He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Senkit sem érdekel, hogy a kormányfő valakit megfigyeltet-e?

2015.04.04. 12:45 guma

Megfigyelteti Orbán a fideszeseket?

A miniszterelnök személyesen utasítja egykori testőrét, Hajdu Jánost FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A Quaestor-botrány árnyékában elsikkadt a hír: április 1-től nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a Készenléti Rendőrség védi Áder Jánost és családját. Információk szerint a köztársasági elnök elveszítette bizalmát a TEK-ben, miután világossá vált, hogy Orbán Viktor kormányfőt minden lépéséről tájékoztatják, gyakorlatilag megfigyelés alatt tartják. Ezt a több lapban is megjelent indoklást soha, senki nem cáfolta. Megpróbáltuk végiggondolni, mi van, ha ez igaz.

A Quaestor-botrány árnyékában csaknem visszhang nélkül maradt a nyilvánosságban, hogy hivatalosan is „elvették” a TEK-től Áder János köztársasági elnök személyi védelmét. Egy néhány soros előzetes értesülés – kiszivárogtatás - néhány hete körbefutotta a sajtót, mígnem március utolsó napján a Magyar Közlönyben is megjelent, s ezzel hivatalossá vált: április elsejétől nem a TEK, hanem a Készenléti Rendőrség védi az államfőt és családját.

A látszólag mellékes változás attól válik érdekessé, hogy nem „elvették” a TEK-től a feladatot, hanem azt maga Áder János kérte, vagy követelte – nem tudni biztosan. A feltételezett okokról korábban a Népszava is írt. Áder a TEK-kel szemben a Készenléti Rendőrséget választja, mert megrendült a bizalma a szervezetben, miután az Orbán Viktorral folytatott beszélgetéseiből világossá vált számára: a miniszterelnök valamennyi programjáról tud, nem csak azokról, amelyek a heti tervében szerepelnek. Ha így történt volna, nem lenne benne semmi csoda: a TEK vezetőjének, Hajdu Jánosnak közvetlen bejárása van a miniszterelnökhöz. A Fidesz ellenzéki éveiben ő volt (a párizsi Charlie Hebdo-tüntetésen láttuk, hogy bizonyos helyzetekben maradt is) Orbán személyi testőre, mindenképpen egyik legmegbízhatóbb embere, az egyedüli a rendőri vezetők közül, aki egyáltalán nem kötődik Pintér Sándor belügyminiszterhez. A TEK - vezérőrnagyi rangú – főigazgatója tehát a pártelnök személyi testőreként szolgált, a második Orbán-kormány idején, 2010 őszén lett a megalakuló új szervezet vezetője. A jelentős összegű közpénzből gazdálkodó, kiképzését, szervezettségét tekintve kétségtelenül elitcsapat a kezdeti időkben az államfő és a miniszterelnök mellett a házelnök személyi védelméért, valamint terrorelhárítási feladatokért felelt, de voltaképpen minden népszerűsítő ellenpropaganda ellenére az, aminek politikai megfontolásokból létrehozták: a kormányfő magánhadserege.

A Vasárnapi Hírek számolt be arról az állománygyűlésről, amelyen hivatalosan is bejelentették: a TEK személyi védelmi feladatai már csak a miniszterelnökkel – és mint a Magyar Közlönyből megtudtuk, mostantól Polt Péter legfőbb ügyésszel – kapcsolatosak. Az ominózus állománygyűlésen állítólag feltették a kérdést Áder testőreinek, ki vállalja áthelyezését a Készenléti Rendőrség állományába. Az államfő nagyjából nyolcvanfős biztonsági csapatából akkori információk szerint csupán minden negyedik ember, vagyis húsz jelentkezett át. Ennek oka az lehetett, hogy a fizetés a TEK-nél sokkal magasabb, mint a Készenléti Rendőrségnél, így az utóbbi állományába kerülni bércsökkenéssel járt volna. Nem csak a vezetők védelméről szóló kormányrendelet módosították április elsejével, megoldották ezt a gondot is: a kormányrendelethez kapcsolódva kijött egy belügyminisztériumi rendelet, amely szerint az államfő védelmét ellátó rendőröknek munkaköri pótlékként az illetményalapjuk 100-700 százaléka fizethető ki.

Nem ez volt az első változás a vezető politikusok védelmében. Kövér László kezdeményezésére már 2013-ban megalakult az Országgyűlési Őrség, amely átvette a házelnök személyvédelmét, s a közvélemény már akkor sem nagyon értette, mi szükség van erre. (Kövérrel kapcsolatban nem szivárogtak ki az Áder esetében tapasztalt információk.) A Vasárnapi Hírek szerint korábban Áder maga is javasolta egy önálló államfői őrség létrehozását, de állítólag ezt Orbán Viktor egy kormányülésen lesöpörte az asztalról, mondván: egy újabb TEK-re végképp nincs szükség. Ha így történt, úgy a mostani sikeres váltást megelőzte egy (vagy több) sikertelen is, Kövér házelnök pedig egyszerűen furmányosan megelőzte az államfőt. A köztársasági elnök TEK-kel szembeni fenntartásait amúgy illusztrálhatja az is, hogy az ország egyik legjobb felderítőtisztjeként számon tartott Bodnár Zsolt, TEK-főigazgató-helyettes március 15-i előléptetését dandártábornokból vezérőrnaggyá, Áder nem hagyta jóvá.

A háttérben tehát többen Orbán Viktor és Áder János esetleg már személyessé vált politikai ellentétét sejtik, ami az Orbán-Simicska háború kitörése előtt alighanem megmaradt volna a megannyi összeesküvés-elmélet egyikének. Még akkor is, ha közbeszéd tárgya volt Áder János 2009-es menekülése Orbán „testvéri öleléséből”, a Ház alelnöki posztjáról Brüsszelbe, az Európai Parlament képviselői székébe, majd kényszerű hazatérése a lemondott (lemondatott) Schmitt Pál helyére, a Sándor-palotába. Három éve, beiktatásakor azt mondta: „egyetlen dologra kell figyelni és vigyázni: nem szabad megfeledkezni arról, hogy mi a demokrácia. A viták lehetnek élesek és kemények, de sohasem hiányozhat belőle egymás, a magyarságunk, az európaiságunk, alkotmányos jogintézményeink tisztelete”. Ami a demokráciát, az európaiságot és az alkotmányos jogintézmények tiszteletét illeti, ha Áder a kormány és a parlamenti többség akarata nyomán átalakuló magyar valóságra letekint a Várból, nem nyugodhat meg. Schmitt nem fék (a végrehajtó hatalom ellensúlya) kívánt lenni, hanem "motor", Áder azért ennél kicsivel keményebben fogta fel a saját államfői szerepét, de kifogásaival a Ház többsége nem nagyon foglalkozott. Még azzal a néhány törvénnyel kapcsolatban sem, amit megfontolásra visszaküldött. Bábunak tekintik. Átmeneti megoldásnak. Megalázottságát tetézheti, hogy időről-időre felrebben: Orbán Viktor hamarosan az ő helyére költözne. Ezeket a pletykákat táplálják is rendesen a kormányzat ifjútörökjei, akiknek a szemében a Sándor-palota mai lakója csak ideiglenes bérlő.

Őrzött otthon
Három hónappal meghosszabbította a Terrorelhárítási Központ a március 31-én lejárt intézkedést, amely elrendeli Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti háza környékének lezárását – derül ki abból a március 26-i döntésből, amelyet Hajdu János, a TEK főigazgatója írt alá. A lezárás – ahogyan eddig – a következő negyedévben is elvi lehetőség, vagyis ha a TEK úgy dönt, a rendőrség az érintett területet részben vagy teljesen lezárhatja.

Meglehet, túlértékeljük az államelnök TEK-ellenes (Orbán iránt érzett) bizalmatlanságát, de ennek megtalálhatjuk az okát, ha kissé keresgélünk. Az egész ügyben az a legfurább, hogy a találgatásokat soha, senki nem próbálta cáfolni, helyreigazíttatni. Áder maga sem cáfolt, pedig kevesebbért is perre ment már. Emlékezetes, milyen gyorsan bíróság elé citálta Vágvölgyi B. Andrást, a Magyar Narancs egykori főszerkesztőjét, amiért tavaly december elején egy Facebook-bejegyzésében – amit átvett az Index is – azt írta: Áder katonaként elhagyta őrhelyét, ittasan lövöldözött, ezért fogdába került. A mai köztársasági elnök közleményben tudatta: jogi elégtételt követel, s a valóságot durván meghamisító állításokért beperli Vágvölgyit és az Indexet is. A bíróság első fokon az Index elleni keresetet elutasította, a katonai anekdotáért pedig 50 ezer forint megfizetésére kötelezték Vágvölgyit. Az affér csak azért érdekes, mert sokkal erősebb reakciót váltott ki a köztársasági elnökből, mint az, hogy megorrolt Orbánra a a TEK figyelő szemei miatt.

Továbbra sem tudni, mennyire valósak Áder János félelmei, amelyek arra ösztökélték, hogy a TEK helyett a Készenléti Rendőrséget válassza, gondolván, jobb, ha esetleg Pintér Sándor belügyminiszter tud minden vendégéről és útjáról, semmint, ha Hajdu számol be minden lépéséről a kormányfőnek. Azt sem tudni, mi igaz abból a szóbeszédből, hogy a TEK megbízásainak lassan már a harmadát a miniszterelnöki megrendelések adják. A kormányfő állítólag mindent tudni akar saját, „veszélyesnek ítélt” párttársairól. Ez a felturbózott szolgálat pedig annyira hiábavaló már, hogy akad olyan TEK-középvezető, aki tekintettel az állomány túlterheltségére, időnként „elveszítteti” szem elől a megfigyelésre kijelölt politikusokat, semhogy mindenben megfeleljen a kormányfő paranoiájának. Ezek az információk persze csak pletykaszinten terjednek, névvel senki nem vállalja őket.

Ha mégis igazak a feltevések, akkor a botrány valójában nagyobb, mint amekkorát Simicska Lajos „fekete pénteki” kifakadása okozott, s a törés a Fideszen belül sokkal mélyebb és szerteágazóbb, mint gondolnánk. Hiszen a kormányfő a világ botrányára megfigyelés alatt tartotta (április 1-ig mindenképpen) saját volt párttársát, az ország vezető közjogi méltóságát, a köztársasági elnököt.

Nem biztos, hogy mindez igaz. De már az is elkeserítő, hogy akár igaz is lehet.

Áder, Orbán, Kövér: védett személyek FOTÓ: NÉPSZAVA

Áder, Orbán, Kövér: védett személyek FOTÓ: NÉPSZAVA

Hogy ki veszélyes, azt a TEK dönti el?

A személy-, és objektumvédelmi feladatok ellátásához az illetékes rendőri egységnek – TEK, Készenléti Rendőrség (KR) – információkkal kell rendelkeznie az esetleges veszélyeztetettségről, ez magától értetődő – mondta lapunknak egy korábban e területen dolgozó rendőrtiszt. Ezt a munkát lehet korrekt és tisztességtelen módon is végezni. Az „esetleges veszélyeztetettség” rendkívül tág fogalom, amibe az fér bele, amit az illetékesek éppen szeretnének – véli a biztonsági szakember.

Az országos rendőrfőkapitánynak „a Magyarország érdekei szempontjából különösen fontos személyek védelméről” 2013. májusában kiadott utasítása szól a „megelőző-védelem” részleteiről is. A lapunk birtokában lévő dokumentum a KR számára egyebek mellett így fogalmaz: „a védett személyek élete, testi épsége, emberi méltósága, valamint a védett létesítmények zárt területének biztonsága ellen irányuló bármely cselekményt elkövetni szándékozó személyek, csoportok terveit, szándékait előzetesen felderíti, továbbá az e cselekmények elkövetését lehetővé tevő, azt előkészítő vagy megkönnyítő körülményeket felfedi, kiküszöböli. A KR e cselekmények felderítése, megakadályozása, megszakítása érdekében a nyílt, szükség esetén a titkos információgyűjtés eszközeit, módszereit veszi igénybe. A megelőző-védelem kiterjed továbbá a védett személyek, létesítmények veszélyeztetettségére vonatkozó információk, adatok összegyűjtésére, rendszerezésére és értékelésére.”

Vagyis – például – a miniszterelnök környezetében elvileg a legközelebbi munkatársai, képviselőtársai vagy akár szomszédai is benne lehetnek abban a körben, amelyről a biztonsági szolgálat bármikor „úgy vélheti”, akár „összeesküvést” is szőhetnek. A meghatározás olyan tág, hogy nehéz egzakt határt húzni, kit és miért figyelhetnek meg, hallgathatnak le.

A KR-re vonatkozó rendelkezés lényegében azonos a TEK hasonló szabályzatával, hiszen minkét szerv azonos alapokról látja el a védelmet.

V. J.

Az első kormányőr-botrány
Az első Orbán-kormány idején a Népszava leplezte le, hogy a 2001-es népszámlálásban Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a Köztársasági Őrezred tisztjei járták végig azokat a számlálókörzeteket, ahol védett személy lakott. Így nem csak a közjogi méltóságokat, de tágabb környezetüket is a számlálóbiztosnak álcázott kormányőrök kérdezték ki. Ez alkalmat adhatott arra, hogy bejussanak olyan lakásokba is, ahová rendőrként hivatalosan nem léphettek volna be. Felmerült, hogy népszámlálás ürügyén környezettanulmányt, „kockázatelemzést” is végezhettek. Az őrezred tagjai így 16 körzetben 1500 lakás és 3000 személy adatait összesítették.
Majtényi László akkori adatvédelmi biztos cikkünk nyomán indított vizsgálatában kiemelte: "az összeírt személyes és különleges adatok mélyebb tartalmat, más értelmet is kaphattak a Köztársasági Őrezrednél. A védett személyek környezetében lakókról ez idáig is rendelkezésükre álló adatokat - elméletileg - ki is egészíthették néhány olyan információval, amellyel a népszámlálásig nem rendelkezhettek". Kifejtette: indokolt a rendészeti szerveket távol tartani a számlálóbiztosi tevékenységtől. (Bár Pintérék következetesen kiálltak a döntés helyessége mellett, a 2011-es népszámlálásban mégsem vettek részt rendőrök.)
A Köztársasági Őrezred adatkezelését az adatvédelmi biztos már korábban vizsgálta, és bizonyos aggályok merültek fel például a kormányőrség által védett objektumokba látogató személyek adatainak nyilvántartása kapcsán. Pallag László, az emlékezetes olajbizottság azóta elhunyt kisgazda elnöke annak idején azért fordult az ombudsmanhoz, mert vendégeiről a kormányőrség listát készített.
V. J.
Friss Róbert

http://nepszava.hu/cikk/1053166/2

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr57338728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása