He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Vasas Szakszervezet: demonstráció az orosz követség előtt és sztrájk a vasműben!

2017.03.29. 05:30 guma

0000000916.jpg

Keményebb fellépést határozott el az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalói képviselete a menedzsment időhúzása és az érdekegyeztető tárgyalások zátonyra futása miatt: a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség április elejére az orosz nagykövetség előtti demonstrációt szervez, míg 11-én figyelmeztető sztrájkra készül, értesült a Castellum.do. Összegzés, felhívás és videó a hajtás után!

A korábbinál is hangsúlyosabb/fajsúlyosabb akciókkal igyekszik nyomatékosítani álláspontját az ISD Dunaferr Zrt. működésével kapcsolatos – több soron is aggasztónak vélt – helyzet nyomán a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség. A Castelum.do műhelyéhez eljuttatták az érdekképviselet választmányának közelmúltban elfogadott nyilatkozatát – az alábbiakban a dokumentum szerkesztett változatát publikáljuk– íme!

Tárgyalnának, ha lenne kivel!

A Választmány megállapította, hogy az idei bértárgyalás kezdeti időpontjának január 9-ét tekinti, azt a napot, amelyen írásban tárgyalásra szólították fel Jevgenyij Tankilevics cégvezetőt. 
Az azóta eltelt időben számos alkalommal követelték, hogy tárgyaljanak a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó mintegy egymilliárd forintos tétel alapbéresítéséről  – ám a cégvezető és dr. Sevcsik Mónika RMS és HR igazgatónő mereven elzárkózott a tárgyalásoktól. (Annak ellenére, hogy a HR-vezető a médiában a társaságcsoport tárgyalási szándékát hangsúlyozta.)0000000631.jpg

Nyitott kapuk helyett zárt ajtók

A korábban tartott demonstráció alapvető célja az volt, szembesítsék a menedzsmentet azzal a ténnyel, hogy az 1,7 százalékos alapbéremelésen túlmenő alapbér-emelési igény nemcsak a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség Választmányának rögeszméje, hanem az alapbér követelés mögött tömeges munkavállalói akarat van. 
A Választmány megállapította, hogy a demonstráció óta eltelt 33 napban sem volt hajlandó a munkáltató tárgyalóasztalhoz ülni.
A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség március derekán sokadszor szólította fel írásban a munkáltatót a bértárgyalások megkezdésére, de továbbra is azt kellett tapasztalnunk, hogy a munkáltató még arra sem vette a fáradtságot, legalább azt közölje: "Kedves Vasas Szakszervezet mi nem Önöket tekintjük tárgyalópartnernek, ezért Önökkel mi nem tárgyalunk."0000005933.jpg

Forró tavasz?

A szakszervezet határozottan elutasítja a  munkáltató magatartását, különösen azt az álláspontját, hogy "ha nem tárgyalunk, abból nincs baj" – a Választmány felháborítónak tartja, hogy a kollektív szerződésben előírt szociális és egyéb juttatások témakörében sem történt tárgyalás, így megállapodás sem születhetett.

Demonstrálnak és sztrájkolnak

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség mindezek nyomán a honlapunkhoz eljuttatott nyilatkozatban sajnálattal állapítja meg, hogy az érdemi munkaügyi kapcsolatok a Dunaferr Társaságcsoportnál a munkáltató hibájából gyakorlatilag megszűntek – ugyanakkor a korábbinál hangsúlyosabb akciókat helyez kilátásban a tárgyalások kikényszerítésére.

"A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Választmánya a munkáltató által ellehetetlenített tárgyalások miatt politikai, nemzetközi szintéren is nyomatékosítja alapbér-emelési akaratát, tiltakozva a munkáltató – általunk jogellenesnek tartott – magatartása ellen."

A választmány mindezek nyomán úgy döntött, hogy a munkáltató által nem preferált tárgyalások kikényszerítése érdekében a jövőben az érdekérvényesítés drasztikusabb eszközeit fogja alkalmazni. Bejelenti, hogy sztrájkbizottságot alakított, továbbá demonstrációt szervez az Orosz Föderáció nagykövetsége elé április 5-én. Ezen kívül bírósághoz fordul annak érdekében, hogy a bíróság állapítsa meg, a munkáltató megszegte a kollektív szerződésben vállalt tárgyalási kötelezettségét.
A szakszervezet nem fogadja el azt az időhúzó és a bizonytalanságra épülő munkáltatói álláspontot, hogy "jön majd az új tulajdonos" és addig az a biztos, ha a vezetők nem csinálnak semmit, mert akkor biztos a helyükön maradnak. 0000000621.jpg

Jelenleg a gyáregységek területi elnökei és tisztségviselői szervezik a Vasas-tagokat a nagykövetség előtti demonstrációra, természetesen minden munkavállalót szívesen látnak – a helyszínre autóbusszal szállítjuk a résztvevőket, a részvételre március 27-én, hétfőn 13 óráig várják a jelentkezéseket, a tagjaink munkaidő kedvezményt kapnak.
Amennyiben ez az akció nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, megtartjuk a két órás figyelmeztető sztrájkot – információink szerint április 11-én délután 13-15 óra között lesz a gyárkapun belüli akció, ha nem születik érdemi döntés a követelésekről.

A szakszervezeti álláspontról hangképes összegzés is született – a Vasas TV felvétele elérhető a nagy videómegosztón, a szélesebb nyilvánosság előtt elsőként a Castellum.do publikálja, mutatom!

Itt tartunk most, drága böngészők és aranyos kohászok – természetesen a munkáltatói álláspontot is szívesen publikáljuk, ha eljuttatják hozzánk, és a fejleményekről régi szép szokásunkhoz híven ezúttal is folyamatosan beszámolunk!

(Öszeállításunk címlap- és nyitóképe Németh Zsolt felvétele, a fotók anyagát az ISD Dunaferr Zrt. kollekciójából válogattuk!)

http://castellum.do/2017/03/26/vasas-szakszervezet-demonstracio-az-orosz-kovetseg-elott-es-sztrajk-a-vasmuben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9912383347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása