He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Most, hogy a CÖF "tagságát" állami feladatként, közpénzből Szíjjártó bővíti, nézzük mit írt Megyesi Gusztáv a milliomos pártkatonáról

2017.04.22. 05:37 guma

Megyesi Gusztáv

Jó tanuló, jó shortoló

2014. 10. 01. · Hócipő 2014/20

Napok óta Szijjártó külügyminiszter családi fészkén szörnyülködik az ország, mintha tudomisén, egy lakásvásárlás akkora esemény volna. Mint ismeretes, a külügyminiszter 167 millió forintért vásárolt Dunakeszin egy másfél ezer négyzetméteres parkban épült, hét méter belmagasságú, több mint nyolcszáz négyzetméteres, 5+2 szobás, fedett uszodás, fűthető csempés, jakuzzis, finn szaunás, saját autómosóval és tekintélyes garázzsal ellátott kis hajlékot, s dekadens értelmiségi körök most lázasan számolnak, hogy hová fog még gazdagodni ez a még mindig fiatal politikus.

Emlékeztetnünk kell, hogy amikor Szijjártó Péter 18 éves volt, az akkori Kisalföld beszámolója szerint még csak egyetlen legényszobát tudott a magáénak, és legfőbb álmai között a sportriporterség és az újságírás szerepelt. Tizennégy évvel később aztán a Vedomosztyi című orosz lap már mint szenvedélyes antikommunista harcosról ír Szijjártóról, aki az induláshoz képest csakugyan szédületes karriert futott be: ma százmilliós vagyona van, anélkül hogy a párton kívül valaha is dolgozott volna életében, hogy aztán szóvivőség, majd frakcióvezetőség és államtitkárság után külügyminiszterré lépjen elő bárminemű diplomáciai gyakorlat nélkül, földrajzból is kizárólag a Föld keleti féltekéjét ismerve.

Mindebből vonják le most sokan azt a következtetést, hogy ha így halad tovább, akkor újabb tizennyolc év múlva a világ legnagyobb háza és a miniszterelnöki poszt lesz az övé, ami egyébként 2032-ben tán már mostani gazdájának se lesz ellenére.

A számítások azonban alapvetően tévesek, ugyanis lineáris, azaz egyenletes fejlődést feltételeznek, holott Fidesz-potentátról lévén szó, Szijjártó csillaga exponenciálisan emelkedik, azaz egyre meredekebben. Mindezt persze nem úgy kell érteni, hogy ha Szijjártó külügyminiszter, példának okáért, a külügyminisztersége előtt 22 vegyes bizottságnak volt az elnöke, a magyar–azeri társaságtól kezdve az albánon és a türkménen át a magyar–vandálig és vizigótig, akkor három év múlva már több országgal lesz kapcsolata, mint ahány létezik a földkerekségen. Hanem úgy kell elképzelni a fejlődést, mint a magyar kormányét: míg a 2010-es Orbán-kormány takarékosságból mindössze 54 államtitkár-helyettessel indult, a végén 83-mal zárt, ergo nagy esélye van annak, hogy hamarosan minden második Fidesz-hívő államtitkár-helyettes lesz, a többi pedig a nép, aztán időnként cserélnek.

Vita tárgya az is, hogy Szijjártó Péter új családi fészkében eredetileg mindössze két fürdőszoba volt, ám most hozzáépítenek hármat. Ha ehhez hozzávesszük a gazdag vizes blokkot, akkor 2021-re Szijjártó Péternek annyi medencéje lesz zuhanyzókkal, öltözőkkel, sajtószobával, garázs- és parkolóhelyekkel s feltehetően metróval is, hogy egymaga meg tudja rendezni az épp akkor esedékes budapesti úszó-világbajnokságot, amit az állam a gazdasági csődre és a Magyarország–USA háborúra való tekintettel kénytelen lesz visszamondani. Ha aztán rá egy évre az elkészült Paks II-t is rákötik a kazánházára, akkor a 2024-es budapesti olimpiának is otthont adhat. Ráadásul nyereségesen, mert igaz ugyan, a háza mai rezsije medencefűtéssel minimum félmillió forint, ám tíz év múlva már a negatív tartományba lépő rezsinek köszönhetően nemhogy neki kell fizetnie az energiaszolgáltatásért, hanem még majd ő kap pénzt az államtól a fogyasztásért.

Plusz Szijjártó meggazdagodása is sokak bögyében van. Hogy miképpen tesz félre többet, mint amennyit keres. Hogy miként Rogán Antal nem tudja megmondani napra készen, hogy hány szobás a háza, úgy Szijjártót is naponta igazítja ki a sajtótitkára, hogy a családból ki, és mennyit adott neki kölcsön a házvételre, s mennyi pénzzel szállt be ő. Miért? – kérdezhetnénk vissza –, más társadalmi csoportok up to date-ek a vagyonukat tekintve?

Szerencsére a sajtótitkárától tudjuk, hogy egy év alatt 37 pénzügyi tranzakciót hajtott végre, részvényeket adott és vett, biztosítási és befektetési alapokkal üzletelt, mindösszesen 15 millió forint hasznot és 25 százalékos hozamot elérve, ami üzleti csoda. Mondhatnánk úgy is, hogy Szijjártó pontosan úgy tett, mint a se medencés, se medencétlen, se semmilyen házzal, sőt lakással, de még albérleti ággyal sem rendelkező, híd alatt lakó honfitársai, akik ha nem is részvényekkel, de üres üvegekkel meg lomtalanított tárgyakkal teszik ugyanezt: státuszukból adódóan információkat szereznek, amit aztán a saját javukra hasznosítanak.

Amivel természetesen nem a lomtalanítás vámszedőivel akarjuk azonosítani társadalmunk megbecsült külügyminiszterét, márcsak azért sem, mert előbbiek nagyhangú nyilatkozatai után legfeljebb az utca zeng a veszekedéstől, de nem zuhan lefelé a forint árfolyama, amiből jól értésült, spekuláns politikusok szoktak meggazdagodni.

Ha mindezt összegezzük, s feltételezzük, hogy Szijjártó Péter exponenciális görbéje az eddigiekhez hasonlóan ível fölfelé, akkor igen komoly esélye van arra, hogy még a ciklus végéig ő legyen Simicska Lajos és Orbán Viktor utóda, azaz a legnagyobb oligarcha és a legnagyobb politikai potentát egy személyben. Ám jelenleg még csak a külügyminiszterségét kezdi. Parlamenti beiktatásán, amelyen családja mellett párttársai is a lehető legmelegebben tapsolták meg, maguk közül valónak érezve őt, némileg meghatottan mondta az eskü szövegét: „Én, Szijjártó Péter, úgy égjen a lelkem a pokol tűzében, ahogy ez a kártya ég, ha megszegem eskümet.”

(Bocsánat, de véletlenül a Cosa Nostra hivatalos esküszövegét másoltuk ide, jövő heti számunkban korrigálunk.)

http://www.hocipo.hu/content/view/15207_megyesi_gusztav_jo_tanulo_jo_shortolo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9212444967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása