He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Durva események a napokban: Olimpiai népszavazás lefújva. Matolcsi az országházban, mint rémképfestő

2017.02.23. 09:09 guma

Matolcsy-Münchausen a parlamentben

Gyereknek lenni jó! Amikor felcsendül az „egyszer volt, hol nem volt”, máris szárnyalhat a fantázia, győz a jó, a királylány kiszabadul, a szegény ember fineszes gyereke győzedelmeskedik a bugyuta, gazdag földesúron. Nem kérdezzük, mi is történt pontosan, honnan tudni, hogy tényleg így volt, mi bizonyítja a hallottakat. Egyszerűen átadjuk magunkat a mese csodájának. Gyerekként.

Minden bizonnyal ennek a korosztálynak szánta szerdai mondandóját Matolcsy, a nagy mesemondó, amikor megkísérelt beszámolni az országgyűlés előtt a MNB 2015-ös, szerinte egyáltalán nem „sajnálatos eseményeiről”. Az kicsit belerondít az idilli képbe, hogy mindezt felelős jegybankelnökként tette egy európai uniós tagállam parlamentjében, ahol a hallgatóság átlagéletkora a negyvenöthöz közelít, akik mindannyian felesküdtek az alkotmány helyett jelenleg prosperáló alaptörvényre, miszerint ők aztán komoly, felelős politikusai lesznek ennek a sokkal többre érdemes közép-európai országnak, ami nem mellesleg mindannyiunk hazája, Magyarország, ami– mint azóta bebizonyosodott: csak mese, mese mátka.

A jegybankelnök bevetett mindent, ám nem bizonyított semmit. Puccs-kísérlettel vádolta az USA-t, persze nem ilyen tökösen, egyenesen, csak olyan matolcsysan, olyan „kancsalul festett” módon:

„egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el”,

amivel vélhetően az amerikai kitiltási botrányra célzott. Arra nem pazarolta értékes szavait, hogy mire alapozza ezt a kemény megállapítást, és teheti, hiszen a magyar közmédia – tükrözve a közfásultságot és a szervilitást – már természetesnek veszi, és nem firtatja a matolcsyzmust – jelentsen ez bármit is. Elkönyvelték, hogy kérdezni, gondolkozni, pláne vitatkozni olyan „ballibsis” dolog, és szerintük mi büszke magyarok illiberálisan vagyunk, „egyszerűagyúak”.

Az MNB nagyhatalmúja a továbbiakban arról mesélt, hogy ez a bizonyos ügyeletes „gonosz” 2015 áprilisában a Magyar Nemzeti Bankot akarta felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsen Magyarországon. Abba itt sem ment bele, hogy mi okból vetemedett ilyesmire a világ vezető nagyhatalma, és miért pont akkor, helyette bedobta az örök „harcolnivalót”:

„sokkszerű volt az, hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, fel akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt”.

Még jó, hogy résen volt, és jó szemmel agyra vette, hogy mi a stájsz, hogy Orbán – és vele a zsíros állás és az elsíbolt vagyon – veszélyben van, és mozgósítva mindenkit, aki él, felpattant lovára, elnyargalt az ellenkező irányba, ám amikor senki sem várta, megfordult, így nyilazván hátrafelé. A hírhedt magyar virtusch újra győzedelmeskedett, elmúlt a veszély szeretett vezére, és saját feje fölül is. Persze, arra azért kicsit pontosabban is kíváncsi lennék, hogy milyen fondorlatnak köszönhetően sikerült neki egyedül, egy-személyben belerondítani a jól szervezett amerikai-Soros-baloldali-liberális gigant-gépezetbe, mivel tudta ő egyes szám első személyben leállítani azt.

A beszámolóban persze nem tért ki arra a teljesen mellékes dologra sem, hogy milyen trükközéssel akarta elveszejteni mindannyiunk forintjainak „közpénz jellegét”, és átcsúsztatni ő és barátai magánszámlájára, hogy hány rokonát támogattatta meg szintén a fent említett közös vagyonkánkból és mennyivel. Ezek apróságok a nagy, globális hadjárathoz képest, amit a fejében játszik Góliát a csóró Dáviddal, mely utóbbi jelen esetben természetesen mi vagyunk. A győzelem fejében – és ebben egyetérthetünk valamennyien, itt, a Duna-Tisza közén, a mézeskalács házikónk mesehallgató zugában – persze jár az a nem is olyan kicsi „terülj, terülj asztalkám”.

Biztosan eljött az „alvásidő”, mert itt véget ért a mese, legalábbis mára, és most – a regélő szándéka szerint – nyugodtan kellene álomra hajtanom a fejem. Bennem lehet a hiba, mert egyre több kérdés tolul elő, úgyhogy ideje lenne felkelni!

Mátrai Anna

http://gepnarancs.hu/2017/02/matolcsy-munchausen-a-parlamentben/

Elhárított egy kormánybuktatást Matolcsy - Reagált az Egyesült Államok

Nem érti az amerikai követség, milyen kormánybuktatási kísérletről beszél Matolcsy

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) felhasználva keltett volna bankpánikot egy NATO szövetséges ország budapesti nagykövetsége 2015 áprilisában. A baráti ország a jegybankon keresztül így a magyar kormányt próbálta megbuktatni, s a bankpánik be is következett - négy városban négy órán át tartott -, ám a jegybank úrrá lett a helyzeten. Minderről nem a titkosszolgálatok, s nem is egy elmegyógyintézet lakója beszélt, hanem maga az MNB-elnök az Országgyűlésben.

Matolcsy György szerdán tartotta beszámolóját a jegybank 2015-ös teljesítményéről, miközben kitért az erre az időszakra esett brókerbotrányokra is, s mintegy mellékesen megjegyezte: a zavart felhasználva egy idegen állam nagykövetsége által szervezett puccskísérlet zajlott.

Matolcsy úgy vélte a csaló brókerházak leleplezése jó hír, de árnyék vetül a sikerre, mert ahogy fogalmazott "a Magyar Nemzeti Banknak ez a brókercsalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba illeszkedik, egy forgatókönyvbe illeszkedik” és a gyökerei 2014-re nyúlnak vissza. Matolcsy magyarázata szerint az MNB megtalálta volna a csalárd brókercégeket, mert már ott voltak a cégeknél, "de nem mindegy, mikor. Nem mindegy, hogy január–márciusban találták meg, vagy májusban" – mondta. Szerinte azért találták meg 2015 elején, mert „valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára”.

Matolcsy szerint ami történt, az „egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el”. (Ismert, ekkor indult az amerikai kitiltási botrány - a szerk.) A jegybankelnök azt mondta, „sokkszerű volt az, hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, fel akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt”. Ezután Matolcsy elhagyta az üléstermet, így nélküle találgatta a kevés számú képviselő, mire is gondolhatott a jegybankelnök.

Megdöbbentőnek nevezte Mesterházy Attila Matolcsy beszámolóját. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a jegybankelnök szavaiból arra lehet következtetni, hogy az Egyesült Államokat vádolta, ezért választ várt arra: mely országra gondolt Matolcsy és az említett ország milyen titkosszolgálati, katonai módszert alkalmazott? Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága pedig az illetékes szolgálatoktól vár magyarázatot Matolcsy kijelentéseinek hátteréről, s ez már következő ülésén megtörténik- közölte Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke.

A Népszava megkeresésére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége határozottan visszautasította a jegybankelnök kijelentését. „Magyarország és az Egyesült Államok partnerek és NATO-szövetségesek. Az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését 2014-ben vagy bármikor máskor, s nem találjuk hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre kísérletet tett volna" - válaszolta lapunknak Richard Damstra, a nagykövetség szóvivője. „Matolcsy úr kijelentései egyszerűen hiteltelenek” – tette hozzá a sajtóattasé.

http://nepszava.hu/cikk/1121556-elharitott-egy-kormanybuktatast-matolcsy---reagalt-az-egyesult-allamok

Tóta W.: 10% > 2/3

Fut a gyáva, és ehhez még le se kell szavazni. Legyőzhető.

Sajátos népszavazási kultúra bontakozott ki Magyarországon. Amint egyáltalán felmerül egy sikeres referendum lehetősége, mindenható miniszterelnökünk hóna alá csapja a farkát, és menekül árkon-bokron át. Olyan gyáva, hogy le se kell szavazni.

Bátran elfutott, el ő. Tele a pelus, a más napokon olyan bőségesen áradó merészség pedig, amivel a világtörténelem szervókormányát pörgeti, ilyenkor elapad. Hétköznapokon ő maga az egész nemzet, de minimum kétharmad. Viszont ezek az igazi ünnepek: amikor pár százezren nemet mondanak, és akkorát pukkan a hólyag, hogy beleremeg a Kárpát-medence.

Nem először történik így. A vasárnapi boltzár ellen elég volt egyáltalán beadni a népszavazási kezdeményezést. Még összegyűjteni se volt idő az aláírásokat, már szavalta is az egész frakció, hogy meggondolták magukat, szánják-bánják, szavazni okafogyott.

Feladták harc nélkül most is. Épp csak rájuk kellett ijeszteni, semmi nem történt még, csak a lehetőség villant fel, hogy alulmaradnak. Ennyi kell nekik, mint minden bullynak: valaki, aki feláll, és nem hagyja magát.

Pedig ha hinnének abban, amit csinálnak az országgal, akkor nyilván kéznél lennének az érvek. De hát mély kuss volt eddig is. Hallgattak az olimpiát proponáló macherek, a kormánypolitikusok, fejvesztve menekült mindenki már egy hónapja. Nincs ellentámadás, nincs érvelés. Pedig most jöhetne a harc, amit állítólag annyira szeretnek. Végre egy kihívás.

 

©
Tényleg nemzeti ügy ez? Sorskérdés? Akkor nem lehet nála fontosabb a Fidesz pillanatnyi érdeke, hanem győzelemre kell vinni. Nosza, tessék elmagyarázni, mire is lesz jó az olimpia! Kik fogják auditálni, hogy fel se merülhessen a korrupció vádja? Ajánlhatom a Transparencyt, vagy éppen azért kell őket kitakarítani, mert zavarják a lopást? Mennyi a bevétel, vagy mennyi a maximális veszteség, és kik felelnek, ha nem annyi? Mit rontottak el kábé az összes olimpiával az utóbbi időben, és bezzeg mi hogyan nem fogjuk, továbbá mekkora nézettsége van a szabadfogású kempingbiciklizésnek napjainkban, és abból mennyi profit várható? Nem ördöngösség, plakáthely van, pénz van, semmi akadálya nem lenne, hogy győzzön az igazság. Ha volna.

De nincs. Csak a szégyellős elsompolygás maradt. Ismét.

Magyarország kormánya nem mer a népe szemébe nézni. Alapélményük a szégyen. Szaladnak a mikrofonok, kamerák elől, megfeszülnek, hogy kikerüljenek minden vitát. Vastag a bőrük, de rettegnek a felkérdezéstől, mert tudják, hogy a felkészültségük, az ötleteik, a tetteik, az egész teljesítményük – reménytelenül védhetetlen. Szoronganak és menekülnek előlünk, kiveri őket a hideg veríték, ha álmukban megjelenik egy tízfős civil szervezet, amelyik nem adja fel, és nem lehet őket kirúgni.

És ez jó. Jó látni, ahogy Orbán Viktor egy lehetséges pofon szelétől már felköti a nyuszis papucsot. Tök jól áll neki, talán csak akkor lenne szexisebb, ha felöltene mellé egy szoknyát, felőlem más férfié is lehet. És jó látni, hogy most már nem kell amerikai ejtőernyősökre várnunk a felszabadításért, mint hatvan éve, hanem meg tudjuk oldani házon belül.

Ahogy a megszállást is.

Most bosszút forral – ó, ismerjük már a betegségeit, mint a viszkető tenyerünket. De azt is tudjuk, hogy bosszúállósat is pont addig játszhat, amíg engedjük neki. Nem kell ide forradalom, nem kell ökölbe szorítani a kezeket. Elég, ha kétszázezren felmutatják egy ujjukat.

Az olimpiai pályázat ötlete veszélyesebb akna annál, hogy ennyivel hatástalanítani lehessen. Az ugyanis átment egy egész országnak, hogy észveszejtő összegbe kerülne ez a rongyrázás. Jóval nehezebb innentől bármi nyomort azzal magyarázni, hogy ez egy szegény ország. Van itt pénz, csak éppen kórházra, iskolára, gyógyszerre, metróra nem jut, mert gyeplabdastadionra tartogatjuk. Ha ez így van, akkor egyszerűen ezt az országot rosszul vezetik, és ideje ez ellen tenni.

Amit művelnek, az el lehet utasítani, és meg lehet akadályozni. Ennek nemcsak a népszavazási kezdeményezés lehet eszköze. Át lehet lépni például Kúrián és a nevetséges választási irodán, és gyűjteni aláírást csak úgy, a súlyáért. Azt bármiről lehet: stadionokról, királyi várról, Mészáros Lőrinc pofájáról. Minden működhet, ami erőt mutat: sztrájk, békés engedetlenség, tüntetés, művészet, harsány kiröhögés. Orbán Viktor el fog szaladni, ha elég kitartó az ellenállás. Visszavehetjük az országunkat utcánként, jogszabályonként. Igenis megmondhatjuk, mi legyen Pakson. És mivel a miniszterelnök ennyire gyáva, ehhez nem kell többséget szervezni. Elég hozzá egy látható ellenerő, meg az igazság.

De ha egyszer sok százezernyi különböző rendszerkárosult egymásra talál, akkor lesz vége a dalnak. Amikor tanárok és szülők és diákok, olimpiaellenzők, norvégok, orvosok és betegek és hozzátartozók, megzsarolt vállalkozók és megalázott közmunkások, melegek, dohányosok és környezetvédők észreveszik egymás ügyeit, és összerakják a képet. Hogy nekik nem egyéni problémáik vannak, hanem ez a rendszer menthetetlenül ilyen. Hogy egymillió drukker érzi itt jól magát hétmillió kárára – és még ők is hazudnak maguknak.

Utolsó érve mindig az erő volt, ami mögötte áll. A többség, ami az övé. Nincs többség, nincs erő. Iszkolás van.

Legyőzhető.

http://hvg.hu/velemeny/20170223_olimpia_palyazat_visszavonas

Orbánék eldöntötték: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól

Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára, a kormányfő, a budapesti főpolgármester és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerda délután úgy döntött: visszalépünk a pályázattól. Szerintük a pályázat most már súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült az M1.

Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

A döntés oka, hogy "Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.  Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól - értesült az M1. 

Már meg is hozták a határozatot

Miután a jól értesült közmédia kiadta a hírt a pályázat visszavonásáról, megszólalt Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője. Kósa a frakció és a pártelnökség nevében a budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja - áll a közleményben. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az MTI-vel később közölte, a kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

Szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amelynek szokatlan része, hogy a kormány szó szerint ezt írta a visszavonás indokaként, hogy "az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli".

A Momentum szerint viszont a kormány gyáván megfutamodott. Itt olvashatja a reakciót.

Momentum: A kormány gyáván megfutamodott

Momentum: A kormány gyáván megfutamodott

Orbánék elvették a lehetőséget, hogy végre egyszer az állampolgárok szavazhassanak egy kormányzati gigaberuházásról.Tovább

Tarlós: Egység nélkül nem érdemes belefogni 

Tarlós István később az MTI-nek nyilatkozott. "Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot" - mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat. 

Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. "Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek." Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.

Borkai küzd az újabb olimpiáért

Borkai Zsolt szerint a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.

"A Fővárosi Közgyűlés mai ülésének hangvétele után érezhető volt, hogy a remélt csoda elmarad, és a konszenzus nem visszaállítható a politikai pártok között" - jelentette ki Borkai Zsolt.

"Szomorú, hogy egy álom, sok ember álma most ténylegesen szertefoszlott. Nem azért, mert Magyarország nem teljesített jól, nem azért, mert a magyar emberek és a magyar sportolók nem méltóak a hazai rendezésű olimpiára, hanem mert egy nemzeti ügy felett győzedelmeskedett egyesek öncélú politikai érdeke.

A MOB a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy hitének, alapszabályának és küldetésének megfelelően Magyarország mihamarabb olimpiai játékokat rendezhessen!

Lógott a levegőben

A döntés a levegőben lógott már napok óta, Kósa Lajostól Deutsch Tamásig többen nyilatkoztak úgy a budapesti olimpiáról, mintha elengedte volna a Fidesz. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén még inkább úgy tűnt a fideszes politikusok nyilatkozataiból, hogy a Fidesz aligha engedi, hogy népszavazás döntsön a dologról. 

A fideszes többség a közgyűlésben leszavazta az ellenzék javaslatát, hogy írják ki a népszavazást az olimpiáról, de nem döntöttek az olimpiai pályázat visszavonásáról sem. Ehelyett azt a javaslatot fogadták el, ami szerint az ellenzék tehet mindenről, és a főváros a folytatja a tárgyalást a kormánnyal és a MOB-bal. 

Tarlós István és Borkai Zsolt késő délután találkozott a miniszterelnökkel, és a várható döntést meg is hozták: Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára.

Népszavazás nem is lesz?

Orbánék döntése természetesen érinti a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezését is. Ebben a cikkünkben olvashat erről, hogy is érinti.

Mi lesz így a budapesti olimpiai népszavazással?

Mi lesz így a budapesti olimpiai népszavazással?

Meg lehet tartani egy okafogyott népszavazást? Algyőn épp vasárnap lesz egy ilyen. Az biztos, hogy most folytatják az aláírások ellenőrzését.Tovább

A mozgalom 266 ezer aláírást gyűjtött össze, és a szignók ellenőrzését el is kezdte a fővárosi választási iroda. Orbánék döntése nem jelenti azt, hogy abbahagynák az aláírások ellenőrzését. A népszavazásról később a bíróság mondhatja ki adott esetben, hogy okafogyottá vált, a kezdeményezők ebben a szakaszban már nem tudják visszavonni.

Orbánék döntése azonban azt jelenti, hogy népszavazást nem fognak kiírni ebben a kérdésben Budapesten.

http://index.hu/belfold/2017/02/22/orbanek_eldontottek_magyarorszag_visszalep_az_olimpiai_palyazattol/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8212284249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása