He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ma az Országházban

2016.10.10. 14:39 guma

Orbán a szabadnapján, 1500 kilométerről nyújtotta be az alkotmánymódosítást

http://hvg.hu/itthon/20161010_Orban_a_szabadnapjan_2500_kilometerrol_nyujtotta_be_az_alkotmanymodositast?s=hkOrbán 1500 kilométerről nyújtotta be az alkotmánymódosítástA miniszterelnök a szabadnapján nyújtotta be a kvótanépszavazással összefüggő alaptörvény-módosítást az Országgyűlésnek. Orbán a vasárnapi rádióinterjújában jelezte, azt tartja helyesnek, hogy miniszterelnökként ő nyújtsa be az alaptörvény-módosítást, hogy ezzel is kellő súlyt adjon a „népakaratnak”. (444.hu)

A stadionokra adott pénz is elveszti közpénz jellegét

Adótitok lesz az, ki mennyi adókedvezményt kapott és ki mekkora adó megfizetését spórolta meg azzal, hogy inkább látványsportra vagy kultúrára adakozott.

Soha nem tudhatnánk meg, ki mennyit adott stadionépítésre, ha az Országgyűlés elfogadja az adózás rendjéről szóló törvény most benyújtott módosítóját. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat szerint adótitoknak minősülnének az adókedvezmények és jóváírások, illetve azok a támogatások és felajánlások, amelyeket az adózók nyújtanak egy a kormány által meghatározott célra. Itt titkos lehet tehát az is, ki ajánlott fel és mennyit, illetve hogy ki mekkora adókedvezményben részesült.

Az adókedvezmények titkosítása különösen fontos lehet például azoknál a megállapodásoknál, amelyeket – jellemzően nagy cégek – kötnek az adóhivatallal. Ezek alapján a társaság nem köteles például a törvényben meghatározott, 500 milliós adóalap fölött 19 százalékos társasági adót, beéri a NAV kevesebbel is. Maguk a megállapodások persze most is titkosak.

Ami pedig a felajánlásokat és támogatásokat illeti: a cég mostantól nem lesz köteles beszámolni arról, hogy egy adott célra, például a látványsportok támogatására mennyit „tesz félre” az adójából. Méghozzá már ebben az adóévben is, hiszen a törvény a kihirdetése utáni ötödik napon már hatályba lép. A titkolózás alól kivételt az állami tulajdonban levő cégek képeznek, de esetükben is csak az adókedvezmény vagy felajánlás éves összesített összegét kell közölni.

Nem lesz továbbra sem adótitok az, hogy ki mennyi támogatást kapott – más kérdés, hogy a tao-kedvezmény rendszere nem az NGM, hanem az Emmi felügyelete alá tartozik, és már most is csak egy éves összesített mértéket köteles közölni, a részletes bontást nem. Ez egyébként a jövőben sem változik.

A javaslat indoklása egyszerű: mivel ezek a pénzek kikerülnek az államháztartás köréből, egyben – ahogy az Magyar Nemzeti Bank esetében igyekeztek törvényesen is bebetonozni – „elveszíti közpénz jellegét”.

A támogatások esetében ugyanakkor megjegyzik: a cégeknél az éves beszámolóban így is fel kell tüntetni, összesen mennyi adókedvezményt vagy jóváírást vettek igénybe, vagyis ez most is nyilvánosan elérhető adat.

http://hvg.hu/gazdasag/20161010_A_stadionokra_adott_penz_is_elvesziti_kozpenz_jelleget?ver=2&utm_expid=1324304-9.JvgK46VJQ96PBmQcdWWPlQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2F

Soha többet nem tudhatjuk, hogy ki TAO-zik a Felcsútnak

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn sürgősséggel terjesztette be az adótörvények módosítását. Ez azt jelenti, hogy már kedden törvény lehet a Varga Mihály miniszter által jegyzett tervezetből.

A törvény lényege, hogy ezentúl adótitok lesz, hogy ki mire kapott adókedvezményt, illetve adótitok lesz az összes olyan felajánlás is, amelyek leírhatóak az adóból.

Első olvasásra az jutott eszünkbe, hogy a törvény hatályba lépése után már adótitok lesz, hogy melyik cég mennyit fordított társasági adójából csapatsportok támogatására, illetve azt konkrétan melyik egyesületnek adta. A TAO-ból 2011 óta lehet leírni az ilyen felajánlásokat, és eddig a legtöbb felajánlást a felcsúti focicsapat kapta. Ezentúl ha egy vállalkozás számára kellemetlen, hogy a Felcsútra költött adózás helyett, akkor erről nem kell beszélnie.

Összesített adatokat lehet majd csak közölni, tehát az kiderülhet továbbra is, hogy a Felcsút összesen mennyit csippentett le a társasági adókból, csak azt nem láthatjuk ezentúl, hogy mely vállalkozások és mennyivel jeleskedtek a pénz összeadásában.

Ugyanígy adótitok lesz, ha egy cég adózási kedvezményt kap a kormánytól vagy az önkormányzattól, illetve csak az lesz nyilvános, hogy összesen mennyi kedvezményt kapott az adott évben.

A törvény indoklásában többek között az átláthatóság biztosítására hivatkozik a minisztérium:

"Mindezek mellett ugyanakkor a támogatásokra vonatkozó egyes adatok kapcsán – figyelembe véve, hogy ezen adatok az adózói magán- és üzleti szféra körébe is tartoznak – szükséges, hogy tisztázásra kerüljön az adótitok fogalmán keresztüli védettség mibenléte, mértéke, továbbá az átláthatóság biztosítása érdekében a támogatások kapcsán megismerhető adatok köre."

http://444.hu/2016/10/10/soha-tobbet-nem-tudhatjuk-hogy-ki-tao-zik-a-felcsutnak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3711786563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása