He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A hülyeség emelt szintjét terjeszti a kormányszóvívő és Bakondi? - hírcsokor

2015.09.19. 08:45 guma

 

Bakondi szerint lefegyvereztek 40 horvát rendőrt a magyar határnálMTI Fotó: Mohai Balázs

Bakondi György szerint péntek délután 40 horvát rendőr is kísérte azt a közel 1000 menekültet, akik  vonattal érkeztek Magyarbólyba.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést  követett el, mivel az eset mindenféle előzetes egyeztetés nélkül történt. Az ügyet magyar hatóságok vizsgálják.  

Bakondi elmondta, hogy a mozdonyvezetőt letartóztatták, 40 felfegyverzett horvát rendőrt  pedig a magyar rendőrök lefegyverezték. 

http://444.hu/2015/09/18/lefegyverzett-40-horvat-rendort-a-magyar-hatarnal/

Tagadnak a horvátok, nem fegyverezték le a rendőreiket - migránshelyzet percről percre

Zágráb tagad

(2:23) Zágráb tagadta péntek este, hogy a magyar hatóságok egy időre őrizetbe vették volna a migránsokat vonaton Magyarbólyba kísérő horvát rendőröket. "Nem volt sem őrizetbe vétel, sem lefegyverzés. A két ország rendőrsége előzőleg megállapodott egymással a kíséretről" - mondta Jelena Bikic rendőrségi szóvivő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Az este 36 rendőr visszatért Horvátországba - tette hozzá.

http://www.hirado.hu/2015/09/19/tagadnak-a-horvatok-nem-fegyvereztek-le-a-rendoreiket-migranshelyzet-percrol-percre/?source=hirkereso

Horvát rendőrök behatoltak az országba, lefegyverezték őket

Példátlan határsértés volt az, hogy a horvátok értesítés nélkül negyven rendőr kíséretében küldtek vonattal ezer migránst Magyarországra – jelentette be Kovács Zoltán. A rendőrök ellen a hatóságok eljártak, lefegyverezték őket, a mozdony vezetőjét letartóztatták. Az M1 információ szerint a horvátok becsaphatták a menekülteket.

Horvátország menekültügyi rendszere összeomlott, az embercsempészek gyakorlatilag egy nap alatt legyűrték Horvátországot – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő Beremenden tartott tájékoztatóján – írja az Origo. Kovács Zoltán azt mondta, mindenféle egyeztetés nélkül érkezett közel ezer menekült vonattal Magyarbólyba. A migránsokat negyven horvát rendőr kísérte az utazás során, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti – tette hozzá a kormányszóvivő. A rendőrökkel szemben a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt letartóztatták.

Kovács Zoltán szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést követett el. A kormányszóvivő információi szerint a vonat a piros jelzés ellenére érkezett Magyarországra.

Bakondi György azt mondta, éjfélre 41 km-en készül el a gyoda. Példátlannak nevezte, hogy előzetes értesítés nélkül 40 felfegyverzett horvát rendőr lépett be Magyarország területére, őket a magyar rendőrök lefegyverezték. 

Az Index.hu eközben az M1 fél nyolcas híradójában elhangzottak alapján azt írja, hogy a horvátok becsaphatták a menekülteket. A köztévé horvát-magyar határról bejelentkező tudósítója szerint a Zágráb felől érkező menekültek megrökönyödtek, amikor megtudták, hogy nem a szlovén, hanem a magyar határnál vannak.

Frissítés:

Az Index.hu és a Bama.hu is arról ír, hogy a helyszíni tudósítók nem észleltek semmilyen konfliktust, mikor Magyarbólyba érkezett a vonat, Az Index.hu cikke szerint a rendőrök együtt koordinálták a vonat kiürítését, és bár a kormányszóvivő elmondása szerint a a vonat előzetes egyeztetés nélkül érkezett, a rendőrök már jóval a szerelvény érkezése előtt felkészültek a menekültek fogadására, és autóbuszok is voltak a migránsok elszállítására.

A Bama.hu tudósításában arról ír, hogy kilenc óra után megérkezett a pécsi vasútállomásra a Magyarbólyból induló vonat, azonban az mintegy öt perc várakozás után továbbindult. A vonatról senki nem szállt le, a tudósító szerint túlzsúfoltság sem volt tapasztalható, a menekültek az ablakokból integettek. Bár a peronon tucatnyi rendőr posztolt, nem kellett eljárniuk.

Az Origonak a horvát belügyminisztérium cáfolta, hogy rendőreikkel szemben eljárás indult volna Magyarországon. Később a horvát belügyminiszter, Ranko Ostojic azt mondta: „valamilyen incidens volt, de elengedték őket. Ilyen az eljárás.” Korábban tagadták, hogy bármi is történt, azt állították, hogy a „rendőröket nem tartóztattak le”.

Kovács: Horvátországnak kilenc hónap alatt nem sikerült felkészülnie

Kovács Zoltán Beremenden tartott sajtótájékoztatóján a fentiek mellett az is elmondta: Magyarország kilenc hónapja foglalkozik a menekültproblémával, 200 ezer ember ügyében járt el, ezen idő alatt Horvátországnak nem sikerült felkészülnie. A kormányszóvivő hazugságnak nevezte, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen illegális migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és azt is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.

A kormányszóvivő szerint elfogadhatatlan az, hogy európai uniós tagállam nem tartja be az európai eljárásokat, sőt, maga segédkezik az illegális migráció folytatásában – mondta. Kovács Zoltán szavai szerint annak, hogy a horvát állam és a rendőrök szervezetten hozzák Magyarország felé az illegális migránsokat, egyetlen kedvező hatása van: „Itt rendezett körülmények között fogadjuk őket és Horvátországgal ellentétben gondoskodunk az európai protokollok betartásáról”.

A migránsokat a határról a lehető leggyorsabban azokra a helyekre szállítjuk, ahol a regisztrációjukra, orvosi ellátásukra sor kerülhet, azaz a legközelebbi dunántúli, regisztrációs pontként működő befogadóállomásokra, Vámosszabadiba, Szentgotthárdra, Körmendre – közölte.

A kormányszóvivő hangoztatta, hogy Magyarország továbbra is megvédi a határait, gondoskodik a magyar-horvát szakaszon a biztonsági határzár lehető legrövidebb időn belüli megépítéséről.

Ötszáz katona dolgozik azon, hogy elkészüljön a gyoda horvát szakasza

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt még a sajtótájékoztatón, hogy a szerb határszakaszon pénteken 269 tiltott határátlépőt fogtak el, amely a szeptember 14-i több mint 9 ezer határsértőhöz mérve azt mutatja, a kerítés biztonságot nyújt a magyar állampolgároknak és az Európai Uniónak.

Horvátországgal kapcsolatban kitért arra, hogy a migrációs mozgást politikai jóváhagyással egy embercsempész szervezet irányítja.

Szólt arról, hogy a magyar horvát határszakaszra tervezett, 41 kilométer hosszú ideiglenes műszaki határzár első védvonalából este hat óráig 28 kilométer készült el, éjfélre az egész elkészül, ezen 500 katona dolgozik. Emellett folytatják a rendes kerítés építését, s Beremenden tranzitzónát alakítanak ki. Kiemelte, hogy a honvédség szombaton további 700 katonát csoportosít át a határszakaszra, a rendőrség 800 rendőrt küld a határ biztonságos őrizetére.

Beremenden eddig 25 busszal mintegy 2 ezer migráns lépte át a határt, s további 25 buszon 1000-1500 ember érkezése várható. A gyékényesi vasúti átkelőnél 1250 migráns érkezett Magyarországra, a Beremendihez hasonló eljárással szállítják őket tovább.

 

Bakondi György a magyarbólyi üggyel kapcsolatban elmondta: példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.

Bakondi György beszámolt arról, hogy eddig mintegy 4400 migráns lépte át a határt, s további 1000-1200 bevándorló átlépésével számolnak. 

http://mandiner.hu/cikk/20150918_horvat_rendorok_behatoltak_az_orszagba_a_menekultvonattal_lefegyvereztek_oket

Szijjártó az ATV-nek: "Meg vagyok döbbenve"

Szégyen! Ez a pár falat élelem jut a határon szolgáló rendőröknek - fotó!

Döbbenetes fotót osztott meg a Zsaruellátó, amelyen a rendőrök napi ellátmánya látható

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/szegyen-ez-a-par-falat-elelem-jut-a-hataron-szolgalo-rendoroknek-foto-2400497

Alig kapnak ellátást a Röszkén szolgáló rendőrök

Pedig az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak. Az Indexnek egy, a déli határon szolgáló rendőr azt mondta, ebből semmi sem igaz, vizet sem kapnak eleget.

A szóvivő szerint a két váltásban dolgozó rendőrök naponta háromszor étkeznek, ami azt jelenti, hogy egyszer meleg és kétszer hideg élelmet kapnak. A hidegétel-csomagok tartalmaznak például felvágottat, zöldséget, gyümölcsöt, kiflit vagy zsömlét, míg a meleg ellátmány levesből, főételből, gyümölcsből és desszertből áll. Emellett a rendőrök legalább napi 3 liter ásványvizet is kapnak az ORFK közleménye szerint.

Az Index megkérdezte a Röszkére vezényelt rendőröket, hogy valóban ilyen ellátást kapnak-e. Egy név nélkül nyilatkozó rendőr szerint szó sincs a közleményben hangoztatott ellátásról, vele előfordult, hogy a 16-18 órás szolgálat alatt hiába kért ételt és vizet rádión, nem történt semmi. Inkább az ott dolgozó vagy arra járó emberektől kap vizet. A rendőr hozzátette: a szolgálati törvény szerint, ha nem a szolgálati helyükre vezénylik őket, akkor 4 óra munka után napidíj és ellátás is járna nekik, de egyiket se kapták eddig.

http://vs.hu/kozelet/osszes/alig-kapnak-ellatast-a-roszken-szolgalo-rendorok-0912

Műholdfelvételek arról, hogy hogyan generált egy nap alatt válsághelyzetet a szerb határon a magyar kerítés

Műholdfelvételekkel illusztrálta az Amnesty International, hogy milyen drámai gyorsasággal teremtett szinte kezelhetetlen helyzetet a magyar kormány a magyar-szerb határon. Ez a felvétel szeptember 13-án készült a röszkei autópálya-határátkelőről:

Roeszke Border Crossing

Mit látnak rajta? Semmit. Mert nem is volt semmi.

A menekülteket ekkor még a Horgos közeli gyűjtőponton, magyar területen gyűjtötték össze, ahonnan buszokkal szállították tovább őket a regisztrációra. Ahogy ez a baloldali, szintén szeptember 13-án készült műholdfelvételen is jól látható:

Roeszke Collection Point

Két nappal később, ahogy az a jobboldali képen is látszik, a gyűjtőpont kiürült – bár, ki tudja, miért, a buszok még mindig sorban álltak a menekültekért, akik ekkor már nem voltak itt. Ők ugyanis addigra már

az országon kívül rekedtek.

Aznap zárta le Magyarország a szerb határt, amiből ez lett a határátkelőnél:

Crowds of People at Roeszke Border Crossing

A felvételen látható, hogy a lezárt sztrádán, a kerítésnél gyűlt össze a tömeg, amit aztán a szerb hatóságok szeptember 16-tól elkezdtek Horvátország felé terelni, ahol aztán két nap alatt összeomlott a rendszer, de annyira, hogy a horvát kormány péntekre feladta:

Milanović kormányfő bejelentette, hogy felfüggesztik a regisztrációt, a menekülteket pedig a lehető leggyorsabban továbbtolják az országból Szlovénia és Magyarország felé.

A menekülteket végül buszokkal a beremendi horvát-magyar határátkelőhöz szállították, ahova akkor még nem ért el a gyoda, és ahonnan a magyar hatóságok viszonylag rövid időn belül Ausztria irányába továbbszállították őket. (Via Amnesty International)

Kereken három napig tartott a pár milliárdért felépített kerítés hatása

Annyi a változás, hogy most nem a szerb, hanem a horvát határon jönnek át a menekültek. Csak hétfőn jöttek többen, a határzár előtti utolsó nagy rohamban.

A menekültektől már egészen olajozott szabadulnak meg az államok, akik próbálják kihúzni magukat az egészből. A szerbek átbuszoztatják a menekülteket a horvátok határig, innen a horvátok a többségüket a magyar határhoz viszik, mi pedig elvisszük őket az osztrák határig, ahol átsétálnak Ausztriába. Ez lett a kerítés hatása.

migransstat
Forrás: police.hu

A nap, amikor abszolút nulla fokra hűlt a horvát-magyar viszonyHUS 0222

Amikor ezt a pénteki menekültügyi összefoglalót írom, este tizenegykor még nem látszik, hogy éjfélig hová eszkalálódik a modern idők legsúlyosabb államközi konfliktusa Budapest és Zágráb között.

Miután Magyarország lezárta a szerbiai határt, a menekültek Horvátországon és Szlovénián át indultak Ausztria felé. Három nap alatt több mint 15 ezer menekült érkezett a Horvátországba, és a horvát-szerb határon további ezrek várják, hogy beléphessenek.

A horvát menekültügyi ellátórendszer hamar összedőlt a nyomás alatt. Bár az alig két éve uniós tag Horvátország kormányfője jó ideje emlegette, hogy Szerbiával és Magyarországgal szemben európai módon kívánja kezelni a helyzetet, hamar káosz alakult ki: a készletek gyorsan apadni kezdtek, a menekülteket szállító buszoknál, vonatoknál fejetlenség uralkodott. Hiába tudta Zágráb, hogy a magyar határ elzárása rá nézve mit jelent, a horvátok mégsem készültek fel rendesen a helyzetre.

Reggel a magyar kormány Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya és Somogy után Vas és Zala megyében is kihirdette a válsághelyzetet, a teljes volt jugoszláv határszakaszon életbe léptetve a határvédelemre és a migránsokra vonatkozó szigorúbb szabályokat. Megkezdődött a gyorstelepítésű drótakadály építése is. Orbán Viktor azt mondta, egy nap elég, hogy a teljes járható horvát határszakaszon kihúzzák a kerítésfonatot, este hat körül Bakondi György arról számolt be, hogy a 41 kilométeres szárazföldi szakaszból 28 kilométeren készültek el.

Némi tanakodás után a horvátok, hogy csökkentsék a nyomást – és minden valószínűség szerint egyfajta retorzióként – buszokkal és vonatokkal elkezdték Magyarország felé szállítani a menekülteket. Közülük, mint utóbb kiderült, sokan azt hitték, hogy Szlovénia az úticél.

Estig Horvátország felől 6500-7500 menekült érkezett Magyarországra. A rendőrök mindenkit beengedtek. Gyékényes felől 1200-1500-an érkeztek, őket busszal vitték a határig, ahonnan gyalog jöttek át egy vasúti hídon. Pár százan Zákányban maradtak, a többiek az utat folytatva estére értek gyalog Nagykanizsára, ahol vonatra rakták őket, hogy valamelyik gyűjtőpontra vigyék őket.

Magyarbólyra körülbelül 850 menekült érkezett, vonattal. Őket átszállították egy magyar vonatra. A horvát mozdony vezetőjét a magyar rendőrök őrizetbe vették, és Bakondi főtanácsadó szerint a vonatot kísérő horvát rendőröket lefegyverezték. A rendőröket visszaküldték Horvátországba, a szerelvényt lefoglalták.

A vonat ügyében akkora a homály, mintha a két ország hatóságai teljesen más filmet néznének.

Budapest szerint a szerelvény engedély nélkül, piros jelzésen jött át a határon, a horvátok szerint viszont egyeztettek. Sőt, a Népszabadság értesülése szerint a vonat megállt a határon, és a felszálló magyar rendőrök javasolták a mozdonyvezetőnek, hogy jöjjön át Magyarországra. Azóta már azt sem tudni, hogy volt-e fegyver a horvát rendőröknél vagy sem, és lefegyverezték-e őket vagy sem.

Baranjsko Petrovo Selóhoz (Petárda) buszokkal hoztak mintegy kétezer menekültet, akik a közúti határátkelőnél jöttek át Magyarországra, Beremendre. Itt a rendőrök buszokra rakták, és gyűjtőpontokra szállították őket. Végül este 43 busznyi, azaz feltehetően további mintegy 3000 ember érkezett Letenyére. A felvételek és a beszámolók szerint a rendőrök mindenhol mindenkit átengedtek Magyarországra, atrocitásokra nem került sor.

Ha mindez nem lett volna elég, közben zajlott a diplomáciai adok-kapok is. Zágráb szerint volt az ügyben belügyi és külügyi egyeztetés a két ország között, Budapest ezt következetesen tagadja. Zoran Milanović miniszterelnök nyilvánosan elismerte, hogy Magyarország felé irányítják a migránsokat, hogy védjék a gazdaságot és a turizmust. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter szánalmasnak nevezte, és annak a jelének, hogy Horvátország megbukott a schengeni teszten, majd szlovén kollégájával közös közleményben aggodalmaskodtak a horvát helyzet miatt.

Este Rogán Antal, Orbán Viktor frissen kinevezett politikai kabinetfőnöke bejelentette, hogy a kormány blokkolni fogja Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez.

Pénteken az is kiderült, hogy az állítólagos terrorista, akit szerdán a rendőrök őrizetbe vettek, nem korábban követett el terrorcselekményt, hanem a szerdai röszkei zavargásban való aktív részvétellel sikerült erre a minősítésre szert tennie. A kormánypárti megszólalók a kézi hangosbeszélőt, valamint a zavargók szervezettségét tekintették a terror bizonyítékának.

A köztévé este a zavargásokban résztvevők fotóit mutatta, hátha valaki felismeri őket valahol.

Tarlós István Budapesten bezáratta a közterületi tranzitzónákat, mert nem maradt menekült, akiről gondoskodni kéne. Az Index olvasói arról is értesülhettek, hogy beindult a futószalag, a bíróságok ontják a határon átmászó menekültek ügyében a terhelő ítéleteket.

http://index.hu/belfold/2015/09/19/a_nap_amikor_abszolut_nulla_fokra_hult_a_horvat-magyar_viszony/

Újra menekülteket szállítanak a BKV-buszok

Horvátország eddig 1500 Szerbia felől érkezett menekültet szállított a horvát–magyar határon fekvő Beremendre, ahonnan a magyarok BKV-buszokkal szállítják tovább őket. Zoran Milanovic horvát kormányfő korábban bejelentette: képtelenek regisztrálni a Szerbiából érkező menekülteket, ezért mindenki arra megy, amerre akar.

A horvát hatóságok elkezdték Magyarország határára szállítani a Szerbia felől érkező menekülteket. Az első csoport délután három órakor érkezett a beremendi átkelőhöz, ahol a magyar hatóságok rendőri és katonai biztosítás mellett magyar buszokra tették és továbbvitték őket. Tudósítónk információi szerint nem egy, hanem több helyszín felé tartanak a buszok. Nem sokkal 4 óra előtt indult el az első. 

Magyar katona Beremenden

Fotó: Polyák Attila - Origo

A horvát és a magyar buszok néhány méterre álltak egymástól a határon, a menekülteket pedig egyesével szállították át a horvát járműből a magyarba a magyar rendőri és katonai sorfal között.

A rendőrök rövid kérdőívet is kitöltöttek, ahol bemondás alapján feljegyezték a származási országot, valamint regisztrálták a menekült nemét és azt is, hogy gyermek-e vagy felnőtt. 

Harci kocsik is voltak a déli határnál

Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar oldalon, a baranyai Beremenden rendkívül nagy a rendőri és a katonai jelenlét. A honvédeknél pajzsok, páncélmellény és gépfegyver is van. 

Ismét címlapon Magyarország

A déli határnál zajló események miatt ismét a címlapokra került Magyarország. A Sky News élőben közvetítette, ahogy Beremenden a menekültek felszállnak a magyar buszokra. A BBC is néha a helyszínre kapcsol. A CNN honlapján pedig az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László menekülteknek szóló videóüzenete az induló anyag.  

A horvátok bedobták a törülközőt

A szervezett utaztatást megelőzően a horvát kormányfő, Zoran Milanovic kijelentette, hogy országában 

nem regisztrálják többé a menekülteket, és oda mehetnek, ahová akarnak. 

„A szomszédaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország" – mondta Zoran Milanovic horvát kormányfő, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot. 

„Horvátország megmutatta, hogy van szíve, és emberségesen viselkedik, de emlékeztetnünk kell szomszédjainkat arra, hogy eszünk is van, és tudjuk, mi az érdekünk, valamint, hogy milyen biztonsági kockázataink vannak" – hangsúlyozta. 

Rengeteg rendőr volt a településen

Fotó: Polyák Attila - Origo

A horvát kormányfő lépését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szánalmasnak nevezte. A tárcavezető közleményében azt írta: az után, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovic még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva. 

"Talán inkább választ kellene adnia arra, mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy 

miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat" 

– vetette fel, hozzátéve: Horvátország megbukott a schengeni teszten, bebizonyosodott, hogy még hosszú évekre van szükségük a sikeres felkészüléshez. 

http://www.origo.hu/itthon/20150918-ez-tortent-eddig-a-deli-hataron-horvatorszag-menekult.html

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr547799880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása