He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kiadták a listát a piacon lévő mobiltelefonok sugárzási adatairól.

2019.03.13. 07:54 guma

Ezek a mobilok bocsátják ki a legtöbb káros sugárzást – a tiéd köztük van?

Az egyes mobiltelefon-modellek között akár két-háromszoros eltérés is lehet abban, hogy mennyi rádióhullámot bocsátanak ki. A legrosszabb telefonok használata során tízszer annyi energiát kell elnyelnie a testünknek, mint az egészségesebb típusoknál.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség szerint a mobiltelefonok rádióhullámai potenciálisan rákkeltő hatásúak lehetnek, noha a kereskedelmi forgalomba engedett telefonok egyike sem lépi át a veszélyességi határértéket. A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal adatbázisából – amelynek az adatait a hvg.hu ismertette – ugyanakkor látható, hogy mely típusok állnak közelebb ehhez a határértékhez.

Az SAR (Specific Absorption Rate) watt/kilogrammban kifejezett értéke azt mutatja meg, hogy amikor a fülünkhöz tartott készülékkel hanghívást bonyolítunk, akkor testünk/fülünk/fejünk mennyi energiát nyel el. A határértékhez legközelebb álló készülékek listája:

Forrás: Statista / Bundesamt für Strahlenschutz

A legalacsonyabb SAR-értékeket pedig ezeknél a mobiloknál mérték:

Forrás: Statista / Bundesamt für Strahlenschutz

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20190211/mobiltelefon-radiohullam-karos-sugarzas-adatok-lista/

Tízszeres sugárzást bocsátanak ki az olcsó mobilok

Mindegyik telefonról kötelező közzétenni a leírásban vagy a gyártó weboldalán, hogy használata közben mennyi rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki, és minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a veszélye, hogy a készülék káros a szervezetünkre. Ez a sugárzási érték SAR (Specific Absortion Rate) néven ismert, és watt per kilogramm a mértékegysége. 

A német sugárzásvédelmi hivatal (Bundesamt für Strahlenschutz) összeállította a legkevésbé és a legjobban sugárzó mobilok listáját, hogy ez alapján is könnyű legyen dönteni, amikor új készüléket vásárolunk.

A pozitív listán, vagyis a legkevésbé sugárzó készülékek közt látványosan a Samsung dominál, és a tavalyelőtt ősszel piacra dobott Galaxy Note 8 áll az élen, míg a legjobban sugárzó telefonon túlnyomó többsége valamilyen nagyon olcsó modell, rengeteg a Xiaomi és a Oneplus közöttük. De az utóbbin bukkan fel pár iPhone is.

Számottevő a különbség, a Galaxy Note 8 tizedannyi rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki, mint a legrosszabb eredményt produkáló Xiaomi Mi A1.

https://index.hu/techtud/2019/02/11/tizszeres_sugarzast_bocsatanak_ki_az_olcso_mobilok/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8014620678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hérics 2019.03.13. 10:22:49

Sajnos rajta, nem csak az enyém, de a fiamé is.
süti beállítások módosítása