He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mi a különbség a Central European Universityt (CEU) és a Közép-európai Egyetem (KEE) között? Orbán és társai miért nem engedik, hogy a magyarok továbbra is kapjanak amerikai diplomát?

2018.12.04. 09:00 guma

Hogy megy el a CEU, ha egy része itt marad?

Eldőlt, hogy a CEU Bécsbe költözteti el amerikai diplomát adó képzéseit, miután szerintük teljesítették a magyar kormány által szabott új feltételeket, a magyar hatóságok mégsem hajlandóak aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást. Hogy megy el a CEU, ha egyik fele itt marad? Szájbarágó.

Eddig is lehetett arról hallani, hogy a CEU el fog költözni Budapestről. Mi a mai bejelentés jelentősége?

Az egyetem vezetése eddig csak lebegtette, hogy amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe viszi, ha a magyar kormány nem írja alá a működését garantáló megállapodást. Ez végül nem történt meg, így most hivatalosan is bejelentették a költözést.

Hogy lehet az, hogy a CEU elmegy Bécsbe, de a Közép-európai Egyetem itt marad Budapesten?

A CEU és a Közép-európai Egyetem

A CEU az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény. 1200 hallgatónak nyújt mester- és doktori képzéseket a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok, a közgazdaságtudomány, a jog, a hálózati- és kognitív tudomány területén.

Az Egyetem 770 főt alkalmaz, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a magyar gazdasághoz adók, nyugdíj-, és egészségügyi járulékok, valamint beszállítói kifizetések révén. Közép-Európa legsikeresebb felsőoktatási intézményeként a 2018-2026 közötti időszakra az egyetem 19 millió eurónyi  (kb. 6 milliárd forintnyi) támogatást nyert el az Európai Unió kutatási versenypályázatain.

Ez az egyetem sajátos működési modellje miatt van így: a CEU és a Közép-Európai Egyetem nem teljesen ugyanaz. A Közép-európai Egyetem egy Magyarországon bejegyzett magyar magánegyetem, amelynek Budapest belvárosában több modern oktatási épülete, kollégiuma és könyvtára van.  A Central European Universityt 1991-ben New York államban jegyezték be.  A CEU-nak az USA-ban eddig nem volt épülete, ott nem végzett oktatást és nem voltak hallgatói. A CEU által az Egyesült Államokban bejegyzett, 51 fokozatot adó képzési programot a budapesti Közép-európai Egyetemen tanították. A budapesti egyetem legfőbb nemzetközi vonzerejét az jelentette, hogy amerikai diplomát lehetett szerezni itt. Főleg ezek miatt jöttek Budapestre a világ 130 országból hallgatók és a világ 50 országából oktatók a magyar fővárosba. Van 8 olyan mester- és 2 doktori képzés is, amelyet Magyarországon is akkreditáltak, így ezekről magyar diplomát is kiállítanak.   

Akkor most mi költözik el Bécsbe és mi marad Budapesten?

Az amerikai diplomát adó képzéseket viszik el Bécsbe, azaz szinte mindent. Mivel ezek itteni működésére nem kaptak engedélyt, január elsejétől nem vehetnek fel már hallgatókat Budapestre. Az újonnan felvett diákok ezért 2019 szeptemberétől Bécsben kezdik meg tanulmányaikat. Akik még most végzik az amerikai akkreditációjú képzéseket Budapesten, azok itt végezhetnek.

Egy-két évig tehát még úgy lesz, hogy az oktatók Bécsben és Budapesten is tanítanak. Hogy mi lesz utána? Arról egyelőre az egyetem sem nyilatkozik egyértelműen. Szeretnének továbbra is oktatást és kutatásokat végezni Budapesten, itt marad például a nagy értékű könyvtáruk és a laborjaik is. A budapesti egyetem azonban a jövőben nem adhat ki amerikai diplomát, így elveszíti legfőbb vonzerejét. Aki ilyet szeretne, annak ezután Bécsbe kell jelentkeznie. A CEU-n most azon gondolkodnak, hogy a Bécsbe járó hallgatók tanulmányaik egy részét Budapesten töltsék el. Nagy kérdés, hogy lehet ezt megvalósítani, ha addigra az összes oktató Bécsben dolgozik majd. 

Miért nem maradhatnak itt az amerikai diplomát adó képzések?

Mert a kormány kezdeményezésére 2017-ben módosították a magyar felsőoktatási törvényt. Ebben négy új feltételeket határoztak meg a külföldi egyetemek magyarországi működésére. 1. A külföldi diplomát adó külföldi egyetemek csak akkor működhetnek nálunk, ha van külföldön is székhelyük, vannak hallgatóik és ott is tényleges oktatást folytatnak. 2. Itteni működésükről a két állam között nemzetközi szerződés jön létre. 3. Magyarországon elismert felsőoktatási fokozatot és diplomát adó képzést kínálnak. 4. Működésüket a magyar Oktatási Hivatal engedélyezte.

Mi a baj ezekkel a feltételekkel?

Önmagában semmi. A kormány így akarta egységesíteni az itteni külföldi egyetemek működését. Több olyan kamuegyetem volt ugyanis, ami egy jól hangzó külföldi névvel sok pénzt próbált beszedni Magyarországon, miközben gyenge képzést kínált és a kiadott diplomája semmire sem volt jó. Ez azonban pont a CEU-ra nem volt jellemző. A törvényt nem véletlenül nevezték "lex CEU"-nak, mert számos jel utalt arra, hogy az egyetem ellehetetlenítésére írták, hiszen a CEU-nak az USA-ban nem volt kampusza. A törvény a Soros György ellen indított politikai hadjárat része lett.  

És a CEU nem tudta teljesíteni ezeket az új előírásokat? 

De. Lett amerikai kampuszuk a New York melletti Bard College-on. Itt már vannak hallgatóik, és New York állam oktatási hivatala igazolta, hogy tényleges felsőoktatási képzést folytatnak. Emellett már 2017-ben született egy megállapodástervezet a New York-i kormányzó és a magyar kormány képviselője között egy lehetséges nemzetközi szerződésről, ami az egyetem elismeréséhez szükséges. 2018 tavaszán meg is hívták a magyar kormány képviselőit, hogy személyesen győződjenek meg a feltételek teljesítéséről.  

Ha teljesítették a törvényben előírt feltételeket, akkor ez miért nem elég a magyar kormánynak?

Nagyon úgy néz ki, hogy a CEU bármit csinál, az nem elég. A kormány végül nem volt hajlandó aláírni az egyetem itteni elismeréséhez szükséges nemzetközi szerződést. Ehelyett a kormányzati propagandában sorra jelentek meg olyan vádak, hogy a CEU zsarolja és át akarja verni a magyar kormányt. Azt állították, hogy az állítólagos amerikai kampusz csak egy 80 négyzetméteres faház, amely körül még ki sem nőtt a fű, a képzéseik pedig nem is adnak igazi diplomát. Ezeket a teljesen megalapozatlan vádakat a CEU vezetése részletesen cáfolta.

Miért húzta az időt a kormány?

Az elmúlt másfél év eseményeit nézve a kormány célja az lehetett, hogy a CEU jövőjét folyamatos bizonytalanságban tartsa. Ha egy egyetem jövője bizonytalan, a hallgatók és az oktatók is kétszer meggondolják, hogy akarnak-e ott tanulni vagy dolgozni. A CEU is látta ezt, ezért döntött úgy, hogy nem vár tovább a magyar kormányra, és amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe viszi.

Mennyire számít erős egyetemnek a CEU?

Az egyik vonzereje, hogy angol nyelven folyik itt az oktatás, ami miatt a CEU rendkívüli módon beágyazott a nemzetközi tudományosság világába. 

Sok nemzetközileg elismert tudós tartott itt előadásokat a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok, a közgazdaságtudomány és a jogtudományok területén. Programjai nagy részét a legjobb 200 képzés között tartják nyilván a világban, de vannak olyan területek, melyekben a legjobb 50 között van az egyetem. A CEU-t nem véletlenül vette védelmébe a magyar egyetemek jelentős része, a Magyar Tudományos Akadémia és a világ jelentős egyetemei, professzorai és Nobel-díjasai is.

Akkor mégis mi a baja a magyar kormánynak a CEU-val?

Az egyik valószínűleg az, hogy az egyetemet Soros György üzletember alapította és tartja fenn. Az intézmény az általa is vallott nyílt társadalom eszméjét képviseli, fontos feladata a kritikus gondolkodásmód terjesztése, az emberi jogok tiszteletben tartása, a jelenlegi politikai, gazdasági, társadalmi folyamatok elemzése. A parlamentben legutóbb Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a CEU tudományos eredményeiről mindössze annyit mondott:  "Lehet, hogy van genderszak, de hol vannak az innovációk, amelyek Magyarországot előrevitték volna?" Támadták a CEU-t amiatt is, hogy a CEU miatt versenyhátrányba kerülnek a magyar egyetemek, mert azok nem tudnak amerikai diplomát kiadni (erre egyébként van lehetőség, ha partnerséget kötnek egy külföldi egyetemmel)

Ez akkor nem is jogi vagy felsőoktatási kérdés, hanem politikai harc?

Ha a kormány célja csak az lett volna, hogy egységesítse az itt működő külföldi egyetemekre vonatkozó jogszabályokat, ezt az egyetemekkel való csendes tárgyalásokkal meg tudta volna valósítani. Ehelyett politikai kampány indult a CEU ellen, amit a kormányzati politikusok következetesen csak Soros-egyetemként emlegettek. Valószínűleg a kormány a CEU-üggyel is példát akar statuálni: Soros György ne gyakoroljon semmilyen befolyást se pénzzel, se egy egyetem szellemiségével a magyar kormányra. 

És a CEU nem nyúlt politikai eszközökhöz?

De. Az egyetemet fenntartó alapítvány és az egyetem rektora is próbált politikai szövetségeseket keresni Európában és az Egyesült Államokban, és lobbizni az egyetem megmaradása érdekében. A CEU ellen indított hadjárat az Európai Unióban is kiverte a biztosítékot: 2017. április 26-án az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, és az Európa Tanács tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság is jelezte, hogy problémás a magyar jogszabály.

Milyen kár éri Magyarországot azzal, hogy a CEU amerikai képzései elköltöznek Magyarországról?

Vegyük sorra. Ezzel tovább romlik Magyarország nemzetközi megítélése. Ez akkor is így van, ha a Fideszben már úgy gondolják: úgyis annyira rossz a megítélésünk, hogy ez az ügy ezen már nem oszt, nem szoroz. A magyar és külföldi diákok ezután Budapesten nem szerezhetik meg a világon mindenhol elismert amerikai diplomát. Miután a CEU jelentősen beépült a magyar felsőoktatásba, a magyar egyetemek is veszítenek. Sok felsőbb éves CEU-s doktorandusz tanított térítésmentesen angol nyelven magyar partneregyetemeken, mert angolul oktatni tudó emberből még mindig kevés van Magyarországon. Tandíjmentesen hallgathatták a magyar egyetemi szakkollégiumok hallgatói a CEU kurzusait. A CEU-nak sok egyetemmel és akadémiai kutatóintézettel volt közös, forintmilliárdokat jelentő kutatási programja. Ezeket a támogatásokat nem országok vagy egyetemek, hanem a kutatók kapják. Ha a kutató más országba költözik, viszi magával a projektet is. 

(Borítókép: szarvas / Index)

https://index.hu/belfold/2018/12/03/ceu_kozep-europai_egyetem_becs_koltozes_soros_gyorgy_felsooktatas_becs_central_european_university/ 

A CEU rektorának elege lett a játszmákból

Michael Ignatieff a kormánypárti Magyar Időkkel vívott egy kisebb csatát a sajtótájékoztatón, ahol a kormány időhúzása miatt is kifakadt.

Jól nézze meg mindenki: így néz ki a totális, megsemmisítő vereség

Edd meg a csendben a kürtöskalácsot, ne foglalkozz a közügyekkel, és sokkal jobban fogod érezni magad, mintha a liberálisokkal ácsorognál a béna mécseseiddel.

„Az esemény gyér létszáma nemcsak önmagában látványos, hanem a környezettel összehasonlítva is. A környékén már nagyban pörög a karácsonyi vásár, émelyítő illatokkal vannak tele az utcák, vegetáriánus és kolbászos lepényt is árulnak, egy-egy stand előtt pedig nagyobb csoportok szelfiztek a Bazilikára kivetített fényshow-val, mint ahányan a CEU előtt szomorkodtak. 

Teljes fényében pompázott a »hibrid rezsim« ajánlata a középosztálynak: edd meg a csendben a kürtöskalácsot, ne foglalkozz a közügyekkel, és sokkal jobban fogod érezni magad, mintha a liberálisokkal ácsorognál a béna mécseseiddel. Persze ez az ajánlat is csak addig tart, amíg meg nem kívánja a kürtőskalácsodat valamelyik családtag.

Az egyetlen, ami különös volt a mai napban, hogy ekkora vereséget a másik oldalon a győztesek ünneplésének zaja kellett volna, hogy kísérjen. Igen, veszítenek a diákok, az oktatók, Budapest, a tudományos élet, de legalább a Fidesz ünnepelhetne. Ehelyett azt mondják, hogy »ez csak blöff, a CEU nem is megy sehova«, és nem merik nyíltan felvállalni, hogy pontosan az történik, amit el akartak érni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Jobbik: Mi jön a CEU után?

Egy jobbikos képviselő szerint valóban vita tárgya lehet, hogy a CEU és a Közép-európai Egyetem milyen joggal adott ki eddig két diplomát, de szerint az ügy már régen nem erről szól.

Brenner Koloman (Jobbik) azt vetette fel: a CEU megy, de mi jön helyette? Szerinte valóban vita tárgya lehet, hogy a CEU és a Közép-európai Egyetem milyen joggal adott ki eddig két diplomát, de szerint az ügy már régen nem erről szól. A harmadik kétharmados Orbán-rezsim most az egyetemei világot és a kutatás szabadságát próbálja visszaszorítani és megszállni. 

Elmondta: az Európa Tanács illetékes bizottsága elé terjeszt jelentést ez ügyben a héten. „Semmilyen formában nem támogatjuk a Soros György által képviselt nyitott társadalom ideáját" – jelentette ki, szerinte azonban egy egyetemet elüldözni rossz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy felelt: egy egyetem maga dönti el, milyen képzéseket folytat, a kormány annyit tehet, hogy ehhez egyenlő feltételeket biztosít. Több külföldi egyetem teljesítette az előírásokat, de van olyan, amelyik nem akarja betartani, hanem a konfliktusban, a blöffölésben és a politikai botránykeltésben érdekelt.  A Soros-egyetem nem hozott létre olyan valós képzést az Egyesült Államokban, amelyet a törvény előírt – közölte. Konfliktus akarnak, hogy minél inkább ellehetetlenítsék az országot nemzetközi téren, hogy a fő céljukat, a bevándorlás támogatását elérjék– értékelt. 

(MTI)

http://mandiner.hu/cikk/20181203_jobbik_mi_jon_a_ceu_utan

A Fidesz egykori gazdasági minisztere nem hitte volna, hogy ez lesz a CEU-val

Ha annak idején valaki azt mondta volna, hogy erre sor kerül, nem hittem volna, hogy ez bekövetkezik. Ez kiemelkedően  fontos veszteség a magyar tudomány és oktatás szempontjából, ez egy nagyon szomorú pillanat.

- ezeket a szavakat Chikán Attila, a Fidesz egykori gazdasági minisztere mondta a CEU Bécsbe költözését bejelentő nemzetközi sajtótájékoztatón. Chikán Attila korábban a Közgáz rektora volt, jelenleg a CEU igazgatósági tagja.

Chikán arról beszélt, hogy a CEU indulásakor ő kiemelkedően izgalmas társadalomtudományi oktatási és kutatási területeket látott, olyan célokat, amelyek hozzájárulnak a magyar felsőoktatás fejlődéséhez is. Nem hitte volna akkor, hogy ez a pillanat (a CEU Bécsbe költözése) valaha bekövetkezhet. Chikán reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi helyzetből úgy tudnak kijönni, hogy a CEU ne veszítse el jelentőségét, és egy erős lábat továbbra is megtarthasson Magyarországon. 

Chikán Attila  harminc éve került kapcsolatba Soros Györggyel, amikor azokat az ösztöndíjakat szervezték, amikkel a jelenlegi Orbán-kormány több tagja is Amerikában és Nyugat-Európában tanulhatott. Korábban arról beszélt, hogy Soros György magyarországi megjelenése nagyon jelentős erőforrást jelentett a rendszerváltás számára.

Chikán Attila idén felkerült a Figyelő című hetilap  állítólagos Soros-zsoldosokat összegyűjtő,  valójában jogvédőket és egyetemi kutatókat felsoroló  fekete  listájára.  

https://index.hu/belfold/2018/12/03/ceu_kozep-europai_egyetem_chikan_attila_sajtotajekoztato/

Összeszedtük az elmúlt másfél év legfontosabb pontjait, tüntetésektől kezdve Áder Jánoson és Kósa Lajoson át a CEU elüldözéséig.

Nem vetemedtek arra, hogy elnémítsák a CEU-t

Azóta próbálom megérteni, mire jó ez az egész, mióta közel két éve a kormánymédiában, majd pár hónappal rá a parlamentben elkezdődött Orbán Viktor CEU-ellenes hadjárata. Az idétlen magyarázkodást, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem eleve a CEU kiutálására irányult, most már nyugodtan felejtsük el.

Remélem, idővel a cinizmusnak azokat a csimborasszóit is el fogom felejteni, amikor Orbán Viktor pár hete azt mondta, fogadna rá, hogy a CEU Pesten marad, amit Kósa Lajos azzal toldott meg, hogy a CEU azért marad, mert Budapest jobb hely mint Bécs, végül a Fidesz pedig politikai blöffnek nevezte a CEU távozásának bejelentését.

Nem volt itt soha más cél, ahogy utóbb ezt burkoltan kormányzati politikusok, köztük maga Orbán is elismerték, mint a CEU ellehetetlenítése. Miután pedig az egyetem teljesítette az új feltételeket, ám Orbán mégsem volt hajlandó rábólintani a maradásához szükséges államközi egyezmény aláírására, a napnál világosabbá vált, hogy a törvénymódosításban épp azért kötötték ki feltételként az államközi egyezmény létrejöttét, mert annak teljesülése nem a CEU-n, hanem a kormányon múlt.

De miért kellett egy jól működő, a magyar egyetemi és tudományos életbe mélyen beágyazódott, elismert és nívós posztgraduális egyetemet kiszekálni Magyarországról?

1. Triviális, de egyrészt azért, mert a CEU-t Soros György alapította, és mindazért, ami ezzel jár. A kormány az elmúlt évek útszéli sorosozásával lényegében kényszerhelyzetet teremtett a saját maga számára: ha továbbra is megtűri Budapesten a "Soros-egyetemet", az gyengeségnek tűnik. A Soros-elleni (közpénzmilliárdokból fizetett) rágalomkampány kellően megalapozott a CEU kiebrudalásának, amivel jól ugyan senki sem jár, rosszul viszont sokan.

A magyarok közül leginkább egy olyan, versenyképes tudású, a világra nyitott, tájékozott, nyelveket beszélő polgári értelmiségi körnek okoz kárt a CEU távozása, akiknek a túlnyomó többsége mindig ellenezni fogja Orbán Viktor befelé forduló, provinciális nemzeti együttműködési rendszerét. A velük való kicseszés Orbánnak valószínűleg bizsergetően kellemes érzés, az pedig, hogy a jövőben kevesebb ilyen ember képződik idehaza, tiszta haszon.

2. A CEU azért is nemkívánatos, mert önfinanszírozó magánegyetem lévén a kormánynak esélye sem volt a pénzen keresztül beleszólni, hogy ott kik, kinek és mit tanítsanak, miközben a nemzetközi rangsorok szerint messze épp ez a legerősebb magyarországi felsőoktatási intézmény. Orbán Viktor mindenkitől tart, aki nem függ tőle, de aki bírálni is merészeli vagy az útjába áll, azt, ha teheti, félreállítja: a független sajtót, a civileket, az MTA-t, a bíróságokat. Egy a tudomány igazságait kereső, ezért a nyílt vitára létszükségletként tekintő egyetem, melyet nem tud kontrollálni, ám ahol a diákok ötöde, az oktatók kétötöde magyar, zavaró, idegen elem egy bezárkózó, tekintélyelvű nacionalista rezsimben.

3. Végül pedig Orbán Viktor azért űzte el a CEU-t, mert mindenféle súlyosabb következmény nélkül megtehette. Orbánnak lételeme a konfliktus, de józan politikusként mindig csak ésszerű kockázatot vállal. Jól mérte fel, hogy nem fognak százezrek utcára menni a CEU mellett, hogy sem a magyar, sem a nemzetközi tudományos közösség kiállása nem sok vizet zavar majd, hogy a kezdeti keménykedés ellenére végül Washington is elengedi majd a CEU ügyét, és hogy azt a megfelelő pillanatban a szavakban addig oly elszánt Európai Néppárt is alárendeli majd a politikai érdekeinek. Így Orbánnak a CEU-t végül még aduként sem kellett használnia.

Vajon jó volt-e a CEU statégiája? Érdemes volt-e belemenni Orbán játszmájába, campust létesíteni New York-ban és bízni benne, hogy a miniszterelnök úr majd méltóztatik meggondolni magát? Nyilvánvalóan nem. 2018 decemberben ezt már könnyű belátni, de másfél-két éve alig-alig gondolta bárki, hogy az öncélú politikai vandalizmus ide vezet majd.

Vajon bölcs döntés volt-e az ultimátum és a Bécsbe költözés bejelentése? Nem lenne-e okosabb kivárni, lépéskényszerbe hozva a kormányt, hogy az látványosan, erővel kényszerítse ki a jogszabályban foglaltakat? Valószínűleg ez volt a jó döntés. Egy CEU-szintű egyetem nem politikai játékszer, évtizedekre tervez, a hallgatókért, oktatókért a nemzetközi piacon versenyez, és a kiszámíthatatlanság ebben a versenyben komoly hátrányt jelent.

A CEU pár év alatt teljesen át fog települni Bécsbe, ami rossz Budapestnek, rossz a hazai tudományos közéletnek, rossz Magyarországnak. Rossz mindenkinek, aki használja a könyvtárát. Rossz a testvéremnek és több barátomnak, akik ott tanítanak. A magyar hallgatók és valószínűleg a tanárok száma csökkenni fog, mert sokan nem engedhetik majd meg maguknak a bécsi árakat, vagy nem fogják hosszabb távon vállalni az életmódszerű ingázást.

A távozás azonban a CEU-nak is rossz, és nem csak a költségvonzatai miatt, amit a költözés és a szegényebb országokból jövő diákoknak nyújtandó, a magasabb megélhetési költségeket kompenzáló megemelt ösztöndíjak jelentenek. Azért is rossz, mert ugyan Bécs izgalmas város, de a CEU-nak az a fajta közép-európai beágyazottsága, stichje, amit Budapest adott, óhatatlanul el fog tűnni, nem lesz többé ugyanaz, ami eddig volt. Igaz, ez legkevésbé sem az ő választásuk.

https://index.hu/velemeny/2018/12/03/ceu_koltozes/

A kezdetektől a CEU elzavarása volt a cél

"A Soros-egyetem ügye régi ügye a magyar politikának. Mióta itt vannak, állandó hisztériakeltés van körülöttük" – mondta még novemberben Orbán Viktor a szokásos pénteki kérdezés-felelet formában előadott nyilatkozatában a Kossuth Rádión. Akkor még mindig úgy tett, mintha a Central Uropean University (CEU) ügye egy jogi úton rendezhető vita volna.

A kormányfőnek részben igaza volt a hisztériával: 1990 után hamar megjelentek vádló nyilatkozatok a CEU-ról – bár nem biztos, hogy az egyetem körüli hisztériakeltés kapcsán Orbán erre gondolt –, például az akkor még MDF-es Csurka Istvántól, aki szerint a CEU a Fidesszel és az SZDSZ-szel összeborulva meg akarja dönteni az MDF-kormányt. Aztán – ahogyan az Átlátszó kronológiájából kitűnik – Antall József már lényegében a Soros-egyetem kifejezést is elővette, mondván, az nem is egyetem, csak egy alapítvány.  (Hasonló nyilatkozatokat lehetett hallani az orosz, a belarusz, a horvát, a román, a szlovák politikusok részéről is, amelyek lényege, hogy az ellenzéket felhasználva akarja a fennálló kormányt megdönteni a Soros-hálózat.)

Az állandó hisztériának azonban ellentmond, hogy a fenti idézetek után, pár morcos megnyilatkozáson kívül Magyarországon nem vették elő a politikusok olyan sokszor Sorost.

1994 után jó tíz évig nem volt Magyarországon észrevehető politikustól nyilatkozat a CEU-ról.

2004 májusában Gógl Árpád aztán kijelentette: A CEU nem egyetem, hanem Soros intézménye.

2006. április 4.: Két évvel később a Jobbiktól Molnár Tamás állt elő azzal, hogy Soros György befolyásolni akarja a választásokat – amelyeket Gyurcsány Ferenc az MSZP-vel meg is nyert.

2013. február 13.: A kormányzat képviseletében először Hoffmann Rózsa volt, aki nyilvánosan elővette Soros Györgyöt. Az akkori oktatási államtitkár szerint: pénzügyi érdekek, amelyeknek részese Soros György, a diáktüntetésekkel azt akarja elérni, hogy a kormány megbukjon.

2012. január 11. Igaz, Hoffmannt megelőzi egy évvel egy nyilatkozat, amely viszont formálisan nem kormányzati volt, de valójában annak tekinthető, hiszen a kormány képére formált ORTT, azaz ekkor már Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adta ki, amikor a CEU Média és Kommunikációtudományi Központja tanulmányt adott ki a magyar sajtószabályozásról. Az NMHH azt írta:

a teljességgel tudománytalan megközelítésből pillanatok alatt nyilvánvalóvá válik az anyag célja, amely nem más, mint a kormányzat lejáratása és a magyar médiaszabályozás megbélyegzése.

A lex CEU 2017-es elfogadásáig azonban csak a sorosozás ment, az egyetemről kevésbé volt szó.  Igaz, ezután is nehezen volt követhető, mit is akar a kormány – mát, ha feltételezzük, hogy nem eleve csak bizonytalanságot kelteni, hogy a végén úgyis kiszorítsa a CEU-t Magyarországról.

2017. április 12. Palkovics László oktatási államtitkár egy nem létező jogi kiskapu lehetőségét villantotta fel: A Hvg.hu-nak azt mondta: "legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény új feltételeit, és a budapesti intézmény ezután is kiadhat CEU-s diplomát. Ez érthetetlenné és értelmetlenné tette volna a pár nappal korábban elfogadott lex CEU-t.

2017. április 16. Orbán már egyértelműen elmondta, miért ment a kormány az egyetemnek – ami persze világossá tette azt is, hogy nem jogi kérdés volt, hanem politikai, értelmetlenné téve ezzel minden jogi kérdést, noha a következő 18 hónap mégis erről szólt: "A liszt azért dőlt ki, mert a Soros-féle birodalom beleállt a migránsok támogatásába." 

Palkovics kiskapuját – amelyet a CEU eleve nem látott átjárhatónak – Lázár János négy nappal később be is csukta a kormányinfón. Kizártnak tartja, hogy az új szabályok alapján a KEE CEU-s diplomát adhasson ki anélkül, hogy a CEU oktatási intézményt hozna létre az USA-ban. Ezzel cáfolta, hogy létezne az a kiskapu, amiről Palkovics államtitkár beszélt. Ugyanakkor "senki sem akar bezárni egyetemet a  Közép-Európai Egyetem (KEE) "vígan működhet" a CEU nélkül is.

Lázár János kormányinfó 2017. április 20.: senki nem akar bezárni egyetemet, a Közép-Európai Egyetem (KEE) "vígan működhet" a CEU nélkül is. Úgy fogalmazott, hogykerülni kell annak látszatát, hogy a CEU egy offshore egyetem:ha ez Washingtonnak érdekében áll, akkor "nyilván mindent megtesznek" majd, hogy ezt tisztázzák. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy kizártnak tartja, hogy az új szabályok alapján a KEE CEU-s diplomát adhasson ki anélkül, hogy a CEU oktatási intézményt hozna létre az USA-ban. Ezzel cáfolta, hogy létezne az a kiskapu, amiről Palkovics államtitkár beszélt. 

2017. május 9.: "A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) arra kéri a kormányt, hogy tegye lehetővé a CEU további zavartalan működését Budapesten" – adta ki az akadémia 188. közgyűlése határozatát. "Nagyon szerencsétlennek tartanánk a magyar tudományra nézve, ha a CEU-nak el kellene mennie Budapestről" – mondta a közgyűlési sajtótájékoztatón Lovász László MTA-elnök.

2017. május 18.: „A kormány nagyvonalú, és a törvényt betartani nem akarókkal is szívesen beszélget.”„A Soros-féle Open Society kezdeményezése, hogy a törvények ne vonatkozzanak azokra, akiket ez érint, ez a demokrácia új értelmezése” – közölte Lázár a kormányinfón. Ekkor a hangsúly már rendszeresen azon volt, hogy a CEU törvények felett állónak érzi magát és mások rovására őrizgeti 

2017.07.06: Ismét Lázár, aki Orbán áprilisi nyilatkozatához hasonlóan világossá tette, semmi köze az ügynek az oktatási törvényhez. "Itt mi békében megvoltunk egymás mellett CEU – Fidesz-kormány az elmúlt években, a változás ebben akkor állt be, amikor Soros György egy programot hirdetett arra nézve, hogy Európa határait meg kell nyitni, és évente egymillió bevándorlót kell Európába behívni."

2017 október 17.: A megfelelési határidőt meghosszabbította az Országgyűlés.  Ez "az Egyetemet és a magyar tudományos közösséget feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak" - írta a CEU, miután szeptember óta megfelel a feltételeknek." – írta a CEU. Ez nem az egyetemnek, hanem a kormánynak adott időt, hogy ne kelljen magyarázkodnia, miért nem írja alá a megállapodást.

2018 május: Michael Ignatieff, a CEU vezetője még őrizte diplomatikus optimizmusát, miután már felvették a kapcsolatot Béccsel: Elindítanak "egy-két alapképzéses és mesterprogramot, függetlenül attól, hogy Budapesten minden rendben lesz-e. Így most az optimista forgatókönyv az, hogy működhetünk Budapesten, de lesz egy kis kampuszunk Bécsben és New York államban is, a nagy kampusz persze a magyar fővárosban lesz." A CEU vezetője nyárig adott hatáidőt a kormánynak, de végül a nyár folyamán mégsem mondta ki, hogy az egyetem Bécsben folytatja. 

Szeptemberben fogyott el az optimizmusa, már Brüsszelt is tehetetlenséggel vádolva: "Sok mellébeszélést hallottam...az emberek csak nézik ezt a buldózert (Orbánt), ahogyan kiüti a demokrácia támasztékait" – idézte Ignatieffet a Sciencebusiness.net. 

2018. szeptember 17: "A CEU-val semmi gond. Az egy működő egyetem, nézze csak meg a honlapját!"– mondta Orbán Viktor. Előtte arra a kérdésre, hogy megmarad-e az egyetem, Orbán annyit mondott a HVG-nek: "Hajrá"

2018. október 29.: Palkovics László a 168 órának azt mondta,  "Nem költözik a CEU." A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy kampusza a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi. "Nincs CEU-ügy" –

2018. november 22.: Már elég világos volt a végkifejlet, amikor Ignatieff megüzente Szijjártó Péter külügyminiszternek"Miniszterként önt és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, amit Magyarország felsőoktatása és az ország nemzetközi hírneve elszenved az önök döntései miatt."

2018. november 28.: A Fidesz az utolsó pillanatokig is arról beszélt, hogy a CEU blöfföl. Nem megy el, mert Budapest jobb hely, mint Bécs – mondta Kósa Lajos.

Igaz, ő már – láthatóan nem véletlenül – nem CEU-ról, hanem a Közép-Európai Egyetemről beszélt, amely a CEU-tól elválaszthatatlan, de egy magyar diplomát kiadó magyar egyetem, szemben a New York államban bejegyzett, amerikai diplomát adó – a régióban épp ezért nagy nemzetközi vonzerőt jelentő – CEU-val.

Orbán is nagy tétekben mert fogadni arra, de ő is a Közép-Európai Egyetem budapesti maradásáról beszélt. Hogy nem felszínes szóhasználatról van szó, azt a legutolsó kormányinfó tette világosság.

2018. november 28: Gulyás Gergely közölte: az Egyesült Államok kormányának hivatalos képviselőinek és a magyar kormány írásban is megerősítette, hogy a minden, a magyar jogszabályoknak megfelelő intézménynek így  Közép-Európai Egyetemnek is garantálják a működést. 

Amikor azt kérdeztük tőle, hogy ugyanezt a mondatot el tudná-e mondani CEU-val is, azt válaszolta: Pontosan fogalmazott, amikor Közép-Európai Egyetemről beszélt.

https://index.hu/belfold/2018/12/03/a_kezdetektol_a_ceu_elzavarasa_volt_a_cel/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1214425306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása