He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Csak nem az ügyészség és a kormány holdudvarában vannak a bedőlt bankok, csaló brókerházak milliárdjai?

2015.04.15. 16:45 guma

Kósa Lajos, Polt Péter és Orbán Viktor is a helyszínen szurkolt a csapatnakHa a tisztesség és a becsület nyomokban meglenne akkor még nemzetközi segítséget is kérnének kideríteni, hogy: HOL A PÉNZ! Mert az nem lehet törvényes, hogy kedvenc minisztert kimentik mindenki mást, még az önkormányzatokat is ott hagyják a szarban - majd az adóforintokkal kártalanítanak(?!) mindenkit...  Miért is? Talán nagy fejesek lehetnek most bajban, ha bárki elkezdené keresni az elgurult forintokat. Lehet, hogy a táguló lakások vagy a családi sok milliós segítségek gyorsan más értelmet is kapnának? Villámgyors megoldás ezért kell? Tehát a fizessen mindenki aki sosem volt érintett eben a szabad rablásban és volt olyan hülye, hogy tisztességes is maradt. Elgondolkodtam.

Szerény véleményem szerint nincs más oka annak, hogy kivizsgálások nélkül átvállalja a kormány minden ember terhére az elcsalt milliárdok közpénzből történő kifizetését a károsultak felé, csak akkor, ha érintett és tudja hova és kihez került az a sok száz milliárd és ezeket a nyomokat el akarja tüntetni.

Mivel az ügyészség hallgat (a korábbi nyüzsgésével ellentétben nincs rabszíjon vezetett gyanúsított, nincs szivárogtatás, mint minden más esetben amikor más pártokról volt szó!) Mondjuk az is igaz, hogy más miniszterelnök nyakán nem lógott ennyit a főügyész (és eddig szoros védelmet sem kapott egy kis megfigyeléssel fűszerezve,) aki arra büszke, hogy 30%-al kevesebb korrupciós vizsgálatot indított ebben a ciklusban. Azt kell hinnem: részese és haszonélvezője ennek a sorozatos milliárdokat eltüntető játszmákban, ami az utóbbi pár évben zajlik. Különben arra is esetleg magyarázatot találna, hogy miért is kell mindig magyar bankokat feltőkésíteni? Sőt talán a pénz mellett a felelősöket is megtalálnák... Bűnrészesek? Ezért nincs meg se pénz, se elkövető? Mekkora és milyen vagyonuk lett ezeknek az embereknek akiknek az ország érdekét kellene nézni és nem a saját zsebüket tömni...

Szégyen, hogy olyan törvénykezés zajlik kutyafuttában, ami lezárja azt az utat, hogy valaki beletekinthessen vagy bíróság elé kerülhessen és így felmerüljön, a sok száz milliárd sorsát, útját vizsgáló lehetőség. Mivel azt kell tapasztalnom, hogy a szerveket sosem érdekli hova tűnt a sok-sok milliárd, és ezt egyetlen esetben sem sikerült kinyomozniuk, feltárniuk és nagyon lelkesen közpénzből tőkésítik vissza a bankot vagy a magáncég brutális csalását szétterítik a vétlenek zsebére, azt kell hinnem, hogy haszonélvezőik ennek a rablásnak! Ez a kormány még a parlagfűpénzre vagy segélyvonalak pénzére is gátlástalanul rátette a kezét és térítette el szórakozására, kedve szerint. Közben sosem látott mennyiségű adót szed be és brutális áfát vet ki még az alapélelmiszerekre is, miközben állami és önkormányzati pénzeket tart magán brókercégeknél!

Ez azért érdekes mert van állami brókercég is...

Ja, hogy az ráfizetéses... Sőt az állami bankok is majd 30%-al drágábban dolgoznak mint a többi...

Valamit azért ez jelez! Nem vagyok szakember, pont azért számomra feldolgozhatatlan ez a sok ellentmondás ami a közpénzek körül zajlik. Olyan luxus valósult meg és annyi és akkora kormány illetve államapparátust sikerült összehozni  a takarékos kormánynak, hogy már nem találni sehol senkit aki a munkáért érdemben felelne. Ezért zárom ezt a posztot Mellár Tamás véleményével, mert a kusza gondolataim gyökere megtalálható benne.

Míg itt az amatőr gondolataimat "fésülgetem", megjött a válasz, hogy a többi károsult miért nem kaphat ilyen bőkezű "kártérítést" az adóforintjainkból valamint a 2011-es feljelentés is bonyolódik:

Újabb magyarázat a titokzatos Quaestor-nyomozásról

 

Hiába állította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Magyar Fejlesztési Bank is, hogy már 2011-ben feljelentették a Quaestor gyanúsnak ítélt állami hitelét, a rendőrség közölte az Indexszel: nem érkezett semmiféle feljelentés. Az eddig kapott válaszok alapján valaki biztosan hazudik. A Kehi később újabb közleményt adott ki, amelyben azt írta: 2011 óta vizsgálta a hitelt, de csak most jutott el a feljelentésig.

Meglepő választ adott a rendőrség arra a hetekkel ezelőtt feltett kérdésünkre, hogy mi lett a Quaestor MFB-hitelét is érintő 2011-es feljelentéssel. Ha rendesen zajlik a nyomozás, és megvizsgálják a hatóságok a Quaestor gazdálkodását is, már négy évvel ezelőtt kirobbanhatott volna a Quaestor-botrány – írtuk.

Indult-e nyomozás a feljelentés alapján? Meddig tartott? Kiket hallgattak ki? Tarsoly Csaba Quaestor-vezért miért nem hallgatták ki? Ezeket kérdeztük a rendőrségtől. A rendőrség másfél hete húzza-halasztja a választ, de az imént megkaptuk.

Az ORFK ezt írta az Indexnek:

A győri ETO Park ügyében nem érkezett feljelentés a rendőrségre 2011-ben sem a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, sem a Magyar Fejlesztési Banktól.

Ez a válasz több szempontból is érdekes.

  • Mint megírtuk, a Quaestor-csoporthoz tartozó győri ETO Park állami, Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kapott hitelét a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2011-ben megvizsgálta – közölte maga a Kehi.
  • A Magyar Fejlesztési Bank akkori, Orbán Viktor által kinevezett elnök-vezérigazgatója, Baranyay László problémásnak találta a hitelt, ezért bejelentette, hogy feljelentés született – közölte maga az MFB vezetője 2011. július 5-én.
  • Az MFB most azt állítja, hogy nem árulhat el semmit az ügyről (banktitok védi), de a feljelentésekről szóló cikkeket az MFB nem kifogásolta.
  • A Kehi most azt állítja, hogy „tudomásunk szerint a hitelügyletekkel kapcsolatban hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt összesen 6 büntetőeljárás indult”. Ebből kettőt megszüntetett a rendőrség, de kérdésünkre, hogy az ETO Park elleni nyomozást is megszüntették-e, a Kehi azt válaszolta: tudomásuk szerint az ETO Park nem tartozott a két megszüntetett eljárás közé. (A Kehi részletezte cikkünk megjelenése után ezt, lásd lejjebb)
  • Ráadásul az Index információi szerint kihallgatták a bank szinte minden régebbi vezetőjét és azokat az alacsonyabb beosztású tisztviselőket, akiknek közük lehetett a Gyurcsány-korszakban kiadott hitelekhez.

Ehhez képest érdekes, hogy először az ügyészség, majd most a rendőrség is azt állítja, nem volt semmilyen feljelentés. 

Két eset lehetséges a jelenlegi tudásunk szerint.

  1. Az MFB akkori vezetője, v alamint a Kehi hazudik.
  2. A rendőrség és/vagy az ügyészség hazudik.

FRISSÍTÉS!!!

Cikkünk megjelenése után két reakciót is kaptunk. Egyrészt a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza közölte még egyszer, hogy "sem a Fővárosi Főügyészségre, sem a Központi Nyomozó Főügyészségre, sem pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségre nem érkezett feljelentés".

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig újabb közleményt adott ki, amelyben az eddig mondottakat részletezi, és önmagának is némileg ellentmond.  A Kehi ugyanis most azt állítja, hogy a győri ETO Park finanszírozásához nyújtott MFB-hitel vizsgálatát 2011-ben kezdte meg. A Kehi az ellenőrzés keretében az MFB által 2005-ben biztosított hitel kihelyezésének körülményeit vizsgálta.

A Kehi közölte , hogy a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján elhangzottakkal ellentétben a hivatal 2012 márciusában a vizsgálatát nem függesztette fel, az ellenőrzést nem zárta le. Gréczy Zsolt DK-szóvivő ugyanis azt állította egy birtokában lévő dokumentum alapján, hogy 2012 márciusában az MFB elnökhelyettesét arról tájékoztatták, hogy a Kehi felfüggesztette a vizsgálatot.

Ez tehát a Kehi szerint nem igaz, az azóta eltelt időszakban "folyamatosan tájékozódott arról, hogy az adós cég a hitelt törleszti-e. A rendelkezésre álló információk szerint az adós a hitelt az elmúlt években törlesztette, 2015 februárjában azonban a törlesztést beszüntette, ezért a Hivatal – a vagyoni hátrány bekövetkezésére tekintettel – az ügyben feljelentést tett".

Vagyis a Kehi most azt mondja, hogy a 2011-es MFB-hitelek vizsgálatakor valóban ellenőrizte a Quaestor-hitelt is, de csak most, négy év után jutott el az ügy a feljelentésig.

A rendőrség szintén reagált még egyet: "A rendőrség minden kétséget kizáróan, határozottan megismétli: a győri ETO park ügyében nem érkezett feljelentés a rendőrségre 2011-ben a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól vagy a Magyar Fejlesztési Banktól. A rendőrségnek nincs oka letagadni egyetlen feljelentést sem, az adott ügyben a rendőrség egy meg nem tett feljelentésről közölte a médiatartalom-szolgáltatók érdeklődésére, hogy azt egész egyszerűen nem tették meg".

http://index.hu/belfold/2015/04/15/valaki_hazudik_a_titokzatos_quaestor-nyomozasrol/

Megszólalt a tárca: ezért jár csak a quaestorosoknak kártérítés

A kormány úgy döntött, hogy csak a Quaestor kötvényesei részesülnek 30 millió forintig terjedő kártalanításban, a másik két csődbe ment brókerház ügyfeleire csak a 6 millió forintos korlát vonatkozik majd - értesült a Figyelő Online. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál már csak azon gondolkodnak, hogy kártalanítsák-e az önkormányzatokat az értékpapír-számlák után. Hogy miért tesznek különbséget a Quaestor és a Buda-Cash ügyfelei között? Érdemes elolvasni az indoklást!

"Megnyugtató megoldás született a Quaestor-károsultak teljes körű kártérítésére"


- mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tegnap azt követően, hogy a parlament megszavazta az erről szóló törvényt. A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának létrejöttét, amely - a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt - 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Rogán Antal a javaslat beterjesztésekor arról beszélt, hogy a Beva kártalanítását kiegészítő befektetési vállalkozások ezért cserébe megkapnák a Quaestor felszámolásából keletkező vagyont.

Az elmúlt hónapokban azonban nem csak a Quaestor ügyfelei jártak rosszul, a jogszabály szövegében viszont egy árva szó sincs Buda-Cashről vagy Hungária Értékpapírról.

A Figyelő Online megkérdezte a tárcát, hogy mivel indokolják a különbségtételt, és igen furcsa válaszokat kaptunk. A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint ugyanis azért csak a Quaestor-ügyfelekre vonatkozik a törvény, mert

„a másik két brókercég esetében olyan előrehaladt állapotban vannak a jogi eljárások, hogy nincs lehetőség a Quaestor esetén alkalmazott megoldásra".

A tárca további indoklása azonban tartogat még meglepetéseket, mert szerintük a Quaestor tevékenysége több szempontból is hasonlít tiltott betétgyűjtésre. Mint írják, „az ügyfelek pénzt helyeztek el a vállalatcsoport tagjainál, amelyekért értékpapírt kaptak. Ezeknek az értékpapíroknak egy jelentős részéről utóbb kiderült, hogy fiktív, vagyis tényleges értékpapír kibocsátásra nem is került sor. Ettől függetlenül azonban a kötvényeket forgalmazó társaság, valamint a készpénzt adó ügyfél között polgári jogi jogviszony jött létre. Ez részben a kölcsönszerződés, részben pedig a betétszerződés jellegzetességeit mutatja, hiszen az ügyfél kamat ellenében adta a pénzt a vállalatcsoport érintett tagjának".

Az ugyanakkor nem teljesen világos, hogy ha tiltott betétgyűjtés történt, akkor miért a Beva kártalanítja az ügyfeleket.

A tárcánál mindenesetre egyértelművé tették, hogy nem tervezik a megemelt kártalanítási határ kiterjesztését a Buda-Cash illetve a Hungária Értékpapír ügyfeleire. Mint írták, további kártalanítás lehetőségét csak az önkormányzatok esetében vizsgálják. „Később dől el, hogy az érintett brókercégeknél vezetett helyhatósági értékpapír-számlák esetében vállal-e valamilyen szerepet az állam a kártalanítás során" - tették hozzá.

http://figyelo.hu/cikkek/418024-megszolalt-a-tarca--ezert-jar-csak-a-quaestorosoknak-karterites

 zajlik az élet:

Újabb bróker-ügy? - Sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség

 Illusztráció/Népszava

Sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz - közölte a rendőrség kedden este. Az ügyfelek az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti székhelyű szolgáltató kft.-nél - áll a közleményben, amely a céget nem nevezi meg.

A police.hu-n megjelent közlemény szerint többen személyesen tettek bejelentést 2015. április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert egy - többek között - pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás helyi fiókjában nem fértek hozzá befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után. A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

A  nemzetgazdasági miniszter vizsgálatot kezdeményez az ügyben 

A közlés szerint az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást - hangsúlyozta a tárca.

Ezidáig 195 feljelentést tettek annak a pénzügyi szolgáltatással is foglalkozó karcagi utazási irodának a károsultjai, amelynél a rendőrség is nyomozást rendelt el - ezt Dobos László, Karcag polgármestere közölte délelőtt az M1 műsorában. Szerda délelőtt többen álltak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja előtt, amely be volt zárva.A polgármester a helyszínen nyilatkozva szomorúnak és meglepőnek nevezte a helyzetet, ugyanis - mint mondta - az utazási iroda vezetőjéről, "a köztiszteletben álló karcagi emberről", akinek azóta nyoma veszett, senki sem feltételezte a történteket. Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél. - közölte a felügyeleti hatóság szerdán az MTI-vel.

A megyei közgyűlés elnöke jogi segítséget ígért a károsultaknak

Helybeliként megdöbbentőnek nevezte a történteket és az eddigi információk alapján „okosan kitalált bűncselekményről" beszélt, a károsultaknak pedig eredményes felderítő munkát és jogi segítséget ígért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés Karcagon élő elnöke a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. helyi fiókja ügyében.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a legfrissebb adatok szerint 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám „percről-percre nő”. Jelenleg kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nem tudnak – tette hozzá.

Zárva az összes iroda
Zárva volt szerdán a Kun-Mediátor Kft. törökszentmiklósi és debreceni irodája is, a vállalkozás budapesti fiókjában nem válaszoltak a telefonhívásokra, ám a törökszentmiklósi, utaztatással foglalkozó fiók dolgozóit el lehetett érni a honlapon megadott telefonszámokon. Papp-Disznós Ágnes, a törökszentmiklósi fiók irodavezetője elmondta, hogy a cégvezetőkről nincs információjuk, ők sem tudták utolérni főnökeiket, de az irodában dolgozó 14-15 alkalmazott hiánytalanul megkapta a legutóbbi fizetését.
http://nepszava.hu/cikk/1054294-ujabb-broker-ugy---sikkasztas-miatt-nyomoz-a-rendorseg

Tőzsdekormány

Mellár Tamás: A miniszterelnöké a felelősség

A közgazdászprofesszort főképp a Quaestor-botrány kapcsán kérdeztük. Például arról, le kell-e mondania Orbán Viktornak. Mellár Tamás úgy véli: ha ez az ügy nyomtalanul, felelősségre vonás nélkül cseng le, akkor minden megtörténhet Magyarországon. De azt is mondja, a brókerbalhé akár végleg erodálhatja a Fideszt. Viszont az ellenzék gyenge, alkalmatlan a kormányzásra. Mi lesz így velünk?

– Miután a Quaestor-botrány kipattant, előbb külügyi tisztviselők tettek beismerő vallomásokat a brókercégnél tartott közpénzről és bennfentes információkról, majd maga a miniszterelnök is. Nem kellene most már valakinek lemondania a kormányból?

– Elsősorban a miniszterelnöké a felelősség. A törvény kimondja: közpénz kizárólag a Magyar Államkincstáron keresztül vásárolt állampapírokban tartható. Másrészt államférfi nem képviselhet partikuláris érdekeket. Ha a miniszterelnök valamiért azt sejti, hogy a közeljövőben becsődölhet a Quaestor – túl azon, hogy ez már önmagában is felveti a bennfentes információ gyanúját –, akkor kormányfőként nem az volna a legfontosabb feladata, hogy megfelelő intézkedésekkel a legkisebbre csökkentse a veszteséget? Ez előbbre való, mint utasításba adni, hogy a minisztériumok mentsék a pénzüket.

– A kormányzati magyarázat szerint állampapírban tartották a közpénzt. Nem mellesleg: ez is törvénytelen. Viszont ön rögtön felhívta a figyelmet arra, hogy ez ráadásul nem is logikus: miért brókercégen keresztül vásárolnának kezelési és egyéb költségekkel terhelt papírokat, ha a Magyar Államkincstár közreműködésével ezt ingyen is megtehetnék?

– Hadd éljek egy kissé drasztikus példával. Ha engem rajtakap, amint kilépek a piros lámpás házból, akkor hiába bizonygatom, hogy csak egy málnaszörpre tértem be, mert ott olcsóbb, mint a szomszéd kocsmában. Joggal gyaníthatja, hogy talán mégsem csak a málnaszörpért időztem a piros lámpás házban, nem?

Fotó: Bazánth Ivola

– De, kételkednék. Visszatérve: én is valószínűnek tartom, hogy ha már brókercégről van szó, „tőzsdéztek” az állami szervek. Vagyis magasabb jövedelmezőségű pénzeszközbe is befektethettek. És az ebből származó nyereség sehol sem jelenik meg az állami bevételek között.

– Persze hogy nem! Hiszen az illegális bevételeket nem lehet költségvetési forrásként elkönyvelni. Némi iróniával: ilyen rubrika nincs a büdzsében. És hát az ember korrupciót és átjátszásokat sejt, ha azt látja: nincs nyoma ezeknek a pénzeknek. Egyébiránt nemcsak ez a baj a közpénzes tőzsdével, hanem az is, hogy szembemegy a gazdaság működésével.

– Hogy érti?

– Az egész tőzsdei rendszert, illetve a brókercégeket arra találták ki, hogy a gazdasági szereplők megtakarításait közvetítsék a beruházóknak. Az ekképpen megtakarított pénzek jövedelmezőséget produkálnak, és a jövedelmező vállalkozások profitjából ki tudják fizetni a megtakarításokat is. Ehhez képest a Quaestor fiktív papírokat bocsátott ki. Szó sincs itt valódi beruházásról! És a Quaestor-ügy a tőzsdei rendszer karikatúrája is.

– Meg az Orbán-rezsimé. Csak senki nem nevet rajta! Viszont sokan gondolják: ha a brókerbotrányba nem bukik bele a miniszterelnök, akkor végképp elszabadulhat.

– Igaz: ha ez az ügy nyomtalanul múlik el és cseng le, akkor itt valóban bármi megtörténhet. De nem hiszem, hogy így lesz. Ez a történet már most láthatóan erodálja a Fidesz támogatottságát. Népszerűségvesztésük már nem visszafordítható. Kérdés, mindez mire lesz elég. Ha a következő választást elveszíti a Fidesz, és az a baloldali-liberális ellenzék kerül hatalomra, amely korábban már leszerepelt kormányon, azzal csak folytatódik a körforgás, a váltórablás. Az ország tovább pusztul.

– Úgy gondolja, nem 2010-ben kezdődött a leszakadás?

– Úgy. A rendszerváltás óta folyamatosan tart. És fogy az idő. Most már nemcsak Nyugat-Európától távolodunk, hanem a visegrádi országoktól is. Közben a társadalom legmobilabb része külföldre megy. Új alapokról kell indulni. Akár az is megoldás volna, ha feloszlatják a parlamentet és alkotmányozó nemzetgyűlés alakul. Meg kell állapodni a kormányokon átívelő közös ügyekben. Mert a dolgok jelenleg úgy állnak, hogy intézményesül a jövedelmek kiszivattyúzása és átjátszása, ahelyett, hogy ezeket gazdasági növekedésre, beruházásra vagy felhalmozásra fordítanák. Az egészségügyből és az oktatásból 1500 milliárd forintot kivontak. Ugyanakkor nem látszik, hogy a társadalom széles köreit megmozgatná mindez. Nyugat-Európában ilyenkor már többnapos sztrájkokkal tiltakoznának. A magyar demokratikus ellenzék viszont már besározódott. Amelyik szelete nem, az meg erőtlen és szervezetlen.

– Épp ezért sokan attól tartanak: érdemi ellenállás híján az Orbán-féle államkapitalista rezsim akár tíz-húsz évig is fenntartható.

– Én ebben nem hiszek. Ha úgy tetszik: még a korrupció is csak dinamikus gazdaság mellett tud működni. Az egyre zsugorodó tortából kisebb és kisebb szeletet kapnak a kegyeltek, úgyhogy kezdődhet a marakodás. Ez már most is látszik. A helyzet idővel még élesebb lesz. A Fidesz rendszerében már nincs tíz-húsz év. Szétosztogatták a magánnyugdíjpénzeket, és noha innen-onnan rövid távon összegyűjthető még valamennyi – akár a pénzpiaci szektor egy részének államosításával is –, vészesen zsugorodik a konc, amelyen marakodhatnak.

– Nemrég Timothy Ash, a londoni Standard Bank elemzője adott interjút a 168 Órának. Azt mondta: kis szerencsével a jelenlegi, főként egyszeri intézkedésekkel elért gazdasági növekedés tartós is maradhat. Ön szerint is létezhet olyan forgatókönyv, amelyben mégsem zsugorodik a magyar gazdaság?

– A nyugati elemzők hajlamosak felszínes benyomások alapján túlzottan optimista képet adni a magyar gazdaságról. Holott jól látszik: a növekedés egyetlen eleme sem fenntartható. Folyamatosan csökken a munka termelékenysége és a foglalkoztatás sem nő ténylegesen, ha a közmunkát nem számoljuk. Az államadósság is csak a magánnyugdíjpénztárak miatt csökkent. Nincs tőkeképződés, innováció, és Magyarország a versenyképességi rangsorban a nem túl előkelő hatvanadik helyen áll. Ez mind azt mutatja: a jelenlegi mutatók garantáltan rövid távú sikerek. Nagyon nem mindegy, mikor lesz ennek vége: politikai-társadalmi nyomásra minél előbb, vagy csak akkor, amikor az oligarchaharcok már lepusztították az országot, és nulláról kell újraépíteni a gazdaságot.

http://www.168ora.hu/itthon/mellar-tamas-kozgazdasz-quaestor-ugy-134948.html

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr207369416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása