He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Keresztény vagy pervez gondolatok tömege a "Cselekvési tervben"?

2016.01.16. 06:00 guma

Áll a viták elébe a szingliadó megfontolását javasló Benda József

Közölte, hogy hamarosan teljes terjedelmében közzéteszi a HVG által megszerzett és ismertetett, eredetileg belső vitaanyagként készült Cselekvési tervet, amelynek együtt minden pontját vállalja. Eszerint a kérdés nem kerül le a napirendről, noha egy a népességfogyás elleni lépésekről tervezett, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) egyik munkacsoportja által meghirdetett vitát lemondtak, amikor arról a sajtó hírt adott. Az IKSZ közölte, a vita napirendjén szereplő javaslatokat nem támogatja, és jogi lépéseket tesz az ellen, aki mást állít.

Benda József a lemondott vita egyik meghívott résztvevője lett volna. A népességfogyásról szóló A szakadék szélén című könyvét is a KDNP karolta fel, rendszeres vendég KDNP-s rendezvényeken, az IKSZ alapszabálya szerint a KDNP szövetségese.

A lefújt vita lehetséges témái is nagy érdeklődést váltottak ki a közvéleményben, de úgy tűnt, propagálói nem feszítik tovább a húrt. Aztán a HVG cikke az egyelőre nem nyilvános Cselekvési tervről mintha változtatott volna ezen, Benda József a Facebookon jelentette be, hogy felveszi a kesztyűt:

„A könyvem alapján készült cselekvési terv "titkos úton" eljutott a HVG-hez, amit velem ismét nem konzultálva szemléztek. Ez ugyan belső vitaanyagként, és nem a nyilvánosság számára készült, szakmailag minden pontját vállalom. Sőt mi több: mivel komplex és átfogó megoldást kínál, csak együtt vállalom minden pontját, nem kimazsolázva a pozitívnak és negatívnak tűnő elemeket politikai pártállás szerint. Mivel egy össznemzeti ügyről van szó, és a legfontosabb céljaim között éppen a nemzeti konzultáció megindítása szerepelt, ezért állok a viták elébe. Induljon meg a nemzeti konzultáció. Bízom abban, hogy lassan letisztulnak az ádáz indulatok, és a kölcsönös félelem helyébe a józan megfontolás kerül. Ha nem rontjuk el, a vita végére kialakulhat egy nemzeti összefogás, amely mentheti meg a magyarságot a teljes pusztulástól. Ha elrontjuk, mindannyian viseljük ennek a következményeit, személy szerint. Ezért a következő napokban a cselekvési tervet teljes terjedelemben föl fogom tenni a honlapomra” – ez az ígéret cikkünk megjelenéséig nem teljesült, és nem világos, melyik Benda honlapja, lehet, hogy Facebook-oldalára, vagy a Népességünk gyarapodása nevű Facebook-csoportra gondol (fent ennek a profilképe látható).


 

A Cselekvési tervben – A szakadék szélén című Benda könyvtől eltérően – már szerepel a szingliadó is a „gyermektelenségi adó” szinonimájaként – egyebek között erre hívja fel a figyelmet a HVG cikke, a megszerzett dokumentumot ismertetve. Igaz, az anyag első körben hatástanulmány elkészítését javasolja, amely megvizsgálná a gyermekeket nem vállalókat érintő adónem bevezetésének „legkevesebb ellenállást kifejtő formáját.”

A HVG szerint Benda ennél is tovább megy: a 10 fősnél nagyobb munkahelyeken például népesedési megbízottat kellene foglalkoztatni a szülőképes koruk végéhez közel álló nők túlfoglalkoztatásának megakadályozása érdekében. Az elemzés szerint az ő késői gyerekvállalásuk jelenti ugyanis az utolsó reményt a kedvezőtlen demográfiai trendek megfordítására, mivel utánuk már csak egyre kisebb létszámú korosztályok következnek.

A szülőképes korból kifutni készülők esetében még az abortuszt átmeneti korlátozását is megfontolásra ajánlja a HVG által megismert szakértői anyag. Aki pedig az akarata ellenére sem tudna életet adni gyermekének, annak a magzatát – átmenti időre szóló engedéllyel – béranya is kihordhatná.

http://vs.hu/kozelet/osszes/all-a-vitak-elebe-a-szingliado-megfontolasat-javaslo-benda-jozsef-0114

Akkor most a HVG-ben megjelent írást is ismerjük meg:

Népesedési megbízott felvételét ajánlja a szingliadós szakértői anyag

Mindenki tiltakozik ellene, így akár valósággá is válhat a gyermektelenségi adó. Részleges abortuszkorlátozás és a munkahelyeken népesedési megbízott foglalkoztatása is felvetődött.

Perrel fenyegette meg a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azokat, akik azt híresztelik, hogy tervezgették, támogatnák vagy akár csak vitatkozni is akartak volna egy olyan adófajtáról, amelyet azoknak a harmincon túliaknak kellene megfizetniük, akik nem vállalják legalább egy gyermek felnevelését. „A népességfogyás elleni lehetséges lépésekről” szervezendő vitáról korábban a hvg.hu adott hírt egy, a Facebookról utóbb törölt oldalon megjelent bejegyzés alapján.

A kormányzat nőpolitikája elleni tüntetésen

Fotó:

Bár az anyapárt KDNP vezetői sietve elhatárolódtak minden olyan felvetéstől, ami bárkit is diszkriminálna azért, mert egyedülállóként, illetve gyerektelenül akarja vagy – rajta kívül álló okok miatt – tudja leélni az életét, az ellenzéki pártok többsége úgy véli: nem zörög a haraszt. Az LMP-elnök Schiffer András szerint „nincs az a baromság”, ami ne találhatna táptalajra egyes kormánypárti körökben. A szingliadó szerinte csak logikus folytatása a drogteszt vagy az internetadó ötletének. Kétségtelen, hogy pár év alatt a vasárnapi boltzár – kezdetben képtelennek tűnő – követelése is „beérett”. A baloldal Semjén Zsoltot és pártját arra szólította fel, hogy ne kotorásszon a „paplanok alatt”. A Jobbik pedig viccesre próbálta venni a dolgot, azt firtatva, hogy a katolikus egyház papjaira is kivetnék-e a gyermektelenségi sarcot.

A szingliadó felmelegítése mögött, úgy tudni, az oktatási szakértőként tevékenykedő, a népesedésfogyás okait afféle lelkes amatőrként kutató Benda József áll. Ő maga ugyanakkor nyilvánosan elhatárolódott az írásai „szellemével és betűjével” teljesen ellentétes felvetéstől és az IKSZ-es rendezvénytől. Tény, hogy a Benda által nemrég publikált, a KDNP pártalapítványa által kiadott és a pesti Piarista Gimnáziumban bemutatott kötetben nem szerepel az inkriminált kifejezés. Nem így a HVG birtokába került, A szakadék szélén című könyvben megjelenteket aprópénzre váltó Cselekvési tervben, ahol már egy kisebb bekezdés foglalkozik vele. Az egyelőre csak belső használatban közkézen forgó irományban Benda maga is használja a „szingliadó” elnevezést a gyermektelenségi adó szinonimájaként. Igaz, első körben még csak hatástanulmány készítését javasolja, amely megvizsgálná a gyermeket nem vállalókat érintő adónem bevezetésének „legkevesebb ellenállást kifejtő formáját”.

A népességfogyást megállítani hivatott korábbi állami intézkedések (gyes, gyed, családi adó) Benda szerint azért nem értek célt, mert a gyermekek megszületését eddig „pusztán gazdasági kérdésnek tekintették”. Így csak ahhoz voltak elegendőek, hogy átmenetileg stabilizálják a születésszámot. Saját számításai szerint csak 1990 és 2010 között több mint 600 ezer gyerek nem született meg, aki megfelelő családbarát klíma mellett a világra jöhetett volna.

A KDNP által felkarolt könyv tanúsága szerint a probléma a nők 1950-es évekbeli tömeges munkába állásával van összefüggésben. Az azóta felnőtt korosztályokba tartozók életéből ugyanis hiányzott a kora gyerekkori harmonikus anya-gyerek kapcsolat. Benda szerint az ebből fakadó – a gyermekvállalási kedvet negatívan befolyásoló – sérültségre pedig még az iskolarendszer is rátett egy lapáttal. A gyerekeket folyamatos versenyre kényszerítő, őket megalázó, megszégyenítő oktatás miatt épp azok a képességek (empátia, tolerancia, együttműködés, segítségnyújtás) nem fejlődtek ki, amelyek a normális párválasztáshoz, családalapításhoz, gyerekneveléshez szükségesek lennének. A helyzet mára azért vett drámai fordulatot, mert a következő 2-3 év az utolsó esély a lejtmenet, a tendencia megfordítására – érvel Benda, aki úgy számol, hogy mivel az utolsó nagy létszámú korosztály (a 38–40 éveseké) lassan eléri a szülőképes kor felső határát, ha ők kifutnak az időből, az utánuk következők, ha akarnák, se tudnák pótolni a lemaradást.

Hasonló diagnózisra egyébként még akár szélesebb szakmai körökben is lehet példákat találni. Mint ahogy az sem számít eretnek gondolatnak, hogy most elsősorban a „kifutó”, a harmincas évei végén járó generációt kellene bátorítani a gyerekvállalásra. Ha ugyanis a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a mai huszonéves nők közel 40 százaléka gyermektelenül éli le az életét.

A Cselekvési tervben azonban számos olyan ötlet is megfogalmazódott (lásd Az abortuszkorlátozástól a béranyaságig című keretes írásunkat), amelynek már a felvetése is komoly megütközést kelt egy olyan társadalmi közegben, ahol az egyedülálló létforma nem feltétlenül tudatos döntés következménye. Huszonéves lányok, harmincas éveikben járó nők általános tapasztalata, hogy a házasság vagy a gyerekvállalás nem rajtuk múlik, hanem az elköteleződéstől tartó férfiakon. Akiket viszont gyakran az anyagi biztonság megteremtése miatti aggodalom is visszatart.

Hogy a szingliadó több, mint kósza ötlet, jelzi, hogy a Cselekvési terv konkrét, a gyakorlatban alkalmazható megoldásokat is számba vesz. Az egyik, hogy a gyermeket nem nevelők a 30. életévük betöltését követően úgy járulnak hozzá legalább egy gyermek felneveléséhez, hogy egy sokgyermekes család anyagi támogatását vállalják. A másik lehetőség az adólevonás, amit – „ha mégis rászánja magát” – az adózásra kötelezett később visszaigényelhet. De hasonlóan bizarr – és konkrét – javaslat az is, hogy a 35–45 éves korosztály gyermektelen tagjai esetében korlátoznák az abortuszt. Lehetővé téve ugyanakkor, hogy az így megszülető „kényszergyermeket” azonnal örökbe adják. A dokumentum végül az ilyen kérdéseket is érintő nemzeti konzultációt szorgalmaz, benne egy felhívástervezettel, amelynek végén a „javasolt aláíró: Orbán Viktor miniszterelnök” megjegyzés szerepel.

A megfogalmazott javaslatok zömét a maguk pőreségében talán még akkor sem merné a zászlajára tűzni egyetlen párt sem, ha történetesen egyetértene velük. A KDNP-ben fáj is a politikusok feje, hogy úgymond szerencsétlen és „szenzációhajhász” módon került elő a téma. A népesség növekedési pályára állítása – ahogy az Benda írásában is olvasható – „csak átgondolt, több lépcsőben megvalósított, több társadalmi szektorra és intézményrendszerre kiterjedő stratégia alapján történhet, amelynek a fő iránya a magyar társadalom bizalmi tőkéjének emelése, a személyes, családi, közösségi és intézményi kapcsolatrendszer és működési folyamatok minőségelvű újraépítése”. Nehéz – talán lehetetlen – feladat azonban mindez egy olyan kormány számára, amely intézkedések sorával tette világossá, hogy legfőbb eszköze nem a bizalomépítés – ami kedvezhetne például a gyerekvállalásnak –, hanem a büntetés. Aligha véletlen, hogy becslések szerint ma már minden tizedik szülőképes korú magyar állampolgárságú nő külföldön él.

Az abortuszkorlátozástól a béranyaságig

*

– Állami pénzbeli hozzájárulás: a párkeresés költségeihez (személyiségfejlesztő tréningek, családi életre nevelő programok, kulturális eseményeken való részvétel), esküvőhöz, közös lakásbérléshez, terhesruhához, gyógyszerekhez, babakelengyéhez, az újszülöttek hozományához (utóbbit akkor, ha a szülők 38–42 évesek, házasok és együtt élnek)

– Szingliadó: a 30 év fölötti gyermekteleneket sújtaná. Megfizetése történhetne természetben (például egy nagycsalád támogatásával) vagy adólevonással. A befolyó összeg a nők tömeges részmunkaidős foglalkoztatásához nyújtana fedezetet.

– A 35–45 éves korosztály gyermektelen tagjai számára az abortusz korlátozása, lehetővé téve a születés utáni azonnali örökbe adást.

– A szülni nem képes, 38–45 éves nők gyermekeit „béranyákkal” is ki lehetne hordatni (ezt a mai jogszabályok tiltják, és a javasolt felmentés is csak átmeneti jellegű lenne)

– A 0–3 hónapos újszülöttek örökbefogadásának megkönnyítése, akár a világ háborús övezeteiből.

– Az anya-gyerek kapcsolat érdekében a bölcsődei gondozás tilalma a gyermek 1 éves koráig; a családok védetté nyilvánítása a gyermek első évében.

– Főiskolások, egyetemisták házasságkötési, illetve gyerekvállalási „ösztöndíja”.

– A 10 fősnél nagyobb munkahelyeken népesedési megbízott foglalkoztatása a 35–42 évesek túldolgoztatásának a megakadályozása érdekében.

– Országos médiakampány (benne a 40 évesen szülő nők sikertörténetének filmes, könnyűzenei, képzőművészeti) feldolgozásának támogatása.

– A „nők gyermekvállalása” helyett a kommunikációban a „családok” és „közösségek” gyermekvállalása kifejezés javallott.

– Az anyák napja, a nőnap, a gyereknap komplex, társadalomformáló ünneppé emelése.

– Család- és Közösségfejlesztő Államtitkárság felállítása.

– A 35–45 éves korosztály reprezentatív felmérése és a beavatkozási javaslatok megfogalmazása.

– Nemzeti konzultáció a családok megerősítéséről.

*Részletek a Benda-féle Cselekvési tervből.

http://hvg.hu/itthon/201603_otleteles_a_szingliadorol_gondolatkisertet

A KDNP elhatárolódik a szingliadós, népesedési biztosos ötletektől

Nem is KDNP-s munkaanyag a KDNP-s, "Cselekvési terv" című munkaanyag, amiben szingliadóról, népesedési biztosról és abortusz-korlátozásról van szó, írja közleményében a KDNP.

A közlemény szerint a KDNP egy demokratikus párt, ahol van lehetőség magánvélemények megfogalmazására. De "ettől még ezek nem válnak a pártprogram részévé". A párt szerint egyébként az "első számú nemzeti sorskérdés" a súlyos demográfiai helyzet, aminek megoldását a családbarát gondolkodásban és a családtámogatásban látják.

Végül egy egészen messzire mutató sor is van a KDNP közelményében:

"A Barankovics Alapítvány kiadványaiból különböző világnézet képviselőinek gondolatait idézhetjük. Elég, ha Jürgen Habermas nevét említjük. Egy szellemi műhely esetében ez természetes."

(KDNP)

http://444.hu/2016/01/14/a-kdnp-elhatarolodik-a-szingliados-nepesedesi-biztosos-otletektol

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr678274392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása