyönyörű morajt,
május felséges mennydörgéseit.

taga20 2019.05.12. 14:33:24

@guma: nem lehet ezt megtervezni. én tudatosan vagyok ösztönös:)

"miért nem itt vannak a jó kis zenék?" semmi olyat nem nyomtam ott, amit itt már nem nyomtam volna ezerszer.

szerinted én diggert most jobban szeretem, mint téged?:)))

ja és mégegy, az öreglányokról:)))

www.youtube.com/watch?v=zeZOEDV0myQ

taga20 2019.05.12. 14:39:10

@guma: "nem mulatni küldtelek benneteket oda. :-)))))"

jávol, májne fraumargarita:)

zene mehet, jöhet? tessék:)

www.youtube.com/watch?v=GY5n5bSH9iA&list=RDGY5n5bSH9iA&start_radio=1

guma 2019.05.12. 15:10:27

@taga20:

"nem lehet ezt megtervezni. én tudatosan vagyok ösztönös:)"

ezt tapasztaltuk!:)

ezért idementem ezt a neked szánt gondolatot, mert valahol olyan Oricás...
jól esett olvasni, neked meg az ökörködés mellett is szem előtt tartani. :-))))

Sir Bates dö Hól:

"@taga20: nem mindenki fogyatékos, aki másként gondolkozik, mint te, ehhez mindenkinek joga van. a probléma ott kezdődik, ha hazudnak vagy nem_hajlandóak_szembenézni_a_valósággal (vagy képtelenek kritikai gondolkodásra); ma moon az a gond, hogy valóban nem lehet eszmecserét folytatni, s ez egyrészt orbán 2002-es "a haza nem lehet ellenzékben!" kijelentésének, valamint a funkcionális analfabétizmusnak köszönhető; inkább azt kellene keresni, hogy mi az ami még összeköt azokkal, akikkel együtt élünk; az, hogy valakinek az a legfontosabb, hogy "magyar", még nem teszi őt fogyatékossá, azt kell elmagyarázni, hogy ad1/ehhez nem kell asszisztálni a lopáshoz; ad2/egy szorosabb együttműködés során még nem kerül veszélybe a "magyarság", a "magyar kultúra", sőt, pont a szorosabb együttműködés egy nagy egészben lesz képes megtartani a magyarságot, mind nyelvében, mind kultúrájában, s nem válik mo egy skanzenné... "

eszti..... 2019.05.12. 17:36:10

@guma:

@gazoló:

Talán nem kellene foglalkozni vele, de mindenütt ezzel találkozom, a rosszindulatú irigységgel.
Míg egyesek a seggüket vakarták, esetleg nekik vakarták, én vagy mások bújtam a könyveket, egy-egy probléma megoldásán agyaltam éjjel-nappal, kísérleteztem, utakat kerestem.
Ez baromi sok energia, idő, pénz.
Majd eljutsz A pontból B-be, eredményeid lesznek, beérik a gyümölcs és jönnek ők, a mindig mindent jobban tudók. Cáfolni nem tudnak, de sértődötten minősítenek. Aztán amiért vagy hajlandó beszállni kicsinyes játékaikba, bosszút állnak bármilyen eszközzel és módszerrel.

eszti..... 2019.05.12. 17:43:22

... és a legfontosabb. Az ő kezükben is ott volt a lehetőség, csak nem éltek vele. Így elvárják tőled, hogy te se tedd.

guma 2019.05.12. 18:28:14

@eszti.....:

az eredmények ma semmit sem érnek, a fostalicskások mindent be/leterítenek termékeikkel "tudásukkal", pillanatnyi előnyökkért...

guma 2019.05.15. 11:36:10

@Konni:

szia "csöves"! :)

nem is mondtad, hogy van egy ládád, ahol az emberiség boldogságát mérlegelés után szét tudod osztani, hogy melyik kitől származik... :DDD

az utadhoz gratulálok. a képek jók! :-)

guma 2019.05.15. 13:09:37

@Quercus Maximus:

szegény Magyarország!
csak a nép marad ki az eredmények gyümölcséből a legmagasabb inflációval, ÁFA-val, stb, stb...

azért is kellett lerontani a forintot, hogy "kompenzálják" a béremelés veszteségeit a multiknak, viszont így a melósok pénze lassan szart sem ér...

eszti..... 2019.05.15. 14:41:05

@Konni:

"mar eddig tobbet tett az emberiseg boldogulasaert egy nap alatt, mint te egesz eletedben fogsz!"

Biztos vagy te ebben? :D :D

eszti..... 2019.05.15. 17:43:06

Áprily Lajos: SEBEZHETETLENÜL

Támadhatsz - a tőröd méreggel se hat,
megöltem a sárkányt: hiúságomat.
Mennyi vére elfolyt, amíg vége lett -
megfürdettem benne kényes lelkemet.

eszti..... 2019.05.15. 17:49:35

(CSAK AZ OLVASSA...)

Csak az olvassa versemet,
ki ismer engem és szeret,
mivel a semmiben hajóz
s hogy mi lesz, tudja, mint a jós,

mert álmaiban megjelent
emberi formában a csend
s szivében néha elidőz
a tigris meg a szelid őz.

JA.

eszti..... 2019.05.15. 18:25:36

Az USA magyarországi nagykövete, David Cornstein szerint bár Orbán „a markában tartja a kormányzatot, a parlamentet és a bírákat” is, de egy „nagyszerű pasas”, sőt, „nem is miniszterelnök, hanem államférfi”.
Eme következtetés szerint csak szólnék Őexcellenciája David Cornstein úrnak, hogy ha markában tartja a micsodáját, attól még ne gondolja azt, hogy ő Don Giovanni vagy Casanova.

Gábor György

eszti..... 2019.05.15. 18:29:57

- Tessék, hölgyeim és uraim, lehet kérdezni az elnök úrtól és igen tisztelt vendégétől, Mr. ...ööö... Orbántól. Jerry?
- Köszönöm. Elnök úr, mit tudna elmondani a találkozóról?
- Remek kérdés, Larry...
- Jerry, elnök úr. The Redneck Times.
- Remek kérdés, Gerry. Mr. ...ööö... Orbán remek munkát végzett.
- Konkrétan mire gondol, elnök úr?
- Remek kérdés, Harry... konkrétan arra gondolok, hogy ülök egy nagy, rózsaszínű fürdőkádban, latex búvárruha van rajtam, a fejemet hátrahajtom, egy szőke bombázó fölém guggol, és... egy pillanat, Mr. Smith üvölt a fülesemben... aha, köszönöm, Mr. Smith... Kérném a következő kérdést! Jacob?
- Jason, elnök úr. Backward Country Magazine. Hogyan értékelné a két ország kapcsolatait?
- Puncin ragadtuk őket. Mr... ööö... Orbán nyitott volt egy kereskedelmi megállapodásra.
- Konkrétan?
- Nos, konkrétan ülök egy nagy, rózsaszínű fürd... értem, Mr. Smith, persze... szóval, eladtam neki a Rollsot, amit még az érettségimre kaptam a papámtól. Azt mondtam neki, összesen 150 mérföld van benne, és még működik a kazettás magnója is.
- És ez igaz?
- Nem tudom, utoljára akkor láttam azt a kocsit, mikor 1967-ben Kansasban magával ragadta egy tornádó. Mondjuk, akkor még nem is volt kazettás magnó... De kérdezzenek igen tisztelt vendégünktől is. Bruno?
- Samantha, elnök úr, a Grub'n'Pussy Worldtől. Mr. ...ööö... Orbán, megkóstolta a hamburgerünket?
- Kiváló kérdés volt, Regina. Haladjunk! Oswald?
- Henry, elnö... jé, de hát engem tényleg Oswaldnak hívnak! Gratulálok, elnök úr! Nos, mit csináltak az alatt a tíz perc alatt, amíg négyszemközt voltak?
- Hát... Mr. ...ööö... Orbán szerette volna megnyomni a Piros Gombot, és belebeszélni a Forró Drótba. Szóval, odaadtam neki a Piros Gombot. Megnyomta.
- És?
- Nem nyert. Forró Drót meg már nincs, ha Vlagyimir akar valamit, a csillárból beszél. A kínaiak meg a képernyővédőmből.
- Ezzel telt a találkozó?
- Á, dehogy! Utána is remekül szórakoztunk. Tudják, az Ovális Fürdőszobában van egy nagy, rózsaszínű fürdőkád...

Konok Péter

gazoló 2019.05.15. 19:21:23

@Konni: D

'odabasz

szépek a képek és a környék,elkolbászolnék arra néhány hetet.

egyre több képen láthatóak és aggasztóak a kanadai fenyőpusztulások is.

gazoló 2019.05.15. 19:25:09

@eszti.....:

kacsóit csókolom a versekért.

Radnóti Miklós ALKONYI ELÉGIA

Ó, alkonyoknak könnyű vétkei:
semmittevés és pillanatnyi csönd;
az álmos hegyek fejére lassan
az este ringató folyókat önt.

A nap zaja elúszik messzire,
lépek s mintha suttogásban járnék,
fut macskatalpain a tompa fény,
halvány árnyat szűl a vastag árnyék.

Régi halottaimnak húsa fű,
fű és virág s mindenhol meglelem;
vékony illatukkal álldogálok,
s oly megszokott immár a félelem.

Fodrozó füst az ákácok sora,
a hallgató sötét rájukhajolt,
előgurul és tétován megáll
föltartott ujjamon a lomha hold.

Esti béke, téged köszöntelek,
az úton nehéz napom pora száll;
lassú szívemben ilyenkor lágyan
szenderg a folyton készülő halál.

1936"

gazoló 2019.05.15. 19:36:09

@Quercus Maximus:

a bajszosról is ilyeneket gondoltak anno a gazdaság is repesztett ezerrel.

ember,te hol élsz?
nem máriaországában ugye?

mikor voltál itthon,mikor szondáztál közhangulatot,mikor jártál itt vidéken,mikor voltál itt e.ü intézményben?

..

József Attila

Hazám

Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog,
a szellőzködő, lágy melegben
tapsikolnak a jázminok,

nagy, álmos dzsungel volt a lelkem
s háltak az uccán. Rám csapott,
amiből eszméltem, nyelvem
származik s táplálkozni fog,

a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

2

Ezernyi fajta népbetegség,
szapora csecsemőhalál,
árvaság, korai öregség,
elmebaj, egyke és sivár

bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már!

S a hozzáértő dolgozó
nép gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk.

Az erőszak bűvöletében
mint bánja sor törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!

3

A földesúr, akinek sérvig
emeltek tönköt, gabonát,
csákányosokkal puszta tért nyit,
szétveret falut és tanyát.

S a gondra bátor, okos férfit,
ki védte menthetlen honát,
mint állatot terelni értik,
hogy válasszon bölcs honatyát.

Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.

4

Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ.

5

A munkásnak nem több a bére,
mint amit maga kicsikart,
levesre telik és kenyérre
s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.

Az ország nem kérdi, mivégre
engedik meggyűlni a bajt
s mért nem a munkás védelmére
gyámolítják a gyáripart.

Szövőlány cukros ételekről
álmodik, nem tud kartelekről.
S ha szombaton kezébe nyomják

a pénzt s a büntetést levonják:
kuncog a krajcár: ennyiért
dolgoztál, nem épp semmiért.

6

Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.

Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.

Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia.

7

S mégis, magyarnak számkivetve,
lelkem sikoltva megriad -
édes Hazám, fogadj szivedbe,
hadd legyek hűséges fiad!

Totyogjon, aki buksi medve
láncon - nekem ezt nem szabad!
Költő vagyok - szólj ügyészedre,
ki ne tépje a tollamat!

Adtál földmívest a tengernek,
adj emberséget az embernek.
Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.
Hadd írjak szépet, jót - nekem
add meg boldogabb énekem!

guma 2019.05.16. 05:48:29

látom mozgalmas napotok volt! :D

@eszti.....: kösz! :)))

@gazoló: kösz! :)))

eszti..... 2019.05.16. 17:51:55

azt hiszem, szerelmes lettem ))))

Kandinszkij szerint a tökéletes zöldet a hegedű
középső hangfekvésű hangjai fejezik ki a legjobban.
Szerintem a La donna lombarda című olasz dal.
Maga a legtökéletesebb, hatnyolcados zöld,
a hatodik századtól datálható ősi árnyalat:
| : Laggiù nell’orto del signore padre, : |
| : che c’è un serpèn. : | Ez az én kertem zöldje,
Dungeness zöldje az atomerőmű árnyékában,
ahogy a dal is mondja, az olasz dal, az atyaisten
kisugárzásában, a kúszó kígyó irányába, aki maga
nem mer belekóstolni a fa felkínált portékájába.
Kandinszkij hegedűje dolgozik kertben, epében,
az atommag, a kígyó, az édenkerti almafa zöldjében,
az ütés, a marás, a harapás múló foltjaiban is egy ideig,
de a zöld spontánabb ösztönlény annál, hogy
megmaradjon a középső hangfekvésnél, vagy a szabályos
hatnyolcadnál, a zöld örök nyelvkurzusra jár,
szegfűt hord a gomblyukában, mint Oscar Wilde,
hogy terjessze a megértés esélyét, a gyanús testvériséget, miközben végtelen
szellemességét fitogtatva minduntalan a különbségeken
lovagol. A zöld nem csak a hangszer húrjait,
de a kottavonalakat is benövi:
úgy fut föl a violinkulcsra, hogy többé sosem látsz a szívéig.
/ Csehy Zoltán: Színek könyve /

eszti..... 2019.05.16. 18:33:37

Nyári Krisztián a Pátria Rádióban, Veiszer Alindánál.

www.youtube.com/watch?v=KLhsYP6TZ-A

guma 2019.05.16. 20:50:45

@eszti.....:

@gazoló:

kösz, hogy hoztok egy kis olvasnivalót! :))))

eszti..... 2019.05.16. 21:03:36

@guma:

Kösz, hogy van hová hozni.)))
süti beállítások módosítása