He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ő is elment: Leonard Cohen, élt 82 évet. RIP

2016.11.16. 08:00 guma

Jelöletlen sírkő mögött nyugszik Leonard Cohen

Eltemették Leonard Cohen kanadai énekest Montréalban, szülei és nagyszülei mellé, a közeli rokonok és barátok jelenlétében - tette közzé fia, Adam Cohen a művész hivatalos Facebook-oldalán és honlapján vasárnap

A 82 éves énekes-dalszerző hétfőn halt meg Los Angeles-i otthonában, a hírt csütörtökön közölték a művész Facebook-oldalán.

Dalai gyakran érzelmileg súlyos, komplex lírai darabok, amelyek közelebb állnak a költészet szóvarázslataihoz, mint a dalgyártás hagyományaihoz. Szövegeiben sokszor jelenik meg a vallás, az elszigetelődés és a személyes kapcsolatok bonyolultsága.

Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több, mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók. Számos dalát énekelték magyarul is: Kern András 1998-ban egy teljes lemezt kiadott Engem vársz címmel (a szövegeket Fábri Péter fordította), 2003-ban pedig A vendégek címmel jelent meg egy feldolgozáslemez több zenész (Zorán, a Kispál és a Borz és sokan mások) részvételével. A talán legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán Volt egy tánc című dala nem fordítás; Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére.

2009. augusztus 31-én végre Magyarországra is ellátogatott. Világ körüli turnéja keretében három órás koncertet adott a zsúfolásig megtelt Papp László Budapest Sportarénában. Bécs, Pozsony és Prága voltak az előző állomások. A magyar főváros után Belgrád, majd további 21 koncert következett november közepéig. Néhány idézet a koncertet méltató írásokból, amelyek egységesen az év koncertjének, sőt akadt, amely minden idők legjobb budapesti hangversenyeként minősítette.

KIMOZDULO.HU /J. A./: A 74 éves kultikus énekes most először járt Magyarországon. És letette, jaj de nagyon letette.

ÉS /Végső Zoltán/: Ha a föld csak egyetlen énekes előadót bírna el hátán, akkor az csakis Leonard Cohen lehetne!

NÉPSZABADSÁG ONLINE /Papp Sándor Zsigmond/: ...Ravaszabb, bizsergetőbb, egyre nagyobb csendet kérő. És még ő köszöni meg nekünk, hogy hosszú évek során életben tartottuk a dalait.

QUART /Gitár János/: Egyszer elmennék egy olyan Cohen-koncertre is, amin csak kétszáz néző van és lehet égbe tartott kézzel, együtt kiabálni a szélsőségesen bölcs/cinikus/szenvedélyes refréneket, meg lehet számot kérni és nem kell attól tartani, hogy ha egy nagyobbat kurjant az ember, akkor lemarad egy szaxofonszólóról. De a tegnap esti rítus résztvevőjeként már nem igazán bánom, hogy erre a koncertre már csak álmomban jutok el.

A hazájában is népszerű, elismert művész – 1991-ben bekerült a kanadai zenész-hírességek dicsőségcsarnokába, és 2003-ban kitüntették a Kanada Renddel (Companions of the Order of Canada), amely a legmagasabb polgári kitüntetés.

Cohen, a vátesz

In memoriam Leonard Cohen

"Túl sokan mentek el közülünk, kedvenc színészünk, kedvenc írónk, kedvenc tanárunk, nagymamák, nagyapák, szülők, barátok és még szerelmek is. Elkezdett a világ fájni, és egyre többünknek. Jöhet a halálhír akár a másik féltekéről is, de sejtjük, hogy ugyanabban az energiamezőben mozgunk mind, „valami van”. Persze, hogy van valami: alattunk és köröttünk háborúk és összecsapások dúlnak folyamatosan, a radikális szélsőségek és gyűlöletkampányok reneszánszát éljük, illetve állandóan azon vitázunk, hogy most akkor miattunk melegszik a föld vagy sem."

"Hiedelmeinkbe már olyan erősen kapaszkodunk, hogy képesek vagyunk feszültségeinket agresszióval kiváltani és a másikat vérzésig bántani. Barátok között a kocsmabölcselkedés már a tetőfokára hágott, és addig-addig dobálózunk kényszeres ideológiai magyarázatainkkal, míg mindenki meg nem csömörlik. Az a baj, hogy ezek már nem dialógusok vagy kérdésfelvetések, inkább részeg üvöltözések. De a nagyok – akik még köztünk vannak vagy nemrég mentek el – próbálnak/próbáltak figyelmeztetni."

http://kulter.hu/2016/11/cohen-a-vatesz/

Leonard Norman Cohen kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró. Zenei pályafutása háttérbe szorítja költői és írói érdemeit, pedig a zeneiparbeli sikere után is jelentetett meg verseket. Wikipédia

Szívszorító interjút adott halála előtt Leonard Cohen

A 82 éves korában elhunyt Leonard Cohan egyik utolsó interjújában közelgő haláláról és a családtagjairól való gondoskodásról beszélt.

Készen állok a halálra. Remélem, hogy nem túl kényelmetlen. Erről szól az egész számomra

– mondta a New Yorkernek a melankolikus dalairól ismert világhírű zenész októberben.

Egy bizonyos ponton, ha nem állsz szemben komoly pénzügyi kihívásokkal, ott a lehetőség, hogy rendbe tedd a házad. Közhely, de úgy alábecsülik, mint a fájdalomcsillapítót.

Ezzel arra utalt, hogy anyagi biztonságot szeretne nyújtani családtagjainak, ha egyszer távozik az élők soraiból.

 

Soha nem adtam el elég lemezt ahhoz, hogy igazán nyugodt legyek a pénz miatt. Két gyermeket, az édesanyjukat és magamat kell eltartanom. Sosem volt rá lehetőségem, hogy kiszálljak. Mostanra szokássá vált. És ott van az idő, ami erős és arra ösztönöz, fejezzem be, de a közelébe sem jutottam. Sok mindent abbahagytam, de nem tudom mennyi mindennek tudok még pontot tenni a végére

– fogalmazott Cohen.

http://24.hu/kultura/2016/11/11/szivszorito-interjut-adott-halala-elott-leonard-cohen/

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr911964689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazoló 2016.11.16. 08:18:36

Kösz Margó,vártam már))((

Kedvencem volt..

www.youtube.com/watch?v=EgMaBreDuF4

Isten nyugosztalja az'''öreget)

Sarolta.tth 2016.11.16. 09:10:51

Köszönöm. Nagyon szerettem. Gyüjteményem van a cd-iből.
süti beállítások módosítása