He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Munkácsy-díj bizottság egyik tagja lemondott a tagságáról: indokolta is

2019.03.18. 07:02 guma

“Úgy éreztem, megfulladok, ha nem mondom el”

A Munkácsy-díj bizottság egyik tagja kemény levelet írt az EMMI miniszterének s egyben lemondott a tagságáról. Mint mondja, olyan nevek kerültek a díjazottak listájára, akikért nem vállalja a felelősséget.

A Magyar Festők Társasága küldte körbe levelezőlistáján azt a levelet, amelyet március 14-én Krajcsovics Éva festőművész írt Dr.Kásler Miklósnak, az EMMI miniszterének. Ebben a művész lemond tagságáról a Munkácsy Mihály-díjakat odaítélő bizottságban, és egyben jelzi,  olyan mértékben változtatták meg a szakmai jelöltek névsorát, amely számára már vállalhatatlanná teszi a közreműködést a bizottságban.

Így szól a levél, amely a Facebook-on is megjelent már:

“Prof. Dr. Kásler Miklós
Emberi Erőforrások Minisztériuma
miniszter

Tisztelt Miniszter Úr!

Ezúton tájékoztatom, hogy nem kívánok tovább részt venni a Munkácsy-díj bizottság munkájában, mert számomra elfogadhatatlan, hogy aki minden szavazatot megkapott a bizottságunktól az kiesik, ugyanakkor, aki fel sincs terjesztve az megkapja a díjat, és még nem is említettem a szavazat nélküli díjazottakat. Ezek szerint a bizottság munkája puszta látszattevékenységgé vált, amihez a továbbiakban nem akarok hozzájárulni.

Üdvözlettel:

Krajcsovics Éva, festőművész
Budapest, 2019 március 14.”

A minden évben március 15-e körül átadandó állami középdíjak esetében a miniszter számára pusztán ajánlást fogalmaznak meg a bizottságok. De a hagyomány az, hogy a szakmai szervezetek által felterjesztett jelöltekből kiválasztott lista neveit az aktuális miniszter zömmel elfogadja. Idén máshogy történt. Az artportal megkereste Krajcsovics Éva festőművészt, aki így kommentálta a levelét:

“Amikor megláttam a sajtóban a díjazottak listáját, nem akartam elhinni. 2017 óta vagyok a bizottság tagja, minden évben változtattak 1-2 nevet az általunk javasoltak listáján, én pedig minden évben megfogadtam, ha ez túlmegy egy határon, akkor lemondok. Most jött el ez a pillanat. Úgy éreztem, nem kapok levegőt, megfulladok, ha ezt most nem mondom el. Tizennégy művésznek akartak díjat adni, és a mi listánkról hét nevet kivettek, hetet pedig betettek. Volt köztük egy, amelyik még a felterjesztettek között sem szerepelt. Négy olyan díjazott van, aki a bizottságtól nem kapott szavazatot, egyébként róluk meg kell jegyeznem, hogy nem szakmai jelöltek voltak” – mondja Krajcsovics Éva, aki jelezte, nem kíván neveket mondani.

Egy nevet azonban említ, azét, akit a bizottság első helyen javasolt. Bács Emese festőművészről van szó, aki azonban rajta sincs a díjazottak listáján. “Szeretném, ha a neve említésével egy kis elégtételt tudnánk szerezni számára” – mondja Krajcsovics Éva. Levelét a minisztériumba is elküldte, onnan visszajelzést kapott, hogy tudomásul vették a döntését. A minisztertől még nem érkezett reakció.

“Felhívnak a kollégák, hogy milyen bátor voltam, nos, én nem érzem így. Egyszerűen arról van szó, hogy olyan nevek vannak a listán, amelyekért semmilyen szakmai felelősséget nem tudok vállalni.”

A Munkácsy-díjasok idei névsora:

Gálhidy Péter szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének művésztanára
Ilyés István szobrászművész
Juha Richárd szobrászművész
Kotormán Norbert képzőművész
Lieber Erzsébet DLA képzőművész, a Kaposvári Egyetem egyetemi docense
Mészáros Géza festőművész
Olescher Tamás festőművész
Őry Annamária festőművész
Párkányi Péter szobrászművész
Pogány Gábor Benő szobrászművész
Rényi Katalin festőművész, tervezőgrafikus
Sz. Varga Ágnes festőművész, grafikus
Takács Tamás Péter tervezőgrafikus-művész
Varga-Amár László festőművész, a Szent Gellért Katolikus Gimnázium tanára

 

Nyitókép: díjak a 2019-es átadó ünnepségen. Bartos Gyula fotója. Forrás:
https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-kituntetettek-a-magyar-kulturkincset-gazdagitjak

https://artportal.hu/magazin/ugy-ereztem-megfulladok-ha-nem-mondom-el/

Újabb botrány a március 15-i díjak körül: a Táncsics-díjnál is átnyúltak a fejek felett

Az Echo TV és a HírTV munkatársa is úgy kapott a Népszava értesülései szerint Táncsics-díjat, hogy előzetesen nem szerepeltek a felterjesztettek listáján.

Tovább nő az idei március 15-i díjazottak körüli botrány, újabb kitüntetés-odaítélő testületről látszik kiderülni, hogy csak biodíszlet. A kormány kitüntetettei miatt tiltakozott a Mazsihisz, mert Takaró Mihály mellett Döbrentei Kornél is rasszista szerintük. Aztán a Munkácsy-díj bizottság egyik tagja, Krajcsovics Éva mondott le, mert a díjazottakat mindenféle szakmai szempont mellőzésével választották ki, amihez ő a továbbiakban nem kíván asszisztálni.

Végül a Népszava arról ír, a Táncsics-díjazottak között is van két ember, Földi-Kovács Andrea, a HírTV műsorvezetője, illetve Farkas Emese Echo TV-s programigazgató, akik nem is voltak a díjra felterjesztettek listáján. Őket más emelte be a listába, vélhetően még Kásler Miklós feje felett is átnyúlva - a lap szerint nem lehetett más, mint Orbán Viktor, aki ezt megtette. Pedig a bizottságban nagy vita zajlott több jelöltről is, többek közt a kultúrharcos Szakács Árpád érdemeiről, akit azonban végül nem terjesztettek díjra. Így Orbán bohócot csinálhatott a bizottságból és a miniszteréből is.

https://hvg.hu/itthon/20190317_Ujabb_botrany_a_marcius_15i_dijak_korul_a_Tancsicsdijnal_is_atnyultak_a_fejek_felett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6714698176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása