He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

"A hatalom körbevédi magát, övé a pénz, övé a média, azt gondolja, biztonságban van."

2018.12.06. 07:57 guma

Banánhéj a rossz kormányzás

Óriási veszteség a CEU politikai indítékú elutálása, aminek lehetnek még következményei. Az Orbán-kormány általában előbb lő, aztán kérdez, Gruevszki-ügyben is. Ennyi hasznos tudással nem a komisz kölyök szerepét kellene játszani az EU-ban, mondta Balázs Péter volt külügyminiszter a VH-nak.

– A kormány szakított migrációs szigorával, és ezt egy korrupcióért elítélt macedón menedékkérővel kezdte. Mit üzen Gruevszki befogadása a magyar külügy korábbi irányítójának? 

– Menekültügyi, jogi érveket használt a kormányzat, de valójában politikai döntés született. Különösebb vizsgálat nélkül menedéket nyújtottak egy volt kormányfőnek, akit az országában jogerősen elítéltek. Ez nincs összhangban a Genfi egyezmény normáival. Nem kell túlmagyarázni: ha Nikola Nikolov macedón menekült jelentkezik a tiranai nagykövetségen, akkor azt hallja, hogy Macedónia biztonságos ország, nem tudjuk befogadni. Elvben nem zárom ki, hogy Magyarország egy volt politikusnak menedéket nyújtson, de előtte azt is szondázni kell, hogy a szövetségi rendszerünk tudja-e ezt támogatni. Gruevszki ugyanis azzal dicsekedett, hogy egy EU- és NATO-tagállamban kapott menekültstátuszt, csakhogy erről nem egyeztettek előtte. Egy körültekintő diplomácia a hatásokat mindig előzetesen beméri.

– Nem gondolnám annyira zöldfülűnek a külügyminisztert és a kormányfőt, hogy ne érezhették volna e nélkül is a várható hatásokat. 

– Ebben a játszmában az EU és a NATO balkáni terjeszkedése a tét, így Gruevszki befogadásának nyilvánvalóan Moszkva örült, hiszen Putyin a terjeszkedés lassításában érdekelt. Ha Macedónia túljut a krónikus névproblémán, a következő tagjelölt lehet, és bármennyire kis ország, gyarapodik vele a nyugati rendszer. Mindezt a diplomácia felméri, és a különféle lépéseknél, akár a sakkban, számításba veszi. De az Orbán-kormány általában előbb lő, aztán kérdez. 

– A CEU épületében ülve megkerülhetetlen a kérdés: hogy látja ezt a diplomáciai szempontból is bicskanyitogató történetet, amelyet packázó stílusban vitt végig a kormány? 

– Magyarország szempontjából óriási veszteségnek érzem a CEU elutálását. Évente fordulnak meg itt nagy számban túlnyomórészt külföldi diákok, akik a szívükben viszik el nemcsak az egyetemet, hanem Budapestet és Magyarországot is. Egy olyan oktatói gárdát és kutatói bázist hozott ide az egyetem, amely után kapva kapna bármely nyugati állam. A magyar kormány egy amerikai intézményt taszít ki az országból nyilvánvaló politikai indítékból. Védhetetlenek a csűrés-csavarások, a CEU megfelel a rászabott és kitalált követelményeknek, ennek ellenére indulatból és gyűlöletből végigviszik ezt a programot. Holott legalább két igen súlyos kérést kapott a kormány, hogy hagyja békén az egyetemet, az egyiket az EU-tól Manfred Weberen és az Európai Néppárton keresztül, a másikat az új amerikai nagykövet, David Cornstein tette. Mindkettő süket fülekre talált. Ez nagy nemzetközi presztízsveszteséget okoz, és még lehetnek politikai következményei a legfőbb szövetségesek, az EU és az USA részéről. 

– Hova tart az ország, ha csomagban nézzük az elmúlt nyolc évet?

– Ezt elég könnyű megválaszolni: leszakadóban van – ha már le nem szakadt – attól a nyugati szövetségi rendszertől és értékrendtől, ahová ’89-ben elindult, és ahová sikeresen zárkózott fel, sőt sokáig az élen haladt. Ezen az úton nemcsak politikai, jogi követelmények sorakoznak, hanem a jólét útja is erre vezet. A nyugati típusú jólété, aminek a nyugati típusú viselkedés az ára. Ennek a lehetőségét láttuk a hegycsúcs felé tartva, s most elkezdünk visszacsúszni a sárba, ahonnan jöttünk. Olvastam valahol, hogy ez a kormányzat „posztszovjet szinten cselekszik és fosztja ki az országot”, de általában is posztszovjet szindrómát lehet tapasztalni: vissza a belorusz és kazah irányba, Putyin védőszárnyai alá. 

– Pedig a választók nagy többsége töretlenül az EU-t választja. 

– Ilyen háttérrel lehetnénk pozitív kezdeményezői az unióban a felfrissülésnek, fogyókúrának, modernizációnak, de Magyarország az ellenkező irányba megy. Nem a komisz kölyök szerepét kellene játszani, ugyanezzel az erővel és szellemi kapacitással konstruktív megoldásokat kezdeményezhetnénk, amivel megújítjuk a reformokra szoruló EU-t. Rengeteg tapasztalatunk van az átalakulással, vagy például a 2015-ös migrációs hullámmal kapcsolatban: tudjuk, hogy ez a kevert, másodlagos hullám milyen feladatokkal és kockázatokkal jár. De ennek a jó levezetése nem az lenne, hogy mindenkinél jobban gyűlöljük a migránsokat, hanem hogy miként lehet szétválogatni a valódi szíreket az álszírektől, a valódi politikai menekülteket a bűnözőktől, hogyan lehet mérsékelni a gazdasági migrációs nyomást. Sok használható tudást adhattunk volna Európának. Nem ezt csináltuk. 

– Miközben régen volt ilyen gyalázatos mentális állapotban az ország. 

– Magyarország feszült és ideges, mert rossz minőségű kormányzás folyik, rengeteg konfliktussal. Fontos rendszerek romlanak le, az oktatás, egészségügy, felzárkózott ehhez néhol a szemétszállítás, de energiaügyben is gyanús vállalkozásba fogott a kormány Pakssal. Egyre több olyan történet van, ami egy szűk érdekcsoportnak jó, de az országnak nem. Aki itthon marad, azt nem gyógyítják meg, a gyerekeket nem úgy tanítják, ahogy kellene, a legértékesebb munkaerő Nyugatra megy. A félmilliós elvándorlás a világháborús emberveszteségekhez mérhető. Ha ezek a problémagócok egy ponton összeérnek, abból komoly válság alakulhat ki. 

– Mi fog megálljt parancsolni Orbánnak, esetleg 2030 előtt? Lehet-e nyugati színvonalon élni úgy, hogy nem kell elköltözni Magyarországról? 

– Nem látom most azokat a politikai szereplőket, amelyek keresztül tudnák vinni a változást. Friss erőkre, új arcokra és üzenetekre van szükség. Kopott mindkét oldal. A  Fidesz örökös kampányüzemmódja, ami csak a következő politikai ütközetig lát, elhanyagolja a napi kormányzati munkát. Ilyenkor egy banánhéjon is el lehet csúszni, egy váratlan incidens boríthatja az egészet. Láttunk már nem egy olyan esetet, amikor egyszer csak betelik a pohár. Ceauşescu sem számított rá, hogy a tömeg, amely őt eredetileg ünnepelni jött, hirtelen ellene fordul. A  felülről vezérelt, túlközpontosított rendszerek, mint amilyen a mai magyar is, pillanatok alatt fordulnak át önmaguk ellentétébe. A hatalom körbevédi magát, övé a pénz, övé a média, azt gondolja, biztonságban van. De nem tud felkészülni minden olyan eseményre, ami a közhangulatot egyszer csak megváltoztatja. Minél tovább megy ez a rezsim, annál nagyobb ennek az esélye.

– A populista-nemzetállami megerősödéssel fenyegető EP-választás korrigálhat? 

– A nacionalista konfliktusszítás, az ellenfél démonizálása nem magyar találmány, ezt a receptet alkalmazza Trump, Salvini és mások is. A legújabb politikai divat a konfliktusszint emelése, amivel erőt lehet mutatni. Orbán ezt mesterien gyakorolja, állandóan keresi, kibe lehetne belekötni. Ez egy darabig működik, lehet vele szavazatokat gyűjteni, de előbbutóbb megjön a kijózanodás. Az EU azért nem tud igazán cselekedni, mert eredetileg egy megbékélési projekt, egy önkéntes jóléti klub. Lehet, hogy túl messze van a világháború, már csak filmeken látjuk, miközben a világ veszedelmesen halad újabb fegyveres konfliktusok felé. Ebben mindazok felelősséget viselnek, akik a problémák valódi kezelése helyett a fájdalom fokozására játszanak.

https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/bananhej_a_rossz_kormanyzas

Nagy N. Péter: A rendszer rejtegetett filozófiája

„A demokrácia önmagában politikaidegen, szembemegy a politikai mozgás belső lényegével, miszerint »mindig is az volt a helyzet, hogy az erősebb uralkodik a gyengébb felett«.” Lánczi András erős állítása az Egy rektor naplója VIII. folytatásában jelent meg. A szerző a Corvinus egyetem rektora. Hosszú ideje Orbán Viktor belső köreihez tartozik. Ő volt az, aki a Magyar Időknek adott interjújában megvilágosító erővel foglalta össze a rendszer meghatározó etikai mozzanatát. Azt mondta, „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. A tétel kritikai él nélkül rögzíti, hogy a történelmi igazságtalanságok korrekciója, az új nemzeti tőkésosztály megteremtése kivételes eljárásokat igényel.

Remélhettük, hogy a sorozatában a XVII. résznél tartó szerzőtől a rendszer filozófiáját is megismerhetjük. A rektori kisesszék ugyanis nem az egyetemmel foglalkoznak, hanem jórészt politikai bölcselettel.

A tagadás bekezdései egyértelműek is.

„A konzervatív tudás premisszái isteni és természetjogiak, melyeknek a mai modernisták még a nevét sem tudják azonosítani. Hogyan lennének képesek vitatkozni vagy akár érvényes politikát megfogalmazni?”

A modernisták, legyenek ők bárkik is, körön kívülre kerültek.

A baloldal? Lánczi szerint műveletlen, nem ismeri a világot, nem beszél nyelveket. Értékei idejétmúltak: „A kapitalizmus győzött a kommunizmus felett: ezt eddig is tudtuk, de azt még nem annyira, hogy a kommunista egyenlőségben fogant és folyton keletkező érzelmi megalapozású politikai maradványok (…) az utolsó erejüket megfeszítve vonulnak vissza. Legyen az a migráció vagy a gendervágyakozások akadémiai kutatások szintjére emelt tiszta szándékú törekvései, hogy az egyenlőséget teljessé tegyék.” Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Napló egy kalap alá püföli be a baloldalt a liberálisokkal: „Az olyan fogalmak, mint »emberi jogok« és »alapértékek« nem egyebek, mint egy ideológia, egy világnézet vágyainak politikai akarattá gyúrt szimbólumai. A mai liberalizált baloldal érvei nem racionálisak, nem tárgyilagosak, nem az ember szükségleteit vagy lehetőségeit fejezik ki.”

A következtetés: a végső elszámoláskor nincs sem jobb-, sem baloldal, csak az ember végső kérdései. Meg a rá adott válaszok hatása. Az emberek nem egyenlőséget akarnak, hanem tisztességes bánásmódot, de azt mindig.

Ismerős. A liberalizmus meg a szocializmus ideológia, a konzervativizmus pedig nem az. Gondolkodásmód, észjárás, habitus, talán jellem is, de semmiképpen sem ideológia. (Orbán Viktor – 20 év.)

E leszólt gondolatoknak-irányoknak keretet, formát adó demokrácia állítólagos politikaidegenségéről már idéztünk. A folytatás: „a politika lényege a szuverén és a döntései. Vagyis a vezetés döntés és nem normakövetési gyakorlat.”

Tegyük hozzá, a demokrácia viszont elvek és normák összessége.

A szövegekben ritka a közvetlen politizálás, de az MTA-t és a CEU-t hatalmi központnak nyilvánítja, az orbáni kormányzást pedig a demokrácia jelzett fogyatékosságain való kétharmados túllendülése miatt elismeréssel illeti.

Az egyetlen egyetemi témájú bejegyzésben Neumann János különleges, a zongorától az ógörögig terjedő taníttatása kerül szembe a Corvinus egyetem szenátusának egy, a rektor (Lánczi) akarata ellenére meghozott döntésével, amely bizonyítja, hogy szemben az igazi pedagógiával milyen a demokratikus eljárás.

Tudjuk tehát, mit nem szeret a szerző. Arról alig valamit, hogy milyen szellemi erők működtetik a rendszert. Amit mégis, aszerint a természetjog és a kereszténység univerzalista igénye pillér. A hidat és a rajta járókat nem látjuk.

Babarczy Eszter a Mandineren azt írja a Rektor naplójáról, hogy számára az derült ki, nem termett új politikai filozófia, nincs olyan szellemi teljesítményük az új populizmusoknak, amely mérhető lenne az élő európai liberális hagyományhoz vagy felérne régi konzervatív bírálóival.

Szilvay Gergely főmunkatárs ugyanott, Lánczi védelmében visszakérdez: miért is lenne szükség új politikai filozófiára? Ha Arisztotelészből és Szent Ágostonból állna ma is a filozófia, az is megtenné. Nem egy kormány vagy egy politikai tábor feladata az, hogy kielégítse a szellemi izgalmakra vágyó értelmiségiek igényeit. Szerinte inkább érdemes a valóságból kiindulnia mind a politikai cselekvőknek, mind a cselekvők elemzőinek.

A kör bezárult. A mai rendszer filozófiáját kerestem. Jórészt Lánczinál is, de az őt Babarczyval szemben megvédő Szilvaynál mindenképpen azt találtam, hogy nincs szükség ilyen filozófiára.

Mégis úgy tűnik fel, alkalmazzák.

https://168ora.hu/velemeny/nagy-n-peter-a-rendszer-rejtegetett-filozofiaja-160178

Orbán Viktor a parlamentben 2018. május 10-énFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Orbán kivonta a szabályok alól a kormányzati médiaalapítványt, nem lesz versenyjogi vizsgálat

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat értelmében a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az augusztusban életre hívott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA) történt felajánlásokat, és ezzel saját kezűleg kivonta a versenyjogi szabályok alól minden idők legnagyobb értékű médiapiaci üzletét.

A múlt héten, néhány óra alatt lezajlott felajánlások nyomán a KESMA-hoz tartozik a komplett megyei lappiac, a Hír TV, az Echo TV, az Origo.hu kiadóvállalata, a Magyar Idők, az Opus Press, a Bors, a Nemzeti Sport, a Lokál, a Figyelő, a Ripost, számos rádióállomás, összesen pedig több mint 450 (az atlatszo.hu kalkulációja szerint összesen 476) médium.

A tranzakció a médiapiac egésze, és különösen annak egyes ágazatai esetében nyilvánvaló, hogy túlzott befolyás összpontosul ezáltal az alapítvány kezében (amit egyébként Orbán Viktor régi harcostársa és a kormánypárt média szinte örökös szakmai vezetője, Liszkay Gábor felügyel, oldalán Bajkai István jelenlegi, és Varga István volt fideszes képviselővel.)

A nemzetstratégiai minősítéssel viszont az így létrejött médiakonglomerátumot sem a versenyhivatal, sem a médiahatóság nem kell vizsgálja. Az indoklásban egyetlen szó áll: közérdek. 


Versenyjogilag ennél nagyságrendileg kisebb ügyleteken is évekig szokott problémázni a versenyhivatal. Emlékezetes, hogy 2017 januárjában a GVH és a Médiatanács egyaránt elutasította, hogy az RTL megvásárolja a 24.hu kiadója, a Centrál Médiacsoport üzletrészének 30 százalékát.

Egy hete, november 28-án jelentette a be előbb a Talentis Group, hogy a Mészáros Lőrinc féle Mediaworks megvásárolta Liszkay Gábortól a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a kormánybarát stróman Heinrich Pecinától a három megyei lapot kiadó Inform Médiát, az Andy Vajna felé Lapcom kiadót, benne a Kisalfölddel, a Délmagyarországgal és a Bors országos bulvárlappal, továbbá Puch Lászlótól a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t, benne többek közt a Szabad Föld hetilappal. 

Az egész csomag ezután ment a KESMA-hoz, és koordináltan követték az ügyletet további felajánlások, így

  • a HírTV Zrt., 
  • a Retro Rádió médiaszolgáltatója; 
  • az egykori Simicska-féle műsorgyártó cég, a Hung-Ister Zrt. 
  • a Schmidt Mária-féle K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója; 
  • a Tombor András volt cége, a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója; 
  • a Habony Árpádhoz tartozó Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója; 
  • továbbá Ómolnár Miklós cége,  Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója.
  • a Matolcsy Ádám-féle Origo.hu-t kiadó New Wave Media Group Kft.,
  • továbbá a Mészáros-féle Opus Press Zrt. összes médiavállalata,

azaz néhány óra alatt majdnem a komplett kormányzati média egyetlen alapítvány birtokába került.

A központosítást, ahogy arról a 444-en nyár végén először hírt adtunk, eredetileg Orbán azért rendelte el, mert a vállalatok működése pazarló és átláthatatlan volt. 

A szerdai határozatban foglalt döntéssel a miniszterelnök egy olyan tranzakciót minősített versenyjogilag érdektelenné, amiben több száz, évi mintegy 60 milliárd forgatlmat bonyolító médiavállalat cserélt gazdát egyetlen nap alatt. 

A cégek összesített saját tőkéje a 444 összesítése szerint 20-21 milliárd forint, a foglalkoztatott munkavállalók száma pedig meghaladja a 2800-at. 

 https://444.hu/2018/12/05/orban-nemzetstrategiai-jelentoseguve-minositette-a-kormanyzati-mediaalapitvanyt-nem-lesz-versenyjogi-vizsgalat

Annyira uszítanak Habony Árpád lapjai Szlovéniában, hogy kampány indult ellenük

Annyira gyűlöletkeltő és rasszista a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó üzlettársának köreibe tartozó szlovén televízió és újság, hogy délnyugati szomszédunknál kampány indult: felelős cég ne hirdessen náluk - írta a Magyar Narancs. Orbán Viktor nem hivatalos miniszterelnök tanácsadója és a hozzá köthető üzleti kör – elsősorban a volt köztévés Schatz Péter – jelentős összegeket költöttek arra, hogy újságot és tévét vásároljanak Szlovéniában. Ennek a médiának a legfőbb feladata volt, hogy Orbán Viktor politikai szövetségesét, Janez Jansát és pártját hatalomra jutassák, azonban a szokásos migránsellenes jelszavakkal nem sikerült választást nyerniük a balkáni országban.

A szlovén közéletnek azonban láthatólag elege lett a Habony-féle propagandából, amelyből íme néhány ízelítő álhírek, illetve szalagcímek formájában:

  • „A külföldi média figyelmeztetése: ne érjünk hozzá a migránsokhoz, parazitával fertőzöttek”,
  • „A melegeknek nincsenek emberi jogaik” vagy
  • „A migránsok magukkal hozzák a nemi erőszak kultúráját Szlovéniába”.

Az ügyben még a szlovén miniszterelnök, Marjan Šarec is megszólalt, aki ugyan kiállt a szólás és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeknek is van határa. Ezért arra kérte a magukat társadalmilag felelősnek tartó vállalatokat, hogy tartsák be saját etikai szabályzatukat, és gondolják meg, melyik médiumokban hirdetnek, ugyanis a fent említettek esetében támogatják a gyűlöletbeszéd terjedését.

A dél-koreai Samsung a kampány indulása után szinte azonnal visszavonta hirdetéseit a Habony-közeli Nova24Tv-ből, ahogyan az A1 osztrák telekomcég is ezt tervezi.

https://168ora.hu/kulfold/annyira-uszitanak-habony-arpad-lapjai-szloveniaban-hogy-kampany-indult-ellenuk-160181

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8214442340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása