He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

augusztus 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Uniós pénzekből vegetál az ország gazdasága, közben...

2017.03.31. 06:36 guma

1be22d0b84fb8fe03602571a52020a47.jpg

Össztűz Orbánra: putyinozás, vandálozás, bugrisozás + Máltán is bevittek egy gyomrost neki

A külföldi sajtó Vlagyimir Putyin orosz államfő intézkedéseikhez hasonlítja a Közép-Európai Egyetem (CEU) elleni kormányzati támadást, egyesek Üzbegisztánt emlegetik. Kiemelik a CEU vezetőjének megjegyzését, miszerint egyetemének lerohanása politikai vandalizmus.

Soros György neve fordul elő a legtöbbször azoknak a cikkeknek a címében, amelyekben a nemzetközi sajtó beszámol a Közép-Európai Egyetem (CEU) bezárásának veszélyével járó új magyarországi törvénymódosítási javaslatról. A Google-keresés angol nyelven két tucat hírt dob fel. Mindegyik az egyetem bezárásának veszélyével járó intézkedésként interpretálja az ügyet, amellyel szemben a CEU felveszi a harcot.

A New York Times címében politikai vandalizmusról ír, amivel kiemeli Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora megjegyzését, miszerint az egyetem vezetősége diszkriminatívnak és a politikai vandalizmus egyfajta megnyilvánulásának tekinti az jogszabály-tervezetet. Idézik Ignatieffnek azt a kijelentését is, hogy a kormány nem csak a CEU ellen indít támadást, hanem általában a tudomány szabadsága ellen is.

Oroszok, törökök, üzbégek

Az amerikai napilap csak Oroszországot említi mint ahol a hasonló intézkedések születnek a Soros György magyar származású üzletember támogatását élvező intézmények ellen. A Bloomberg és a Financial Times hozzáteszi ehhez Törökországot és Üzbegisztánt is. A New York Times emlékeztet arra, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Macedónia belügyeibe való beavatkozással vádolt egy Soros támogatásával is működő szervezetet.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfő kottájából játszik - véli a New York Times. A moszkvai kormány nyomást gyakorolt a nonprofit civil szervezetekre, és sokat ezek közül arra kényszerített, hogy felfüggesszék oroszországi tevékenységüket. A Bloomberg felidézi a kormánypárt alelnökének januári megjegyzését, miszerint ki kell söpörni Magyarországról a Soros alapítványával kapcsolatban lévő civil szervezeteket.

Illiberális demokrácia

A New York Times megjegyzi, hogy a CEU platformot kínál a másként gondolkodóknak, akik támadják az illiberális állam koncepcióját, amelynek széles körű elterjedését Orbán segíti 2010-es hatalomra kerülése óta.

A lap szerint az ilyen rendszerek hívei előnyben részesítik a többség uralmát az állampolgári jogok érvényesítésével szemben. Szerintük az olyan pénzemberek, mint Soros, egy a kozmopolita elveket a nemzeti érdekek fölé helyező kapitalista elit tagjai.

Ignatieff egyébként arról is beszélt, hogy kormánytisztviselők bizalmas beszélgetéseken bírálták az CEU-t azért, mert a rendszer nézőpontjából ellenzéki figuráknak is katedrát, szót ad az egyetemen.

Reakciók a reakciókra

A magyar kormány tagadja, hogy a CEU ellen irányuló törvénymódosítást kezdeményezne - derül ki a Bloomberg cikkéből. Idézik Palkovics László államtitkárt aki tagadja, hogy az egyetem és Soros lenne a célpont. Ezzel együtt, azok az intézmények, amelyek nem tudják teljesíteni az új szabályokat, a jövő év szeptemberétől nem vehetnek fel új diákokat.

A Financial Times viszont Schmidt Máriát, a Figyelő gazdasági hetilap tulajdonosát - a lap szerint Orbán Viktor szövetségesét - idézi, aki a CEU-t Soros előőrsének tartja. Blogbejegyzésében hangot ad annak a véleményének, miszerint az üzletember megtestesíti mindazt, ami megérdemli az emberek megvetését, mindazt, ami gyűlöletes, hazafiatlan, arrogáns és elfogadhatatlan.

Mi jöhet most?

A BBC kommentárjában kiemeli, hogy ha a törvényt elfogadják, akkor az egyetem csak egy amerikai-magyar kormányközi egyezmény megkötése esetén folytathatja a működését, továbbá a CEU-nak nyitnia kellene egy egyetemi kart az USA-ban is.

A megállapodást Donald Trump amerikai elnöknek és Orbán Viktornak kell jóváhagynia, ami a brit sajtóorgánum szerint esélytelen, miután mindketten esküdt ellenségei Soros Györgynek. Ami a campus megnyitását illeti, ez fizikailag lehetetlen.

Ignatieff, aki egyébként korábban a kanadai liberális párt elnöke volt, enyhén szólva nem látja elveszettnek az egyetem ügyét. Az amerikai nagykövetség rosszalló hangvételű közleményére hívja fel a figyelmet, amely jelzi, hogy a budapesti vezetés lépése elérte a washingtoni kormány ingerküszöbét.

Ha a magyar kormány arra játszik, hogy a Trump-adminisztráció semmit sem fog szólni az ellen, hogy egy amerikai intézményt botrányos diszkrimináció ér, akkor rosszul ítéli meg a lehetőségeit - derült ki a CEU vezetőjének szavaiból.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ossztuz_orbanra_putyinozas_vandalozas_bugrisozas.632487.html

A Fidesz számára kínos dokumentumot szövegezett az Európai Néppárt

Az orosz propaganda és dezinformációs kampány, valamint az Európa-ellenes erőknek nyújtott támogatás veszélyeire figyelmeztető kiáltványt fogadott el nemrég az Európai Néppárt (EPP), amelynek a Fidesz is tagja és amelynek máltai kongresszusára Orbán Viktor is ellátogatott.

A kontinens konzervatív-kereszténydemokrata-jobboldali pártjait tömörítő Európai Néppárt tagjai által elfogadott éles hangú dokumentumban többek között arról írnak, hogy

„Az EU nem engedheti meg, hogy Oroszország félelmet és gyűlöletet szítva erodálja Európa demokratikus berendezkedésű társadalmait (…) A Kreml egy el nem ismert háborút vív az Európa békéjének és jólétének alapját adó liberális értékrend ellen. Minél korábban beismerjük ezt, annál korábban megtalálhatjuk rá a válaszlépéseket.”

A kiáltványról Ujhelyi István szocialist EP-képviselő számolt be, és a néppárti dokumentum fordítását is közölte.

„Vajon a putyini propagandát habzsoló és azt továbbadó kormányzati média, illetve az oroszokkal szemben túlzottan is megengedő (és akkor még finoman fogalmaztam) fideszes politikusok mit szólnak ehhez a néppárti kiáltványhoz? Elég elhallgatni, Máltán bólogatni hozzá, majd odahaza ismét Brüsszelre mutogatni? Minimum érdekes…” – írta Ujhelyi.

Az EPP éppen most tartja kétnapos máltai kongresszusát Vallettában, amelyre több vezető kormánypárti politikus, így Orbán Viktor is ellátogatott.

A néppárti kiáltvány nyers fordítása az alábbiakban olvasható:

A nyugati demokráciákat aláásó orosz dezinformációról

Az Európai Unió tagállamai korábban sosem tapasztalt fenyegetéssel néznek szembe. Az orosz propaganda és dezinformációs kampány, valamint az Európa-ellenes erőknek nyújtott támogatás aláássák az európai projektet és a transzatlanti együttműködést egyaránt, illetve általánosságban a nyugati demokráciákat is. Oroszország folyamatos törekvései, hogy elferdítsenek tényeket, manipulálják a valóságot, gyanakvást szítsanak a demokratikus berendezkedéssel szemben és beavatkozzanak a nyugati államok választásaiba, teljességgel elfogadhatatlanok.

Az információs háború integrális részét képezi Putyin Európa-ellenes harcának. A stratégia eszköztárába beletartoznak katonai, bűnügyi, titkosszolgálati, üzleti, diplomáciai, média-, kiber- és politikatechnikák is, mind a Kreml szolgálatába állítva. Ugyan az EPP törekszik arra, hogy minden szomszédjával – így Oroszországgal is – jó kapcsolatot ápoljon, az EU nem engedheti meg, hogy Oroszország félelmet és gyűlöletet szítva erodálja Európa demokratikus berendezkedésű társadalmait.

A valóság az, hogy a Kreml egy el nem ismert háborút vív az Európa békéjének és jólétének alapját adó liberális értékrend ellen. Minél korábban beismerjük ezt, annál korábban megtalálhatjuk rá a válaszlépéseket.

Az EPP ezért:

  • Aggodalmát fejezi ki a veszélyes orosz propaganda terjedése kapcsán, ami a szovjet rezsim bukása óta csak még kifinomultabb lett;
  • kiemeli az orosz kibertámadásokban rejlő veszélyeket, amelyek messze súlyosabbak, mint a hasonló, Kínából eredő törekvések. A kiberteret Oroszország harcmezőként fogja fel, amely kiváló terep az információs hadviseléshez;
  • fel- és elismeri az Oroszország jelentette veszélyeket a nyugati demokráciákra, ahogy ez már az USA-ban és Európában is bizonyítást nyert;
  • aláhúzza a NATO fontos szerepét a stratégiai kommunikációban, hogy felvegyük a kesztyűt az orosz dezinformációval szemben;
  • kiáll a keleti partnerség országaiért és az ezekben az államokban működő Európa-párti pártokért, ahogy a Nyugat-Balkán országaiért is, ahol különösen nagy fenyegetést jelentenek az orosz beavatkozási kísérletek.

http://168ora.hu/a-fidesz-szamara-kinos-dokumentumot-szovegezett-az-europai-neppart/

Soros akták 2.0

a véleményből részlet:

"Röviden: leradírozni Magyarországot a világtérképről. Ennyi.

Valamiért kishazánkban a konzervatív jobboldal (teljesen helytelenül) célja az ország izolált konzerválása. Amolyan totálisan félreértelmezett, „unortodoxnak” titulált protekcionizmus. Értsd; minden kaput befalazni, minden utat eltorlaszolni, ami kivezet az országból. Elrejteni Magyarországot  a kíváncsi szemek elől. Senki se lássa, senki se hallja ami itt történik."

http://y-krizis.blog.hu/2017/03/30/soros_aktak_2

Miért hallgatja el a sajtó, hogy Orbánnak még egy oroszellenes állásfoglalásra is volt ideje?

Orbán Viktor Máltán részt vesz az Európai Néppárt kongresszusán, amitől az Origo szerint a nemzetközi sajtó is elájult, mert közelről láthatták munkabírását. Ezen elfogadtak egy, az orosz dezinformációs politikát keményen támadó nyilatkozatot, erről viszont a kormánybarát hírportálokból tájékozódó honfitársaink nem értesülhettek.

http://hvg.hu/itthon/20170330_A_kormanybarat_media_egyelore_nem_emliti_hogy_az_Europai_Neppart_oroszellenes_nyilatkozatot_fogadott_el

Itt részletesebben, bővebben:

Orbán megint fejjel ment a falnak, de lehet, hogy a CEU esetében a fal adja a másikat

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. március 30.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8612388309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása