He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A mexikói piramis átírja a történelmet: a Cholulai piramis a világ legnagyobb piramisa

2018.03.12. 08:02 guma

Hihetetlen képek! A világ legnagyobb piramisa rejtőzött a domb belsejében

Ezek a feltárások valóban átírták a történelmet.

Egyszerű dombnak tűnik, pedig nem az: nézd meg a képeket!

A piramisok a történelem legnagyobb rejtélyei közé tartoznak, keletkezésükről számos teória született már, egyértelmű választ azonban máig nem tudtak adni rájuk a kutatók. Az afrikai piramisok feltárása után pedig újabb és újabb felfedezések láttak napvilágot. Ezek legnagyobbika a mexikói Cholula nagy piramisa volt, amelyet egy óriási domb fedett be. A csodaszámba menő építményekről olvashatsz gyűjtésünkben.Image #0 San Andrés Cholula és híres piramisa, a nagy piramis mellett cholulai piramisnak és Tlachihualtepetl-nek is nevezett építmény Mexikóvárostól körülbelül száz kilométerre található. A Tlachihualtepetl jelentése mesterséges hegy, amely tökéletesen illik a piramisra, azt ugyanis hosszú ideig egy átlagosnak tűnő, növényzettel borított domb rejtette magában.

Image #1 A hely Tlachihualtepetl néven is ismert, amelynek jelentése mesterséges hegy. Egyes vélekedések szerint ugyan az elhagyatott helyet lassan fedte be a homok, sokan valószínűbbnek tartják azt az álláspontot, mely szerint az őslakosok szándékosan rejtették el az idegenek elől a kultikus építményt. A dombtetőre a spanyol hódításokat követően egy templom is épült.Image #1Az intenzív régészeti feltárások 1931-ben kezdődtek meg, és jelenleg is tartanak. Mivel a piramisnak csupán egy része tűnik elő a domb alól, bizonyos szögből szemlélve még ma sem tűnik a helyszín többnek természeti képződménynél.Image #2A piramis és környéke körülbelül egy 154 hektáros régészeti lelőhelyet jelent, azonban csupán hat hektárt sikerült mindezidáig feltárni, köszönhetően többek között annak, hogy a munkálatokat nehezíti, hogy egyes területek magánkézben vannak.Image #3A cholulai piramist az Újvilág legnagyobb piramisának tartják, a világ legnagyobb térfogatú piramisaként pedig még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Meg kell azonban említeni, hogy míg számos forrás valóban a világ legnagyobb piramisaként említi, mások szerint csupán egyike a leghatalmasabbaknak, ugyanis úgy tartják, rekorder térfogatát a századok során megvalósuló egymásra építéseknek köszönheti, a piramis maga pedig kisebb, mint amit előbbiek összessége jelent.Image #4A közép-amerikai, prekolumbián kultúra kiemelkedő emlékének számító piramisról - az eredeti építmény kétezer éves is lehet - más szempontból is többféle elképzelés létezik: vannak elméletek, melyek úgy tartják, a századok során kihasználatlanná vált, ezért borította be idővel a homok, a föld, és nőtte be a fű, míg egyes elképzelések szerint az őslakosok maguk rejtették el az idegenek érkezésétől tartva, hogy megőrizhessék kultúrájuk e fontos darabját.Image #5Mikor a spanyolok a 16. században megérkeztek, templomot emeltek a dombtetőn. Állítólag Cortés észre sem vette a piramist, más vélekedések szerint azonban megvolt az alapos oka, hogy épp ide építették a katolikus templomot. Az Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios ma is látható a dombtetőn.Image #6Annak ellenére, hogy jelentős része feltáratlan, a piramis turisztikai vonzerejét igyekeznek minél inkább kihasználni, a látogatók az alagútrendszert is megnézhetik, emellett egy kisebb múzeumot is létrehoztak a helyszínen.Image #7Felejthetetlen élmény lehet a világ egyik leghatalmasabb, ősi piramisának belsejébe lépni.

A mexikói Puebla államban fekvő San Andrés Cholulát több mint 200 ezer turista keresi fel évente, legalábbis ennyien érkeznek ide azért, hogy megcsodálják páratlan látványosságát, a híres cholulai nagy piramist, mely máig számos felfedezésre váró titkot tartogat a kutatók számára.

https://femina.hu/utazas/cholula_piramis_mexiko/

A világ legnagyobb térfogatú piramisa (alapterület és magasság alapján)

Itt a rekorder még mindig a már említett azték Cholula (Tlachihualtepetl) piramis Mexikóban, amely hihetetlen 4,5 millió köbméteresre becsült térfogatával közel kétszer akkora, mint gízai testvére. A Guinness Rekordok Könyve szerint is a világon valaha épített legnagyobb emlékmű nem tűnik piramisnak amikor felnézünk rá, mivel a tetején épült katolikus templom és a feltáratlan állapota miatt inkább egy kisebb hegynek hinnénk, mint mesterséges építménynek.

Fontos megjegyezni, hogy itt is sorban áll egy lehetséges vetélytárs: a kontinens legmagasabb piramisaként jegyzett La Danta feltárása még javában folyik, de sok szakértő szerint ha a 18 ezer (!) négyzetméteres alapzat térfogatát hozzáadjuk a piramis térfogatához (a legújabb számítások szerint ez 2,8 millió köbméter), akkor könnyedén a világ legnagyobb tömegű piramisa címet nyerheti el.

https://ikaland.hu/blog/a-vilag-legnagyobb-piramisa

Cholula Nagy Piramisa (1,8 millió m³)
Cholula Nagy Piramisaflickr/ogal
Cholula modeljePhoto by charmedsara

Cholula Nagy Piramisa Mexikóban egy hegynek tűnik, tetején egy katolikus templommal. Ez az Iglesia de Nuestra Senora de los Remedios, melyet a spanyolok építettek 1594-ben a pre-hispán templom helyén. A Guiness Rekordok Könyve szerint ez a templom volt a világ legnagyobb piramisa, teljes térfogata 4,45 millió m³ volt. Alapjainak mérete 450×450 m, magassága 66 m.
A részletes vizsgálatok ugyanakkor más térfogatot mutatnak. A komplexumban számos egyéb építmény áll egymás tetején, melyeket az i.e. 3. századtól az i.sz. 9. századig építettek. A képen látható, hogy a piramis egy nagy emelvényen áll. Magának a piramisnak az alapja 295×270 m, így térfogata jóval kisebb, bár a Cholulu Piramis még mindig a valaha épült harmadik legnagyobb piramis.

forrás: A világ 8 legnagyobb piramisa - null

http://latvanyossagok.hu/a-vilag-8-legnagyobb-piramisa/

post-feature-image

A világ egyik legnagyobb piramisa egy hegy belsejében található Mexikóban

Egy kis épület Mexikóban az árulás és hódítás erőszakos történelméről beszél a nagy azték városban Cholulában, de több száz éve egy titok lapul alatta. A fű, a fák és a talaj alatt rejtőzik Cholula Nagy Piramisa, a valaha épített egyik legnagyobb emlékmű a Földön, melynek alapja négyszer akkora, mint a gízai nagy piramisé.

1519-ben Hernan Cortez és emberei bevonultak a városba, és lemészárolták a lakosság 10 százalékát, és egy kis templomot emeltek egy hatalmas hegy tetejére hódításuk szimbólumaként. Így állt emlékként az épület 1910-ig, mikor végül felfedezték alatta a piramist.

Cholula a főváros Tenochtitlan közelében található, és az egyik legfontosabb város volt az Azték Birodalomban. Mintegy 100.000 ember otthona volt, amely nyüzsgő piacairól és jó kereskedelmi áruiról volt ismert. A várost hihetetlenül szentnek tartották, és a nép ennek tiszteletére szentséges piramisokat épített.

Amikor Cortez, a spanyol hadsereg vezetője és emberei megérkeztek Cholulába 1519. október 12-én, megrohamozták az utcákat, kifosztották az egyházi kincseket, felgyújtották a szent piramisokat és megöltek 3000 embert néhány órán belül, bár egyesek szerint a halálos áldozatok száma legalább 30.000 volt.

Miután a spanyolok letelepedtek a városban, amely ma Mexikó része, olyan sok épületet emeltek, hogy manapság az év minden egyes napjára jut egy templom. Az egyik utolsó közülük az Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa, a cholulai Nagy Piramis tetején.

Cholula Nagy Piramisa Puebla, Mexikó negyedik legnagyobb városának külterületén fekszik. 450 méter széles és 66 méter magas, ami kilenc olimpiai méretű úszómedencének felel meg. A szerkezet talán nem csak a legnagyobb piramis a világon, hanem a legnagyobb épített emlékmű is a mai napig.

A helyiek Tlachihualtepetl-nek, vagy "mesterséges hegynek" hívják a a hatalmas formációt, és mivel egy templom található a tetején, ez a legrégebbi, folyamatosan lakott épület Észak-Amerikában.

A történelem azt mutatja, hogy amikor Cortez megérkezett Cholulába, a piramis már több mint ezer éves volt, és teljesen benőtte a növényzet. Egyes legendák szerint a hatalmas piramis annyira szent volt a cholulai emberek számára, hogy földdel takarták be, hogy elrejtsék azt a konkvisztádorok elől.

A Nagy Piramisnak megvannak a maga titkai, mivel ez nem csak egyetlen piramis, hanem hat, melyek egymásra épültek. Szakértők szerint szakaszonként nőtt, ahogy az egymás utáni civilizációk túltettek azon, amit már korábban felépítettek.

"Tudatos erőfeszítést tettek, hogy fenntartsák és bizonyos esetekben megjelenítsék a korábbi építési epizódokat," - mondja David Carballo, a Bostoni Egyetem archeológusa.

"Ez elég új, és azon szándékos erőfeszítéseket mutatja, hogy próbáltak kapcsolódni a múlthoz."

A piramis egészen 1910-es felfedezéséig rejtőzött a föld alatt, amikor a tövénél munkások dolgoztak egy elmegyógyintézet építésén. Miután 2013-ban eltávolították a járdát, hogy hozzáférjenek a város vízelvezető rendszeréhez, legalább 63 csontvázat fedeztek fel, melyek között néhány lefejezett gyerek deformált koponyáját is megtalálták.

Bár Tlachihualtepetl lehet az egyik legnagyobb piramis a világon, a szakértők még mindig próbálják megfejteni a titkait. Úgy gondolják, hogy időszámításunk előtt 300 körül épülhetett, de hogy pontosan kik emelték, az még mindig rejtély.

Ősi mítoszok egy óriásról beszélnek, aki a szerkezetet építette, de a város lakói egy kozmopolita keveréket alkottak, és a szakértők szerint a kevert népek játszottak a történetekkel.

"Úgy tűnik, hogy többnemzetiségű volt, nagyfokú migrációval," - mondta Carballo.

http
Cholula a mexikói felföldön található, mely évezredeken keresztül fontos kereskedelmi állomás volt azon útvonalon, amely összekötötte a Tolték-Csicsim királyságokat északon és a Maját délen.

Amikor Cortez betette a lábát Cholulába, melyet a "legszebb helynek nevezett Spanyolországon kívül," addigra a második legnagyobb város volt az azték birodalomban.

Az 1930-as évektől a mai napig nagy erőfeszítéseket tettek, hogy teljes mértékben feltárják a piramist. Több mint nyolc kilométernyi alagutat ástak a szerkezeten belül, melyek nyilvánosan látogathatók.

 

 

 

 

 http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2016/09/a-vilag-egyik-legnagyobb-piramisa-egy.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8113671542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása