Vitaminok: nem mindegy, mikor mit!
A helytelen életmód, a stresszes időszakok, sőt a túl szigorú fogyókúra is, ásványi anyag- és vitaminhiányhoz vezet. Ilyenkor sajnos az anyagcsere folyamatok is károsodnak. Pótolni kell a hiányt, hogy helyreálljon a szervezet egészséges egyensúlya, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik vitamint mikor és mivel szedjük be.
A magnéziumról sokan azt gondolják, hogy étkezés után jó bevenni, pedig ilyenkor megköti a gyomorsavat. Ennek hatására nem sikerül megemészteni az elfogyasztott táplálékot, olyan kellemetlen tünetek léphetnek fel, mint a puffadás, a gyomorégés és a kellemetlen bugyogó érzés a gyomorban. Bevételét éhgyomorra vagy két étkezés között ajánljuk. Az edzés során fellépő izomgörcsök elkerülhetőek, ha testmozgás előtt magnéziumot veszünk magunkhoz. Nyugtató hatása miatt esti, lefekvés előtti szedése is indokolt. Felszívódását segítik a fehérjében dús ételek és a nem túlságosan nagy mennyiségű kalcium.
Kalcium
A kalciumot a legcélszerűbb sportolás után bevenni, mivel ilyenkor épül be legjobban az izmokba. Aminosav táplálékkiegészítővel együtt fogyasztva a leghatásosabb ilyenkor. A kalciumot gyakran párosítják D-vitaminnal, amely hasznosulását támogatja. Felszívódását sok élelmiszer, illetve meleg ital gátolja, ne fogyasszunk vele közvetlenül egy időben brokkolit, spenótot, kávét és teát. A nagy mennyiségben bevitt C-vitamin egyenesen kimossa a kalciumot a szervezetből.
Vas
A vasat éhgyomorra a legjobb beszedni. Ha olyan készítményünk van, amelyből több adja a napi adagot, akkor étkezések előtt fél órával szedjük be a vastablettát. A C-vitamin segíti a felszívódását, így érdemes ezzel együtt a szervezetbe juttatni. A magnézium viszont gátolja, ezért a kettő bevétele között teljen el pár óra.
Cink
A cinket étkezés előtt vagy után két órával ajánlott beszedni. A szervezet nem képes tárolni, így folyamatos pótlására van szükség. A sportolók és a rendszeresen edzők általában még több cinket veszítenek az izzadás hatására. Túladagolni sem szabad, 30 mg felett már mérgezési tünetek léphetnek fel, így ha fémes ízt érzünk a szánkban, azonnal csökkenteni kell a bevitt mennyiséget! Érdemes még tudni, hogy a cink szedése az A-vitamin szükségletet növeli.
A-vitamin
Az A-vitamin zsírban oldódik, így érdemes főétkezés után fogyasztani, felszívódását az E-vitamin fokozza. Vigyázni kell arra, hogy a májban raktározódik, így túl lehet adagolni. Ez leggyakrabban fejfájásban, hajhullásban, menstruációs zavarokban, ízületi fájdalmakban és gyomorpanaszokban mutatkozik meg. Az egészséges, hiányállapot nélküli szervezet 1-2 évre elegendő A-vitamint is képes tárolni.
Króm
A króm, amely előnyösen befolyásolja a testösszetételt, ideális napi bevitelét általában nem határozzák meg. Napi 100-200 mcg bevitele ajánlott, különösen fogyókúrázóknak. Szénhidráttartalmú étkezésekhez fogyasszuk, így jobban felszívódik. C-vitaminnal együtt szedve még hatékonyabb. Étkezés előtt 15-30 perccel ajánlott beszedni, mivel csökkenti az étvágyat, és így kevesebb kalóriát veszünk majd magunkhoz.
C-vitamin
Az ajánlott C-vitamin-bevitel napi 200 mg, de ez megfázásos időszakban, illetve betegség idején megemelkedik 1000 mg-ra. Folyamatos szedése azért indokolt, mert a szervezet egyáltalán nem képes tárolni, már pár órán belül kiürül. A rendszeres testmozgás tovább fokozza távozását, ezért érdemes nyújtott hatású készítményt vásárolni, vagy több részletben beszedni a napi adagot. A cukor gátolja felszívódását, a nagy mennyiségű szénhidrát bevitel 6 órán át 50%-kal is képes csökkenteni azt. Az egészségtelen, stresszes életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megköti a C-vitamint.
http://wellnesscafe.hu/wellness/2017-06/vitaminok-nem-mindegy-mikor-mit/
A vitaminokról – mit mivel és mivel ne!
A 20. század közepéig nem léteztek tápanyagok tabletták, pirulák formájában - zöldségek, gyümölcsök, bogyók, gabona és hús biztosították azokat az emberek számára. Manapság viszont mindenkinek lehetősége van a vitaminok pótlására, a különféle vitamin kapszulák, multi-vitamin készítmények népszerűsége töretlen.
A vitaminok olyan szerves molekulák, melyeket – néhány kivétellel – az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért csak táplálék útján juthatunk hozzájuk (épp, mint az esszenciális aminosavak esetében).
A vitaminoknak 3 jellemzőjük van:
- Az élelmiszerek természetes alkotóelemei: részt vesznek az egyéb tápanyagok (zsírok, fehérjék, szénhidrátok, ásványi anyagok) feldolgozásában.
- Elengedhetetlenek a szervezet normális fiziológiai működéséhez.
- Ha nem jut szervezetünkbe elegendő, az hiánybetegségeket okozhat.
A vitaminok és nyomelemek ideális esetben, mikor táplálék útján jutnak be szervezetünkbe, egymásra hatva segítik a felszívódást. Manapság viszont életvitelünk (stressz, rohanó életmód) megköveteli, hogy akár rendszeresen, tabletták formájában oldjuk meg (vagy egészítsük ki) a szükséges vitaminbevitelt.
Persze akárcsak a fehérjék esetében, itt sem mindegy a vitamin forrása, formája, hisz az nagyban befolyásolja, hogy mennyire is képes felszívódni, beépülni szervezetünkbe, márpedig anélkül feleslegesen fogyasztjuk a drága tablettákat.
De hogyan is lehet ezen javítani? Melyik vitamint melyikkel érdemes fogyasztani, illetve milyen párosításokat érdemes kerülni annak érdekében, hogy értelme legyen a vitaminokat szedni, azaz szerveztünk valóban hasznosítani tudja őket?
Általános szabály, hogy az ásványi anyagok felszívódása savas közegben az ideális, ezért jó például a vastablettát C vitaminnal vagy savas hatású ételekkel együtt (pl. paradicsom, citrusfélék) szedni.
A vízben oldódó vitaminok (B vitaminok, folsav, biotin, C-vitamin) a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik. Túladagolástól ezért nem kell tartani, de hiányuk esetén a hirtelen kimerülés veszélye állhat fenn.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K vitamin) jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk magunkhoz. A K vitamin felszívódását akadályozza, ha más, zsírban oldódó vitaminnal együtt szedjük, ezzel szemben az A és E vitamin együttes szedése mindkettő hatékonyságát növeli. Ha D, E és K vitaminokat néhány órával más zsírban oldódó vitaminok előtt vesszük be, az maximalizálja a felszívódásukat.
B1 vitamin szedésekor arra kell ügyelni, hogy ne szedjük együtt polifenolokkal (pl. szőlőmag olaj, fenyőkéreg, zöld tea kivonat). B6 vitaminnal a cink szedése ellenjavallott, B12 vitaminnal együtt pedig ne szedjünk 500 mg-nál több C vitamint. A B3 vitamint (Niacin) folsavval együtt érdemes szedni, A-vitaminnal (mint béta karotin) együttes szedését azonban kerülni kell. A C és E vitamin csökkentheti a niacin jó koleszterinszintre gyakorolt hatását.
Mit mivel és mivel ne?
Vas: előnyös együtt szedni C vitaminnal, aminosav tartalmú táplálék kiegészítőkkel. Nem javasolt a szedése nagy dózisú cinkkel, vagy rézzel együtt, továbbá kerüljük a kávé, tea fogyasztását, valamint a szóját is. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.
Kalcium: D vitaminnal, fehérjével, C vitaminnal együttesen fejti ki maximális hatását, de ne szedjük együtt nagy dózisú magnéziummal, cinkkel, vagy foszfátokkal.
Magnézium: D vitaminnal együtt (nem szükséges feltétlenül egy időben) érdemes szedni. A magnézium és a B6-vitamin optimalizálják egymás hatását, a B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását. A magnézium együttes szedése kerülendő nagy dózisú kalciummal és foszfátokkal.
Folsav: C vitaminnal hasznos kiegészíteni, míg ellenjavallott cinkkel együtt és szedése gyengítheti a B-12 vitamin hatékonyságát is.
A vitaminok többsége egyáltalán nem szintetizálódhat a szervezetben, azokat táplálékaink részeként visszük be, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ha lehet ellenőrzött (esetleg bio) forrásból.
Vitaminok és fehérje (aminosavak)
Akárcsak a jó fehérje kiegészítő, úgy a jó vitaminkészítmény is főként természetes összetevőkből és hatóanyagokból áll, nem tartalmaz mesterséges aromákat, ízfokozókat, állományjavítókat. Aktív hatóanyagai könnyen felszívódnak a szervezetben, mert a legfontosabb, hogy hasson is a bennük lévő hatóanyag, ezért mindig érdemes elolvasni a dobozon feltüntetett összetételt.
Sokan gondolják, hogy az a jó készítmény, melyben sok milligramm vitamin és ásványi anyag van, pedig a hatékonyság és a hasznosulás nem a mg-on múlik. A probiotikus formában (fermentáltan) bevitt tápanyagok jóval hatékonyabbak, a szervezet jobban hasznosítja őket, mint az összes többit.
Ugyanez igaz a fehérjeporokra is: mindig természetes, minél kevesebb összetevős, allergén mentes fajtát válasszunk, mert szervezetünk azt tudja legjobban hasznosítani (különösen akkor, ha valaki érzékeny is bizonyos anyagokra, pl. tejre, laktózra, gluténra). Az esszenciális aminosavakat a szervezet szintén nem képes előállítani, ezért kell minden embernek, minden nap elegendő fehérjét fogyasztania, függetlenül attól, hogy épp sportol-e vagy sem.
A teljesen allergén mentes rizsfehérjék közül az tud teljes értékű - azaz mind a 9, esszenciális aminosavat tartalmazó - is lenni, melyből a fehérje teljes rizsszemekből, valódi csíráztatást követően kerül kivonásra. A csíráztatás során lezajló folyamatok garantálják, hogy nincs szüksége más fehérjékkel való komplettálásra a teljes értékűség elérése érdekében.
Szemben a vitaminokkal, a fehérje esetében kevésbé szükséges a párosításra figyelni (bár legjobban éhgyomorra fogyasztva szívódik fel), sőt, a fehérje minden tápanyag mellé szükséges. Akár zsírban, akár szénhidrátban gazdagabb ételt fogyasztunk, mellé a fehérje mindig hasznos lesz, bár a zsírok jelenléte jobban lelassítja felszívódását (amire főleg edzés előtt és után érdemes figyelni).
A táplálkozás alapját tehát mindig jelentse a fehérje, ezért minden étkezés során fogyasszunk belőle. Fehérje kiegészítőkből és vitaminokból is törekedjünk a minél természetesebb formában elérhető verziókra, és ha a vitaminok hatékonyságát növelni szeretnénk, akkor a fentiek szerint párosítsuk őket.
A napi fehérjebevitelhez a teljes értékű, természetes kiegészítést innen beszerezheted, a "mindenmentes", natúr mellett, már fahéjas fekete csoki ízben is!
https://www.rizsfeherje.hu/a-vitaminokrol-mit-mivel-es-mivel-ne-120
Forrás: http://vitaminok-asvanyi-anyagok.vitaminvaros.hu/tudja-meg-mikor-es-hogyan-kell-bevenni-a-kulonfele-vitaminkeszitmenyeket/ .
Forrás: http://vitaminok-asvanyi-anyagok.vitaminvaros.hu/tudja-meg-mikor-es-hogyan-kell-bevenni-a-kulonfele-vitaminkeszitmenyeket/ .