He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

83 ezer 791 fő "strigulázott" választó eltűnt az NVI adataiból este 18.30 és 19 óra között?

2018.04.09. 13:30 guma

Az a kérdésem: a strigulázó papír remélem ott szerepel a hivatalos dokumentumok között? Ez kérem nem 100 ember, hanem majdnem 74000! Ennyit "elszámolni" lehet büntetlenül?

Megérkezett a magyarázat a választási furcsaságra

A vasárnap este fél 7-től 7-ig tartó fél órában azért csökkent végül a választási részvételi arány, mert a nap korábbi részében túl sok strigulát húztak be a szavazatszámláló bizottságokban és ezt a nap végén korrigálták lefelé, de szombatig majd a végső és pontos adatok is előállnak - lényegében ezzel indokolta a furcsa vasárnap esti jelenséget a Magyar Nemzet online-nak a Nemzeti Választási Iroda kommunikációért és nemzetközi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője.

Megérkezett a magyarázat a választási furcsaságra

Amint a cikk emlékeztet: a 18:30-as adat szerint még a választásra jogosultak 68,13 százaléka vett részt a voksoláson, majd az este 7-es végső adat (98,96%-os feldolgozottság mellett) lefelé változott 67,08%-ra. Azaz az utolsó fél órában elvileg negatívan változott az emberek részvétele. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 83 ezer 791 fővel csökkent a részvételi arány, ami választókerületenként átlagosan 790 főt jelent, szavazókörökre vetítve pedig átlagosan 13 főt jelent.

Az eltérés oka az NVI illetékese, Listár Dániel, szerint az alábbi:

A napközbeni részvételi adatokat a szavazatszámláló bizottságok úgy rögzítik, hogy minden választópolgár érkezésekor egy strigulát húznak. Majd ezen strigulákat összeszámolják reggel hétkor, kilenckor, tizenegykor, délután egykor, háromkor, ötkor és este fél hétkor, majd ezeket teszi közzé az NVI.

A cikk ezek alapján úgy fogalmaz: a jelek szerint a szavazatszámlálók a nap végére elfáradhattak és több strigulát húzhattak be a kelleténél és ezt korrigálták lefelé a nap végén.



A végleges részvételi adatok a jegyzőkönyvi adatokból jönnek, amelyeket úgy határoznak meg, hogy megszámolják a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásait - jelentette ki lapunknak az NVI főosztályvezetője.

Listár Dániel azt is közölte, végleges részvételi adat akkor lesz, "amikor szombaton a külképviseleteken leadott, az átjelentkezéses és a kijelölt szavazókörben, valamint a levélben leadott szavazatokat összesítik, és elkészülnek azok a jegyzőkönyvek is".

Miközben délutánig dőltek a részvételi rekordok (több mérési időpontban 2002 óta, vagy még régebb óta nem volt ilyen magas), addig a nap végére kialakuló 67%-os országos részvételi arány már nem lett rekord és furcsán ellaposodott a részvételi arány felfutása.



A 444.hu a fentiek kapcsán azt is kiemeli: bár összesen 378449 külhoni állampolgár jelentkezett a névjegyzékbe, levélben végül csak 150 ezren küldték vissza a borítékot, de közülük csak 103 ezren küldtek vissza érvényes szavazási iratot. A választási honlap túlterheltség miatti leegyszerűsítése miatt az az adat most nem érhető el, hogy pontosan hányan szavaztak külképviseleteken, de nagyjából 50-60 ezren lehetnek ők is. Ha majd ezeket a szavazatokat is beszámolják, akkor a végleges részvétel már meghaladhatja a vasárnap este 18:30-kor közölt utolsó részadatban közölt számot is - vetíti előre a lap.

A fenti NVI-magyarázat azért furcsa, mert már a délutáni órákban is látszott, hogy lassult a részvételi arány emelkedése a reggeli órák kiugró lendülete (történelmi rekordjai) után, így nem az utolsó fél órában kezdhették lefelé korrigálni a napközben "túljelentett" részvételi arányt. Információink szerint egyébként egy-egy szavazókörben napközben kétóránként telefonon keresztül történt az NVI felé a választási részvételi arány leadása (a szavazókörökben papíron vezetett strigulák alapján). Így tehát kell, hogy legyen nyoma annak, hogy a szavazókörökben napközben pontosan mennyi részvételi arányt jelentettek le és ehhez képest végül ténylegesen (a szavazóívek aláírása alapján) mennyien jelentek meg.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/megerkezett-a-magyarazat-a-valasztasi-furcsasagra.281806.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1913820532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása