He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

145 éve megszületett a farmernadrág

2018.09.09. 07:54 guma

Levi Strauss.jpgLevi Strauss (18291902) egy szegény németországi zsidó családból származott. A farmernadrágokat gyártó cégéről híres. Löb Strauß Buttenheim-ben született, Hirsch Strauss és Rebecca (Haass) Strauss gyermekeként. 18 éves korában édesanyjával és két nővérével kihajóztak az Egyesült Államokba. 1850-től hívta magát Levi Straussnak.Strauss 1853-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, aztán elköltözött San Franciscóba, itt ruházati üzletet nyitott. Wikipédia

Eleinte vitorlavászonból készített nadrágokat a munkásoknak Strauss.

A kaliforniai aranyláz hírére ő is a nyugati partra indult szerencsét próbálni, de nem arany után kutatott: a bányászok számára árusított minden elképzelhető ruhafélét a szövettől az alsóneműn át a zsebkendőig. A nyitott szemmel és füllel járó Straussnak hamar feltűnt, hogy ügyfelei gyakran panaszkodnak gyorsan elhasználódó pamutnadrágjaikra. Cége ekkor kezdett maradék vitorlavászonból készült nadrágokat gyártani, amelyeket szinte lehetetlen volt tönkretenni.

Az 1870-es évek végén Jacob Davis, egy szabó elkezdett nadrágokat készíteni fém szegecsekkel, hogy jobban bírják a nadrágok. A Levi Strauss & Co. nevű cége elkezdte gyártani a Levi's márkájú farmernadrágokat.

1872-ben levelet kaptak egy Jacob Davis nevű ügyfelüktől, aki azt írta: a vászondarabok találkozási pontjain és a zsebek sarkain fémszegecsekkel erősítette meg a varrásokat, így a nadrágok még tartósabbak lettek.

Az üzlet virágzott, Strauss San Francisco társadalmának megbecsült tagja lett, de mindig emlékezett arra, honnan jött: munkásai keresztnevén szólíthatták.

Levi Strauss reklám Woodland-ban, Kaliforniában

Az ötletes, ám szegény szabó és a jó üzleti érzékű Strauss partnerségre léptek, és 1873. május 20-án benyújtották közös szabadalmukat: megszületett a farmernadrág.

A kétlovas embléma 1886-ban és most

Az első darabok még barnák voltak, a ma természetesnek hitt kék szín csak 1896-ban vette át az uralmat. A legenda szerint Strauss úgy mutatta be a Levi's Jeans márka kimagasló minőségét, hogy két lóval ellenkező irányba húzatta a nadrágokat. A ruhadarabok az állati próbát is kiállták, ezt jelzi 1886 óta a Levi's nadrágok övrészén a kétlovas embléma. A kereslet viharos emelkedése nyomán a kisipari módszerek helyébe a tömegtermelés lépett, az 1880-as években saját gyárat nyitott, ahol főként a legendás 501-es modellt gyártották.

Az 501-es modell

Sikeres üzletember volt, vagyonát hatmillió dollárra becsülték. A ruhaipar mellett betársult bankokba és biztosítókba, de jótékonykodásáról is híres volt.

Levi Strauss 1902. szeptember 26-án halt meg 73 évesen. Sosem házasodott meg, így a négy unokaöccsére hagyta a céget (Jacob, Sigmund, Louis és Abraham Stern).

Az aranyásók és állattenyésztők egykori munkaruhája, amely egy időben a cowboyok kultuszával kapcsolódott össze, majd a tiltakozás és a lázadás jelképe lett, mára szinte az egész Földön mindennapi viseletté vált.

Levi Strauss üzlet a Chadstone Shopping Centre-ben, Melbourne, Ausztrália

Levi Strauss üzlet a Vaughan Mills bevásárlóközpontban, Vaughan, Kanada

A Levi's Plaza, a Levi Strauss & Co. székhelye, San Francisco, Kalifornia.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3614093017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása