He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szégyen! Putyin 2x jön, mire a külföldön született magyar gyerek útlevelet kap?

2017.08.30. 15:45 guma

Ha a magyar államon múlik, karácsonyig sem tudják hazahozni a gyereküket a külföldön dolgozó magyarok

A magyar állam még mindig nem tudott teljesen alkalmazkodni ahhoz, hogy a polgárai nem csak turistaként utaznak külföldre, hanem egyre többen ott kezdenek dolgozni és kint is alapítanak családot is. Rengetegen ütköztek abba a problémába, hogy ha külföldön született gyerekük, akkor hónapokig nem tudták hazahozni a rokonokhoz, mert a magyar hatóságok elakadnak az anyakönyvezéssel, ezért sokáig nem kaptak útlevelet.

Hiába próbálta elintézni a kormány két éve, hogy a külföldön született magyar gyerekek gyorsabban kaphassanak útlevelet, Norberték most mégis azzal szembesültek a müncheni konzulátuson, hogy akár 9 hónapig is eltarthat, amíg elkészülnek a papírok, amivel hazahozhatják a Németországban született gyereküket.

A Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly a 2015-ös tusnádfürdői táborban beszélt arról, hogy mivel akár 7-8 hónapig is eltarthat, amíg az újszülött anyakönyve és útlevele eljut a külföldön élő szülőkhöz, a kormány megteszi a szükséges lépéseket az ügymenet felgyorsításához.

És nem sokkal később tényleg megjelent egy kormányrendelet, ami alapján az útlevélhez már nem kell külön magyar anyakönyvi kivonatot szerezni, hanem elég leadni a legközelebbi magyar konzulátuson a külföldön kiállított dokumentumot. 

Ez a megoldás Norbertéknak is nagy segítséget jelentett volna, 

csakhogy a müncheni konzulátuson arra is három hónapot kellene várniuk, hogy a gyorsabb eljárás elindulhasson.

Amikor Norbert augusztus 12-én időpontot akart foglalni a müncheni konzulátuson, hogy leadja a német kórházban kiadott nemzetközi anyakönyvet, meglepődve látta, hogy leghamarabb csak november közepén kerülhet sorra. A konzulátus honlapja szerint ettől kezdve még 4-6 hónap is eltelhet az útlevél kiállításáig.

Bár kérhetnek gyorsított eljárást, ami elvileg csak 4-6 hétig tart, de ehhez is három hónapig sorban kell állniuk,

így ha a konzulátus sebességén múlik, karácsonyra sem tudják hazahozni a júliusban született gyereküket.

A konzulátuson is érezték, hogy nem lehet elvárni egy családtól, hogy ennyit várjon, de kapacitáshiányra hivatkozva azt mondták, nem tudják gyorsabban intézni az útlevelet. Egyébként nem csak ezen a külképviseleten döcögnek az ügyek a kapacitáshiány miatt. Pár hete az Index írt arról, hogy a londoni nagykövetségen 5 hónapig tartott, amíg elkészítették egy kint dolgozó magyar útlevelét.  

Átmeneti megoldásként azt javasolták Norbertéknek, hogy kérjenek ideiglenes útlevelet a gyereknek. Bár ezzel haza tudnának jönni, de a visszaútnál már nem használhatnák. Mivel Németországban dolgoznak, ez a megoldás sem jöhet szóba.

Bár egy szeptemberi családi programot már le kellett mondaniuk, de hogy legalább a karácsonyi látogatást megmentsék, Norberték elküldték az egyik itthoni barátjuknak az iratokat, hogy intézze el az anyakönyvezést, Magyarországon megvan 40 nap alatt. Persze ezt is lassítja, hogy az anyakönyvi hivatal már nem fogadja el azt a nemzetközi anyakönyvet, ami a konzulátuson még elég lett volna, ezért arról hiteles fordítást kell készíttetniük. 

Nem egyedi problémáról van szó, hiszen a fővárosi kormányhivatal adatai szerint csak tavaly 14 ezer külföldön született gyerek anyakönyvezését kérték magyar állampolgárok, de az ügyintézés sebessége mégsem javult az elmúlt két évben. A konzulátus lassúsága miatt Norberték is próbáltak panaszt tenni a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, de a levelükre még csak automatikus válaszlevél sem érkezett.

https://444.hu/2017/08/30/ha-a-magyar-allamon-mulik-karacsonyig-sem-tudjak-hazahozni-a-gyerekuket-a-kulfoldon-dolgozo-magyarok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9412790972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása