He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Tesztelték a nyugdíjasokat, hogy mi van ha elmarad a nyugdíj? Helyette hazugság van, bocsánatkérés nincs? - gyűjtemény

2019.01.12. 15:59 guma

Pofátlanul hallgat a politika, mikor millió, tartalék nélkül élő embert sodortak veszélybe, ahogy sorozatos működési zavart kreál pl a kukásoknál vagy az eü-ben is? Bezzeg arra volt eszük amikor urizáltak és milliókat költöttek a luxus év végi bulikra, állófogadásokra, de még jutalmakra is számolatlanul szórták a pénzt maguk közt - mialatt a tavalyi tűzifát meg majd év végén talán megkapják a rászorultak. Magyarország érdeke, hogy politikusaink és családjuk, barátaik mindenről kimondják a nagy zabrálásukról: elvesztette közpénz jellegét? Nem is szabad belegondolni, hogy felelőtlenül micsoda becstelenségek garmadáját követik el, mert csak belebolondul az ember...

Szele Tamás: Egy kis spekuláció

Hölgyeim és uraim, most próbáljunk meg egy kis rendet tenni abban a mérhetetlen káoszban, ami tegnap reggel óta uralkodik a nem, avagy késve folyósított nyugdíjak ügyében. Legendák és hazugságok terjednek mindkét politikai oldalon, a tények már megint kezdenek másodlagossá válni a hittel, véleménnyel szemben – márpedig pénzügyekben nincs hit, csak számok vannak.

Illetve, esetünkben nagyon sok ügyfélnél nincsenek számok sem, amint pénz sem.

Erre még nem volt példa.

Magyarországon a nyugdíjak mindig a tárgyhó 12. napján érkeztek, amennyiben ez hétvégére esett, a szabályoknak megfelelően előző pénteken, és erre szükség is volt, hiszen a nem túl magas összegű nyugdíjak – a magyar átlagnyugdíj összege Rétvári Bence szerint, aki ezt egy, tavaly nyári sajtótájékoztatón állította, 130 500 forint – sokaknak az egyetlen megélhetési alapját képezik, ebből kell éljenek, étkezzenek, lakjanak, fedezniük gyógykezelésük költségeinek egy részét, ha ugyan nem az egészet, fizetniük számláikat, törlesztéseiket, tehát bizony sok nyugdíj van napra pontosan beosztva.

Ennyiből képtelenség is volna tartalékokat képezni. Ha késik a pénz két napot, akkor két napig nincs étkezés, gyógyszer, esetleg fűtés. Ebből a szempontból tehát nagyon nem lehet és nem szabad félvállról venni a „pár napos csúszást”.

Márpedig tegnap reggel hiába keresték a nyugdíjasok a pénzt a bankszámlájukon – már, akik számlára kapják, körülbelül a 2,6 millió magyar nyugdíjas 60 százaléka. Vagyis 1 560 000 ügyfél nem kapta meg időben a járandóságát. (Más információk szerint 1,8 millió). Ez különösen kínos pillanatban történt, hiszen Orbán Viktor egy nappal korábban sajtótájékoztatóján még olyanokat mondott, hogy ha egy jogos járandóságot nem kap meg az ember, azt ki kell követelni, ő sosem hagyta, hogy ne fizessék ki.

Másnap meg a magyar állam nem fizetett több, mint másfél millió polgárának.

De miért?

Az első pillanatokban eluralkodott a káosz, a különböző bankok nyilatkozatokat adtak ki és értesítéseket küldtek az ügyfeleiknek – igen korrekt módon! – miszerint hozzájuk nem érkezett meg időben az utalás, és ezért legkorábban hétfőn várható az összeg megjelenése a számlán. A Magyar Államkincstár – 2017 novemberétől a járandóságokat az Országos Nyugdíj Főigazgatóság (ONYF) helyett már a Magyar Államkincstár (MÁK) fizeti ki – szintén nyilatkozott:

„Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél! A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.”

Az ellenzéki és független sajtó kapkodott fűhöz és fához, kereste a magyarázatot, a felelősöket, csak senki sem válaszolt semmilyen kérdésre, a kormánysajtóban olyan hírek jelentek meg (például az Origón), miszerint még napközben megérkezik a nyugdíj mindenkihez, aki számlára kapja (aztán ezt a hírt este kissé eltüntették a címlapról, ugyanis egyesekhez megérkezett, másokhoz nem).

A legértékelhetőbb nyomozást a portfolio.hu végezte, ők ugyanis legalább a hibát megtalálták, ha a felelőst nem is. Idézzük őket! ()

„Piaci forrásból most úgy értesültünk: a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak. A MÁK nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülésünket. Lapunknak küldött tájékoztatásuk szerint a postai kifizetések a korábban közölt 14-e helyett 16-án indulnak el, a MÁK 14-én csak beadja a postai megbízásokat.

A gyakorlatban valószínűleg ez úgy nézett ki, hogy az átutalásokat a szokásos 12-ei dátummal küldték be a rendszerbe, mivel minden hónapban erre a napra esik a nyugdíjak utalása, kivéve, ha 12-e hétvégére esik. Ilyenkor ugyanis nincs nyitva a rendszer, ezért a hétvége előtti pénteken utalnak. Most vélhetően elfelejtették ezt, ezért az átutalások 12-ei dátummal szerepelhettek. Igaz, mi csak annyiról értesültünk, hogy nem mai értéknap szerepelt a tranzakcióknál.

A MÁK oldalán olvasható újból megváltozott tájékoztatás szerint a nyugdíjak készpénzben történő házhoz kézbesítése a fenti problémától független, az a megszokott rendben történik. A MÁK január 14-én indítja a kifizetést, így a posta – az eddig is megszokott rend szerint – már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.” (portfolio.hu)

Kérem, ennyit lehet tudni hivatalosan. Tegnap a délutáni-esti órákban sokan hozzájutottak a járandóságukhoz, ami arra mutat, hogy komoly erők dolgozhatnak a hiba elhárításán, sokan azonban még most sem – vagyis váratlanul érte a rendszert az előállt helyzet.

Eddig a tények.

Mindenkit kérek, azt, amit a következőkben írok, tekintse fikciónak, és semmiképpen se tekintse tények állításának!

Este ugyanis elalvás előtt kissé elméláztam. Van úgy 2,6 millió nyugdíj, átlagosan darabja 130 500 forint. De vegyünk csak 1,5-1,8 millió nyugdíjat, mert a többiek postai úton kapják, nem átutalással. Az annyi, mint minimum 195,75 milliárd forint, mely igen szép összeg.

Bár lehet több is.

Hej, ha az enyém volna!

Mihez kezdenék én, ha néhány órára lehetne ennyi pénzem, de nagyon hamar vissza kéne tennem az utolsó vasig?

A kamatozó értékpapírba fektetés a rövid lejárat miatt értelmetlen volna, csak gyorsan változó árfolyamú részvények vagy valutaspekuláció jöhetne szóba.

A kockázati részvénypiac képes ugyan hatalmas bevételeket produkálni, de inkább képes hatalmas veszteségeket, tehát jobb, ha csak valutában gondolkodunk. Akkor lássuk csak, hogyan is alakult a pénteki nap folyamán az euró-forint árfolyam?

Reggel nyolckor az euró 321.35 HUF volt, ez 13:36-ra felkúszott 321.72-re, vagyis 0.37 forintot emelkedett, aztán lezuhant a mostani 321.18-ra. Mintha valaki reggel nyolc körül nagyobb mennyiségű eurót vett volna, amitől megnőtt a kereslet, aztán 13:36-kor eladta volna, és ezzel lenyomta az árfolyamot… Nézzük pontosabban, a portfolio.hu nyomán!

07:53 – 321.35 forint egy euró
10:01 – 321.49 forint egy euró
13:36 – 321.72 forint egy euró
14:51 – 321.49 forint egy euró
17:04 – 321.47 forint egy euró
20:57 – 321.19 forint egy euró

Tehát 07:53-kor meredek emelkedésbe kezdett az árfolyam, ez 13:36-kor elérte a csúcsot és utána csökkenni kezdett.

Hát, kérem…

Egy pillanatig sem állítom, hogy bárki is valutaspekulációba kezdett volna a visszatartott nyugdíjakkal, én csak megfigyeléseket teszek, és megállapítom, hogy nagyon, de nagyon különös véletlenek vannak ezen a világon.

0.37 forint nem nagy összeg, de százmilliárdok esetén tisztesre hízhat. Illetve nem hízhat, mert abban már megegyeztünk, hogy nem spekulál(t) senki, hiszen erre sem lehetőség nincs a szabályok betartása esetén, sem nem tudom bizonyítani, tehát nem is állítom.

Én csak annyit állítok, hogy igen furcsa véletleneket bír produkálni a gazdaság.

Reméljük, ha kis késéssel is – bár, ha kenyérről, gyógyszerről, fűtésről van szó, nincs „kis” késés – mindenki meg fogja kapni végül a járandóságát.

És azt is reméljük, hogy nem felejtik majd el ezt a kis affért, ami rávilágít arra, hogy a nemzeti együttműködés gránitszilárdságú magyar rendszere milyen törékeny agyaglábakon áll.

Elég egy rossz dátumozás ahhoz, hogy meginogjon.

De az is meglehet, hogy a magyar állam csak meg akarta mutatni oroszlánkarmait: „Látjátok, én ezt is megtehetem veletek, lapuljatok meg a fűben!”

Ennél a lehetőségnél még a másik is jobb.

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

A közszolgálatiság csúcsa: az M1 Híradója nem foglalkozott a nyugdíjkifizetések csúszásával

Soros, migránsok és Deutsch Tamás.

A postás a januári nyugdíjakkal csak szerdán csenget

A Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken (január 11-én) elszámolták, és elküldték a bankoknak adtuk hírül. Most hozzá kell tennünk, a postás csak szerdán kopogtat a januári nyugdíjakkal. Erről szombaton kaptunk információt.

Mi is történt? A péntek egymásnak ellentmondó hírek között telt. A káosz után péntek este már rendeződni látszott a nyugdíjkifizetés sorsa.

Péntek este ugyanis azt hihettük,  nyugdíjak elszámolása ” sínen van”: a GIRO Zrt. közölte, az

által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer egész nap hibamentesen működött,

és a postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak – közölte a MÁK korábban.

Az előzmények:

Egymás után jelentettek a lapok a reggeli óráktól kezdődően előbb csak a sejtés szintjén, majd olvasói levelekre hivatkozva, később bankok, közöttük az OTP bank közleményeit idézve arról, hogy valami gond van az átutalásokkal, késni fognak a nyugdíjak. Később a folyósító állami intézmény került a figyelem középpontjába:

Portfolio meg nem erősített híre szerint a Magyar Államkincstárnál egy banális hiba történt: rossz értéknappal (jó eséllyel az általános, 12-i dátummal) küldték be a tranzakciókat a bankközi klíring rendszert működtető GIRO éjszakai rendszerébe. Amikor – szólt a magyarázat – a hiba kiderült, korrigáltak, ám ekkor már a nappali, nem állami utalásoknak fenntartott rendszerben ment át a pénz a bankokhoz. A GIRO délután négykor bezárt, a rendszer tehát csak az addig beérkezett adatokat továbbíthatta.

Mindezekre reagálva jelent meg este, 21 óra 03 perckor az MTI hírei között a bevezetőben idézett mondat:

A Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken (január 11-én) elszámolták, és elküldték a bankoknak, a GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer egész nap hibamentesen működött.

Jóllehet szombat délben újabb hírt adott ki az MTI. Ezúttal a Magyar Államkincstár módosította: “pénteken elutalta a bankszámlákra érkező nyugdíjakat – írták.

A közlemény szerint a GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti utalásáról.

A posta azonban nem hétfőn, hanem szerdán viszi ki a nyugdíjakat.

A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta január 16-án kezdi meg - írják.

http://azuzlet.hu/a-postas-a-januari-nyugdijakkal-csak-szerdan-csenget/

Vannak, akiknek már megjött a nyugdíj, de még nem mindenkinek

Pénteken este adtuk hírül, hogy jó esély van még a nyugdíjak aznapi érkezésére. A GIRO Zrt. rendszereiben ugyanis a Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíjtranzakciót aznap elszámolták, és elküldték a bankoknak.

A MÁK pedig a Portoflio kérdésére adott válaszában többek között ezt írta:

 Az érintettek számára az utalások a jogszabály szerinti határidőre a mai napon (=pénteken) megtörténnek.

A lap szerint ez úgy értelmezhető, hogy a pénz már megérkezett a számlákra, vagy ha a GIRO Zrt a MÁK kérésére még nyitva tartja a rendszert, akkor lehet, hogy az átutalások egy része később teljesül.

Korábban még úgy tudtuk, legfeljebb este hatig érkezhetnek a nyugdíjak, és nem biztos, hogy mindenki megkapja pénteken. Ehhez képest nagyon jó hír volt ez. De vajon tényleg megkapta-e minden érintett pénteken a járandóságát?

Meglett az életmentő gyógyszer, de van, aki hiába várta az sms-t

A veszprémi olvasó, akiről először írtunk, pénteken este telefonon jelezte, hogy ő hét óra körül megkapta a banki sms-t, tehát megérkezett a nyugdíja. Akkor már elég rosszul volt a gyógyszere hiánya miatt, aggódtunk is, nehogy valami nagy baj legyen. Szombaton felhívtuk, hogy minden rendben van-e. Nyolckor nyitott a patika, férje ki tudta váltani a gyógyszert, az idős nő be is vette, és kilenc óra körül már kezdte kicsit jobban érezni magát. A férje nyugdíja még ekkor sem érkezett meg.

Volt, aki pénteken öt óra körül jelezte Facebookon, hogy megérkezett a pénze, másoknak kicsit később, este nyolc, kilenc után is érkezett még nyugdíj. És többen számoltak be arról is, hogy szombaton reggel, hat, illetve hét óra, fél nyolc körül kapták meg a banki értesítést. Egyik olvasónk még azt is megírta, már a 2,7 százalékkal megemelt összeg érkezett meg nekik szombat reggel.

De ugyanígy kaptunk olyan jelzéseket is, hogy akárcsak veszprémi olvasónk férjének, másoknak sem jött meg még a jó hírt hozó sms, szombaton kilenc óra után nem sokkal sem.

Az OTP szombaton napközben ezt az üzenetet tette ki a honlapjára:

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Államkincstártól beérkezett nyugdíjak lekönyvelése megtörtént. A nyugdíjak bankkártyával, illetve a hétvégén nyitva tartó bankfiókokban hozzáférhetőek. Köszönjük a türelmét.

Ugyanakkor információink szerint van olyan OTP-s, aki mégsem kapta meg.

Aki postán várja a nyugdíját, annak időben fogják kivinni:

Nyugdíj: a posta menetrend szerint fog kézbesíteni

Akik nem átutalással kapják a nyugdíjukat, azoknál nem lesz késés.

https://24.hu/fn/penzugy/2019/01/12/vannak-akiknek-mar-megjott-a-nyugdij-de-meg-nem-mindenkinek/

Az államkincstár szerint mindenkihez megérkeztek a nyugdíjak

Legalábbis ezt állítják.

Állítólag egy apró hiba miatt nem érkezett meg ma a nyugdíj azokhoz, akik bankszámlára kapják pénzüket – írtuk meg korábban.

A Portfolio most azt írja, a napközbeni átutalási rendszer normális esetben 17 órakor zár. A lap ezért nem sokkal 18 óra előtt arról érdeklődött az államkincstárnál, előfordulhat-e, hogy nem mindenki kapja ma meg a nyugdíját. A MÁK 19.05-kor a következő választ juttatta el a portálnak:

"A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – mai napon történő – kifizetéséről. A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás. Az érintettek számára az utalások a jogszabály szerinti határidőre a mai napon megtörténnek."

Vagyis e szerint a pénzek már ott vannak a számlákon.

https://hvg.hu/gazdasag/20190111_Az_allamkincstar_szerint_mindenkihez_megerkeztek_a_nyugdijak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Megérkeztek a nyugdíjak a bankszámlákra

Az esti órákban minden nyugdíjas bankkártyájára megérkezik a nyugdíj - írta a Magyar Idők fél kilenckor. A Magyar Államkincstár folyamatosan utalja a nyugdíjakat. A GIRO Zrt. megerősítette, hogy az átutalások megtörténtek. Az Origo úgy tudja, hogy a késő esti órákra mindenkinek elutalták a bankok a pénzt.

„A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – mai napon történő – kifizetéséről. A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás.

Az érintettek számára az utalások a jogszabály szerinti határidőre a mai napon megtörténnek" – írta a Magyar Idők által idézett GIRO-közlemény.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190111-giro-kozlemeny-utalas-nyugdijas.html?utm_source=hirkereso

Nem jött meg a nyugdíja? Nincs egyedül - Frissítve!

Több olvasónk is panaszkodott, hogy nem kapta meg a ma esedékes járandóságát.

Más portálokhoz hasonlóan lapunkhoz is eljutottak olvasói jelzések, hogy nem érkezett meg a nyugdíj a számlájukra. Ennek esedékessége - mint ebben a cikkben jeleztük - a mai nap lenne..

A jelek szerint széles réteget érinthet a probléma, mert több internetes portálhoz is befutottak ezzel kapcsolatos észrevételek.

A folyósításért felelős Magyar Államkincstár egyelőre nem közölt információt a csúszás okáról. Nem hivatalos értesülések szerint a folyósítás megtörtént, de a banki elszámolórendszerben elakadtak a megbízások, Amint lesz hivatalos információ, közöljük.

Közben az OTP Bank az internetes felületén a következő információt osztotta meg:

"Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik.

 

Kapcsolódó cikkek:

https://mfor.hu/cikkek/makro/nem-jott-meg-a-nyugdija-nincs-egyedul.html

Nagyon brutálisan számolt be a köztévé a pénteki nyugdíjbotrányról

Tisztelt Olvasók, kéretik e sorok íróját mostantól igen nagy becsben tartani, és amennyire csak lehet tisztelni, valamint megbecsülni. Kisebb kitüntetést, nagyobb jutalmat elfogadok.

Igen, talán már ki is találták, hőstettet hajtottam végre: majdnem végignéztem egy teljes híradót az M1-en. Azt szerettem volna megtudni, hányadik hírben és hogyan számolnak be arról a nem mindennapi botrányról, hogy a magyar nyugdíjasok pénteken nem kapták meg reggel a szokott időben a nyugdíjukat.

Az esti fél 8-as Híradót választottam, mert ez egy viszonylag normális időpontnak látszott. Talán már sejtik a tisztelt olvasók, erős idegzet, nagyfokú hidegvér és meglehetős egészségi állapot szükséges egy ilyen híradó végignézéshez – igaz, mint utóbb kiderült, ma mindezek együttesen sem voltak elegendők ahhoz, hogy az ember részleges egészségkárosodás nélkül élje túl e tájékoztatásként tálalt műsor megtekintését.

A fél nyolcas híradó amúgy az osztrák és németországi hóhelyzet bemutatásával kezdődött. Lavinákat és brutális képeket láthattunk - több mint húsz percen keresztül. (Nem az osztrák, vagy a német, hanem a magyar közszolgálati tévét néztem.) Amikor már veszni látszott a remény, hogy hazai tájakról is jelentkezzenek a derék köztévés munkatársak, a magyarországi fagyokról jött jelentés, mégpedig olyan megközelítésből, hogy miként segítenek a nehéz sorsú embereknek. Nem csigázom az érdeklődést: élelmet és tüzelőt visznek nekik.

Ezt követően Szijjártó Péter beszélt arról, hogy mi az Európai Parlamenti választás tétje. Nem fogják kitalálni, mint mondott a külügyminiszter: ugyanazt, amit a főnöke, Orbán Viktor egy nappal korábban, az Orbáninfón. A tét az, hogy a bevándorláspártiak győznek, vagy azok, akik ellenzik a bevándorlást.

Ezután egy rövid, ujjgyakorlatként is felfogható szösszenet következett arról, hogy Soros György megkezdte az Európai Parlamenti választási kampányát, majd megtudhattuk, hogy feltételesen szabadlábra helyezik és kitoloncolják Magyarországról az eredetileg terrorizmussal vádolt Ahmed H-ként ismert szír férfit.

És még mindig nem tartottunk ott, amiért ezt a borzalmat elkezdtem nézni, vagyis a nyugdíjkifizetés elmaradásánál. Mert előtte még arról kellett beszélni, hogy a vártnál gyorsabban nőtt a magyar gazdaság. Újabb riport, újabb téma: a Bosch beruház Miskolcon.

És akkor, dobpergés, fanfárok, rövidszoknyás lányok, mert következik a fő attrakció! Igen, igen és igen! És megint csak igen! A híradó körülbelül harmincadik percében közölték, hogy voltak, akik ma nem kapták meg a nyugdíjukat a szokott időben, majd ismertették a Magyar Államkincstár napközben már  mindenütt olvasható közleményét, miszerint technikai hiba okozta a csúszást, de most már minden rendben van, és mindenki a megemelt nyugdíjat kapja.

Hát így kedves olvasótábor, ezek után bizonyára megértik, hogy miért jelöltem magam valamilyen fontos kitüntetésre De előbb még elmegyek pihenni, sok volt ez így egyszerre. Önöknek is ezt javaslom, valamint azt, hogy csak abban az esetben nézzenek köztévés híradót, például, ha tényleg nincs jobb dolguk, de előtte mindenképpen konzultáljanak kezelőorvosukkal, gyógyszerészükkel.

Szerző: Föld S. Péter
https://hirklikk.hu/kozelet/nagyon-brutalisan-szamolt-be-a-kozteve-a-penteki-nyugdijbotranyrol/346253

Két napot csúszik a nyugdíjak postai kézbesítése

Nem akar ez összejönni.

A Magyar Államkincstár (MÁK) pénteken elutalta a bankszámlákra érkező nyugdíjakakat – közölte a szervezet szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint a GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti utalásáról. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta január 16-án, szerdán kezdi meg – tették hozzá.

Ezek szerint két napot csúszik a kézbesítés, hiszen tegnap még azt közölte a MÁK, hogy a postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/ket-napot-csuszik-a-nyugdijak-postai-kezbesitese-116469

Tartalék nélkül

Ma reggelre (és eddig a percig) nem érkeztek meg a folyószámlákra a nyugdíjak, és a hírek szerint egyéb juttatások és esetenként fizetések sem.

A bankszámlákra érkező nyugdíjakat a nap folyamán megkapják az érintettek – közölte a Magyar Államkincstár pénteken az MTI-vel

Nincs fennakadás a kifizetésben, a jóváírás a bankoknál technikai okok miatt napközben történik meg – tették hozzá.

A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak.

A Giro Zrt. arról tájékoztatott, hogy az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – azaz pénteken történő – kifizetéséről. 

A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás – tették hozzá. (MTI)

Több bank úgy nyilatkozott, hogy ebből ma már nem lesz pénz, majd hétfőn. Most félretéve minden összeesküvés-elméletet, csak abba gondoljunk bele, micsoda ország az, ahol egy idős ember sírva panaszkodik, mert a hétvégére nem tud élelmet vásárolni. Mert ez történik, sokan bajba kerülhetnek ha a mai napon nem fut be a nyugdíj. A falvakban élők már akkor is bajban vannak, ha valamikor délután jelenik meg a számlájukon a pénz, ugyanis a falusi boltok nem este tízig tartanak nyitva.

A helyzetet súlyosbítja, hogy decemberben – hála a nagylelkű kormánynak – előbb érkeztek a járandóságok. Ha valaki úgy gondolta, hogy most dőzsöl egy jót és két kiló krumplival többet vásárolt a szokásosnál, vagy megengedett magának egy ünnepi csirkefarhát levest, most nagyon nagy bajban van.

Hány ember éli úgy az életét, hogy semennyi, két napra való tartaléka sincs? Félek, hogy sok. Aki a minimum-nyugdíjból próbál megélni, vagy akinek a nyugdíja az 50 ezer forintot sem éri el – és sok, nagyjából 60 ezer ilyen nyugdíjas van -, az hogyan is oszthatná be úgy, hogy baj esetére maradjon egy kis tartalék? Mi a fene történne, ha napokra, vagy akár hetekre leállna a kifizetés valamilyen okból? Hányan halnának éhen?

https://kolozsvaros.com/rovidek/tartalek-nelkul/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr514558180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása