He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Már 2013-ban jelezte Hosszú Katinka edzője, mit lát hibának a magyar uszásnál?

2016.01.15. 09:30 guma

Shane Tusup, az üvöltő zseni, aki a pofonokat kapja

DACSA20150803037

Ha Hosszú Katinkáról beszélünk, az edzőférjről legalább akkora súllyal kell írni. Hosszú Shane Tusup nélkül aligha lenne most a világ legjobbja, de az amerikai sem lenne ennyire elismert edző. Az Iron Lady brandje az ő fejéből pattant ki, és tette sikeressé pólókkal, matricákkal.

Nekem Shane a doppingszerem. Jól motivál, és kérlelhetetlenül elmondja, hogy ezt most újra meg kell csinálnom, mert nem volt tökéletes, és ne rögződjön rosszul. Ezt nem bántóan teszi, hanem érvekkel: tényleg így akartam-e, ilyesmi.

Hosszú Katinka a jelenkor legsikeresebb női úszója körül forr a levegő, a magyar szövetséggel kirobbant háborúja a közbeszéd egyik legfontosabb témája lett. A szereplők bemutatásakor azonban azonos súllyal megjelenik az úszónő edzője/férje Tusup is. 

Hosszú azt mondja, maximálisan átérzi, hogy miért ódzkodnak sportolók attól, hogy családtagjuk legyen az edzőjük, náluk ugyanakkor működőképes a dolog.

Shane önfejű és makacs, de hát én sem vagyok könnyű eset.

Egy biztos, még mindig le tudom beszélni valamiről, ha az szerintem nem úgy jó, ahogy az ő fejében összeállt. Az engedékenység fontos tulajdonság. Húzd meg, ereszd el a mi kapcsolatunk, mint minden edző és tanítvány kapcsolat.”

Kapcsolatuk 2008-ban kezdődött, amikor Hosszú Katinka Los Angelesbe, a Dél-kaliforniai Egyetem pszichológia szakára ment tanulni. Egy csúfos pekingi olimpiai kudarc után érkezett a városba – döntőbe sem jutott 400 vegyesen –, és bár abban az évben volt egy Európa-bajnoki ezüstérme is ugyanazon a távon, nem erre számított. Ilyen érme volt egyébként a nála két évvel fiatalabb Kovács Emesének is, aki szintén ott volt Pekingben, de utána kiszorult a válogatottból.

Tusup úszómúltja

A délszláv felmenőkkel rendelkező, de már az USA-ban születő Shane Tusup 2007-ben indult az Egyesült Államok nyugati partjának egyetemi bajnokságán, de hátúszásban döntőbe sem jutott, majd 2008-ban egy sérülés miatt kihagyta az egész évet. 2010-ben ismét megpróbálkozott a már említett versenyen, akkor sem lett döntős.

Katinka szerint iszonyú fájdalmai voltak a vállában, már az nagy dolog, hogy nem adta fel, hanem Rambóként küzdött mindennap.

Így is két középiskolai rekordot tart két államban, ez derült ki az életrajzából.

2009-ben az egyetemi edző, Dave Salo Hosszút világbajnoki címhez segítette. Akkor már együtt voltak, de Tusup nem ment el Rómába, és tartott is attól, hogy már nem fogja viszontlátni, elveszíti a szerelmét. Úgy érezte, Hosszú nem eredménytelenül zárja a vb-t, és nem akar majd visszamenni Los Angelesbe.

2010-ben, amikor a női váltó megnyerte az Európa-bajnokságot, mindenki a kezére írta szerelmének nevét, Hosszút leszámítva, ő azt írta a karjára: titok.

2012-ben már nem volt titok a viszonyuk, és mivel Salónak nem jutott elég ideje Hosszúra, még kapóra is jött neki, hogy van valaki, aki tehermentesíti az edzéseknél. Egy olimpián óriási harc megy az edzői helyekért, nem könnyű ilyen belépőt szerezni, mert erről az ország más sportága kénytelen lemondani. A londoni olimpiára Tusupnak a magyarok szereztek akkreditációt, az a Kiss László, akivel azóta már nem a legjobb a kapcsolat

Így hagyta faképnél Hosszú Katinka Kiss Lászlót

Így hagyta faképnél Hosszú Katinka Kiss Lászlót

A szövetségi kapitány minden segítséget megadott volna az úszónőnek, ha szóba áll vele Hosszú Katinka, de tegnap hiába kergette a sajtótájékoztatója után. Kiss László ma lemondott.Tovább

2013-ban Magyarországon Shane Tusup lett az év edzője, amit két világbajnoki címmel – mindkét vegyes távon a legjobb volt Katinka – maximálisan kiérdemelt.

Az év végén Tusup a hazai szakma színe-java előtt tartott előadást a módszereiről, tapasztalatairól. Mindvégig többes számban beszélt, mint aki beilleszkedett, és nagyon udvariasan azzal kezdte, hogy ne a kora alapján ítéljék meg, pláne ne vegyék egy 25 éves gyerek hangoskodásnak, amiket elmond.

Shane már akkor is rendszerszintű problémákat emlegetett, most pedig a felesége emelte ki, hogy felnyílt a szeme, és látja, nem működik a rendszer.

A mi feladatunk segíteni, mert azt szeretnénk, ha úszónemzet maradnánk

Ez volt az összegzés.

Akkor azt írtam, a gondolatai sportági vitát indíthatnak el, hiszen az előadásában kvázi egy B válogatott kialakítását szorgalmazta, ami a sportág közvetlen hátországa lenne.

Két év telt el, most igazán mindenkit érdeklő vita bontakozott ki, mindenki azt kérdezi, kinek van igaza. Hosszú és Tusup filozófiája a határok feszegetése, ebben a vitában sem látunk mást.

Orbán Viktor miniszterelnök a kirobbant vitát a saját szintjére emelte, miután állást foglalt az évnyitó rádióinterjújában. A Magyar Olimpiai Bizottság megkapta a feladatot, hogy a sportot irányító szervezetként békítsen, mert a heves vitának rossz üzenete van.

A vita egyik alapja, egyben az egyik legfontosabb kérdés, mit láthatott eddig Tusup a magyar úszásból. 

1. A vegyesiskola

Hosszú megemlítette, sokan nem tudják kihozni magukból a maximumot. Biztosan sok ilyen úszó van, aki azért nem emelkedett ki a szürkeségből, mert rosszul nyúltak hozzá, nem megfelelő módszerekkel terelték. Magyarországon ugyanis Széchy Tamás óta és hatására a nagy állóképességet igénylő távokra figyelnek oda az edzők, a sprinteken az elmúlt 25 évben Cseh László 2013-as és 2015-ös vb-ezüstjéig senki sem volt sikeres százon, ő is 27 éves volt, amikor rátalált a 100 pillangóra. Régebben a vegyesek felé mozdult el, valamint a 200 pillangót favorizálta, ami a vegyesek mellett a másik kegyetlen szám.

Aki esetleg a rövidebb távokon lett volna jó, nem tehette meg, hogy arra fókuszál, neki is végig kellett úsznia az embert próbáló vegyes számokat, holott nem arra készült.

1936-ban még 100 gyorson volt olimpiai bajnoka Magyarországnak, előtte Hajós Alfréd, Halmay Zoltán vagy Bárány István is ezen a távon hasított, a képzés nagyon régóta nem fókuszál rájuk.

2. A terhelés

Az sem véletlen, hogy Amerikába érve a magyar úszók rendre meglepődnek, hogy kevesebbet kell úszniuk. Olykor az intenzitás is kisebb volt. Ezzel szemben

itthon az az uralkodó felfogás, hogy egyáltalán nem baj, ha egy gyerek nagyon sokat úszik, de később már nem lehet terhelni, nincs fejlődés, csak kiégés.

Hosszú is azok közé tartozott, akit nem kellően terheltek, és ennek pozitív hatásait most látjuk igazán. Nem égett ki, mert éppen – önkényesen – nem dolgozott, nem szeretett edzeni fiatalon.

Akik a múltban Amerikából lettek válogatottak, nem tudtak olyan magas szinten teljesíteni, mint Katinka. Igaz ez a már olimpiai bajnokként Amerikában tanuló Czene Attilára éppúgy, mint Kovács Ágira. Szemléletben, gondolkodásban nyilvánvalóan gazdagodtak az egyetemen, de az úszásban már nem értek el hasonló sikereket, mint ösztöndíjuk előtt.

Tusup, látva Hosszú képességeit, erre kezdte építeni a módszerét, a gyakori úszást és a folyamatos versenyeztetést. Ez nem az ördögtől való, az USA-ban nem is páratlan, hiszen ott az amerikai bajnokságokban kéthetente forduló van, folyamatosan úszni kell. A világkupa-sorozat valójában annak a rendszernek a leképezése.

3. Az úszás két ember sportja, vagy nem?

Az amerikai edző viszonylag könnyen felmérhette, mire épít a magyar iskola, és azzal is szembesülhetett, hogy itthon az edző és a versenyző viszonya mindent meghatároz. Nincsenek szakemberek, akik esetleg segíteni tudnak. Mi több, az edzőt kényelmetlenül érinti, mintha az ő hozzáértését kérdőjelezné meg, ha esetleg egy versenyző más szakemberek segítségét kéri.

Holott csapatban dolgozva, a több szem többet lát alapon is elkezdődhetne a munka, ahogy Széles Sándornéknál megtörtént, de ők is mindhárman edzők ( Kovácshegyi Ferenccel és Virth Balázzsal), és nem beszéltünk dietetikusról, biomechanikusról, ami szintén csak ábránd.

Tusup ebbe a magyar közegbe csöppent bele, és csodálkozva figyelte, mi történik, és hogyan érhet el a magyar úszás így is ilyen sikereket.

Amiben előnyös a magyar modell

Azt Tusup persze ugyanolyan csodálkozással nézhette, hogy aki a körön belülre kerül, az válogatott lesz, és mekkora pénzeket kaphat: a 400 ezer forintos havi ösztöndíj nem csak a hazai viszonyok között nagy összeg, különösen úgy, hogy odaát, az egyetemen nincs is fizetés. Hosszú például csak az egyetemi évek után kaphatta meg a nagy cégek jutalmait, ha sikeres volt a 2010-es hazai Eb-n, csak később látta a profitot.

Céges forgalom

Tusupnak és Hosszúnak 2013 óta van egy cége, a Toos Sports Agency, amelyet feltehetően a Hosszúról írt könyv kiadására (A magyar Iron Lady) hoztak létre, és amely 2014-ben 22,32 millió forintos árbevételt termelt. Az anyagi háttér így biztos mindkettejüknek.

Tusup is bekerült a kiemelt hazai edzői programba, ami milliós juttatás havonta. És ott van még a Vasas is, a klubtól szintén több százezres összeget utalnak neki. A klubfizetés szintén ismeretlen fogalom az USA-ban. Feltehetően az olimpiai érmesek életjáradékát sem tudják értelmezni.

Eközben viszont nem kell fizetni a pályákért, míg az USA-ban azt sem adják ingyen. A Vasassal volt is egy csörtéje: szakmai igazgató szeretett volna lenni, de ebbe nem mentek bele, mert ha ő éppen Katinkával utazik, az egyesületnél akkor sem állhat meg az élet. Ezt elfogadta, az egyesülettel harmonikus a viszonya. Most.

A technikai háttér elmaradásáért ugyanakkor érdemes küzdeni, hiszen ebben van a jövő, viszont Magyarországon nyilvánvalóan nincs biomechanikus képzés.

Éjfélkor Cseh Laci sem fog belealudni a medencébe

Éjfélkor Cseh Laci sem fog belealudni a medencébe

Az amerikaiak miatt a riói olimpián éjfélkor is lehet úszódöntő. Lázad az úszószakma, hiszen hajnal lesz, mire ágyba kerülnek a sportolóik. Szinte garantáltak a gyengébb teljesítmények, de a pénz átírta az időrendet.Tovább

Hosszú sikerességének egyik legfontosabb oka, hogy a két modellt ötvözték.

Üvöltés

Tusupot a stílusa miatt csak most kezdték el támadni, noha már két éve is üvöltözött, ha nem tetszett neki valami, de akkor más elbírálás alá esett, ha tőle zengett a Komjádi uszoda.

Ugyanúgy nem fogja vissza magát Katinkával szemben sem, mint ahogy a kazanyi biztonsági őrrel szemben sem, aki nem engedte be őket, amikor a fotocellás kapu nem nyílt ki a belépőkártyájuknak. A dél-afrikai edző, Graham Hill is kikerekedő szemekkel bámulta, miért ilyen hangvételben beszél.

Intenzív életet élünk

– Katinka ennyivel szokott reagálni az ilyesfajta kérdésekre.

A Dél-Afrikából hazatérő és ott sikeres Tőrös Károllyal a rövid pályás Eb-n szólalkozott össze decemberben, a 74 éves edző azt hitte, leüti. Tőrös erről egy napja beszélt először.

Tusupot a sajtótájékoztató után bocsánatkérésre szólították fel, nyilvánvaló, hogy most már senki sem akarja őrizni az eddig felépített idilli képet. Már azt is megkapta, hogy bankárcsaládból származik, a felesége pénzét is ő kezeli. És ahogy korábban is tudott bocsánatot kérni Tőröstől, úgy még az is meglehet, hogy ennek a történetnek is ez lesz a vége.

Konklúzió annyi lehet, amit Ruza József, a korábbi főtitkár mondott: a zseniket el kell viselni. Merthogy Tusupra is lehet mondani ezt a jelzőt, nem csak Hosszúra.

„Csinálják utánuk” – eddig ez volt a mondás, ha Hosszút a számhalmozás miatt valaki bírálni merészelte, hiszen senkinek sincs megtiltva, hogy annyit ússzon és annyit eddzen. Most nyilván nem szeretné a szövetség, ha utánacsinálná bárki, mert akkor csatát nyernének.

http://index.hu/sport/uszas/2016/01/14/shane_tusup_portre/

Nem is értem, hogy amikor megszavaztatták olvasókat ennél az írásnál, miért született ez az eredmény:

Kinek van igaza?

  • 14157
    Hosszúéknak
  • 6338
    Hagyjanak már békén!
  • 1321
    A Gyárfás vezette szövetségnek

Sőt, a teátrálisra sikerült a sajtótájékoztatói Kiss László "belépő" is a szövetség számlájára írható. Ha nem hiszed hallgasd meg itt a 16'-tól erről beszélnek:

http://www.digisport.hu/video/29165?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201601

Fura, hogy csak én álltam ki Hosszú Katinka mellett

Az 1988-ban 200 méteres mellúszásban olimpiai bajnok Szabó József csodálkozik azon, hogy az úszók közül rajta kívül senki nem állt ki Hosszú Katinka mellett, pedig szerinte az Iron Ladynek mindenben igaza van.

„Mindenki Hosszú Katinkát akarja megrendszabályozni. Valakinek engednie kell, de úgy tűnik, egyik fél sem akar engedni. Ami viszont biztos: Hosszú Katinkának van igaza a szövetséggel szemben”– mondta az Origónak a hetek óta zajló úszóbotrányról Szabó József vagy ahogy mindenki ismeri, Szabó Joe, a szöuli olimpia 200 mellen győztes aranyérmese.

Van hova fejlődni

A Komjádiban – tehát ugyanott, ahol Hosszú Katinka készül – úszóiskolát működtető szakember szerint igenis ráférne a fejlesztés a magyar úszósportra, éppen úgy, ahogyan az év sportolónője kéri.

„Az úszóknak olyan gépekre van szükségük, amelyek javítják, csiszolják a technikájukat, ezekkel jobban fel tudnának készülni az olimpiára. Az úszószövetség azonban semmit nem csinál. Elvárja az eredményeket, begyűjti a szponzorációs pénzeket, de abból nem ad eleget a versenyzőknek” – véli Szabó.

Szabó Joe 1988-ban 200 mellen olimpiai bajnok lett

Forrás: mob.hu


Az sem tetszik neki, hogy Hosszú Katinka mellett nem sorakoztak fel az úszók, illetve meg sem szólaltak az ügyben. Egyedül Cseh László mondta el a véleményét, ő viszont kijelentette, nem érti Hosszú problémáját.

„Fura, hogy én voltam az egyetlen, aki kiállt Katinka mellett” – mondta a hallgatásról Szabó. Mindenki úgy lapít, mint szar a fűben, mintha minden rendben lenne. Ha szeretjük, ha nem szeretjük, Katinkának igaza van. Nem fejlesztik 30 éve a magyar úszószövetséget, és nincs koncepció.”

A Hosszú-ügy dióhéjban
A tavaly sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka és az úszószövetség között még decemberben robbant ki a konfliktus. A világklasszis úszó egy általa összehívott sajtótájékoztatón élesen bírálta a szövetség vezetőit a felkészülés szerinte nem megfelelő körülményeiért, illetve amiatt, hogy a 2017-es budapesti vb promóciójában való részvételre kérték.

Január első hetében Hosszú újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol széttépte a neki felkínált 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, mondván, nem tudja elfogadni, hogy a vb-promóciót szabják meg a támogatás feltételéül. A konfliktus miatt Kiss László szövetségi kapitány először lemondott, majd úgy döntött, mégis marad. Közben a szövetség nyilvánosságra hozta a szerződést.


Szabó megérti az úszónőt, hogy széttépte azt a 12 milliós szerződést, amelyben volt egy olyan pont, hogy a versenyzőnek egy éven át 12-szer rendelkezésre kell állnia a sportág népszerűsítése céljából. „Egy ilyen sportoló sokkal többet érdemelne. Ha meg akarom becsülni, több pénzt kínálok neki. Tizenkétmillióval kiszúrom a szemét? Persze, ez nekünk nagy összeg, de ő most van a csúcson, és most kell megszednie magát. Mi nem tudtuk megszedni magunkat, mert nem lehetett. Akkor mindent az úszószövetségnek kellett leadni. Abból utaztak a fiatalok, amit mi összeúsztunk.”

Szabó szerint Hosszú Katinka tényleg vasból van

Forrás: MTI/Kovács Anikó


Szabó úgy gondolja, Hosszú Katinka olimpiai eredményeit nem befolyásolják a történtek, mert a nevéhez hűen ő valóban egy Iron Lady. „Nehéz őt kizökkenteni, kemény úszónő. Gyárfás Tamásnak és a szövetségnek kell összeszednie magát. Ha Hosszú Katinka az, akitől az eredményt elvárjuk, akkor mindent tegyünk is meg, amit kér. De ha nem ő az, akitől a bajnoki címekre számítunk, akkor rendben van, ne csináljunk semmit.”

Kell a bátorság

A volt olimpiai bajnok szerint a rendszerváltás előtt elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki úgy kiálljon a gondjaival a nyilvánosság elé, mint most Hosszú Katinka. „Ha valaki veszi a bátorságot, akkor ránk döntötték volna az egészet” – fogalmazott Szabó, hozzátéve, hogy az aranyéremért 1988-ban járó pénzösszeg értéke is nagyon távol van a jelenlegitől. Akkor én kaptam 500 ezret, és 1,2 millióért vettem egy lakótelepi lakást. Most 35 millióból azért lehet kapni egy rendes lakást.”

De ha minden annyira rossz, ahogy mondja, akkor hogy lehet, hogy a magyar úszás továbbra is nagyon sikeres? „Úgy, hogy vannak olyan idióta edzőink, akik ilyen feltételek mellett is csinálják a dolgukat, mert számukra fontos az eredmény. Az egész attól is függ, hogy az edzőnek mekkora a becsvágya, meddig hajlandó elmenni. De sokan elmennek sokáig, »kapom ezt a pénzt, jó ez így«, gondolják, és közben nem csinálnak semmit, hogy jobb legyen a helyzet.”

Hosszú Katinkát több riói aranyérem megnyerésére is esélyesnek tartják

Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Wang Lili


Hozzátette, csodálkozik azon, hogy nem Shane Tusup lett az év edzője a Sportcsillagok Gálaestjén. „Fura, hogy nem Katinka férjét választották meg a legjobb edzőnek, hanem Dárdai Pált. Értem én, hogy a futballt mennyire szeretik az emberek, de Katinka mégiscsak két vb-t nyert, világcsúcsokat is úszott, míg a focisták egy Eb-n jutottak be a legjobb 24 közé.”

Szabó nem sokkal a visszavonulása után, 1993-tól hét éven át alelnökként dolgozott a szövetségben, majd egy ideig a tanítványai miatt versenyekre is járt. „Többek között Szilágyi Liliána útját egyengettem, ő nálam tanult meg úszni, részt vettünk az EYOF-on [Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál], aztán megszűnt az egyesületünk” – emlékezett vissza a jelenleg úszóiskolát működtető olimpiai aranyérmes.

Így nyert olimpiát Szabó Joe 18 éve:

Joe sikerei
Szabó József 1975-ben kezdett el úszni, 1976-ban már a Vasas Izzó színeiben versenyzett. 17 évesen a felnőtt világbajnokságon első helyezést ért el 200 méteres mellúszásban, majd 1987-ben az Európa-bajnokságon is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Sportkarrierjének csúcspontja az 1988-as szöuli olimpián nyert aranyérem volt. 1992-ben fejezte be aktív pályafutását. A következő években alapította meg az úszóiskoláját.
http://www.origo.hu/sport/uszas/20160115-szabo-joe-velemenye-a-hosszu-katinka-ugyrol.html

Hosszú Katinka Lochte, Jordan és Messi akar lenni MagyarországonBerlin, 2014. augusztus 21.
Hosszú Katinka és férje és edzõje, az amerikai Shane Tusup a 100 méteres hátúszás döntõje után, a berlini úszó Európa-bajnokságon 2014. augusztus 21-én. A magyar úszó aranyérmes lett.
MTI Fotó: Kovács Anikó

Korábban a témában:
Hosszú Katinkáék és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) még karácsony előtt „ugrottak egymásnak”, az adok-kapok pedig azóta is tart. Nem is kellett rá sokat várni, hogy előtérbe kerüljenek a konkrét anyagiak.

A Magyar Narancs csütörtöki számában arról írt, hogy Hosszú 2015-ben 16,5 millió forintot kapott felkészülési támogatásként a szövetségtől, ez a szám Gyurta Dániel és Cseh László esetében 7,5, illetve 3,5 millió volt. Mindhárman – valamint Risztov Éva is – részesednek a Gerevich-ösztöndíjból is, ez számukra a havonta javasolható maximumot, 400 ezer forintot jelent, ami éves szinten 4,8 millió forint.

A Narancs azonban a versenyzőnő klubjától kapott juttatást az éves vízfelületet, amit szintén a szövetség fizet nem vette figyelembe. Információnk szerint az angyalföldiektől a házaspár 1-1,5 millió forint havi juttatásban részesül (éves 12-18 millió), míg Shane Tusup tagja az állami edzői programnak, ahonnan 650 ezer forint támogatást kap havonta (éves 7,8 millió). Az összegek nettóban értendőek.

A Hosszú-MÚSZ vita kapcsán már összehasonlítottuk a magyar és az amerikai vonalat, azt is

megnéztük, miből él egy úszó Amerikában.

Bár az amerikaiakra jellemző, hogy szeretnek nyílt lapokkal játszani, ha egy sportoló fizetéséről van szó, az úszás speciel pont az az ágazat, ahol nem olyan könnyű kideríteni, ki mennyit keres pontosan. Ami biztos, hogy létezik egy úszóalap a tengerentúli szövetségnél, ebből 52 úszót (26 nőt és ugyanennyi férfit) támogatnak minden évben egy világosan lefektetett kritériumrendszer alapján, ami elérhető a szervezet honlapján.

A támogatottal szemben elvárás, hogy

  • aktívan eddzen és versenyezzen,
  • adjon le egy előzetes tervet az adott szezonjáról az edzője aláírásával
  • és legyen tagja az amerikai úszóválogatottnak (ráadásul még az is fontos, hogy olimpiai számban szerepeljen a világranglistán).

Ha a kritériumoknak 52-nél többen megfelelnek, akkor úgynevezett tie-breaker dönt: magasabb világranglistás helyezés egy második, szintén olimpiai számban.

Ezek alapján a már lediplomázott vagy a 18 év feletti, de az egyetemi bajnokságban indulás jogáról lemondottak 3500; a középiskolások 1750; a felsőoktatásban résztvevők, akik indulnak is az egyetemi, főiskolai bajnokságban pedig 1000 dollárt kapnak havonta – szeptembertől júniusig. (Forintba átszámolva 1 015 000 forintról, 507 500 forintról és 209 000 forintról beszélünk.)

Az összegek Magyarországról nézve kimondottan jónak tűnhetnek, ám amerikai mércével mérve egyáltalán nem kiugróak, sőt, az átlag éves jövedelem közelében sincsenek. Marad tehát a szponzoráció, aminek az Egyesült Államokban óriási kultúrája van,

már rég rájöttek, hogy a sport = üzlet.

Hogy mennyire igaz ez, azt a Fortune magazin mutatta be a 2012-es londoni olimpia előtt Ryan Lochte példáján keresztül. A most 31 esztendős klasszis éves gázsija akkor megközelítőleg 3 millió dollár volt. Ez közel 740 millió forint.

Elég komoly összeg. Annak fényében meg különösen, hogy

a 99 százaléka a szponzoroktól érkezett.

Lochte-nak 2012-ben a legtöbb pénzt – 500-500 ezer dollárt – a Speedoval kötött szerződése, valamint a saját oktatóvideóiból befolyt összeg hozta a konyhára.

Ez első, sőt második olvasatra is döbbenetes összegnek tűnhet (az is), azonban a dolog érdekessége az, hogy őt lényegében a tömegsportolók, az amatőrök, a félprofik és kevésbé ismert profik tartják el. (Ugyanez igaz egyébként az amerikai atlétákra is.)

Az Egyesült Államokban az emberek imádnak úszni, 93 millióan űzik ilyen-olyan szinten a sportágat. 2012-ben

1,4 milliárd dolláros üzlet volt az úszófelszerelésekben, és ez a szám évről évre növekszik.

Ha innen nézzük Lochte Speedotól kapott 500 ezer dollárját, akkor már nem is tűnik földtől elrugaszkodottnak. Sokan az ő hatására veszik meg a cég termékeit, azaz egy ekkora világsztár igazi aranytojást tojó tyúknak számít, ha nem a Speedo adná meg neki ezt a pénzt, akkor megtenné más.

Lochte / MTI Fotó: Kovács Anikó
Lochte / MTI Fotó: Kovács Anikó

Lochte kiemelt támogatója még a Gatorade (amelynek kutatóival külön is dolgozik a minél jobb sportitalok kidolgozásán), a Gillette és a Nissan, ezek a cégek 300-300 ezret perkáltak Lochte-nak 2012-ben. Az AT&T telekommunikációs cég 250 ezer dollárral támogatta, 30 ezerrel az amerikai úszóalap, 100 ezer dollár pedig az „egyéb” rovatban lett feltüntetve, vélhetően ide tartozik a Ralph Laurennel kötött szerződése is.

A juttatások mellett ezek a cégek minden terméküket Lochte rendelkezésére bocsátják ingyen és bérmentve (azért a jelen idő, mert azóta is ők támogatják), illetve a szponzoráció mellé a világeseményeken szerzett érmek után még bónuszok is járnak.

2012-ben így kúszott fel 3 millióig az éves keresete.

Egy amerikai sportolónak tehát arra is figyelnie kell, hogy eladja magát, bár, ha szállítja a jó eredményeket, akkor a szponzorok egyből kopogtatnak az ajtaján.

Sőt, tulajdonképpen már azzal is tető alá lehet hozni egy szerződést, ha ott van benne a potenciál arra, hogy kiemelkedő atléta lesz egy napon.

Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup is ezt próbálta meghonosítani itthon. A brand-építést, a szponzorok keresését, hogy ne csak egy forrásra, esetében az állami sporttámogatásokra kelljen támaszkodnia.

A példák ott vannak előtte, a fent említett Lochte mellett ott van Michael Jordan például, elég csak Air Jordanre gondolni, vagy épp Leo Messire, amit összehoztak az Adidassal.

Nem a legkönnyebb utat választotta, nekiment az ezeréves, megszilárdult struktúrájú sportszövetségi rendszernek és annak ugyanilyen jelzőkkel illethető vezetőinek. Akik láthatóan nincsenek erre felkészülve.

Lochte, Jordan, Messi akar lenni Magyarországon.

http://24.hu/sport/2016/01/15/hosszu-katinka-lochte-jordan-es-messi-akar-lenni-magyarorszagon/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr898274186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása