He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

november 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Ez történt március 15.-én - gyűjtemény

2018.03.16. 07:05 guma

Mindenki elégtételt és elszámoltatást akar

IMG 0695
2018.03.15. 20:09 Módosítva: 2018-03-15 21:37:16

A választási kampány jegyében telt az idei március 15, ami a nem túl jó idő ellenére igencsak sok embert mozgatott meg az utcákon. A legtöbben a hódmezővásárhelyi választási kudarc után összehívott Békemeneten voltak. Orbán Viktor homályos fenyegetést fogalmazott meg arról, hogy a választások után majd elégtételt vesznek valamiért, valakin. Az ellenzéki pártok továbbra is az összefogást erőltették, a Demokratikus Koalíció meglepetésként konkrét felajánlásokat is tett, Vona Gábor pedig minden jobb- és baloldali embert hívott, hogy felépítsék a szabadság várát.

A hódmezővásárhelyi választási vereség után összehívott Békemeneten nagyon sokan voltak, rengeteg ember és busz érkezett vidékről. A tömeg élén a Civil Összefogás Fórum (CÖF) ismert arcai, Bayer Zsolt, Stefka István, Széles Gábor, Fricz Tamás vonultak.

A Magyar Nemzet újságírója Tiborcz István ügyeiről kérdezte a Békemenet élén haladókat, de a CÖF biztonsági őrei körbevették, a lába közé nyúltak, megütötték a bordáján  és a hátizsákjánál fogva húzták el.

A Pestre átérő békemenetet rákosista mozgalmi nótákkal hackelték  meg a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás Mozgalom Alkotmány utcánál felállított kis színpadáról.

Nagy sikere volt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által meghirdetett alternatív békemenetnek, amelynek - Tiborcz Istvánra utalva - a "Vejed vagyunk, Viktor" volt a mottója. A transzparenseken olyan feliratok voltak olvasható, mint "No go Bécs, let's go Hódmezővásárhely!", "Kósa Lajos kezelje az én számlámat is!" vagy "Korlátlan vejhatalmat!".

A CÖF-ös Békemenet a Kossuth térre vonult, ahol Orbán Viktor beszédében azt mondta: a választás tétje nem a kormányzás folytatása, hanem az ország további létezése, mert "azt akarják", hogy azt néhány évtized alatt önként adjuk át másoknak, más földrészről érkező idegeneknek. A kormányfő nemzeti érzelmű milliókra és "nemzetek feletti és antidemokratikus erőkre" osztotta az országot, majd a "Soros-jelöltekre" utalva homályosan azzal fenyegetőzött, hogy "erkölcsi, jogi, politikai elégtételt fogunk venni a választások után".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke középre húzó, mindenkit megszólítani igyekvő beszédet mondott a Batthyány-örökmécsesnél. Orbán elégtétellel fenyegető szavaira azt mondta: utoljára Grósz Károly fenyegette meg a magyarokat, és ahogy ő, úgy Orbán Viktor is bukni fog. Helyzetértékelése szerint Magyarország már nem is a kommunizmusba, hanem a feudalizmusba tér vissza. Vona azt mondta: nem akar magyar emberek ellen harcolni, a félelemmel, haraggal, elnyomással, korrupcióval kell felvenni a harcot. 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke két fontos bejelentést tett az ellenzéki összefogás érdekében. Jelöltjük visszalép Szél Bernadett körzetében, hogy ezzel is segítsék az LMP társelnökének és miniszterelnök-jelöltjének a sikerét a választáson. Gyurcsány emellett késznek mutatkozott megtenni azt, amit eddig még soha: tárgyalásra hívta a Jobbikot is. A párttal nem választási együttműködésről akar egyeztetni, hanem arról, hogyan bontsák le közösen az Orbán-rendszert a sikeres választások után. 

Sok ezer ember előtt mondott beszédet a Szabadság híd lábánál Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony korábbi álláspontját felülvizsgálva azt mondta: leül a Jobbikkal, mert "össze kell fogni akár az ördöggel is", de ez nem jelenti azt, hogy ördöggé kell válni. Orbán 20 év alatt lett liberálisból illibierális, Vona Gábor 3 év alatt járta be ezt az utat, csak éppen fordítva, vagyis Karácsony a Jobbik győzelmét semmiképp nem akarja elősegíteni.

Nagyon gyorsan megjött a válasz a Jobbiktól Gyurcsány meghívására: a párt nem akar tárgyalni a DK elnökével. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja is azt írta a Facebookon: nehéz úgy tárgyalásra hívni valakit, ha Karácsony Gergely a március 15-i beszédében közben azt mondja,  ha Vona Gábor nyer, akkor Orbán Viktor nyer.

Szél Bernadett, az LMP kormányfőjelöltje a Benczúr hotelben arra világított rá, hogy a kormány fenyegetése egyre több embert ér el, "ne legyenek illúzióink, mindenki sorra fog kerülni". Az ellenzéki összefogásról azt mondta: ugyan a többi ellenzéki párttal nincs értékközösség, de ma már mindenkinek látnia kell, hogy igenis fennáll a sorsközösség.

Debrecenben végül nem Kósa Lajos mondott beszédet az ünnepi megemlékezésen, bár a szervezők még előző nap is azt mondták, a program nem változott, ő lesz a szónok. Az igencsak furcsa, 1300 milliárd forintos ügybe keveredő Kósa Lajos végül inkább a Békemenetre ment el.

Több ezren voltak a Független Diákparlament által szervezett tüntetésen is az Operaháznál, amelyhez sokan csatlakoztak a demokratikus ellenzék Fővám téri összejöveteléről.

A januárban és februárban is tekintélyes tömegtüntetést összehozó diákok most is a modern, XXI. századi oktatásért demonstráltak az Operaháznál. A kormány munkáját csupa egyesre osztályozták és bejelentették: a pótvizsga április 8-án lesz.  Végül átmentek a Nemzeti Múzeumhoz, ahol néhányan átmásztak a kerítésen, és a múzeum lépcsőjén EU-s zászlót lengettek. Ezután kis kergetőzés zajlott a rendőrökkel a belvárosban. Végül nagyobb rendbontás nem volt.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/15/marcius_15_osszefoglalo/#

Minden, amit a március 15-i eseményekről tudni kell

  • Délben indult a Békemenet a Bem tértől a Kossuth térig, hatalmas tömeg gyűlt össze, a résztvevők rengetegen busszal érkeztek a rendezvényre. A célállomáson Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet, amelyben hazaküldte Amerikába Soros Györgyöt, és kijelentette, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni a választás után. A Magyar Nemzet egyik újságíróját megütötték, majd megmarkolták a nemi szervét, mert kérdezni mert. Volt egy másik balhé is, egy férfi támadt rá a rendőröket kicselezve a Szolidaritás tagjaira, erről videó is készült. A tömegben készült videónk itt látható.
  • Több ezres tömeg vett részt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2. Békemenetén Budapesten, azért, hogy Magyarország legyen a Két Békemenet Országa. Kovács Gergely pártelnök arról beszélt, jó irányba tart az ország, de még mindig van oktatás. Emellett kívánják a sajtó eltörlését, 40 évenkénti parlamentet, felelőtlen minisztériumokat, leválthatatlan bankárokat és kilépést az Európai Unióból. Az eseményről ide kattintva nézheti meg videónkat.
  • A Jobbik a Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezést. Vona Gábor pártelnök a többi között arról beszélt, a cél, hogy a gyermekeink ne meneküljenek, a nagyszülők ne sírjanak, jó legyen itt élni. Vona kitalált 12 aktuális pontot is. A Jobbik jelöltjei a Szent Korona másolata előtt tették le az esküt, ahogy szokták.
  • Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc egy színpadon ünnepelt. A DK elnöke kijelentette, tárgyalni kell a Jobbikkal, de a Jobbik szinte azonnal visszautasította az ajánlatát. Gyurcsány azt is közölte, hogy egyoldalúan visszalépteti pártja jelöltjét Budakeszin, ahol Szél Bernadett LMP-társelnök támogatására szólítanak fel. Hajós András meglepetésvendégként lépett fel, azt mondta, beköszöntött a csendes matek korszaka. Karácsony, a rendezvény főszereplője, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, ahogy Dávid legyőzte Góliátot, úgy fogják ők is legyőzni Orbán Viktor rendszerét. Ehhez pedig akár még az ördöggel is szövetkezne.
  • A Független Diákparlament az Opera előtt tartotta megemlékezését. Gyetvai Viktor szervező szerint több mint tízezren gyűltek össze a helyszínen. A diákok felelevenítették a Diákparlament 12+1 pontját. A tömeg aztán a Nemzeti Múzeumhoz vonult. Hivatalosan itt véget ért a rendezvény, de a tüntetők egy elég nagy csoportja a Magyar Rádió épületéhez ment, majd a Rákóczi úton vonult. Videó.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

https://24.hu/belfold/2018/03/15/minden-amit-a-marcius-15-i-esemenyekrol-tudni-kell/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9413742658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.