He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Legutóbb az MSzP-t elküldték a blokkolótól, hogy zavarja a közlekedést. Most a bőrfejűek nem zavartak az NVI-ben senkit?

2016.02.24. 05:12 guma

Sajnálom! Megint össze kellett gyűjtenem az eseményekről ezt a pár szösszenetet, ami bődületes abszurd világként mutatja be Magyarország jogállami működését ahol a szégyenlős és nem szégyenlős bőrfejűek támogatásával ez lett a valóság. Miért is kell ilyen "terrorista" módszerekkel elterelni a tanárok, orvosok, nővérek  akcióiról a figyelmet? Kit véd a jog és hol van az állam rendvédelme?Nézzük csak meg mi zajlott le 2015. 10.21.-én ugyanitt!

Abszurd dráma zajlik a vasárnapi boltbezárásos népszavazás körül

DEBRE20150307004
 
Ilyen rejtélyes körülmények között talán még sosem nyújtottak be népszavazási kérdést. A vasárnapi boltbezárásról az MSZP régóta szeretné megkérdezni a választókat, ám nincs könnyű dolga. Ezúttal egy magát szerencsésnek mondó nő előzte meg a szocialistákat pár másodperccel. A népszavazási kérdések benyújtásának tanulságos története következik.

Abszurd jelenetek sora zajlott kedd délelőtt a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ez a nap azért volt fontos, mert a Kúria keddre ígérte a döntését a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban kezdeményezett népszavazásokról. A jogerős döntés után pedig megnyílt a lehetőség újabb népszavazást kezdeményezni a témában. Egy jól értesült asszony megelőzte a politikai kezdőnek semmiképp nem mondható MSZP-t, de nem akármilyen körülmények között.

Az MSZP-nek nem titkoltan szívügye és persze jól megfontolt politikai érdeke, hogy népszavazás legyen a kérdéséből. („Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”)

A szocialisták bíznak a kutatásokban, hogy a választók többsége utálja a vasárnapi zárva tartást, ezért egy népszavazáson simán leszavaznák a kormány szimbolikus szempontból fontos döntését.

Népszavazást kezdeményezni azonban nem könnyű. A Fidesz úgy változtatta meg a szabályokat, hogy egy témakörben egyszerre csak egy kérdést szabad vizsgálni, és a jogerős döntésig senki más nem juthat szerephez. Az MSZP eddig a következő, témát blokkoló szereplők miatt nem tudta megfelelően a Nemzeti Választási Bizottság elé juttatni a kérdését:

  • Szepessy Zsolt volt monoki polgármester
  • Thürmer Gyula munkáspárti elnök
  • Wodicska Zoltán, Schmuck Andor-közeli magánszemély
  • illetve Simonné Gercsényi Gabriella boltbezárásért rajongó magánszemély, a tegnapi abszurd jelenet egyik főszereplője

Kedden ugyanis szocialistáktól származó információnk szerint a következő körülmények után maradt alul az MSZP a népszavazási csatában. 

Kúria-közleményt így még nem vártak

Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes már hajnali hat órakor megjelent kollégáival az NVI székházánál, hogy benyújthassa a kérdését, amint megjelent a Kúria honlapján a közlemény. Az NVI jelenlegi álláspontja  szerint ugyanis (bár törvény ezt szó szerint nem mondja ki sehol), akkortól válik szabaddá az út a népszavazási kérdés előtt, amint a Kúria informatikusa kiteszi az oldalra a jogerős ítéletről szóló közleményt. Ennek nagy szerepe lesz a történetben.

Fontos, hogy csak azután menjen be egy beadványozó az NVI épületébe, miután kint van a közlemény, mert a beadványozási sorrendnél az számít, mikor lép valaki a kapun, és milyen időpontot nyom a kapunál az időbélyegző. Az MSZP-sek ezen már buktak korábban. Most tehát kint várakozott Harangozó a két társával, és lankadatlanul frissítették a Kúria honlapját, hátha megjelenik a várva várt közlemény. 

Harangozónak pár óra várakozás után a parlamentbe kellett mennie, de a kollégái ott maradtak, hogy megbízottként benyújthassák a kérdést. Amint ugye megjelenik a Kúria honlapján a jogerős ítélet. 

10 órakor felgyorsultak az események

Hirtelen feltűnt egy nő, aki szeretett volna bejutni. A biztonsági őr félreállította a szocialistákat, akik ebben a pillanatban látták, illetve kapták a hírt, hogy megjelent a Kúria honlapján a közlemény. De késő volt. A nő az ott lévő szocialisták szerint 10:01:43-kor már belépett, az MSZP-sek viszont csak 10:02:13-kor jutottak be. 

Vagyis pár másodperccel sikerült beelőznie a nőnek.

AZ NVI senkinek nem segített

"A népszavazási kezdeményezések érkezési időpontjának rögzítésekor az NVI, illetve a biztonsági szolgálat munkatársai egyik szervezőnek, illetve segítőnek sem biztosítottak semmilyen többletsegítséget, a beadványok érkezési időpontjait a székházban tartózkodók vita nélkül rögzítették" - közölte az NVI.

Az NVI munkatársa 10 óra előtt 10 perccel kérte a székházban tartózkodó összesen hat embert, hogy senki ne álljon az iratok érkezési időpontját rögzítő berendezés elé. Mint írták, a Kúria hivatalos tájékoztatása szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos három határozatát 10 óra 00 perckor, illetve pár másodperces eltéréssel tette közzé hivatalos honlapján.

"A székházban tartózkodók közül a kúriai közzétételt követően az időbélyegző berendezéshez először Simonné Gercsényi Gabriella kísérője lépett a népszavazási kérdés érkezési időpontjának rögzítése céljából. Ez 10 óra 01 perc 43 másodperckor történt meg" - olvasható a közleményben. Harangozó Tamás segítője 10 óra 02 perc 13 másodperckor rögzítette az MSZP frakcióvezető-helyettese által benyújtandó népszavazási kérdése érkezési időpontját. 

Kérdés, hogy Simonné Gercsényi Gabriellának, mert így hívják a mázlista nőt, hogyan sikerült pont akkor bejutnia az épületbe, amikor a Kúria informatikusa éppen megnyomta az entert. A Kúriától megkérdeztük, hogy másodpercre pontosan mikor tették ki a döntést, hiszen látható, itt minden másodperc számít. 

Az MSZP arra gyanakszik, hogy a nőt valaki a háttérből mozgatta. Lukács Zoltán alelnök azt állította, hogy a nőnek már akkor tudomása volt arról is, hogy nem lehet meghatalmazott útján beadni a népszavazási kérdést, miközben a döntést éppen akkor hozta nyilvánosságra a Kúria.

Létezik ekkora szerencse?

Simonné Gercsényi Gabriella azt mondta az Indexnek, hogy „úgy is lehet fogalmazni, hogy szerencsém volt”. Vagyis azt állította, senki nem adta le neki a drótot a Kúriától, vagy máshonnan. Mint mondta, a kérdése egy civil kezdeményezés, „nincs pártkötődésem, nem harcolok senkivel”. Azért nyújtotta be, mert azt szeretné, hogy azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt. A kérdés ugyanis így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

Vagyis az igennel az emberek a kormány döntését támogatják, a nemmel viszont úgy döntenének, hogy vasárnap minden boltnak nyitva kell tartani. Ezért igen kérdéses, hogy az NVB átengedi-e. Ugyanakkor az biztos, hogy az MSZP kérdése továbbra sem juthat érdemben az NVB elé, készülhetnek a következő reggelre, ácsorgásra, honlapfrissítgetésre, tülekedésre, szerencsés asszonyokra.

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul

„Személyesen nyújtottam be még júliusban a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezést. Ezért hamis a Kúriának az a jogi indoklása, amely a meghatalmazás útján történő kérdésbeadást jelölte meg a népszavazási kezdeményezés elutasításának indokaként. Emiatt alkotmányjogi panaszt nyújtok be az Alkotmánybírósághoz a Kúria döntése ellen" – írta szerdai közleményében Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke. 

Lukács szerint 2015. július 7-én saját maga vitte az NVI-hez a népszavazási kezdeményezést, amit a Nemzeti Választási Bizottság július 20-án elutasított. Ezután került a kezdeményezés a Kúria elé. Szerinte így nyilvánvaló, hogy a Kúria téves döntést hozott, amikor azért utasította el a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezését kedden, mert az szerintük meghatalmazott közreműködésével lett beadva.

http://index.hu/belfold/2015/10/21/abszurd_drama_zajlik_a_vasarnapi_boltbezarasos_nepszavazas_korul/
A tegnapi esemény fotói és egy kis konteo, mert a közszolgálatnál bőrfejűek sem voltak :
fidesz
fradika_1.jpg 

Az MNO szerint a Fradi stadionjához mentek a történtek után:

Az MNO információi szerint nem sokkal dél után a Groupama Aréna parkolójában tűnt fel a választási irodát elhagyó kopaszok egyike, több társával, közülük ketten végül beültek a kávézóba. Olvasónk elmondása szerint egyikük szinte dicsekedett a vele lévő férfinek, hogy nyilatkozott a médiának, „és azt mondtam el, amit kellett. hiba nélkül”, „van egy boltom és ezért akartam kérdést feltenni, de hát beelőztek.” Ezután nagyot nevetett, majd társának telefonon mutatta, hogy valaki lenácizta a Facebookon. Ezt követően kaptak egy telefonhívást, aminek hatására villámgyorsan távoztak a kávézóból. Vajon ki telefonálhatott?

Legyőzték a kopaszok az MSZP-t

részletek:

 A nyilvántartás szerint kedden időrendben az első kérdést Őrsi Gergely Ferenc magánszemély nyújtotta be, ez a kérdés azonban nem a vasárnapi boltzárhoz kapcsolódik, hanem úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?”

.......

Feltartóztatták Nyakót a kopaszok

Nyakó István később a Hír TV-nek rekonstruálta a történteket. Elmondása alapján a helyszínen tartózkodó kopasz férfiak, miután kiderült, hogy megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, útját állták, hogy ne adhassa le népszavazási kezdeményezését. Végül a csoport egy tagja nyújtotta be a nála lévő dokumentumot.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Nyakó szerint a férfiak azért voltak ott, hogy akadályozzák őt és másokat, akik népszavazási kérdést szerettek volna beadni. Elmondása szerint a csoport nem lehetett volna ott, az NVI nem vizsgálta meg, hogy kik ezek az emberek. Közölte, írásbeli panaszt tett az ügyben, és bizakodásának hangot adva úgy fogalmazott, reméli, „nem tűnnek el a kamerák felvételei”.

Feljelentés

Lukács Zoltán, az MSZP parlamenti képviselője az MNO-nak elmondta: ismeretlen tettes ellen feljelentést készül tenni a mai incidens kapcsán. Hozzátette, példátlan a magyar demokrácia történetében, hogy fizikailag gátolják egy népszavazási kezdeményezés átadását.

Egy, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést benyújtó férfi és egy idős hölgy távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége
Egy, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést benyújtó idős hölgy és egy férfi távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A sajtó munkatársai egyébként megpróbálták szóra bírni azt az idős hölgyet, akinek sikerült az MSZP képviselője elé kerülnie a kopaszok segítségével, de ő nem nyilatkozott, ahogy a népszavazásról szóló kérdést benyújtó fiatalember sem.

Ismeretes, az NVI épületében azután alakult ki a feszült helyzet, miután kopasz férfiak egy csoportja hajnal óta próbálta megakadályozni, hogy a szocialista párt politikusai elsőként nyújthassák be a vasárnapi boltzárra vonatkozó népszavazási kezdeményezésüket.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A hvg.hu-nak sikerült megszólaltatnia egy férfit, aki elmondása szerint magánemberként érkezett az NVI-hez „mint vállalkozó”. Azt közölte, nem bízta meg senki a népszavazási kérdés beadásával, amelyet amúgy nem is tudott átadni, mert megelőzték. Volt egy kis tolakodás, az az MSZP-s politikus tolakodott – állította. „Vasárnapi nyitva tartás boltok ügyében, ezért akartam jönni, nem akarom elmondani, melyik oldalra akartam letenni a voksomat, de megelőztek sajnos” – mondta el a pufidzsekis férfi. Ugyanakkor arról nem beszélt – mint az néhány bekezdéssel lejjebb következő fotóból kiderül, – hogy a Fradi Security tagjaként részt vett a klub női kézilabdacsapatának Bajnokok Ligája-meccsének biztosításában. És az NVI-nél megjelent társaságból nem ő volt az egyetlen...

Magyarázat

A Kúria kedden – az internetes oldalán közzétett végzés szerint – megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést. A Kúria szerint a kérdés – „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” – nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt azt, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva. Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

„Politikai terrorizmus”

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz erőszakosan, „a politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva” akadályozta meg ismét a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban, amihez a Nemzeti Választási Iroda is asszisztált.

Tóbiás keddi sajtótájékoztatóján azon gyanúnak adott hangot, miszerint a „Kubatov-féle Fradi Security” tagjai voltak jelen az NVI épületénél, megakadályozva, hogy állampolgárok éljenek a népszavazás kezdeményezésének lehetőségével. Szavait az FTC ultráinak hasonló tartalmú nyilatkozatával támasztotta alá.

Nincs már adminisztratív eszköz, jogi csűrcsavarás, már csak a nyers erőszak akadályozhatja meg, hogy egy népszavazás érvényre jusson – hangsúlyozta az MSZP elnöke, és felvetette a miniszterelnök felelősségét is a történtekkel kapcsolatban. Szerinte a kabinetnek azonnal el kell határolódnia a történtektől, az Országgyűlésnek pedig el kell fogadnia a szocialisták azon javaslatát, amely megreformálná a népszavazás intézményét.

Fradi Security

Érdekesség, hogy a ferencvárosi drukkerek egyik szurkolói honlapja, a Kubatov Gábor FTC-elnökkel – és nem mellesleg választási ügyekben illetékes Fidesz-alelnökkel – nem éppen baráti viszonyt ápoló Fradimob.hu azt írta, több hírportál is Fradi ultráknak tartja az NVI-ben „intézkedő” kopaszokat, de ők nem azok, hanem a Fradi Security emberei, és az ultrák elhatárolódnak tőlük.

A FTC női kézilabdamérkőzésén biztonsági őrökként voltak jelen
A FTC női kézilabda-mérkőzésén biztonsági őrökként voltak jelen
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Juhász Péter, az Együtt alelnöke a Facebookon tett közzé egy levelet, amelyet állítólag egy a Fradi belső ügyeit jól ismerő forrás küldött neki. A levelet változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Juhász úr!

A ma reggeli NVI-nél törréntekkel kapcsolatban az alábbiakra kívánom felhívni a figyelmét. Az ott megjelent »kigyúrt urak« nem bőrfejű szélsőjobbosok, hanem mind a Fradi Security jól megfizetett tagjai. Köztük volt K. Tibor (facebook k. tibike) és J. Loci. Mindketten visszaeső bűnözők K. kb. fél éve szabadult, nem is értem hogy dolgozhat valaki ilyen előélettel biztonsági őrként, de sajnos Kubatov úr biztonsági szolgálatánál a büntetett előélet inkább előny...”

Az MNO információi szerint nem sokkal dél után a Groupama Aréna parkolójában tűnt fel a választási irodát elhagyó kopaszok egyike, több társával, közülük ketten végül beültek a kávézóba. Olvasónk elmondása szerint egyikük szinte dicsekedett a vele lévő férfinak, hogy nyilatkozott a médiának, „és azt mondtam el, amit kellett, hiba nélkül”, „van egy boltom és ezért akartam kérdést feltenni, de hát beelőztek.” Ezután nagyot nevetett, majd társának telefonon mutatta, hogy valaki lenácizta a Facebookon. Ezt követően kaptak egy telefonhívást, aminek hatására villámgyorsan távoztak a kávézóból. Vajon ki telefonálhatott?

Az MSZP eközben a Facebookon tüntetést szervez a NVI épülete elé kedd este hat órára.

Életszerűtlen

Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. Ferenczi István, az ellenzéki párt közösségi részvételi szakszóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján életszerűtlennek nevezte, hogy egy reggel „17 kopasz ember arra ébred”, hogy népszavazási kezdeményezést szeretne benyújtani. Ezek az emberek „kísértetiesen hasonlítanak Kubatov Gábor biztonsági embereire” – fogalmazott. Hozzátette: ezek az emberek a népszavazási kezdeményezés benyújtásában akadályozták az arra jogosultat.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) korábbi közleményében elfogadhatatlannak tartotta az NVI-nél történteket, és arra szólította fel az illetékes hatóságokat, garantálják a demokratikus intézmények szakszerű működését. Az ellenzéki párt szerint látszik, hogy a hatalom reszket attól, hogy az emberek elé kell állnia, és már semmilyen eszköztől sem riad vissza annak érdekében, hogy megakadályozza a szabad véleménynyilvánítást.

„Kutyakomédia”

A Liberálisok szerint a történtekkel nyilvánvaló vált, hogy a Fidesz „kutyakomédiává züllesztette” a magyar demokrácia egyik legfontosabb vívmányát, a népszavazást. A párt közleményében azt írta: a Fidesz olyan törvényeket hozott, amelyeknek köszönhetően „egy tucat kopasz kidobó és egy nyugdíjas nénike összefogásával meg lehet puccsolni a magyar demokráciát”.

Ultrák: Nem mi voltunk!

„Lassan minden napra jut egy (vagy több) szeku botrány. Úgy látszik, valaki szabad kezet engedett nekik” – írta közleményében a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet, mely cáfolta, hogy a „verőlegények” Fradi-ultrák lennének. „Az említett kopaszok annak a bizonyos biztonsági szolgálatnak a tagjai, akik pont azért követnek el mindent, hogy a Fradi ultrái ne lehessenek ott a lelátón” – áll a közleményben, amely Kubatov Gábor klubelnököt is támadta. „Politikusmentes magyar futballt! Soha többé 50-es évek! A bűnözők nem mi vagyunk!” – zárult a közlemény.

A Magyar Helsinki Bizottság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében olvasható, eddig jogi akadályokba ütközött a népszavazási kérdés benyújtása, ma pedig fizikaiba. A Büntető törvénykönyvre hivatkozva azt írják, „aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el”. Állításuk szerint a „biztonsági” emberek csoportos jelenléte az NVI előtt fenyegetően hathat, ráadásul Nyakó Istvánnak fizikailag útját állták az említett „biztonsági” emberek. „Ehhez képest nincs arról hír, hogy a bűncselekmény gyanúja esetén intézkedni köteles rendőrség beavatkozott vagy bárkit igazoltatott volna” – teszik hozzá.

Felteszik a kérdést, vajon Orbán mit szólt volna ahhoz, ha egykoron az ő népszavazását akadályozta volna meg az akkori kormánypárt ilyen eszközökkel, illetve a rendőrség a mai esetben miért nem tartotta szükségesnek az intézkedést.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján azt állította, a Fidesz semmilyen módon nem érintett az NVI épületénél történt eseményekben.

Kubatov láncos kutyái?

A Demokratikus Koalíció szóvivője „gyomorforgatónak” nevezte, hogy a kormány „kigyúrt bőrfejűekkel akadályozta meg”, hogy szocialista politikusok időben be tudják nyújtani a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazási kérdésüket. Gréczy Zsolt az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta, hogy amikor pártja népszavazást kezdeményezett a vasárnapi boltbezárásról, előbb a népszavazási törvény szigorításával, majd számos szándékos jogi akadállyal kellett szembenéznie.

Kedden „bőrfejűek szervezett csoportja” várta azokat az ellenzéki képviselőket, akik népszavazást kezdeményeztek volna a vasárnapi boltbezárásról, a Fidesz tehát mára belekezdett a leggusztustalanabb módszerek alkalmazásába is, hogy elhallgattassa saját népét – fogalmazott, hozzátéve:

„ahhoz, hogy Orbán megakadályozhassa, hogy az emberek döntsenek saját életükről, vasárnapjukról, ma már Kubatov Gábor láncos kutyáinak szabadon engedésére is szükség volt”.

Kubatov „úriemberei”?

A Jobbik a kormánytól és a Fidesztől vár magyarázatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházánál történtekre. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az eset többről szólt, mint hogy az MSZP be tud-e nyújtani egy kérdést vagy sem. Szerinte a Fidesz odaküldte verőembereit, mert úgy érzi, bármit megtehet és a látszatra sem kell adnia. A jobbikos politikus szerint az eset megmutatta, mi lenne, ha a kormánypártok által javasolt alaptörvény-módosítással mód lenne a rendeleti kormányzásra.

„Kubatov Gábor »úriemberei« kellő határozottsággal akadályozták az alkotmányos rendet, miközben a Nemzeti Választási Iroda munkatársai vélhetően felsőbb utasításra ehhez csupán asszisztáltak”

– fogalmazott Szilágyi György, aki szerint az MSZP is csak a „balhéra koncentrált” és a szereplést tartotta fontosnak az ügyben. A Jobbik képviselője közölte: választ várnak arra, hogy mennyit és milyen pénzből fizettek az incidensben részt vevőknek, továbbá ki utasította őket és milyen jogcímen. Szerinte kérdéseket vet fel, hogy hogyan történhet meg, hogy így beavatkoznak egy intézmény életébe, a rendőrség pedig nem intézkedik. Szilágyi György a tájékoztató után azt is közölte az MTI-vel, hogy az ügy súlyossága miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik jobbikos vezetéssel, és megoldást kívánnak kidolgozni arra is, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló esetek.

Képtelenek szabályosan beadni

A Fidesz szerint a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni és nyilvánvaló, hogy csak a balhéban, a botránykeltésben érdekeltek. A Fidesz-frakció ezt a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel kapcsolatban közölte az MTI-vel. Mint írták, a népszavazás kezdeményezésének feltételei általánosan ismertek és mindenki számára kötelezőek.

„Immár sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni”

– tették hozzá. Szerintük ezzel a szocialisták csak a teljes alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot. A Fidesz elítéli a történteket és a szocialisták botránykeltését – írták. Hozzátették: a kormánypárt minden, a Nemzeti Választási Irodánál történt eseménnyel kapcsolatban megfogalmazott vádat visszautasít.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő így reagált a történtekre: „Hogy mi történt a kopaszok és az MSZP között? Először is a kopaszok közül egyet az MSZP elnökévé választottak. Ennyi.”

Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert az Index kérdezte meg arról, mit gondol a ma délelőtti eseményekről. Nem tudja, hogy Kubatov Gábor beosztottjai akadályozták-e az MSZP-s Nyakó Istvánt a kérdései benyújtásában. „Föltételezem, hogy ez szóba fog kerülni, megkerülhetetlen” – reagált arra a kérdésre, hogy tájékozódni fog-e az ügyben, amelynek körülményeit az Nemzeti Választási Bizottságnak kell mérlegelnie szerinte.

Tüntettek a szocialisták

Az MSZP által összehívott tüntetésre az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor is elment. Beszédet mondott Tóbiás József, Gőgös Zoltán és Kunhalmi Ágnes is, a tömeg pedig a kopaszok börtönbe zárását követelte. A tüntetésről bővebben itt olvashat.

Ne keverjék politikai ügyekbe a Fradit!

A Fradi is közleményt adott ki délután az ügyben, amelyben tagadták, hogy a Fradi Security munkatársairól lenne szó. A közleményt változtatás nélkül közöljük:

„Az idén 117 éves Ferencvárosi Torna Club több ezer gyermek és felnőtt sportoló otthona. A klub az egyik legrégibb, legnagyobb hagyományokkal bíró magyar sportegyesület, amelynek egy 2015-ös reprezentatív felmérés szerint 1,7 millió szimpatizánsa van. Az FTC a leghatározottabban kijelenti, hogy az egyesület nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni. Természetesen a klub sem most, sem máskor nem kért senkit arra, nem küldött bárkit olyan céllal bárhová, hogy útját állja bárkinek, esetleg bárkit szabad akaratában megakadályozzon. A sajtóban felmerült legfrissebb találgatásokra reagálva az FTC határozottan kijelenti, hogy nem a Fradi Security Kft., nem a klub munkavállalói azok a személyek, akikről ma bizonyos platformok ezt állították a Nemzeti Választási Irodában történtekről beszámolva. Akik ezt írták, azokat bizonyára megtévesztette az illető(k) Facebook profilja, ha a tisztelt sajtómunkás figyelmesen végignézte volna, akkor a közel 1 milliárd profil között akad még jó pár, ahol a zöld-fehér érzelműek így, munkahelyként az FTC 1899-et beírva nyilvánítják ki ragaszkodásukat a klubhoz.”

Egyébként amint az fentebb bemutattuk, nem Fradi-érzelmű Facebook-profiljuk, hanem Fradi Security-s mellényük miatt írja a sajtó, hogy a cég munkatársairól van szó.

Nem tesz feljelentést az NVI

Mindenki bejuthatott az épületbe kedd reggel – mondta Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda főosztályvezetője a Mandinernek. Hozzátette:

„Az NVI-ben természetesen vannak biztonsági őrök, akik arra kérték a beadványozókat, hogy a népszavazási kérdés ún. »blokkolóóráját« hagyják szabadon úgy, hogy minden érintettnek lehetősége legyen azt elérni.”

Az NVI nem kereste a rendőröket és feljelentést sem tesz az ügyben, mivel „a Nemzeti Választási Bizottság feladata elbírálni, hogy történt-e akadályozás a kérdés benyújtásakor” – közölte Listár.

Kopaszok után ügyfélkapus benyújtás jön?

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Erről bővebben itt olvashat.

Persze humoros verzió is született arra, hogyan lehetne a jövőben népszavazási kezdeményezést benyújtani: a bajzath.hu/nepszavazas oldalon előbb egy formanyomtatványt látunk, ahol elkezdhetnénk írni a kérdésünket. „Weboldalunk segítségével ugyanolyan hatékonysággal nyújthat be népszavazási kérelmet, mintha személyesen az Alkotmány utcában próbálkozna. Azonban itt időt, és energiát spórolhat” – állítja a honlap, ám amint belekattintunk, felpattan ez a képernyő:

http://mno.hu/belfold/megszunt-az-allohaboru-az-nvi-ben-elmentek-a-kopaszok-1330067

Tíz pontban elmondjuk, mi történt a kopaszok és az MSZP között

Szürreális körülmények között sikerült benyújtania vasárnapi boltbezárásos népszavazási kérdését egy asszonynak, akit feltehetően kigyúrt, kopasz emberek segítettek az MSZP megelőzésében. Tíz pontban rekonstruáltuk, mi történt reggel és délelőtt az Alkotmány utcában, és hogy miért kell egy kopaszkülönítmény egy időbélyegzőhöz.

Nem csoda, ha nehezen tudja követni, értelmezni azt, ami kedd reggel a Nemzeti Választási Iroda épületében történt. Korábban magunk is minősítettük abszurd drámának azt, ami a vasárnapi boltbezárásos népszavazás kérdésének leadása körül zajlik (egyetlen kérdés leadásáról van szó), de a keddi balhé minden eddigi eseménysoron túltett.

A választási irodánál ezúttal egy 20 fős, kopaszokból álló különítmény akadályozta meg, hogy az MSZP leadja a kérdését. Az akkor még ismeretlen asszonynak, Erdösi Lászlónénak négy másodperccel sikerült megelőznie a szocialista Nyakó Istvánt.

A következőkben a tudósítóink, a videofelvételek, illetve a nyilatkozatok alapján (csak MSZP-sek elmondásaira támaszkodhatunk, hiszen a kopaszok és Erdösiné is elutasította a média érdeklődését) próbáljuk tíz pontban rekonstruálni, mi, mikor és miért történt az Alkotmány utcában.

  1. Kora hajnalban kopasz férfiak jelentek meg az NVI épületénél. Hogy kik ők? És miért mentek oda? Ki küldte őket? Nem tudjuk, nem árulták el, de sikerült beazonosítani napközben, hogy többen a Fradi Securitynál is feltűntek, márpedig akkor Kubatov Gábor FTC-elnöknek, egyben Fidesz-alelnöknek köze lehet hozzájuk. Az FTC közleményben cáfolta, hogy közük lenne a kopaszokhoz.
  2. Hajnali 6 órakor megjelentek az Alkotmány utcában az MSZP-sek, Nyakó István hatkor érkezett. Azért ilyen korán, mert nem tudhatta, mikor jelenik meg a Kúria honlapján az előző kérdésről szóló döntés (vagyis mikor jár le a kérdés védettsége). És nem akart lemaradni.
  3. Még mindig kora reggel, de Nyakó után megérkezett egy ismeretlen asszony a kísérőjével, egy fiatalabb férfival az oldalán. Mint azóta megtudtuk, ő Erdősi Lászlóné, neki sikerült végül az MSZP-nél előbb leadnia a kérdését, amely a megfogalmazása alapján támogatja a vasárnapi boltbezárást. A kopaszok Erdősinét az időbélyegzőhöz engedték, míg Nyakót - az elmondása szerint - akadályozták abban, hogy odaférkőzzön.
  4. Délelőtt a bejáratnál állóháború alakult ki. A sajtó jelenlétében ott álldogált Nyakó, az időbélyegző mellett üldögélt Erdösiné, és ott állt 20 kopasz férfi mappával a kezében, még mindig nem tudni, miért. Mindenki várta a Kúria döntését. 
  5. 11 óra után következett a csúcspont. A Kúria kitette a honlapjára, hogy elkaszálta az előző kérdést, szabaddá vált az út az új kérdés előtt. A szemtanúk szerint erről kapott telefont valakitől Nyakó is, illetve Erdösinéék is. 
  6. Perdöntő momentum, hogy az időbélyegzőhöz ki ér előbb. Ez dönt ugyanis a sorrendről, ami alapján az NVI vezetője elbírálja a kérdéseket. Az első kérdés ugyanis "foglalja" a témát, a többi kérdést így automatikusan el kell utasítani. Tehát mindegy, ki mikor érkezett az épülethez. A felvételek szerint bélyegzőhöz Erdösiné kísérője ért oda először, pecsételt, majd négy másodperccel később tudott csak bélyegezni Nyakó. Erdösiné kérdését kell tehát elsőként vizsgálnia az NVI-nek.
  7. Nyakó a történtek után célzott rá, hogy akadályozták a kopaszok, hogy odaérjen előbb a bélyegzőhöz. Ezután panaszt tett a Nemzeti Választási Irodánál amiatt, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt.
  8. A mappával ácsorgó kopaszok viselkedése is figyelemre méltó. A bélyegzős jelenet után a kopaszok mindannyian elhagyták az épületet. Vagyis senki nem adott le kérdést, nem kezdeményezett népszavazást. Nehéz tehát más magyarázatot találni a jelenlétükre, mint azt, hogy az MSZP-t kellett akadályozniuk, az asszonyt segíteniük.
  9. A kopaszok nem adtak magyarázatot arra, miért voltak ott, ki küldte őket, a sajtónak nem nyilatkoztak. Felvételünkön jól látszik, hogy eszük ágában nem volt kérdést leadni. Egyikük annyit mondott csak: "magánemberként jöttem ide", illetve "ültem és nyomkodtam a telefonomat".
  10. Szintén nem nyilatkozott a kérdése leadása után Erdösi Lászlóné, nem volt hajlandó elárulni a benyújtott kérdését sem, amiről megkérdezné a magyar választópolgárokat. "Semmi különös" - hajtogatta.

Erdősi Lászlónéról estére aztán kiderült, hogy Erdősi László András, Herceghalom 2010-ben fideszes színekben, 2014-ben függetlenként megválasztott polgármesterének felesége, aki választási időszakban Orbán Viktort ábrázoló kitűzőt hordott információink szerint.

Kedd este egyébként az MSZP 200-300 fős tüntetést tartott az NVI épülete előtt.

Az MSZP-sek becsempésztek egy másik kérdést

Kedden hárman adtak le népszavazási kérdést az NVI nyilvántartása szerint. Ketten a vasárnapi boltbezárós témában, először Erdösiné, négy másodperc múlva Nyakó, illetve mindkettőjük előtt Őrsi Gergely. Ő is MSZP-s politikus, a II. kerületi szervezet elnöke, és ő erről rendezne népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?". Vagyis visszaállítaná a régi népszavazási szabályokat, amikor még nem kellett lökdösődni kopaszokkal az időbélyegzőnél.

Ezek után a hivatalosan a következő a forgatókönyv. Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdést. Vagyis például azt, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be.

Ha minden megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor Pálffy a kérdést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti. Ekkor az NVB-nek további 30 napja van a kérdés hitelesítésére. Ezután lehet megtámadni a döntést a Kúrián, vagyis indulhat újra a több hónapos hercehurca, amelynek vége, lehet, újra egy balhé lesz az Alkotmány utcai időbélyegzőnél.

Az ügyfélkaput is bevetnék a jövőben

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. 

Jelenleg "mindenki a Kúria honlapját figyeli", ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés "védettsége". Pálffy Ilona az MTI-nek elmondta: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

A délelőtt eseményeit videónkon is megnézheti:

Este pedig Lázár Jánost is reagáltattuk az eseményekre:

http://index.hu/belfold/2016/02/23/a_vasarnapi_boltbezarasos_nepszavazasi_balhe_tortenete_a_kopaszok_es_az_mszp_kozott/

Itt a bizonyíték, hogy összejátszottak a verőember külsejű kopaszok a rejtélyes idős nővel

A nap nagy kérdése, hogy milyen kapcsolat volt a kedd délelőtt a Nemzeti Választási Iroda épületében felbukkanó Fradi Security-s kopasz kigyúrt férfiak és a népszavazási kezdeményezést beadó idős, szót nem szóló nő között. 

Ezt nem volt könnyű eldönteni, mivel a helyszínen senki nem kommunikált semmit, a kopaszok azt sem tudták, hol vannak, és az idős nő sem nyilatkozott a sajtónak. Róla azóta kiderült, hogy az egykor még a Fidesz színeiben induló herceghalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné.

Ezt erősíti meg az a tény is, amire egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. Az épületbe délelőtt csak akkor engedtek be bárkit, ha volt nála egy népszavazási kezdeményezés. Ezért szorongattak a Kubatov Gáborhoz köthető kopasz férfiak is mappákat. Azt azonban nem lehetett tudni, hogy ők milyen papírokkal érkeztek, hiszen végül kezdeményezést az idős nő adott be, megelőzve az MSZP-s Nyakó Istvánt.

Az Origó cikkében azonban felbukkant egy fénykép, amin az egyik kopasz férfi kezében lévő mappa látható, amint a hátulról beérkező fény átvilágítja. Az Origó is felfedezte, hogy ott látszódik valamiféle szöveg, viszont ők arra jutottak, hogy nem lehet elolvasni mi van oda írva. Olvasónk viszont feljavította a kép minőségét, és így kiderült, hogy a kopasz férfi kezében egy Erdősi Lászlóné aláírással ellátott beadvány van, azaz vélhetően ugyanaz, amit végül az idős nő is be tudott adni. http://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--CbkTrvue--/6pRSUDWUVXIyUYEws.jpeg http://444.hu/2016/02/23/itt-a-bizonyitek-hogy-osszejatszottak-a-veroember-kulseju-kopaszok-a-rejtelyes-idos-novel

Ki szervezhette a kopaszokat?

Több lehetséges forgatókönyv is felmerül, de még mindig nem világos: ki szervezhette meg azt az akciót, amellyel végül meghiúsult az MSZP boltzáras népszavazási kezdeményezésének elsősége. Az Origo fotóin jól látszik, hogy a szocialisták akcióját meghackelő kopaszoknál formanyomtatványok voltak. Eközben a "versenyfutást" megelégelve a Nemzeti Választási Iroda vezetője azt javasolja: ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani népszavazási kezdeményezést.

Vajon ki szervezhette a Nemzeti Választási Iroda előtti, népszavazást hackelő akciót? Az Origo pár lehetőséget felvázol, cikkünk végén szavazhatnak.

1. Az MSZP szervezte:
A szocialisták gyalázatosan állnak: ők már csak abban bízhatnak, hogy a botrány után megsajnálják őket,  és melléjük állnak.

2. A Fidesz szervezte:
A Fidesz jelenleg vezeti a felméréseket, de ez nem jelenti azt, hogy megengedhetne egy népszavazást. A tanárok elégedetlensége miatt kialakult tiltakozás jelezte, hogy sokaknak elegük van a kormánybólForrás: Origo

A Fidesz számára kockázatos lenne egy népszavazás, mert a közhangulat változhat, és még a vasárnapi boltzárás népszavazásából is lehetne olyan referendum, ami annál többnek, a kormányról szóló referendumnak tűnne.

Kopaszok gyűrűjében az MSZP beadványozója, Nyakó István

Forrás: Origo

3. Gyurcsány szervezte:
A szocialisták volt elnöke és volt kormányfő számára az a legfontosabb, hogy lenyomja a szocialistákat.  Mivel Gyurcsány azon dolgozik, hogy a DK legyen az ellenzék vezető ereje - sőt egyetlen ereje -, nem áll érdekében, hogy a szocialistáknak legyen egy eredményes népszavazásuk.

4. Az LMP szervezte:
A keddi akció mögül azonnal felsejlik Schiffer András árnyéka: a zöldpártként indult politikai erő soha sem volt barátja a szabad versenynek és a kapitalizmusnak.  A multikat és a globalizációt ostorozó párt társelnöke nem akarná, hogy a tőkések vasárnap is keressenek, és valójában azt szeretnék, hogy szombaton se lehessen vásárolni.

5. Erdösi Lászlóné szervezte:
Amióta vasárnapi boltzár van, Erdösi Lászlónét gyakrabban meglátogatja az unokája, mert nem tud plázázni. A látogatás után pedig edzőterembe megy, ami meg is látszik délceg tartásán. Erdösi Lászlóné ezért támogatja a boltzárat. A túlbuzgó unoka pedig szólt az edzőteremben megismert barátainak, akik elkísérték Erdösi Lászlónét az NVI-be, hogy addig se legyen egyedül.

Rejtélyes dossziék harca

Feltűnő érdekesség, hogy a Nemzeti Választási Iroda aulájában megjelent kopaszok többségénél az Origo tudósítója különböző színű mappákat látott.

A mappában egy előre nyomtatott papír, ami akár lehet egy beadvány is

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az átlátszó mappákban előre kinyomtatott szöveg volt, de a szöveg nem látszott.

Nem lehet jól látni a szöveget

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az azonban ez alapján nem kizárt, hogy a férfiak arra az eshetőségre biztosították be magukat, hogy bármelyikük is jusson elsőként az érkeztető géphez, és így bármelyikük is jut lehetőséghez, hogy elsőként benyújtson népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzár ügyében, kéznél legyen nála a megfelelő formanyomtatvány.

Az NVI-elnök mást javasol

Az NVI elnöke eközben új javaslattal állt elő: a történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Nemzeti Választási Iroda várótere február 23-án

Fotó: Szabó Gábor - Origo


Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A párhuzamossági moratórium miatt "versenyfutás" van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, hogy az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges - fűzte hozzá.

Pálffy Ilona javaslatával talán kevesebb lenne az ilyen tumultuózus jelenet

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Elmondta, az NVI szeptember óta csak olyan bead

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr778415102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása