He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Ősi Idegenek: Viking kora és az Istenségeik

2018.05.05. 07:59 guma

Az emberek még nem sejtik, hogy mi folyik körülöttük, de egyszer úgy is rá fog jönni mindenki, hogy ezek a történetek hihetőek is tudnak lenni, mindenesetre egyszer feltárulnak a rejtélyek és a megoldhatatlan titkok, aztán egy napon tán vissza is fognak térni, a távoli jövőben az úgynevezett "Idegenek"...

Nos hát akkor kezdjük az elején:

A vikingek a vallás területén is különböztek a korabeli Európától. Bonyolult mitológiájuk és isteneik szokatlan és félelmetes lehetett a keresztény ember számára. Az interneten keresgélve, több családfát is találhatunk, amiből látható, hogy számos istent tiszteltek a mindennapokban.

A politeista (többistenhitű) vallásokhoz hasonlóan itt is találhatunk több csoportot. Az Asgardban élőket Ászoknak (Aesir) nevezik. Ide tartozik a főistennek tekinthető Odin, illetve Thor vagy Heimdall. Az istenek egy másik csoportját Vánoknak (Vanir) hívják, lakhelyük Vanaheim. Aki "híresebbnek" tekinthető közülük, az a két termékenységisten: Freyja és Freyr. Az Ászokon és a Vánokon kívül találhatunk még további isteneket, akiket nem lehet besorolni ezekbe  a csoportokba. Ezen kívül beszélhetünk még kisebb istenségekről, ám róluk keveset lehet tudni a mondákból, és nem  is bírnak nagyobb szereppel. Néhány istent részletesebben is bemutatok, főleg akikre találhatunk utalást a sorozatban is.
Odin (Wotan, Mindenek Atyja)
 
Odin az Ászok főistene, aki részt vett a világ és az ember teremtésében (ő lehelte az életet beléjük). Híres csarnoka a Valhalla, ahol a csatában elesett harcosok lakomáznak az istenek végzetéig (Ragnarök). Felesége Frigg, ám más asszonyoktól is született gyermeke. Testvére Loki, akitől több ajándékot is kapott, például legendás állatát, a nyolclábú Sleipnir, vagy Gungnir nevű lándzsáját.
Gyakran ábrázolják ősz hajú, nagy szakállú, félszemű alaknak, gyakran kalapban. Állandó kísérőjének tekintetőek a varjak, akik a világ híreiről, eseményeiről tájékoztatják. Odint a bölcsesség és tudás utáni vágy irányítja elsősorban, amelyért óriási áldozatokat is hoz, amelyekről a legendák részletesen beszámolnak. Mikor a bölcsesség forrásából ivott, az ár a fél szeme volt.

 

Odin legidősebb fia, a viharok és az időjárás istene.Fogatát két bakkecske vonja, melyeket meg ehet, és ha bőrüket, csontjukat meghagyja, másnapra feltámadnak.
(A jól ismert Thor nagypapa akit gyakran összetévesztenek a mikulással) Thor nagypapa a villámok istene volt és mindig szeretett ide oda csapkodni a baszottnagy kalapácsával ha valakinek lebaszott eggyet az ottmarad egy ideig.
Thor csodás öve (Armani) megsokszorozza erejét, így ő a legerősebb titán.Thor felesége Siv, akivel a világ legnagyobb palotájában él, melynek 540 szobája van. Thor két kísérője, Thialfy és Rözkva hűségesen szolgálják urukat.(csicskák)Ők a tiltás ellenére a kecskék csontjának velőjét is kiszopogatták, mikor az isten vendégül látta őket. Így az egyik kecske sántítani kezdett, ám Thor később meggyógyította, viszont így büntetésül követniük kell őt. Nevéből származik az angol thursday -csütörtök szó.

Thor
 
Thor, Odin és egy óriásnő, Jörd fia. Személyében az istenek és emberek védelmezőjét, valamint a villámlás és mennydörgés istenét tisztelték. Apja mellett Thor a legnevesebb skandináv istenségek közé tartozik. Míg Odin a szellemi bölcsességet és tudást jelképezi, addig fia a testi erő eszményképévé vált. Csarnokáról (Bilskirnir) azt mondják, a legnagyobb építmény a maga 540 termével. Felesége az aranyhajú Sif, szeretője pedig egy óriás, Járnsaxa.
Gyakran ábrázolják nagy termetű, vörös szakállas harcosként. Legismertebb ismertetőjegye azonban harci kalapácsa, a Mjölnir, amit a törpék kovácsoltak. Ha elhajítja, a célba találáskor villám sújt le, majd visszatér gazdájához. Az istenek és emberek védelmezőjeként gyakran csatázik az óriásokkal, amelyről több legenda is beszámol. Thórt még összefüggésbe hozzák a termékenységgel is, mivel úgy tartották, hogy tavasszal villáma teszi újra művelhetővé a földeket. 

 

 Tyr
Tyr a hadisten. Az angol nevéből származik az angol "Tuesday" (kedd) szó. Csak ő volt elég bátor ahhoz,hogy a Fenrir farkas szájába tegye a kezét, amikor azt csellel megkötözték.(legalább a bal kezét tette volna oda a hülyegyerek) Ennek ára azonban az ő jobb karja volt. Így tehát balkezes lett, ám ez megnehezítette számára a harcot. A ragnarök alkalmával sziven szúrta Garmot, de a tőle kapott harapásokba belehalt.

Baldr

A fenséges Baldr a napisten. Az Edda
(már ienkor létezett?)szerint tiszta ragyogásához semmi rossz nem férhet. Baldr egy éjszaka rémálmot látott. Mivel az istenek nem tudták megfejteni jelentését, Odin felkereste Vallát, a jósnőt, aki elmondta, hogy Baldr meg fog halni, gyilkosa pedig a vak Hödur lesz. Frigg, Baldr anyja bejárta a világ minden zugát hogy megeskessen mindent és mindenkit: nem fogja bántani Baldrt. Azonban a fagyöngyöt elfelejtette megesketni. Amikor ezt Loki megtudta, elment Hödurnak íjászatot tanítani. A nyílvesszőket fagyöngyből készítette, és mikor Hödur lőtt, kezét Baldrre irányította. Így a jóslat beteljesült, Baldr meghalt, és az istenek mélyen gyászolták. Testét égő máglyára téve a tengerre bocsátották. Felesége Nanna is követte férjét a máglyán. Odin, mielött vízre bocsájtották volna a bárkát fia fülébe súgott valamit, de senki nem tudja, hogy mit. Az istenek később váltságdíjat ajánlottak fel az alvilágnak, hogy visszanyerjék társukat, Hel bele is eggyezett visszatérésébe, ha az élők és az élettelenek mind megsiratják az elhunytat. Csak Thokk nem volt hajlandó Baldrt megsiratni, ezért nem jöhetett vissza.

Loki

A ravasz Loki is Valhallában él, noha ő eredetileg óriás... Bár ez meglehetősen furcsa érvelés, hisz Loki annyira volt óriás, mint a többi isten. Nagyon okos és veszélyes, az istenek sokszor kerültek bajba miatta, mert az óriásoknak is segít.(FOLYTON ÁTBASZOTT MINDENKIT XD)Három gyermeke született egy Angrboda nevű óriásnőtől. Fenrir, a farkas, akit az istenek csak csellel tudtak megkötözni, olyan erős; a világ végekor el fog szabadulni és véres bosszút áll majd az isteneken.A másik Hel, az alvilág úrnője, akinek két arca van... Az egyik rothad hulláé, a másik pedig olyan, mint egy élőé.; a harmadik pedig a Midgard kígyó, aki a vízben, Midgard körüli tengerben azaz az emberek világa körül) él és testével körbeveszi az egész világot, úgy, hogy mikor körbeér, szája a farkába harap. A Ragnarök idején ő is az istenek ellen vonul, csakúgy, mint a többi szörny, óriás, az Alvilág rémei... 

Loki
 
A skandináv/viking mitológia talán legrejtélyesebb alakja. Eredetileg óriások gyermeke, de vérszerződéssel Odin testvérévé vált. Rejtélyessége abban rejlik, hogy számtalanszor keverte az isteneket bajba (olykor véletlenül), majd az óriások mellé állt, ám mégis sokszor tűnik fel hősként és sok ballépését helyre is hozza. Szemrevaló istennek ábrázolják, ám jelleme kétszínű, szélhámosnak, hazugnak tartják, emellett azonban igen ravasz és agyafúrt.
Képes az alakváltásra, gyakran vesz fel állat alakot (pl.:ló, sólyom, légy, lazac, stb.). Alakja rengeteg legendában feltűnik, sokszor az állatalakban elkövetett tetteiről szól. Az idő előrehaladtával egyre gonoszabb lesz, végül Baldr isten meggyilkolása után az ászok leláncolják egy mérges kígyó alá, akinek fogából folyamatosan csepeg a fájdalmas méreg. Itt meg kell említenünk Loki feleségét, Sigyn-t, aki végig hűséges maradt hozzá (egy tálban felfogta a kígyó mérgét). Szeretőjétől, Angrbodától több szörnyalak is született: Fenrir, az óriásfarkas; Hel, az Alvilág úrnője és Jörmungandr, a Világkígyó. 

(végre valakiröl van normális kép)
Odin

A mindenható Odin az ázok királya, a leghatalmasabb mind között. Fél szemét elvesztette, viszont így ihatott Mimir kútjából, ezért ő a legbölcsebb isten. Odin a boron kívül semmi más ételt nem vesz magához, viszont ebből többet fogyaszt, mint bárki más.(látnád józsi báccsit akkor nemmondanád ezt) Uralkodásában állatai segtik. Sleipnir, nyolc lábú csataménje, mely az égen is képes szaladni; Huginn (gondolat) és Muninn (emlékezet), két hollója, akik tudnak beszélni és a híreket szállítják; két farkasa, Gere és Freke; és malaca Särimner, akit minden este levágnak és megesznek, ám reggelre újjá születik(tökre mint Keny :D). A világ pusztulásakor Fenris, a farkas végzett vele.

Frigg

Odin felesége. Ő az anyja Thornak, Baldrnek és Valinak. Odinnak rajta kívül más istennőktől is született gyermeke. A görög hitvilág Hérájához hasonló.

Freyr és Freyja 
 
A termékenységhez két istent is kapcsolhatunk: Freyr-t és Freyja-t, akik mellesleg ikertestvérek. Freyr-t Odin és Thor mellett ugyanolyan nagy figyelem övezte. A fény, az eső, a termékenység és a jólét istenének tartották. Hozzá imádkoztak és áldoztak az esőért és a bő termésért vagy éppen a gyermekáldásért. Szekerét egy vadkan, Gullinbursti húzza, amely a vikingek legszentebb állatának tekinthető. Mágikus hajóját, a Skidbadnirt törpék ajándékozták neki, amelyen az összes isten elfér mindenével együtt, és ha nincs rá szükség elfér egy erszényben is, valamint bármin képes úszni. Felesége az óriás Gerdr volt, akiért mágkus kardjával fizetett.
 
Freyja a vánok úrnője, a termékenység, a szerelem és a szépség istennője. Két lánya születése után férje elhagyta, ezután pedig több szerelmi kalandba is keveredett istenekkel, emberekkel, törpékkel. Freyja testvérével ellentétben kötődik a harchoz, mivel valkűrjeivel az elesett harcosok felét magához veszi. Értett a mágiához, az ászok egyfajta jóságos boszorkánynak látták. Gyakran jár két kandúrja által húzott szekéren. Emellett birtokában van egy törpék által készített nyakék, a Brisingamen, valamint egy madártollból készült köpeny, aminek a segítségével sólyommá változhatott.
http://vikingvilag.blogspot.hu/2016/04/a-vikingek-istenei.html és

http://www.gamechannel.hu/cikk/blog/vikingmitologiavikingistenektitanokhudejokimondanid

Az első családfánál Borr és Bestla gyermekeinél négy isten van megnevezve: Odin, Vili, és Hoenir. A völva jövendölésében Hoenir és Vili ugyanazon személy, csak más névvel illetve. A három teremtő isten két változatban szokott előfordulni: az egyik Odin, Vili és ; a másik pedig Odin, Hoenir és Lodur. A kép legalján Odr nem más mint Odin. (Ez ismételten csak egy feltételezés, de több mint valószínű, hogy így van - a szerk.)

A második családfa egy kicsit letisztultabb és könnyebben áttekinthetőbb.

csaladfaCsaládfa

 http://skandinav-mitologia.hu/mitologiai_csaladfa.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3113676234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása