He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nem kell a választásig küszködniük a Fidesz rossz nyugati sajtójával...

2019.03.21. 06:50 guma

A Néppárt megijedt, hogy elveszítheti a Fideszt – Gulyás Gergely a Mandinernek

„A Néppárt sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről nem döntött” – mondja Gulyás Gergely a Mandiner Fidesz-felfüggesztést firtató kérdésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunknak elárulta: az EPP belső vitájában a közép-európai országok kivétel nélkül a Fidesz mellett álltak, ahogy a franciák, az olaszok és a Lengyel Parasztpárt is. A németek kompromisszumra törekedtek, és a végeredményhez a CDU új elnökének támogatása is kellett. Gulyás szerint az a legfontosabb, hogy a Néppárt visszarángatható legyen a konzervatív-kereszténydemokrata irányba. Interjúnk.

Most akkor történt felfüggesztés vagy sem?

A Néppárt sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről nem döntött. Tudomásul vették, hogy mi ugyanúgy, ahogyan 2000-ben az Osztrák Néppárt,

a három bölcs jelentéséig nem képviseltetjük magunkat a Néppárt párttestületeiben.

Ez a mi döntésünk volt, amit ők tudomásul vettek.

A mai nap után meddig marad a Fidesz a Néppártban?

Egyelőre a választásokig látunk. Az a legfontosabb, hogy Európában és Magyarországon is olyan többség jöjjön létre, amely a kereszténydemokrácia hagyományos értékeinek megőrzését fontosnak tartja, és amely egyértelműen elutasítja a bevándorlást. A vitának is ez volt a lényege. Minden olyan párt, aki bennünket megtámadott, korábban a bevándorlók kvóta szerinti szétosztását is támogatta. Az látszik, hogy az Európai Néppárt maga is megijedt attól, hogy elveszítheti a Fideszt, ennek köszönhetően az elnökség eredeti javaslatát is lényegileg módosították, hiszen mi azt nem tudtuk volna elfogadni. 

Kik voltak a szövetségesei a Fidesznek a vitában? 

Sok szövetségesünk volt. A közép-európai országok kivétel nélkül mellettünk álltak, valamint a franciák, az olaszok és a Lengyel Parasztpárt is kiállt mellettünk. Mint Európában sokszor, most is a németek súlya volt a döntő, ők láthatóan, amikor a kilépésünk veszélye fenyegette a Néppártot, akkor mindent megtettek annak érdekében, hogy egy számukra is elfogadható kompromisszum szülessen. 

A skandinávok és a Benelux-államok pártjai, gondolom, nem nagyon marasztalták a Fideszt. 

Ahogy megszoktuk tőlük, ellenségesek voltak velünk szemben. Azt gondoljuk, hogy

ők nincsenek jó helyen egy önmagát kereszténydemokratának nevező pártcsaládban,

viszont mi mégsem szeretnénk őket kizáratni. 

A CDU azon kívül, hogy a kizárást el akarta kerülni, mennyire volt konstruktív? 

A CDU új elnökének támogatása nélkül ez a nekünk is megfelelő kompromisszum nem jöhetett volna létre. 

Hogyan fog együtt dolgozni a két bölcsek tanácsa? 

A magyar tanács az értékeléshez szükséges információkat át fogja adni a Néppártinak. A vizsgálat tényszerűen cáfolhatja az ellenünk felhozott vádakat. De ennél is fontosabb, hogy a Néppárt visszarángatható legyen a konzervatív-kereszténydemokrata irányba. Hosszú távú maradásunk ettől, és nem a bölcsektől függ.

https://mandiner.hu/cikk/20190320_gulyas_gergely_fidesz_epphttps://mandiner.hu/cikk/20190320_gulyas_gergely_fidesz_epp

Megbüntette a Fideszt a néppárt, de nyitva hagyták a békülés esélyét

Szerda este, jó három órás vita után döntött az Európai Néppárt (EPP) egyik tagszervezete, a Fidesz sorsáról. Méltón az EU-s döntéshozási szokásokhoz, egy sokféleképpen magyarázott, és több lehetőséget is nyitva tartó határozat született. 

  • Szemben a 13 tagszervezet eredeti javaslatával, a Fideszt nem zárták ki a néppártból.
  • Felfüggesztették viszont a párt tagságát. Ez azt jelenti, hogy mostantól kezdve a fideszesek nem jelölhetők a néppártiaknak járó tisztségekre az Európai Parlamentben, nem szavazhatnak a néppárt ügyeiben, sőt, részt sem vehetnek a néppárt rendezvényein.
  • A néppárt megbízta három veterán politikusát, hogy vizsgálják meg, hogy a Fidesz megfelel-e azoknak az értékeknek, amelyeket a néppárt képvisel.
  • A Fidesz ragaszkodott ahhoz, hogy a felfüggesztésről szóló határozatba kerüljön bele, hogy a határozattal a Fidesz is egyetértett. Ezt hosszabb vita után elérte. 

A fenti pontok közül az első azt mutatja, hogy a Fidesz el tudta kerülni a legmegalázóbb forgatókönyvet, és azt is jelzi, hogy a néppárt vezetői egyelőre szeretnék bent tartani a Fideszt a pártban. Erről már korábban sokat beszélt Manfred Weber, a párt frakcióvezetője és bizottsági elnök-jelöltje is, aki múlt kedden Budapesten készítette elő a mostani kompromisszumot. 

A CEU megint közelebb került a maradáshoz

Weber a nyilvánosság előtt többek között azzal szokott érvelni a Fidesz mellett, hogy ha a renitens politizálásra hajlamos párt bent marad, akkor könnyebb lesz hatni rá. Ez a mostani konfliktusban leginkább a CEU ügyében látszik megvalósulni. Weber a Fidesz megmentésének egyik feltételeként jelölte meg, hogy a CEU maradhasson, és közvetítőként járt közben, hogy német egyetemek és cégek segítségével európai egyetemmé alakítsák át a CEU-t, vagyis ne vonatkozhasson rá az a törvény, ami miatt a legtöbb szakot Bécsbe kellene költöztetni szeptembertől. 

A megoldás most működőképesnek látszik: Orbán Viktor levélben tájékoztatta a bajor miniszterelnököt, hogy nem gördít akadályt a CEU németizálása elé. Weber pedig arról számolt be, hogy szerda reggel beszélt a CEU rektorával, aki óvatosan optimista volt. 

Úgy tűnik, hogy Weber elő tudja adni a közeljövőben, hogy elérte Orbán Viktornál a CEU Magyarországon tartását. Ennek hátteréről itt írtunk korábban

A felfüggesztés júliustól fájhatna csak igazán

A tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei csak akkor látszanak, ha majd kiderül, meddig tart ez az állapot. A mostani EP már alig ülésezik, addig a fideszesek kizárása a közös munkából ott már nem sokat számít. Csütörtökön valószínűleg Orbán Viktort már nem hívják meg a néppárti miniszterelnökök szokásos, brüsszeli csúcsok előtti egyeztetésére, kérdés, hogy ez most egyszeri alkalom-e. Az új EP nyári megalakulásakor lesz igazán tétje annak, hogy a Fidesz felfüggesztése addig fennmarad-e, mert akkor osztják el a bizottsági és frakcióbeli tisztségeket a néppártban. 

Rátolták a döntést a veteránokra

A három "bölcs", akit a Fidesz sorsának eldöntésével bíztak meg, mind visszavonult néppárti politikus. Herman Van Rompuy öt évig volt az Európai Tanács elnöke, a pártja inkább a néppárt liberális oldala felé húz, de tanácsi elnökként sokat volt kapcsolatban Orbán Viktorral, és komoly vitáik nem voltak. Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár 2001-ben egy hasonló néppárti, felfüggesztéssel járó vizsgálat részese volt, akkor a pártját azért büntették, mert koalíciót kötött a szélsőjobboldali Szabadságpárttal. Az a vita Schüsselék visszafogadásával zárult. A harmadik tagja a bizottságnak Hans-Gert Pöttering lesz, aki CDU-s német politikus, és korábban az Európai Parlament elnöke volt. Ők írnak majd egyszer egy jelentést a Fidesz viselkedéséről, megvizsgálják többek között a magyar jogállamiság helyzetét, és ennek megfelelően javaslatot tesznek a néppárt vezetésének, hogy mi legyen a Fidesszel. 

Majd a matek számít igazán

Egész biztos, hogy minden további döntés az EP-választás eredményétől függ majd. Szüksége lesz a néppártnak a Fideszre, hogy elérje fő célját a parlamentben, azaz sikerüljön megfelelő támogatást szereznie Manfred Webernek, hogy az Európai Bizottság új elnöke legyen? Vagy éppen akadálya lesz a Fidesz tagsága annak, hogy más frakciók támogatását is elnyerje a CSU-s jelölt? 

De a Fidesz is fontos kérdésre kap választ a választás ismeretében: létrejöhet-e egy néppárttól jobbra álló, erős új frakció, ami nélkül a régi mérsékelt erőknek nincs többsége? Mert ha ez létrejöhet, akkor a Fidesz is inkább választhatja a távozást. Orbán a szerdai döntés után maga is a legizgalmasabb kérdésnek nevezte, hogy milyen pártkoalíció lesz képes többséget szerezni az új EP-ben. 

Ki lehet elégedett?

A néppárti határozat elfogadása előtt a Fidesz igyekezett elérni, hogy maga jelenthesse be, hogy önként függeszti fel magát, és így szerette volna elkerülni, hogy megtörténjen a szavazás. Ezt nem sikerült kiharcolnia, a Fidesz ellen érvelők sokkal többen voltak, és ragaszkodtak ahhoz, hogy a néppárt tegyen egy világos gesztust, amellyel megbünteti a Fideszt. 

A fideszesek azt mondták erre, hogy ha szavazással függesztik fel őket, akkor kilépnek. Ezt már az ülés előtt bejelentette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, és Orbán Viktor is arról beszélt később, hogy az egész vita alatt a kezében szorongatta a kilépésről szóló levelet. 

Végül az a kompromisszum született, hogy a határozatba belekerült, hogy a Fidesz önként, egyetértésben a párt vezetésével, belemegy a felfüggesztésbe, a háromfős bizottság döntéséig. A határozatot hatalmas többséggel, 190 igen és 3 nem szavazattal, titkos voksoláson fogadták el. Legalább 70 szavazásra jogosult EPP-s politikus nem szavazott. 

Orbán Viktor a határozat után arról beszélt, hogy a Fidesz maga javasolta ezt a felfüggesztős és bizottsági vizsgálatos megoldást. Azért, mert az osztrák néppárt esetében ez már jól működött, és ami jó volt Schüssel kancellárnak, az jó lesz neki is. De arról is beszélt, alig 20 perccel korábban, hogy olyat, ami most szerdán történt még nem látott, pedig veterán politikus, "vén csataló". 

Orbán arra igyekezett terelni a szerdai eredmény magyarázatát, hogy a néppárt liberális-baloldali elhajlói a néppárt politikáját akarták megváltoztatni a kizárás kezdeményezésével. Ugyanakkor az elfogadott határozatban az szerepel, hogy a néppárt ragaszkodik a korábban lefektetett értékeihez, és erősen kételkednek, hogy a Fidesz megfelel-e ezeknek. Vagyis a hivatalos magyarázat az, hogy a Fidesz akar változtatni, és nem a többiek.

A néppárt vezetésének a fő szempontja ezen a szerdán Weber elnöki esélyeinek javítása lehetett. A Fidesz láthatóan sokat tett azért, hogy ne zárják ki - Orbán levelet írt a CEU jövőjének megoldhatóságáról például, és még azt is lenyelték, hogy legyen egy szavazás a felfüggesztésükről. 

A néppárt legtöbb tagjának és Orbán Viktornak is láthatóan a kivárás volt a fő célja, hogy az EP-választás után látszódjék, milyen koalíciók alakulhatnak az új parlamentben. Orbán szerint az lesz a kérdés, hogy balra vagy jobbra nyisson-e a néppárt, a néppárt többségének pedig az lesz a kérdés, hogy a fideszesek részvétele akadálya lehet-e egy szélesebb koalíciónak, amely alkalmassá teszi az EP-t döntések meghozatalára. 

A szerdai fő kérdés az lehetett, hogy az időhúzás lehetőségéért ki mennyit hajlandó engedni, és itt egyik oldalon a kizárást követelő tagszervezetek, a másik oldalon a minél kisebb megalázást akaró Fidesz voltak. Ebből a szempontból volt fontos ügy, hogy legyen-e szavazás a felfüggesztésről, illetve a Fidesz önkéntes, de ideiglenes kivonulása az EPP-ből mennyire lehet hangsúlyos. 

A kizárást követelők és Orbán csak részben érték el azt, amit akartak, a néppártot meghatározó német politikusok viszont maximálisan elérték: nem kell a választás eredményéig küszködniük a Fidesz rossz nyugati sajtójával, de Orbánt sem lökték át a radikális jobbos táborba, ahol megzavarhatta volna a kampány menetét, akár nemzetközi szinten is.

https://444.hu/2019/03/20/megbuntette-a-fideszt-a-neppart-de-nyitva-hagytak-a-bekules-eselyet

Hangosan kiröhögték Orbánt a brüsszeli sajtótájékoztatóján

Orbán Viktor szerda este hatalmas erőfeszítéssel hajlította a valóságot a brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután az Európai Néppárt úgy döntött, felfüggeszti a Fideszt. Olyannyira belemelegedett, hogy azt mondta: „Mi sosem folytattunk semmilyen kampányt Juncker ellen.” A hallgatóság egy része erre kiröhögte:

(Az Index videóján az is hallatszik, hogy valaki beüvölti Orbánnak, hogy liar, azaz hazug, amire Orbán csak odaintett, hogy „egy pillanat”.)

Egyébként Orbán – annak ellenére, hogy korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is beismerte, a kormány választási kampányt folytatott a junckerező plakátokkal – azt is tagadta, hogy a junckerezős/sorosozós plakátok kampányplakátok lettek volna, azt mondta, ezek tájékoztató plakátok. Ezekről van szó:

https://444.hu/2019/03/20/hangosan-kirohogtek-orbant-a-brusszeli-sajtotajekoztatojan

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7114706160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2019.03.21. 12:37:08

"Nick Thorpe szerint Orbán Viktor hideg politikai kalkulációból döntött úgy, hogy tovább harcol az EPP-tagságért.

A pártcsaládon belüli szavazati jog és a jelöltállítás lehetőségének elvesztése ugyanis kis ár a megmaradó tagságért. Ráadásul a Fidesz-szavazók többsége EU-párti.

„Sok Fidesz szavazó attól fél, hogy a kiesés egy európai intézményből – az EPP-ből – azt jelentené, hogy megindulnak a lejtőn, és végül Magyarország az Európai Unióból is kiesik”

- írja a BBC, és emlékeztet arra, hogy a magyar kormánypárt folyamatosan monitorozza a közvélemény reakcióit."

privatbankar.hu/makro/die-welt-megalaztak-orban-viktort-a-fidesztol-hangos-a-vilagsajto-325199