He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

február 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

A különböző vércsoportok és jelentőségük

2018.10.29. 07:52 guma

A legismertebb vércsoport rendszer az AB0 vércsoport, mely alapján az embereket besorolhatjuk A, B, 0 és AB vércsoportokba. És azt tudod, hogy ez mit jelent pontosan? Elmondjuk!

A vér két alapvető részre osztható fel: az áttetsző folyadékra, a vérplazmára és az abban található sejtes elemekre (vörös és fehérvérsejtek, vérlemezkék).

A vörösvérsejtek felületén találhatóak bizonyos fehérjék, amelyeket antigéneknek neveznek. Ezeket úgy kellene elképzelni, mint egy bevonatot. Ezeknek a különböző antigéneknek a jelenléte vagy hiánya határozza meg, hogy egy személy melyik csoportba tartozik.

Mielőtt azt gondolnád, hogy a plazmának nincs jelentősége, akkor megragadjuk az alkalmat és elmondjuk, van! A plazma úgynevezett antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek védekezni a külső támadásokkal, fertőzésekkel szemben.

A és B

Ez alapján a vércsoport szerint egyedi sajátosságok figyelhetők meg. Az A vércsoportú személyek vérében lévő antitestek, ha találkoznak egy B vércsoportú vérében lévő antigénekkel (ami a vörösvérsejten van), akkor támadást indítanak ellenük. Éppen az ellenkezője fordul elő, ha B vércsoportú vére kerülne A vércsoportú személy szervezetébe. Egy ilyen reakció akár halálos kimenetelű is lehet.

0

A 0 vércsoportú emberek vörösvérsejtjeinek felszínén nincsen ilyen antigén fehérje, viszont a plazmában megtalálható, mind az A, mind a B elleni antitest. Ez azt jelenti, hogy bárkinek adhatnak vért, mert nincs benne olyan anyag, ami a támadást kiválthatná. Ezért ők az

általános adók/univerzális donorok.

AB

Másrészt az AB vércsoportúaknak mind A, mind B antigének vannak a vérükben, viszont nincs antitest a plazmájukban sem A-ra, sem B-re. Ez annyit tesz, hogy ők képesek elfogadni bárki vérét, ugyanis nincs bennük, ami harcot indítana más vérével szemben. Ezért ők az általános fogadók/univerzális recipiensek.

Eddig minden rendben, de mit jelent a vércsoport típus megnevezése után álló + vagy – jelzés, hiszen erről is lehet hallani. Ez nem más, mint egy másik fajta vércsoportrendszerhez tartozó faktor, az Rh-faktor meglétének vagy hiányának jelölése. Így nagy általánosságban 8 vércsoportot tudunk megkülönböztetni: A+, A-, B+, B-, 0+, 0-, AB+, AB-

A magyar lakosságban a vércsoportok megoszlása szerint a legnagyobb számban az A vércsoportúak vannak, őket követik a 0-sok, B-sek, majd legvégül az AB vércsoportúak.

A leadott vért a vércsoport meghatározás mellett rendszeresen tesztelik számos tényező (Hepatitis B és C, HIV, szifilisz) alapján, hogy az biztonsággal felhasználható legyen transzfúzióra.

Rh-összeférhetetlenség

Az Rh vércsoportrendszer okán ez a veszélyes állapot is felléphet Rh- anya Rh+ magzattal való második vagy többedik terhessége során. Ilyenkor ugyanis az anya a számára idegen Rh-faktorral találkozhat, és ellene antitestet kezd el termelni, ami káros lehet a babára nézve.

Enyhébb vagy mérsékelt esetben a magzatnál vérszegénység alakul ki, súlyosabb esetben magzati ödéma vagy halvaszületés. Ezt az állapotot azonban ma már eredményesen meg lehet előzni az anyának terhesség alatt vagy közvetlen a szülés után adott injekcióval.

(Tudásfája)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8714108929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2018.10.30. 00:27:48

Jó reggelt!

Ez remek volt!
Azt, azért megjegyzem (lábról, vagy szélről -mindegy is), hogy amikor észreveszem magamon, hogy túlságosan kiütközött rajtam a gőg, ha nem is mindig, de azért elég gyakran, akkor emlékeztetem magam arra, hogy a besorolásom alapvetően 0, és abból is a -. Tehát nincs mire föl hánykolódnom vagy pöffeszkednem. Aztán ha olykor az is bevillan:
"Voltunk, mint ti,
lesztek, mint mi,
por és hamu.", no, akkor mindjárt helyreáll az egyensúly.

Orica Középföldi 2018.10.31. 10:55:08

@jaegtoer:

Meghallgattam harmadszor is.

Egy megjegyzést fűznék hozzá, az, hogy a tudomány a monoteizmusnak, konkrétan a kereszténységnek köszönhető, marhaság.
Már nem emlékszem ki mondta, a tudományt a kíváncsiság vitte előre, de az biztos, hogy - bármely istentől függetlenül - a gondolkodás.
Na ez utóbbiról édeskeveset tudunk, konkrétan semmit.

*

Az egyik szereplő:))

www.youtube.com/watch?v=nGUpVIg3e8E&feature=share&fbclid=IwAR1RJ5Dgg-hjIZ6FTzNyPgh6lymX_Gdc5O2WbppfCPPvQMGwjitgfhU6l80

jaegtoer 2018.11.01. 13:12:06

@Orica Középföldi:

Köszi, nagyon inspiráló volt. Én egyszer hallgattam csak meg, de lehet, hogy többször is meg fogom.

Most ott tartok, (megerősítettek a pro & contra-k) Hogy az emberiség legnagyobb tévedése Isten megszemélyesítése. [:))]

Linked hatására'Orosz László-ból' több videót is megnéztem. [elég komoly intézmény lehet a BME-n belül.]

Orica Középföldi 2018.11.03. 06:25:36

@jaegtoer:

Orosz nagy fazon:)) Ha ez a tanárgeneráció teljesen kiöregszik, nagy bajban lesznek az egyetemek. Az erőteljes hígulás már most látható.

***

Más.
Ez érdekes.

magyarnarancs.hu/tudomany/mitosz-es-tortenelem-114045

Tudom magánügy, de sose értettem mit lovagolnak ezen annyit a jobbosok, mindenféle tudás nélkül.

Orica Középföldi 2018.11.03. 10:25:14

@gazoló:

""Orosz nagy fazon"..szakmájában biztosan!

enyhe puzséri attitűddel megáldva)"

Ez már-már istenkáromlás:))

Orosz a saját tapasztalatairól, átéléseiről, küzdelmeiről, meggyőződéseiről beszél, szemben p-vel, aki még azt az
ordító dumát is FAM-tól lopta, csak nem értette meg, hogy a felvilágosodás miről is szólt.

gazoló 2018.11.03. 10:33:46

@Orica Középföldi:

az egyik videójában fogalmatlanul,össze vissza halandzsázik fradiról,fociról,jóllehet a mondanivalójába ez simán besimul)

puzsérról szót sem ejtenék,de sajnos ezen a szellemi nívón ami dívik a sok "túlképzett simán nyeli,mint kacsanokedlit(

jaegtoer 2018.11.03. 15:25:44

@Orica Középföldi:

Mert a múltba veszett dicsőség fényében mindig kényelmesebb sütkérezni, mint a ma csatáit megnyerni.
süti beállítások módosítása