He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Gábor György: Privát utálatának az oka

2019.01.01. 18:05 guma

Gábor György: Eddig politikai nézeteimből és elveimből fakadóan, mostantól azonban már privátim, személyesen is utálom!

Hogy jött ahhoz, hogyan is merészelte tönkretenni, szétbarmolni, megtaposni gyermekkorom emlékezetét, s beszennyezni azt ócska lelke sötétjének privát harcaival, beteges küzdelmeivel, súlyos pszichózisaival?

Nevet szerzett magának, amikor Nagy Imrének megadta a végtisztességet. Hazudott ott is, alakoskodott, konjunktúralovagként kihasználta a nagy lehetőséget, de legalább elbúcsúztatta azt, akit szimbolikusnak szánt módon, aljasul kivégeztek, s aki három évtizeden át jelképévé vált a diktatúrával szembeni ellenállásnak.

Most, majdnem három évtizeddel később, szimbolikusnak szánt módon, aljasul meggyalázza-megtapossa Nagy Imre emlékezetét, mert most már ő fél és retteg tőle, ugyanúgy, mint elődei, hiszen alakja akár újra jelképévé válhat a diktatúrával szembeni ellenállásnak.

Összegezzünk:

a nagy tengely egyik végén a Szabadság téri hazug gyalázat, az angyal kezéből kihullani készülő országalmával, amelyre épp a rettenet jelképe, egy förtelmes, gyilkos sas készül lecsapni: a bűntelen, makulátlan és tiszta magyarság küzdelme a náci Németországgal. A tengely közepén a Nagy Imre helyére visszakerülő elviselhetetlen borzalom, a Nemzeti Vértanúk Emlékműve, amelynek tetején egy kőkoporsó, s a pillér egyik oldalán egy erőtől duzzadó férfialak, aki harcában épp triumfál, s megsemmisíti a sárkányszerű szörnyet: a mindig tiszta, hősies, felszabadító, harcra kész magyarság intemporális küzdelme a bolsevizmussal. A tengely másik végén, a Kossuth tér északi oldalán, Tisza István emlékműve, amelynek tetején egy halálra sebzett oroszlán vívja élet-halál harcát egy hatalmas óriáskígyóval: a magyar hősiesség összecsapása az idegen ármánnyal és összeesküvéssel.

Íme, a XX. század magyar történelme az Orbán-kifestőkönyv szerint.

De van ennek egy szubjektív vetülete is: én az akkor még Ságvári Endre tér 1. szám alatt laktam (mai Vértanúk tere), ide születtem, s itt éltem az egyetem elvégzéséig, közel negyed évszázadon át: itt laktak a szüleim, a családom, ide született a lányom, innen jártam iskolába, gimibe, az egyetemre (2-es villamossal mondjuk 6 percnyi utazás), a könyvtárakba (az Országgyűlési Könyvtár 30 másodpercre, az Akadémiai 3 percre volt), a nagymamám a Kossuth térre vitt rendszeresen sétálni, télen a Rákóczi-szobor jeges márvány talapzatán csúszkáltunk, a Kossuth térbe szinte belenövő Balassi Bálint téren rúgtuk Lacival és Andrással a labdát, a Szalai (máskor Szalay) cukrászda rumos dió fagylaltja és az indiáner volt a két nagy kedvencem, s a Kossuth tér füvére tett pokrócon, a fák tövében heverészett jóllakottan a lányom a reszelt alma elfogyasztása után.

Hogy jött ahhoz, hogyan is merészelte tönkretenni,

szétbarmolni, megtaposni gyermekkorom emlékezetét, s beszennyezni azt ócska lelke sötétjének privát harcaival, beteges küzdelmeivel, súlyos pszichózisaival? Felcsúton tegye, amit csak akar, amit az ottani csókosai helyeselnek, s az alattvalói elviselnek.

De tönkreverte Budapestet, az otthonomat. Harctérré alakította át, gyilkos, véres és hazug küzdelmek városává, egy ótvar nagy hazugsággá, miközben magának épített egy valóságos elmebaj-kastélyt odafönn, erkélyestől, mindenestől.

Eddig politikai nézeteimből és elveimből fakadóan, mostantól azonban már privátim, személyesen is utálom!

https://varosikurir.hu/gabor-gyorgy-eddig-politikai-nezeteimbol-es-elveimbol-fakadoan-mostantol-azonban-mar-privatim-szemelyesen-is-utalom/

74 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8414527090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazoló 2019.01.01. 19:48:00

@guma:

kösz Margó!

olyan balfasz zenéket tudnak hozni a tüntetésekre,pedig össze lehetne állítani egy szép kis csokrot.

www.youtube.com/watch?v=24r0h1lPvSs

....

Neked és a családodnak pedig nagyon boldog,betegségmentes,békés Újévet kívánok)

taga20 2019.01.01. 20:58:48

@guma:

ez a muksó volt az, aki ezt dumálta nem is olyan régen?

www.szombat.org/politika/az-amerikai-nagykovet-sajatos-esete-a-magyar-nyilvanossaggal

gáborgyörgy elmehet a kurvaanyjába. és még finom voltam, és nőies.

taga20 2019.01.02. 15:34:04

@Orica Középföldi:

avval, amit az amcsi nagykövetről, és azokról, akik bírálni merészelték ezt a porszívó ügynököt.

a klubrádióban hallottam a csókát nyilatkozni, majdnem kidobtam a rádiót az ablakon mérgemben.

de lássuk az öregfasz amcsi nagykövetet, mit dumált!
íme:

magyaridok.hu/belfold/amerikai-nagykovet-nem-csorbulnak-a-szabadsagjogok-magyarorszagon-3433103/

Orica Középföldi 2019.01.02. 16:59:20

@taga20:

Javasolnám, hogy olvasd el tiszta fejjel, és gondolkodj. Az általad linkelt cikket szeptember elején írta, az alábbit ellenben decemberben.

David B. Cornsteint, az USA magyarországi nagykövetét a Szombat c. folyóiratban szeptember elején megvédtem. Annak a meggyőződésemnek adtam hangot, hogy a nagykövet hazája foreign policyjának prioritásait képviseli. Azt írtam, hogy „Kétségtelenül látványosabb és füleinknek kedvesebb lett volna, ha a nagykövet keresetlenül és kendőzetlenül beolvas a magyar kormánynak a demokrácia állapotáról, az emberjogi kérdések hanyagolásáról, a fékek és ellensúlyok szisztematikus lebontásáról vagy a korrupció mindent elborító gyakorlatáról. Ám felmerül a kérdés: mindez valóban hasznos és eredményes lett volna?” A nagykövetet komolyan vettem, aki a három kiemelkedő stratégiai szempontját az orosz energiaszektornak teljesen kiszolgáltatott Magyarország függetlenebbé válásának elősegítésében jelölte meg, az USA és Magyarország katonai együttműködésének erősítésében és a CEU budapesti megmaradásában. Számomra mindezzel azt a benyomást keltette, mintha kifejezetten céljai elérése érdekében nem hozná szóba a magyar demokrácia állapotát, amelyet amúgy jónak nevezett. Cikkem végén ezt írtam: „Mostantól viszont egyértelműen az válik a leglényegesebb és legmeghatározóbb, mondhatni legsorsdöntőbb kérdéssé, hogy az Egyesült Államok – s Cornstein nagykövet (no meg persze Orbán Viktor) – vajon mennyire lesz következetes, s mennyire veszi komolyan a fenti szempontokat és elvárásokat. Vagy-vagy, tertium non datur.”
Tévedtem. A nagykövet semmit sem vett komolyan: sem saját magát, sem hangoztatott szempontjait, sem országa állítólagos elveit, sem Magyarország tényleges állapotát.
Cornsteint mai nyilatkozata nyomán jellemtelen és gyáva alaknak tartom. Nem érdemes felemlegetni azt, hogy mik egy diplomata reális lehetőségei és korlátai. Ma már teljesen világos: Cornstein nem taktikázott, hanem szimpla módon hazudott akkor, amikor három hónappal ezelőtt így nyilatkozott: „Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz, szörnyű, kérem lépjen közbe, segítsen. Én elégedett emberekkel találkoztam. Nem láttam, hogy a szabadságjogokat csorbítanák…. Egyetlen elégedetlen emberrel sem találkoztam. Ha Önök közlik, amit most mondok és erre válaszul majd jelentkezik valaki, aki ezt cáfolni akarja, azt természetesen meghallgatom. De eddig egyszerűen nem hallottam ilyet…. Legalább negyven emberrel beszéltem, de közülük senki nem panaszkodott korrupcióra.”
Cornstein úr, akkor hát jelentkezem! A szabadságjogokat csorbítják, az országban tombol a korrupció, s a hatalom páros lábbal tiporva az akadémiai, az egyetemi, a kutatási és az oktatási szabadságot, elűzte az országból azt az egyetemet, amelynek a megmaradásáért állítólag Ön is küzdött. De szabadságjogok tiprásáról, korrupcióról, az egyetemi és kutatási szabadság semmibe vételéről eddig is hallhatott már eleget, ha van füle, vagy olvashatott minderről, ha nem veti meg az olvasás gyakorlatát. Mindezekről Ön épp olyan jól tud, mint én vagy sokan mások: mondjuk az ország elsöprő többsége.
Cornstein úr, tőlem adhat még újabb és újabb nyilatkozatokat, mától egyetlen szavában sem hiszek.

taga20 2019.01.02. 17:55:04

@Orica Középföldi:

"Javasolnám, hogy olvasd el tiszta fejjel, és gondolkodj. Az általad linkelt cikket szeptember elején írta, az alábbit ellenben decemberben."

"Cornstein úr, tőlem adhat még újabb és újabb nyilatkozatokat, mától egyetlen szavában sem hiszek."

én nem vagyok akkora kaliber, mint gábor úr, de nekem szeptemberben már rég leesett a tantusz.

ja és buék, drága fogadott anyám:)))

guma 2019.01.02. 19:26:12

@taga20:

hogy kinél mikor, mitől és miért esik le a tantusz, azt rengeteg dolog befolyásolja...

van amikor a polkorrekt eszme még döntős.

guma 2019.01.02. 19:28:36

@Orica Középföldi:

kösz!

jó ez itt minden együtt. :)))

köszönöm nektek, hogy életben tartjátok a kocsmát! :))))

Orica Középföldi 2019.01.03. 10:05:21

@taga20:

Buék neked is. Ha fogadott gyerekem lennél, valószínűleg vért izzadnál, de te már alig-alig vagy nevelhető korban, és a motiváció egészen máshonnan jön/jöhet. Rémlik örök szerelmű halak emlegetése:)

Nem szeretném lezáratlanul hagyni a vitát.
Cornstein nyáron jött, nulla diplomáciai tapasztalattal, és volt egy bizalomkeltő bemutatkozása. Némi optimizmussal el lehetett várni, hogy az otthon kapott feladatnak eleget tesz. Erről szólt a szeptemberi publi.
A további ámokfutásáért otthon is elmarasztalták.
Ennyi a történet.

guma 2019.01.04. 15:11:18

@Orica Középföldi: :)

így van: sok esetben összefolyik minden, ha nem figyelnek a részletekre!

Orica Középföldi 2019.01.07. 13:42:47

@Sir Bates dö Hól:

Neked is buék. Mindent olvasok tőle. Tanulok:)

Cserébe.

Gábor György
14 perce ·
Felszentelték Orbán Viktor miniszterelnöki hivatalát.
Több baj is van ezzel. Az első számú, hogy még a minősíthetetlenül összetákolt Alaptörvény is kimondja, hogy „Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek” [VII. cikk (3)], s az agyongányolt 2011. évi CCVI. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról… is „az állam és a vallási közösségek különvált működését” hangsúlyozza, s deklarálja „az állam világnézeti semlegességét”.
Tehát a katolikus liturgia szerint felszentelték a miniszterelnöki hivatalt. Csakhogy Orbán Viktor nem a magyarországi katolikus népesség miniszterelnöke, hanem miniszterelnöke a reformátusoknak is, a zsidóknak is, a buddhistáknak is, a Krisna-tudatúaknak is stb., stb., továbbá miniszterelnöke az ateistáknak, az agnosztikusoknak, a deistáknak, a szkeptikusoknak, a „maguk módján vallásosoknak”, meg mindenkinek, aki az ország állampolgára. . Akkor hát kérdem: az irodájában, jól látható helyen ott lesz a menóra is? Meg a nyolcküllős dharmacsakra? Meg egy Krisna-szobor? Meg a falon Isten nevének jellegzetes muszlim kalligráfiája? Meg a Kálvin-csillag? Meg a Luther-rózsa? Meg az unitáriusok három dombon álló galambja, körülötte a farkába harapó kígyóval? Meg a kopt kereszt? És a Miniszterelnöki Hivatal csodás könyvtárában, ugyancsak jól látható helyeken, szép bőrkötésben ott sorakoznak majd az ateizmus és az agnoszticizmus klasszikusainak munkái?
A héber Biblia beszámolóiból tudjuk, hogy a zsidók felszentelték a szent sátrat (2Móz 40,1-11), felszentelték Salamon templomát (1Kir 8,22-61) és felszentelték a második templomot (Ezdrás 6,16). A felszentelés minden esetben a vonatkozó épület, kultuszi tárgy, avagy az istentiszteleti szolgálatot végrehajtó személy profán környezetből való kivonása, elkülönítése, s Istennek való átadása, Isten szolgálatába történő állítása. Orbán a Miniszterelnöki Hivatalt, s saját miniszterelnöki státuszát ne akarja Isten szolgálatába állítani, egyrészt azért, mert erre vannak a papok, a lelkészek, a rabbik stb., másrészt saját, nagyon is e világi, profán bűneit és disznóságait ne próbálja Isten nyakába varrni.
A felszentelés célja egyébként a gonosz, a rossz, a bűn távol tartása a szakrális rendeltetésű területtől, épülettől. Ezek szerint Orbán, komoly önfegyelemről tanúságot téve, önmagát tartja majd távol saját felszentelt hivatalától? Ez dicséretes dolog, de akkor minek volt ez a sok és drága hűhó?
Végezetül jelzem, hogy a miniszterelnöki hivatal nem Orbán tulajdona, hanem a magyar népé, egyúttal hivatala a mindenkori miniszterelnöknek. Vagyis Orbán saját házát, felcsúti nyaralóját, összes lakását, ingatlanjait, beleértve Orbán Mészáros Viktor Lőrinc házait és lakásait, kastélyait és parkjait mind-mind felszenteltetheti, de vajon milyen alapon szentelteti fel azt a hivatalt, ahová – remélhetőleg minél hamarabb – egy másik miniszterelnök költözik majd be?
Emlékezzünk csak! Miután a pogányok bevonultak a szent helyre, s megszentségtelenítették a zsidók templomát, a zsidók, legyőzvén a pogányokat, újra szentelték a templomukat. Lehet, hogy ugyanez vár az Orbán utáni miniszterelnökre: miután Orbán puszta jelenlétével megszentségtelenítette a Miniszterelnöki Hivatalt, s a miniszterelnöki hivatást, a következő miniszterelnöknek újra kell majd szentelnie az egészet.
De legalábbis jó alaposan kiszellőztetni az egész kócerájt.

guma 2019.01.07. 14:19:30

@Orica Középföldi: :)

ezért megint megkapja a magáét a nagyon keresztényektől!
:D

guma 2019.01.07. 14:26:29

@Sir Bates dö Hól: :)))

elkéstél drága flansziám! P

sikerült félrelépéssel indítanom az évet! nem vagyok boldog...

pedig nagyon jól jött volna kedves barátom, jó kis ír zene meg a rikiki, ami mellé még biztos ittam volna pár pohárral.

remélem neked azért valóban jól indult az éved...

Sir Bates dö Hól 2019.01.08. 01:57:04

@guma: "elkéstél drága flansziám! P

sikerült félrelépéssel indítanom az évet! nem vagyok boldog...

pedig nagyon jól jött volna kedves barátom,"

bébi, ez nagyon kedves tőled, de már nem vagyok olyan, mint 18 évesen, sz'al szerintem jobban jártál a rocco márkájú vibrátorral...
de mégegyszer köszönöm a bizalmat

Orica Középföldi 2019.01.08. 06:55:06

@Sir Bates dö Hól:

Ezt a választ legszívesebben elfelejteném. Neked nem mentség, hogy Guma valóban félreérthető slendriánsággal fogalmazott.

guma 2019.01.08. 09:30:11

@Sir Bates dö Hól:

már nem csak szívsz, hanem legelsz is?

ez lehet a magyarázat, kedves flanszia barátom, amikor nosztalgiázol a 18-as éveiden... csak tudnám miről jutott ez az eszedbe... :)

de ha jól viselkedsz "bébi", esetleg vendég lehetsz a 70. szülinapomon. :D

Sir Bates dö Hól 2019.01.08. 12:09:55

@Orica Középföldi: @guma: anyámat is eladnám egy ilyenért;-)... de igazatok van, bár gondoltam, hogy egy "hülye barom!"-mal túlléptek rajta...

nem, mostanában (cca. öt hónapja) semmi ilyesmi rekreációs tevékenység, mivel kezdtem a maghrebi hatékonysággal tevékenykedni: csak nézel, bambulsz elégedetten a világra, s nem csinálsz semmit... ami egyébként nem rossz, hisz magamon kívül senkiért nem vagyok felelős, ellenben konstatálnom kellett, hogy tovább élek valószínűleg, mint az 50. életévem, sz'al nem igazán fenntartható a életmódom a következő harminc évben, így ezért is volt a váltás...
de mégegyszer, valóban karcosnak is értékelhető mondanivalóm, bár abban is biztos vagyok, hogy élőszóban csak röhögtetek volna rajta...
ennyi hamuszórás elég? már nyakig állok benne...

szívesen ott lennék a szülinapodon, de nem hiszem, hogy ez összejönne;-)...

(különben is: nem kell magas labdákat dobálni egy ilyen lumpenprolinak! gyakorlatilag provokáció áldozata vagyok, még egy perc és bebizonyítom, hogy előre eltervezetten!;-))

Orica Középföldi 2019.01.08. 16:47:44

@Sir Bates dö Hól:

"gyakorlatilag provokáció áldozata vagyok"

Rögtön és mélyen sajnálni foglak:))

Sir Bates dö Hól 2019.01.08. 16:54:23

@Orica Középföldi: everybody need somebunny;-)...
(mi a helyzet tgm-mel?)

guma 2019.01.08. 19:17:29

@Sir Bates dö Hól:

ne keseredj el: röhögtem, hogy mennyire hülye vagy...

viszont durva is, ami nem szórakoztató annyira. az sem derült ki melyik játékot játszottad, mert az biztos, hogy én nem rögbiztem. :)

márciusig lábra kell állnom, mert befizettünk Kappadokiára.

(májusban pedig jubilálok, ha megélem - és ha nem találkozunk, akkor az is lehet, hogy eszembe jutsz "előre eltervezetten". :D)

jaegtoer 2019.01.09. 05:24:33

@Orica Középföldi:

"Orbán a Miniszterelnöki Hivatalt, s saját miniszterelnöki státuszát ne akarja Isten szolgálatába állítani,"

Ebben téved G.Gy.
OV már eljutott abba a stádiumba, hogy Istent állítja saját szolgálatába.

jaegtoer 2019.01.09. 05:34:32

@Orica Középföldi:

A vitát nem lehet lezárni.
Nem tudjuk, hogy Cornstein milyen feladatot kapott otthon, illetőleg hazulról.
Az viszont tény, hogy Putyin packázik az EU-val, és ott, és úgy gyengíti ahol csak bírja.

Ugyanakkor "Az Egyesült Államok (trump) mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU külképviseletét állami szintről a nemzetközi szervezetek szintjére. Külön érdekes a lépésben, hogy erről nem szólt senkinek."
Nem nehéz elképzelni, hogy Trump összejátszik Putyinnal.
Miközben ezek a szarháziak az EU-val szórakoznak, Kína derűsen mosolyog.

Orica Középföldi 2019.01.09. 08:32:34

@jaegtoer:

"OV már eljutott abba a stádiumba, hogy Istent állítja saját szolgálatába."

Nana, csak Isten szolgáit.
Baj akkor lesz, ha jönnek az aztékok:)) (Bocs mindenkitől, de ezt csak Jég érti.)

*

A vitát csak tagával zártam le, rendezve az idővonalat.
Azt egyébként maga C. nyilatkozta, hogy két feladatot kapott, védje meg a CEU-t, és fékezze P befolyását nálunk.

Orica Középföldi 2019.01.09. 12:04:31

Péter Konok

zsidó haverjaim szerint majd a Messiás segít
a keresztény haverjaim ezen már túl vannak: nem segített
Kálvin szerint segíts magadon, Isten is megsegít
Nietzsche szerint Isten halott, magán sem segíthet
Buddha szerint a semmi segít
Camus szerint még a semmi sem
Hayek szerint segíts magadon
Rand szerint csak magadon segíts
Keynes szerint segítsen az állam
(de az államnak erről más a véleménye)
Engels szerint az állam elhal
de az állam nem akar el se, meg halni se
(pedig meghalt már Isten is, Nietzsche is)
Marx szerint a proletárok magukon segítsenek, mert
más nem segít rajtuk semmikép
Lenin szerint ő a proletárok
Sztálin szerint ő Lenin, és ő a proletárok is
segítség! elvtársi segítség
Kropotkin szerint a segítség kölcsönös
a bankok szerint meg hiteles
segítséget szeretnék
szeretnék segíteni
de nem vagyok
de nincs kinek

jaegtoer 2019.01.09. 16:03:22

@Orica Középföldi:

az egy dolog, hogy a szolgák szolgálatba állnak, álltak, de a képzelgő képzete ?! Ha az Úr szolgái őt szolgálják és nem az Urat, könnyen jut arra a következtetésre, hogy mindenki neki szolgál. Ez egy ilyen súlyos kanyar.

jaegtoer 2019.01.09. 16:23:23

Egyébként teljesen helytelen sokak hozzáállása.
Akárhogy is nézzük, van egy snájdig miniszterelnökünk, aki remekül álcázza magát, annyira, hogy rengeteg ideje marad remek terveket kifundálni, amikor Brüsszelben, meg ki tudja még hol egyedül ődöng, és még arra sincs méltatva, hogy egy kóbor kutya lepisálja a nadrág szárát.
Ott van aztán példának okáért Németh Szilárd, az univerzális őstehetség. Micsoda űrtartalom, és mekkora vákuum!? Hol van bárhol másutt ilyen remek kaliber pozicionálva?

És akkor említtessék meg a kereszténység dárdáján a nyílhegy! A szarvasvadász! keresztyének gyilkolászós legkeresztényebbike. Egy Hunnikum. Igen. Van ilyen. Hogy ezt a gyülekezete nem vetette ki magából? Van az a pénz.

És jöhetnek ezeknél rosszabbak is, és közülük. Úgyhogy fel a fejjel. Jól vagyunk, ha nem tudjuk mennyire lehetnénk rosszabbul is.

jaegtoer 2019.01.09. 16:25:07

@Orica Középföldi:

Aztékok már a spájzban vannak.

Orica Középföldi 2019.01.10. 09:56:13

Nem véletlen, hogy a napi eseményekről nem írok semmit. Nekem annyira szürreális ami itt zajlik, hogy úgy vagyok vele, mint Dalival, Picassóval, etc., nem akarom megfejteni, értelmezni, ha nem gyönyörködtet.Ezzel nem vonom kétségbe nagyszerűségüket, tehetségüket, csak kívül esik az érdeklődési körömön. Megteszik helyettem mások, igazán sokszínűen, időnként kifejezetten élvezetesen. Mint abszolút civil, ezt megengedhetem magamnak.

*

Jól szórakoztam a Rónai-Gábor interjú bevezetőjén: csináljunk azt, hogy mondok témákat egy nem létező világból ... aztán jöttek a napi hírek:)

www.atv.hu/videok/video-20190108-gabor-gyorgy

*

Ungár Péter keblencét, az Azonnalit én nem különösképpen kedvelem. Nekem eklektikus.Eszembe nem jutott volna, hogy a Puzsérral készült interjút elolvassam, ha Konok és FAM nem erőlködik.

Amúgy az interjú olvashatatlan,. cca. a feléig bírtam, dagályos öntömjén, baromi sok - tájékozatlanságból adódó - marhasággal.

Na de az ajánlások:))

Martin Ethelwolf (ő FAM )
Január 8., 11:19
·
Ritka fasza interjú, érdemes végig olvasni. Külön öröm számomra, hogy a John Cobb-féle elvet, a politikailag liberális, gazdaságilag szocialista, kulturálisan konzervatív hitvallást úgy vette át tőlem, mint én tőle a "vágod" szóhasználatot

Orica Középföldi 2019.01.10. 16:01:31

Olyat már láttam, hogy az egész komment elillant, de hogy csak a vége, na ilyet nem.
Most nincs kedvem újrázni.

Sir Bates dö Hól 2019.01.10. 19:10:21

@Orica Középföldi: akkor én csak a tollaskígyó visszatértét várom, mint tudatlan;-)...
("Ezt a választ legszívesebben elfelejteném." hogy klasszikust idézzek;-)... amig megérkeznek az aztékok, addig nézem a mónika-showt, az nekem való...)

Orica Középföldi 2019.01.11. 08:00:56

@Sir Bates dö Hól:

Idióta:))

Éreztem, hogy nem túl szerencsés, de egy másik felület - amúgy hosszú és érdektelen eszmecsere - passzív szemlélőjeként, ahol Jég aktív volt, nincs hivatkozási alapom.

*

Azért csak befejezem sz előző kommentemet.

Na de az ajánlások:))

Martin Ethelwolf (ő FAM )
Január 8., 11:19
·
Ritka fasza interjú, érdemes végig olvasni. Külön öröm számomra, hogy a John Cobb-féle elvet, a politikailag liberális, gazdaságilag szocialista, kulturálisan konzervatív hitvallást úgy vette át tőlem, mint én tőle a "vágod" szóhasználatot.

Ízlelgessétek, súlyozzátok a mérleget.
A szürke eminenciás szolid lázadása:))

Péter Konok
Január 8., 12:33
·
Minden fenntartásom mellett és dacára, eléggé egyértelművé vált számomra: szeretném, ha Puzsér lenne az a fickó, akit az elkövetkező években főpolgármesterként ekézhetnék. Ez egy kifejezetten izgalmas interjú.

Azt hiszem Konokban aznap az anarchista volt a domináns. Elolvastam a 193 kommentet, - baráti kör, követők - melynek szummázata, sürgősen keressen pszichológust Konok.

guma 2019.01.11. 13:31:49

@Orica Középföldi: :)))

miért is nem tudsz meglepni? :DDDD

Sir Bates dö Hól 2019.01.12. 01:54:06

@Orica Középföldi: "Amúgy az interjú olvashatatlan,. cca. a feléig bírtam, dagályos öntömjén, baromi sok - tájékozatlanságból adódó - marhasággal."

én végigolvastam. igazak a fentiek (te írtad?), ám én megértem konokot is, rá lehet pörögni puzsérra annak, aki szintén képtelen rendszerezni. fam meg egy fekete ló nekem, jókat szokott mondani, mikor néha hallgatom, de azt hiszem, hogy főleg a fogalmak terén nem azonos jelentéssel ruházunk fel egy-egy betűsort... kulturálisan konzervatív? politikailag liberalista? gazdaságilag szocialista? sz'tem nem elég cizellált a definíciója, nem komplexitásában szemléli, nem tgm tudásával felvértezett (bár vagyunk még egy páran így)... pedig a magyar nyelv alkalmas lenne egészen pontosan árnyalni a mondanivalót... meg igazából én techettől sem szoktam hasra esni, bár ő csak kérdezett, igaz, egy kicsit inkább alá;-)...

jaegtoer 2019.01.12. 08:50:41

az geci gecipolitikája (geopolitikát akartam írni, de leszarom) a hívei legrosszabb tulajdonságait váltja ki.
Ellenzőinek arra kell vigyázniuk, hogy ezt velük ne történhessen meg.
Ezért elegáns, ámde következetes, kíméletlen, kegyetlen eszközökkel kell leszámolni vele.
I. fázis a humor minden válfaja
II. fázis. Minden eszköz, amit ő nem átallott, és nem átallana igénybe venni, mi több, a G-t nem kell miniszterelnöknek sem tekinteni, tekintve hogy nem az.

jaegtoer 2019.01.12. 08:52:30

van egy két elütés, de ez egy ilyen reggel. Bocs.

taga20 2019.01.12. 12:15:39

@jaegtoer: mindig csak a kifogások, mi!:)))

Orica Középföldi 2019.01.13. 07:05:09

@Sir Bates dö Hól:

Néhány megjegyzés.

Mindhárom pali meglehetősen frusztrált, de közös metszete csak 2-2-nek van.

Erősen kétlem, hogy a "Minden fenntartásom mellett és dacára", bármiféle rápörgést jelentene.Inkább egy védhetetlen gesztus, ami nem is P-nek szól:)

Sose hallottam még John Cobb-ról. Felteszem, a számtalan Cobb közül ő az amerikai teológus, filozófus, környezetvédő, akivel FAM a buddhizmusban talált közös nevezőt.
Hogy az idézett mondatot ő írta-e, vagy FAM rakta össze, fogalmam sincs.
Mindenesetre pofás mondat, de bajban lenne FAM, ha ki kéne bontania. Ehhez valóban TGM kellene:))

Nekem nem fekete lyuk, de 80 %-ban biztos nem értek vele egyet. A maradék 20-ban valóban vannak figyelemre méltó eszmefuttatásai.

Techet nagy csalódás volt ebben a szerepkörben. Nem is értem.

Orica Középföldi 2019.01.13. 07:54:06

@Sir Bates dö Hól:

Nem fekete lyuk, ló:)

*

Martin Ethelwolf

Kedves ateista barátom,
azt állítod: Isten nincs.
Először is, milyen isten? A kozmikus tudat? A személytelen szubjektum? Egy emberfeletti intelligencia? A természet? Egy alaktalan erő? Egy kísérletező, aki azon vigyorog, hogy tagadod a létét, miközben agy vagy egy tartályban? Zeusz? JHVH?
Másodszor, honnan tudod, hogy nincs? Kísérletek bizonyítják? Vagy ami nem tapasztalható empirikusan, az nincs? Ilyformán sötét anyag sincs, és számos más, faktumként kezelt létező. Felmerült benned valaha, hogy az "Isten nincs" egy bizonyíthatatlan és cáfolhatatlan metafizikai állítás? Az "Isten nincs" és hasonlók helyett értelmesebb és tisztességesebb lenne azt mondanod, hogy "nem tudom, nem tudom elképzelni, nem érdekel".
Harmadszor, mit jelent, hogy nincs? Hermész mondjuk, akit két és félezer éve ábrázolnak, és neveznek el róla dolgokat, jelenik meg fimen, könyvben, álmokban, fantáziában, nincs, ellenben, te, akinek miután megmurdeltél, a nevét pár évtized múlva legfeljebb véletlenül vagy hivatalból mondják ki, te vagy? Létezel?
Negyedszer: milyen jó lenne a vallás nélküli világ, mennyivel élhetőbb lenne. Tényleg? Enver Hodzsa, miután az utolsó templomot és mecsetet is sportcsarnokká alakították, azzal dicsekedett, Albánia a világ első ateista országa. Élnél az Albán Népköztársaságban? Pol Pot Kambodzsájában? Mao Kínájában? A tudomány, mint vallás? A tudomány tudtommal módszer és nem dogma, mert onnantól nem tudomány többé.
Olvastad Madách Ember tragédiájából a falanszteri színt? Na az lenne a paradicsomod.
Hallottál az evolúcióról scientista barátom? Nos, ha már utálod a vallást, annyit felfoghatnál, hogy talán nem véletlenül alakult ki, megvolt/megvan a funkciója, és merőben gyerekes és tudománytalan az olyasmi, hogy "eltörölni". Kb olyan, mint a libidót vagy a fantáziát eltörölni. Lobotómiával talán menne.

*

Egy komment onnan:

Gelencsér Zsolt: "Nem szeretem az istentagadók és az istenhívők közötti vitákat, mivel az istenhívők többnyire nem tudják, mit állítanak, az istentagadók pedig nem tudják, mit tagadnak."
(Martin Heidegger)

Orica Középföldi 2019.01.13. 09:20:44

Bánki György
·
Kovács Zoltán szerint az igen olcsó menü azért jár a miniszterelnöknek, mert Menza-tag. "Nem akárkit, nem akármilyen testzsírszázalékkal vesznek fel ebbe az elit klubba. Tessék utánacsinálni, nem irigykedni helyette", javasolta becsületesen. Megjegyezte, Szakács Árpád és Demeter Szilárd gránitszilárdságú musicalt ír az eseményláncolatról, A Gundel könyve címen. A darab egy társasházban játszódik, ahol a közös képviselőt végül királlyá koronázzák. (magyar MTI)

guma 2019.01.13. 11:31:19

@Sir Bates dö Hól:

humorérzék ablakban? :D
(idióta!) :)))

guma 2019.01.13. 11:32:26

@jaegtoer:

elütésekkel is pazar... :)

guma 2019.01.13. 11:34:20

@taga20:

hogy te mindent megfejtesz... :DDDD

guma 2019.01.13. 11:43:12

@Orica Középföldi:

szeretem, ahogy sziporkázva új ösvényeket nyitsz. :)

(beszélgettünk, hogy azok a számok, mit számolnak az indexnek...
érdekes, hogy az 1 hete elindított forgó föld ezt mutatja:
1,489 visits since Jan 4, 2019
és ami engem igazán meglep: 31 ország talált ide - amit a gyarapodó piros pötty is jelöl a forgó földön...)

guma 2019.01.13. 17:58:56

@Orica Középföldi:

szép? nekem inkább érdekes.
mert azt is mutatja, hogy kb 20 országból rendszeresen járnak ide...
azonban sok mindent nem értek, hiszen pl Sir itt járt, majd nem sokkal később, amikor ránéztem fo-i látogatót nem mutatott...
pedig óránként összesíti a látogatókat - tehát ezek szerint "egyeseket" nem számol a látogatók közé... :DDDD

taga20 2019.01.13. 20:01:13

@guma: hallod! elviszem a zasszonyt szórakozni, elviszem színházba:)))

taga20 2019.01.13. 20:46:43

@guma: későn szóltál, má megvettem a számológépes világhálón a jegyeket:))

jaegtoer 2019.01.14. 06:06:37

@Orica Középföldi:

Meg vagyunk mi ezekkel verve. Ha belegondolok, hogy 20 évnyi aprólékos és következetes munkával (intrikával) és az utóbbi évek törtetéseivel hova lehetett volna eljutni, azt kell megállapítsam, hogy el is jutottunk. Persze más irányba, más célt elérve is, más helyzet is lehetne, de akkor a butaság, a szervilizmus, a jóra való restség és a szürkeség diadala elmaradt volna. Egy idős barátom mondta -még 1991-ben- hogy Magyarország vesztét az önzéssel és gőggel párosult ostobaság okozza, idő kérdése mindössze. 1991-ben. Ehhez képest be is jött. Arat a kicsinyesség, nem szűnő tort ülnek a harácsolók, és a legutóbbi karácsony és a jelen januárja is mutatja, az esztelen tobzódásnak nincs felső határa. A tudós ember megállapításainak igazságait elismerve és elfogadva is állítom, hogy minden eddigivel szemben valami egészen új szituációs játék van itt, még akkor is, ha az eszközök némelyike szokványosnak tűnik. Azok az emberek, akik mesésen meggazdagodtak, ugyanezt a mesés jólétet úgy is elérhették volna, hogy nem ássák alá az ország jövőjét. Egyszerűen érthetetlen ez az egész.

Orica Középföldi 2019.01.14. 08:36:30

Ha egy nagy tudós hülye, akkor abban is nagy.

Szívből sajnálom, hogy James Watson molekuláris biológusként, mérhetetlen tudományos eredménnyel a háta mögött, beavatottnak érezte magát, hogy az intelligenciáról véleményt mondjon.
Lenullázó hiba volt:(

Orica Középföldi 2019.01.14. 17:26:15

@gazoló:

Ismerem és nagyon szeretem, köszi:)

Orica Középföldi 2019.01.14. 17:47:38

Föld S. Péter blog

Karmelita dal

„Este van már, este van, minden freskó festve van”.
(Cseh Tamás után szabadon)

*

Kár, hogy a református Orbán Viktor Kálvin fő művének, az Institutio religionis christianae c. könyvének első mondatait még nem olvasta el, pedig ott találkozhatott volna azzal, amire tükörbe tekintve úgyszintén rádöbbenhetett volna: „mi mindnyájan híjával vagyunk az Isten ismeretének és a vele való közösségnek, elferdültek, megromlottak vagyunk és nincsen bennünk semmi jó.”
Orbán ugyancsak nem ismeri a Második Helvét Hitvallásból, azaz a Magyar Református Egyház hitvallási iratából a bűnről vagy a szabad akaratról szóló részeket, de minő nagy öröm, hogy olvasta a IV. fejezetet, amely a képek és a képi ábrázolások ellen érvel, s amely kimondja, hogy „nem a festészettel neveljük a népet”, hiszen az ilyen képek valójában bálványok („szemeik vannak, de nem látnak” - Zsolt 115,4-7), s Lactantiust idézve hangzik el, hogy „ahol kép van, ott nincs igaz vallás”, minthogy a képek nem férnek össze a mi vallásunkkal”, s „vétessenek el” ezek a megbotránkoztató dolgok.
Hát most elvétettek. . Olvasom ugyanis, hogy a Karmelita kolostor refektóriumának egyedülálló barokk freskóegyüttesét lemázolták bölcs, okos és a magyar kulturális hagyományt nemcsak élénk pofázások alkalmával, hanem a mindennapok során is mélyen tisztelő szorgos kezek tulajdonosai, hogy a miniszterelnök kívánságának megfelelően a kormányülések terme legyen kellően puritán.
Hát most az lett. Megannyi veszélyes alak portrémedaillonja már nem látható. Nincs már ott Dávidnak a képe, aki sosem vált egyeduralkodóvá, ugyanis az országában működött a hatalommegosztás elve: az udvar élén a főtanácsos és a kancellár állt, a törzseknek fejedelmeik voltak, továbbá nem Dávid határozta meg, kik lesznek a bírák és a közigazgatási hivatalnokok, valamint nem ő döntött arról, ki lesz a sátor kincstárának felügyelője. De Salamon képe sem maradhatott, hiszen már nevében (Slomó) is ott hordozta a békesség (sálóm) szavát. Bölcsességének híre messzi földre eljutott, uralkodása idején vált Izráel nagyhatalommá, s nem futballstadionokat, hanem – egyebek mellett – kereskedő városokat építtetett. Aztán nem maradt ott Sába királynőjének portréja sem, naná, hát már a kormányülésekből ne csináljunk gender-cirkuszt, s eltűnt annak az idióta Arisztotelésznek is a portréja, aki – egyebek között – az etikát és a politikát nem két, hanem egy és ugyanazon tudománynak tekintette. A marhája!
Hát most majd ülésezik a kormány a dávidi hatalommegosztás, a salamoni bölcsesség, Sába királynőjének gender-idiótizmusa és Arisztotelész etikai alapvetése nélkül.
Néhány pótolhatatlan magyarországi kulturális értéket is beáldozva.
De persze rohadt puritán módon.

(Gábor György)

*
Egy kommentelő szerint: Állítólag restaurálták, leragasztották, s úgy festettek. Állítólag.

Orica Középföldi 2019.01.14. 17:58:54

Még is röhögök:))

Page Not Found történelmi stúdióblog
46 perce ·

1301. január 14-én III. András halálával véget ért az Árpád-ház uralma Magyarországon. A dinasztia kihalása mögött valószínűleg a globális SZDSZ állt, a pusztító világerő, amely idestova 3000 éve a kezében tartja a kereskedelmet, a pénzügyeket és a médiát, és hol a Német Nemzet Szent Római Birodalmát shortoló Anton Fugger, hol Soros György alakját ölti magára. A globális szuperkapitalizmus középkori képviselői kihasználták, hogy a tatárjárást követően, a kunok (kohnok) beengedésével meggyengült a szakrális létigazságot birtokló magyarság védelmi képessége, és már nem tudott ellenállni a Nyugat deszakralitásának, amelyet 907-ben, a pozsonyi csatában még visszavert. (Bogár László vendégposztja.)

jaegtoer 2019.01.15. 04:54:47

@Orica Középföldi:

nem bírtam megálni, hogy ne legyek álnok és ne szúrjak be egy aljas kommentet:

Beszéltek zöldségeket. Akkoriban a Kárpát-medencéből a Szíriuszra még csillagösvény vezetett, amit a sumérok ősei, a magheriak építettek, uniós támogatásból. Viszont saját kezűleg faragták hozzá a csillagokat. Mindenki tudja. Csak a Taxis grófoknak nem tetszett ez az egész, ezért előbb fondorlatosan bérbe vették, majd a posta koncessziójuk miatt a Schwartzékkal (született Sorosokkal) eltolatták sréen az Orion felé. Ilyen fennforgások mellett, persze, hogy a suméroktól független, nyüves szabadkőművesek minden ziccert kihasználtak, pedig még csak egy nyomorult fanglijuk sem volt.... bezzeg körző meg kalapács, az igen! Hol itt az igazság!? Hééjjj, jó román királyunk, Mátyás!

jaegtoer 2019.01.15. 04:59:12

Olvasom, hogy Orkán Vibrátor egész népét boldoggá akarja tenni.

Orica Középföldi 2019.01.15. 08:06:25

Már olvastam a hírt, és akkor is az jutott eszembe, ezeket a faszikat misszióba kellene küldeni az Észak-Szentinel szigetre.

*

Gábor György

Egy Latorcai Csaba nevű közigazgatási államtitkár (civilben jogász, teológus, hittanár) és Zakar Péter rektorhelyettes (civilben történész, egyik fő műve: Hunyor Mihály homonnai plébános harca a pálinkaivás ellen) a szőregi plébánián összefutottak, megemlékeztek egy néprajzkutató katolikus plébánosról, majd ott helyben, üstöllést, teljes egyetértésben, avagy inkább egymást túllicitálva jól megbeszélték, hogy a Szegedi Tudományegyetemet nemzeti lábakra kell állítani (mivel – gondolom – jelenleg nemzetietlen, sőt egyenest nemzetellenes lábakon ingadozik). A jogász-teológus-hitoktató-államtitkár nagyobb összefüggésben vázolta az aggasztó helyzetet, ám evangéliumi üzenetében már azt domborította ki, hogy fordulóponthoz ért Európa, és ahhoz, hogy helyes irányba forduljon, kapaszkodókra van szükség. A legelső és legfontosabb kapaszkodó – így a jogász-teológus-hittanár-államtitkár – a kereszténység, amely meghatározza a gondolkodást. Lefektetvén hát az egyetem új szellemi irányváltását, a jogász-teológus-hittanár-államtitkár azt hangsúlyozta, hogy meg kell kapaszkodnunk (akár a 6-os villamoson) abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze. Ezen a ponton a jogász-teológus-hittanár-államtitkár minden bizonnyal összekeverte az egyetem intézményét egy házasságkötő terem hétvégi forgalmával. Aztán a nemzetet is mint legcsodálatosabb fogódzót és kötőelemet említette meg, mondván, ebbe születtünk bele (most az egyetem egy szülészeti osztállyal cserélődött fel), s elhangzott az útmutatás: „a nemzetiség a fennmaradás alapja.”
Erre a pontra elérkezvén a rektorhelyettes-történész nem azt mondta, hogy tessen szíves lenni nem hülyeségeket beszélni, kedves jogász-teológus-hittanár-államtitkár, és a nemzet fogalmát nem összekeverni a nemzetiséggel, mert ezek nagyon mást találnak jelenteni, hanem ő maga is arról kezdte egyik szavát a másikba ölteni, hogy „értékként képviseljük a nemzetiséget”, tehát – gondolom én – a magyarországi cigányokat, a németeket, a szlovákokat, a horvátokat, a szerbeket, a lengyeleket, az örményeket, a románokat, a görögöket, a bolgárokat, a szlovénokat, a ruszinokat és az ukránokat. Aztán a rektorhelyettes-történész, történészhez illő módon, bizonyára levéltári kutatásait felidézve arra a történeti tényre hivatkozott, miszerint „a magyarok annyit adtak a világnak, amennyit egy ország sem volt képes eddig”, majd újra visszatért a nemzetiségre, amelyre – mint mondta – a hangsúlyt kívánják helyezni. „a nemzetiség a fennmaradás alapja.”
Erre a pontra elérkezvén a rektorhelyettes-történész nem azt mondta, hogy tessen szíves lenni nem hülyeségeket beszélni, kedves jogász-teológus-hittanár-államtitkár, és a nemzet fogalmát nem összekeverni a nemzetiséggel, mert ezek nagyon mást találnak jelenteni, hanem ő maga is arról kezdte egyik szavát a másikba ölteni, hogy „értékként képviseljük a nemzetiséget”, tehát – gondolom én – a magyarországi cigányokat, a németeket, a szlovákokat, a horvátokat, a szerbeket, a lengyeleket, az örményeket, a románokat, a görögöket, a bolgárokat, a szlovénokat, a ruszinokat és az ukránokat. Aztán a rektorhelyettes-történész, történészhez illő módon, bizonyára levéltári kutatásait felidézve arra a történeti tényre hivatkozott, miszerint „a magyarok annyit adtak a világnak, amennyit egy ország sem volt képes eddig”, majd újra visszatért a nemzetiségre, amelyre – mint mondta – a hangsúlyt kívánják helyezni. „a nemzetiség a fennmaradás alapja.”
Erre a pontra elérkezvén a rektorhelyettes-történész nem azt mondta, hogy tessen szíves lenni nem hülyeségeket beszélni, kedves jogász-teológus-hittanár-államtitkár, és a nemzet fogalmát nem összekeverni a nemzetiséggel, mert ezek nagyon mást találnak jelenteni, hanem ő maga is arról kezdte egyik szavát a másikba ölteni, hogy „értékként képviseljük a nemzetiséget”, tehát – gondolom én – a magyarországi cigányokat, a németeket, a szlovákokat, a horvátokat, a szerbeket, a lengyeleket, az örményeket, a románokat, a görögöket, a bolgárokat, a szlovénokat, a ruszinokat és az ukránokat. Aztán a rektorhelyettes-történész, történészhez illő módon, bizonyára levéltári kutatásait felidézve arra a történeti tényre hivatkozott, miszerint „a magyarok annyit adtak a világnak, amennyit egy ország sem volt képes eddig”, majd újra visszatért a nemzetiségre, amelyre – mint mondta – a hangsúlyt kívánják helyezni.

Orica Középföldi 2019.01.15. 08:09:22

folyt.

Ezt követően gondolatformálást emlegetett, „nemzeti talajon állást”, majd szidni kezdte a szegedi városvezetést, ám minő szerencse – szögezte le nyájas mosollyal a jogász-teológus-hittanár-államtitkár felé dorombolva –, hogy a kormány minden segítséget megad az egyetemnek, a rohadék önkormányzattal ellentétben, így hát – adta ki a vezényszót – új szegedi városvezetésre van szükség, s az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez. Keserű szájízzel még sebtében feljelentette egy kicsinyt az ellenzéket, úgy en bloc, minthogy az ellenzéki pártok gyakran tüntetnek az egyetem előtt, ám – s ismét jő a történeti hermeneutika – ez világosan azt jelenti, hogy vesztüket érzik és botrányt keltenek folyamatosan. Ráadásul – így a rektorhelyettes-történész – az ellenzékiek véleményterrort folytatnak, nincs semmi pozitivitás a mondanivalójukban, miközben – rántja le határozott mozdulattal a valóság leplét – a konzervatív keresztények nem kiabálnak, képesek mások véleményét elfogadni. Végül a jogász-teológus-hittanár-államtitkár, szigorúan az egyetemi autonómia elvét szem előtt tartva, azt javasolja a rektorhelyettes-történésznek, hogy érdemes lenne az egyetemnek is nyilvánosan állást foglalnia a magyar nemzetet érintő ügyekben (itt most a Magyar Időkkel lett összekeverve az egyetem). És a rektorhelyettes-történész erre sem mondta azt, hogy tessék szíves lenni szépen visszabaktatni oda, ahonnan szalajtva tetszett lenni, hanem párás tekintettel elnézett a fejek fölött, s már látta is önmagát, amint hétfői napon kiadja a fentről megrendelt állásfoglalást, s kedden már bele is ülhet a bársonyos rektori székbe, ő, a jeles történész, kíméletlen és heroikus ellenzék-kritikus, a Nemzeti és nemzetiségi tanszék vezetője .
Ő, aki a nemzetet a nemzetiséggel szokta összekeverni, s aki nem tudja, hogy az egyetem (egyetemes) elnevezés a latin universitas szóból származik, ami az egyetemesség, összesség jelentést hordozza, kifejezvén, hogy az intézmény mind rendeltetésében, mind az egyetemes tudományos eredmények elsajátítását, birtoklását és továbbadását tekintve, mind az oktatott kurzusok vonatkozásában egyetemes, vagyis egyetemes tudásbázist jelöl és nem nemzetit (vagy nemzetiségit). És azt sem tudja ez a rektorhelyettes-történész, hogy az universitas már a középkorban a város, a püspök és a dominus mellett negyedik joghatóságként működött.
Mert ha tudta volna, akkor szépen, annak rendje és módja szerint elbúcsúzott volna ettől a jogász-teológus-hittanár-államtitkártól, de nem ám úgy simulékonyan, hercigeskedve, barátkozósan, hanem küldve őt a nagy fekete búsba, toronyiránt, fel Buda Váráig, egészen a Karmelita kolostor legfőbb lakójához, hogy üzengessen az másnak, akinek csak kedve tartja, de ne az ő egyetemének.
És tudós emberhez illően, lábjegyzetszerűen, utalt volna a Karmelita kolostor legfőbb lakójának jó nénikéjére.

Orica Középföldi 2019.01.17. 05:02:56

Gábor György
·
Prokopiosz, a VI. században élt kora középkori bizánci történetíró Historia arcana (Titkos történet) c. munkájában minden létező aljassággal, erkölcstelenséggel, romlottsággal, szexuális perverzióval vádolta meg Theodóra császárnét, azt sugallva, hogy egy ócska, lehasznált, kiélt, s mindenkit folytonosan megbotránkoztató, amúgy teljesen megbízhatatlan hetérából küzdötte föl magát, s lett Jusztinianosz császár felesége. Prokopiosz hihetetlenül mocskos fantáziával leírt perverz történeteiről ma már tudjuk, hogy az amúgy kiváló, a legjobb görög történetírói hagyományokat követő szerzőnek a császárné förtelmes múltját feltáró elbeszélései nem kötődtek a valósághoz, hanem a bizánci birodalom korabeli kiélezett politikai küzdelmeihez, a „kékek” és „zöldek” gyilkos összecsapásaihoz kapcsolódtak, s céljuk az volt, hogy - az akkor már valószínűleg halott - Theodóra császárnét még emlékezetében is ellehetetlenítsék.
Az ilyen jellegű politikai lejáratás folyamatos volt a történelemben, jussanak csak az eszünkbe a Báthori Erzsébet ellen indított hatalmi-politikai és vallási indíttatású koncepciós vádak.
Ha arra gondolunk, hogy Prokopiosz, ez a rendkívül fontos történeti munkákat az utókorra hagyó, nyelveket ismerő (görög, latin, perzsa, gót) remek történetíró milyen politikai indíttatású aljasságokra volt képes, akkor miért csodálkozunk el egy velejéig romlott, szennyességét többszörösen bizonyított rongy alakon, aki saját mocskán kívül semmit sem lesz képes az utókorra hagyni, amikor aljas és hitvány módon, gátlástalanul kihasználva a politikai hatalom nyújtotta előnyöket és sajtóbeli lehetőségeit, gyáván nekiesik egy fiatal nőnek.
Prokopioszban legalább volt valami kurázsi, midőn egy császárnét támadott, s nem egy érettségi előtt álló gimnazistát.

*

Akinek van ideje olvassa el a kommenteket. Sziporkázó szellemi kaland.
Ritka pillanatok:)
süti beállítások módosítása