He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

július 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Heti Ady: A szegényebb néposztály nekünk se ingünk, se gallérunk!

2018.10.18. 05:34 guma

Ady Endre a magyar sajtó történetébe is örökre beírta a nevét. Páratlan éleslátása több mint egy évszázad távlatából még lenyűgözőbb, mint a maga korában lehetett. Amellett, hogy publicistaként naprakészen, tényszerűen dokumentálta az eseményeket, a legapróbb részletektől kezdve az általánosan levonható tanulságokig mindent észrevett. Száz évre előre.

Ady Endre (Érmindszent, 1877. november 22.–Budapest, Terézváros, 1919.január 27.) nem csak szépíróként alkotott maradandót. A magyar sajtó történetébe is örökre beírta a nevét. Páratlan éleslátása több mint egy évszázad távlatából még lenyűgözőbb, mint a maga korában lehetett. Amellett, hogy publicistaként naprakészen, tényszerűen dokumentálta az eseményeket, a legapróbb részletektől kezdve az általánosan levonható tanulságokig mindent észrevett. Száz évre előre.

Nincs olyan mai társadalmi, közéleti jelenség, amelyről ne találnánk leírást, elemzést Ady tollából. Ezért, okulásképpen indítottuk el Heti Ady rovatunkat.

JEGYZETEK A NAPRÓL

I.

A Heine igazsága

Az ember Magyarországon él, ahol voltaképpen csak grófoknak lehetne és szabadna élniök. Ennélfogva az ember néha keserűségében úgy összezavarodik, hogy néha már nem tudja, kit szidjon.

Ilyenkor régi, kipróbált s könnyen jövő szitokkal természetesen a zsidót veszi elő az ember.

Van Heinénak egy gyönyörű mondása arról, mit tennőnk, ha az utolsó néhány zsidó élne. Egy-két ittveszett, halálraszánt alak abból a fajtából, amely Krisztust adta, s a keresztyén kultúrát csinálta. Nyilván úgy tisztelnők őket, meghatottan, rettenetesen, mintha három-negyedistenek volnának. Szerencsére azonban egy-kettőnél több zsidó van a világon, s bár öreg fajta, nem akar elpusztulni. Azért szerencse ez, mert a Heine igazsága kissé változott értelemben beválik. Ha bú van, baj van, van, akit előrántsunk. Például ma olvastuk a magyarországi néppárt lapját. Ez a lap elújságolja, hogy ötven szociáldemokrata gyűlésen szinte hetven zsidó szónok beszélt.

A szociáldemokrácia csakugyan nagy ellenség. A szociáldemokrácia csakugyan nagy probléma, s nálunk nagyobb, mint bárhol. A néppárti lap elintézi is, íme mindenki láthatja, hogy a szociáldemokrácia – zsidó nyavalya.

Német-, Francia- s Olaszországban együtt nincs harmadrész annyi zsidó, mint nálunk, s van százszor erősebb szociáldemokrácia.

De ez mindegy, a fő az, hogy nekünk van elég zsidónk, akikre rákenhessük azt, mit joggal vagy jog nélkül nyavalyának tartunk.

II.

A morbus Hungaricus

A kiütéses tífusz, melyet valamikor Magyarországból ismert meg, s morbus Hungaricusnak keresztelt el a tudós Európa, most követi az Amerikában munka nélkül maradt, kivándorolt magyarok példáját: hazatért.

A morbus Hungaricus itt van, itthon van, elhelyezkedett, s egész bátran lehet – akár  tudományellenesen is – éhtífusznak  nevezni.

Titkoljuk is, szépítjük is, de a baj nagy, s

annyi plakátot nyomatott már róla Boda főkapitány, amennyinek az árából egy jó berendezésű kórház kitelne esetleg.

S a hivatalos személyek vigasztalják: nyugtatják Budapest úri népét. Ne tessék félni: csak a szegényebb „néposztályt” szereti ez a nyavalya. Odamegy csak, ahol egy szobában húszan szívják a dögletes levegőt. És Budapest úri népe tényleg nem olyan nyugtalan, mint az ember ilyen járványról hinné. Hiszen végre is a szegényebb „néposztály” veszedelme a veszedelem. Ebbe szépen beletörődünk,

a szegényebb ‘néposztály’ nekünk se ingünk, se gallérunk! Ez a rettenetes morbus Hungaricus régibb és rettenetesebb a másiknál.

Budapesti Napló 1908. március 29.

http://librarius.hu/2015/12/08/heti-ady-a-morbus-hungaricus/

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9814307081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2018.10.18. 09:37:45

Ady Endre
Október

Elnézem az őszi rózsát,
Bús halottját dérnek-fagynak...
Ne higgyetek a mosolygó,
Ködöt bontó őszi napnak!

Október egy szeretkező,
Flastromos, vén, kacér asszony -
Hazug fénnyel azért csábít,
Hogy fagyával elhervasszon.

gazoló 2018.10.18. 21:35:44

@Orica Középföldi:

Ady Endre Az Ősz dicsérete

Egyszer csak, észrevétlenül

A fa alá avarszőnyeg kerül.

Megállsz a mélázó napsütésben,

Gyönyörködhetsz az őszi ködben.

Ezer színnel festett képek,

Mind a szívedbe égnek.

Nincs még egy évszak,

Mely ennyi pompát rejt

Fejedre kedvesen gesztenyét ejt.

Nézheted a vadludak vonulását

Ahogy őz keresi tisztáson a párját,

Szürettől hangos a hegyoldal

Itt, ott felcsendül egy dal.

A kertekben érik a dió

Hangosan kárál a szajkó.

Este, ha begyújtasz, fával a kályhába,

Tehetsz almát, krumplit a parázsba.

Mesebeli illat lengi át a szobát,

Megidézheted régi korok hangulatát.

Forralt borral kezedben, a karosszékben,

Gyönyörködhetsz szebbnél-szebb zenékben.

Este a csillagos eget nézve,

Felidézhetsz meséket,

Amiket egykor hallottál,

Amikor tiszta és jó voltál.

Ne bántsd az Őszt,

Fedezd fel inkább,

Amit nyújt,

Az összes titkát.

Orica Középföldi 2018.10.19. 06:24:51

@gazoló:

Akinek elég szorgalma van, szerezhet történészi végzettséget. Hogy aztán tudós lesz-e belőle, más kérdés. Mindenesetre a "kezdő tudós" titulus elég nevetséges.

Mondjuk nekem nem egy ajánlás, hogy Raffay mutatta be a könyvet.

guma 2018.10.19. 15:46:20

@Orica Középföldi:

""kezdő tudós"

na ezen kifeküdtem...

gazoló 2018.10.19. 16:27:27

@Orica Középföldi: @guma:

Gyalázat,hogy Radnótit zsidósága,József Attilát "proletársága miatt szertnék zárójelbe tenni.
A nyugatosokat is csesztetnék,most pedig már Adyt piszkálgatja egy sűrűn bsztlan kurzusmaca!

Raffaytól émelygek már a 'kalasnyikov ügy óta és szerintem óriási felelőssége van a gengváltás utáni beteg irredentizmus szításában.
de amíg'smittmarcsák építtethetnek zsidó emlékhelyeket és az agymosás első vonalas képviselőiként 'error házákat (tegnap köptem egy jó nagyot arra sétálva)addig ne csodálkozzunk,hogy mindenféle tehenészlányok is történésznek vindikálhatják magukat

guma 2018.10.19. 17:21:03

@gazoló:

vannak akik élvezik, hogy a szar a szájukig ér, tehát termelik, ahol csak tudják...

gazoló 2018.10.19. 17:37:32

@guma: D "termelik, ahol csak tudják..."

társasjátékká vált,mint ahogy az is,hogyan adjunk még gázt a szakadék fele száguldva,sőt zuhanva(

ezernevű (törölt) 2018.10.19. 18:20:23

Nicsak!

"“Szolidaritásunkat fejezzük ki az egyébként sem egyszerű helyzetben lévő magyarországi hajléktalan emberekkel, akik életét a törvényváltozás még jobban megnehezíti. Egyúttal kérjük a szlovák Külügyminisztériumot, hogy a törvénymódosításról egyértelmű és elutasító álláspontot fogalmazzon meg."

vilagterkep.atlatszo.hu/2018/10/19/a-kulugyminiszteriumhoz-fordulnak-egyhazi-civil-szervezetek-a-magyarorszagi-hajlektalanok-kriminalizalasa-miatt-szlovakiaban/?fbclid=IwAR3ZqtVwtoYue4V5QNs8WbGQskDNmI_3Y3P4xVoY8y2F4d7cbgPGLeNWeVc
süti beállítások módosítása