He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Kiknek a zsebét tömi az állam a magyarvér bizniszben az egészségügy helyett? II.rész

2018.03.03. 05:50 guma

Tiborcz újabb sötét üzlete (II. rész)

„Ha tartósan vér- és vérplazmahiány alakul ki Magyarországon, akkor az veszélyezteti az egészségügy működését, bizonyos betegségek gyógyíthatóságát”. Írásunk második részében arról lesz szó, hogy Tiborcz István után újabb kormányközeli cégek kerülnek a „vér-biznisz” közelébe. Ez az üzlet bizonyos vállalkozóknak komoly, akár munka nélkül szerezhető profitot is hozhat, miközben emberek ezrei ma már visszamondják a korábban vállalt véradást.

 A Magyarországon működő vérplazma cégek válságstábot hívtak össze a napokban, mert komoly mértékben csökkent a véradó és plazmaadó emberek száma. Amióta radikálisan csökkentették a véradók költségtérítését, illetve amióta kiderült, hogy Tiborcz István is belekeveredett a vérplazma bizniszbe, azóta drámai mértékben csökkent a donorok száma, mert a véradók rádöbbentek, hogy önzetlenségükből mások busás hasznot húznak.  Egyre kevesebben jelentkeznek vér-és plazma adásra, ami veszélyezteti a hazai egészségügy működését, s bizonyos betegségek gyógyíthatóságát.

Írásunk első részéből kiderülhetett, hogy a vérplazma százmilliárdos üzlet, Magyarországon eddig hét európai cég alakított hálózatot 12 nagyvárosban, s készülnek újabb állomások 3 településen. A fejlődés tehát töretlen. Az önkéntes plazmaadók eddig – helyszíntől függően – alkalmanként tízezer forint körüli összeget kaptak, amit azonban egy éve kormányrendelet útján 3500 forintra csökkentettek. Emiatt a facebookon is szerveződő donorok kilátásba helyezték, hogy felhagynak a plazmaadással, majd a fenyegetésüket be is tartották.

Azt érdemes korábbi írásunkból felidézni, hogy a plazmát, ami egy szalmasárga folyadék, a vénán keresztül veszik le, majd úgynevezett plazmaferézis útján vonják ki. Az összegyűjtött vérmennyiségnek körülbelül a fele lehet a plazma. Hivatalosan ennek az alapanyagnak nincs ára, mert a nemzetközi jog szerint ez szervkereskedelemnek minősülne. Viszont a hatalmas nyereséggel működő plazmagyűjtő cégek, elsősorban németek, osztrákok és olaszok korában költségtérítést adtak a közel 10 ezer hazai donornak, elsősorban fiataloknak.

Mint megírtuk, ezen a pályán is feltűnt Orbán Viktor veje, Tiborcz István, meg néhány Fidesz-közeli üzletember, akik számára kifejezetten előnyös, hogy a kormányzat rendeleti úton beavatkozott a piaci viszonyokba. Ugyanis a plazmaadók – akik önzetlenül segítenek, egészen a Tiborcz-közeli cég megjelenéséig költségtérítésként alkalmanként nyolc-tízezer forintot kaptak. Ám a kormány rendeltében 3500 forintra csökkentette a kiutalható összeget, így ezzel is nőtt Tiborcz és más „haveri” cégek haszna. Tiborcz cége egyébként a Plazma Expert Kft., amelynek – az Átlátszó oknyomozó portál szerint az a Hauberl Gergely az ügyvezetője, aki Mészáros Lőrinc cégénél is vezető beosztást töltött be, ezen felül igazgatósági tagja volt a ma már hírhedt Eliosnak, amely cég tagjai az uniós közvilágítási tenderen degeszre keresték magukat. Arra a kérdésünkre, hogy a plazma-cégekben mit keres a kormánynak kedves két, építőiparban jártas cég, egyelőre senki nem tudja a választ.

Annyit a vérplazmával foglalkozó cégek által elrendelt hírzárlat ellenére is sikerült megtudni, hogy amióta kiderült: a kormány saját embereit, illetve Orbán Viktor vejét igyekszik helyzetbe hozni, azóta komolyan visszaesett az önkéntes plazmaadás Magyarországon. Nem véletlenül, ugyanis az a hír, mely szerint a kormányzathoz közeli vállalkozók gazdagodnak a vér-és plazmaadók nagylelkű önzetlenségén, a donoroknál alaposan kiverte a biztosítékot.

Megírtuk azt is, hogy hatalom nemcsak a rendeletalkotást veti be a „véres üzletbe”, hanem a kormányzati ellenőröket is. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal emberei ugyanis „felfedezték”, hogy a korábbi kormányok idején az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) keletkező vérplazmát mélyen az ár alatt adták el a Humán Bio Plazma Kft.-nek. Cserébe viszont ez a cég ellátta a magyar egészségügyet a hiánycikknek számító gyógyszerekkel. Informátoraink szerint a hazai kórházak és a betegek számára is előnyös megállapodást az egészségügyi kormányzat felrúgta. Az OVSZ addigi vezetőjét, Jákó Kingát indoklás nélkül kirúgták, egyik informátorunk szerint a szakember elbocsájtásával a vérellátás területén – ami stratégiai ágazat a világon mindenhol, – megszűnt a szakértelem, a politika életveszélyes helyzetet állított elő.

Az OVSZ-nél keletkezet plazmát ma már az Vascular Plazma Kft. kapja, amelynek 2016-ban csupán 13 dolgozója volt, 36 milliós árbevételt ért el, s a cégadatok szerint 69 millió veszteséget könyvelhetett el. Viszont a tulajdonosa Fáber-Szabó Ferenc – ahogy az manapság alapvető, – rendkívül jó kapcsolatot ápolt a vérellátók frissen kinevezett főnökével, Drexler Donáttal. Eddig nem cáfolt hírek szerint Fáber-Szabó esküvői tanúja is volt a vérellátók főnökének, Drexlernek. Ezt az információt a témát árgus szemmel figyelő Hadházy Ákos is megerősítette.

Így aztán a Vascular Plazma Kft., Fáber-Szabó cége akadály nélkül megkapta a vérellátásban keletkező plazmát. Az Országos Vérellátó Központ honlapján található szerződés szerint a frissen fagyasztott anyagot további feldolgozás céljából kilogrammonként nettó 23.100 forintért kapja. Csakhogy tudomásunk szerint Magyarországon kizárólag az a Humán Bio Plazma kft képes feldolgozni a vérplazmát. Ez tehát az a cég, amely korábban kedvező áron életmentő gyógyszerekkel látta el a hazai egészségügyet, s akitől elvették a feldolgozás lehetőségét. A plazmát tehát nyomott áron megkapja a Vascular Plazma Kft., amelynek információink szerint nincs feldolgozási kapacitása, gyógyszert sem ad a hazai kórházaknak, viszont feldolgozás nélkül, világpiaci áron, 100-120 ezer forintért adja el egy Octa Farma nevű cégnek. A profit több százmillió, vagy ennél is több lehet.

Egyébként kormányzathoz közel álló körökben divat lett a „vérplazma-üzlet”, így nem csak Tiborcz István próbál tulajdonrészt szerezni a hazai cégekben. Információk szerint a West Hungária Bau tulajdonosa, Paár Attila is beszállt az üzletbe, amit azonban a vállalkozó a 24.hu hírportálnak a leghatározottabban cáfolt. Mondván, az nem az ő üzlete, s kiderült, hogy tényleg nem. Hanem egy luxemburgi tanácsadóé, aki évtizedek óta alapítja Paár cégeihez a külföldi stróman-cégeket.

A szerkesztőségünk viszont arra lett figyelmes, hogy néhány cég, így a Vascular Plazma, de a pécsi Sana Plazma is figyelmen kívül hagyhatja a kormány rendeletét, és továbbra is a magasabb összeget fizeti ki a donoroknak; tehát a 3500 helyett 6-7000 ezer forintot is kínál, pedig ez tilos. Ismereteink szerint ezen cégeknek a tulajdonosai „kormányközeli” pozícióban vannak, s így ellenőrzésre aligha számíthatnak. „Adjunk többet, oszt jó napot!” – tréfálkozott az egyik debreceni informátorunk, aki azt is állítja, hogy Emberi Erőforrás Minisztérium költségtérítést csökkentő rendelete a magyarországi vérplazmagyűjtést is tönkre teheti.

„A vérüzlet fontos terület, de nagyon sötét”- nyilatkozza egy neve elhallgatását kérő orvos, aki vezetőként évtizedeket töltött el a szakmában. Amikor a kormányzat csökkentette a donorok költségtérítését, akkor – másokkal együtt – azt hitte, hogy az egész akció mögött a vérhiány megszüntetésének szándéka áll. Ugyanis vérplazmát kifizetőbb adni, mint vért, ami miatt rendre vérhiány alakul ki Magyarországon. Informátorunk viszont állítja: a vitatott kormányrendelet csak a plazma-cégek hasznát növelte – új szereplőként a Tiborcz Istvánét különösen, hisz a kormányrendelet leginkább a piac átrendezését szolgálta.

Ahogy az írás elején jeleztük, a Magyarországon működő vérplazma cégek válságstábot hívtak össze a napokban, majd cseppet sem váratlanul hírzárlatot rendeltek el. Ugyanis az ügy miatt keveredett botrány árt a hazai plazma- és vérellátásnak. Sőt, miután az idézett kormányrendelet elvette az egyébként nagylelkű donorok költségtérítésének felét, valamint a Tiborcz, és más kormányközeli szereplők mohó gazdagodási vágyát szolgálja, így az önzetlen vér-és plazmaadók ma már megtagadják a korábban vállalt véradás. Ezzel megakadályozzák, hogy saját vérükkel másokat gazdaggá tegyenek. Igaz, hogy egyúttal a betegek számára létfontosságú gyógyszerek is hiányozhatnak majd, de úgy tűnik, ez sem a kormányt, sem Tiborczot, sem a többieket nem érdekli.

http://fuhu.hu/tiborcz-ujabb-sotet-uzlete-ii-resz/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5113710274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása