He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Merkelt Budapesten, csak meglepte Orbán - hírek

2015.02.02. 16:07 guma

HUS 6839

Merkel bevállalta a konfliktust Orbánnal

Azt egyelőre nem tudni, a tárgyalások milyen eredménnyel zárultak, de a közös sajtótájékoztatón több kérdésben is nyilvánvalóvá vált a nézetkülönbség Angela Merkel és Orbán Viktor között. A német kancellár budapesti látogatásán zárt ajtók mögött egyeztetett a két vezető, és a kötelező udvariaskodás után kiderült, hogy máshogy látják az oroszok elleni szankciók kérdését, vagy a magyar demokrácia helyzetét. A sajtótájékoztató végén Merkel őszintén meglepődött, amikor Orbán ismét az illiberális demokráciáról beszélt.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatója túllépett az átlagos diplomáciai udvariaskodáson. Több ponton is nyilvánvalóvá vált néhány nézetkülönbség a két vezető között.

A tájékoztató a kötelező köszönetnyilvánítással kezdődött. Először Orbán, majd később Merkel is dicsérte a német-magyar gazdasági kapcsolatokat. Orbán még egy "Danke, Deutschland" kijelentéssel is hangsúlyossá tette, hogy mennyire fontosak Magyarországnak a német befektetők.

Merkel is udvariasan beszélt a két ország kapcsolatáról. Barátságban áll a két ország - jelentette ki. Ám Merkelnek volt egy üzenete, amely elég jól jelezte, hogy a németek elégedetlenek a Magyarországon tapasztalt kiszámíthatatlansággal:

bárhol is befektet a német gazdaság, nagyon értékeli, ha megbízható keretfeltételekre talál. És akkor hűséges befektetőt jelent a német gazdaság.

Első vita: az oroszokhoz való viszony

A két vezető a tájékoztató elején elsorolta, hogy milyen kérdésekben egyeztettek. Az egyik legfontosabb kérdés az ukrán-orosz konfliktus volt, amely az oroszokkal kapcsolatos európai politikát is alapvetően meghatározza.

Orbán szerint nemcsak a szomszédság és az ott élő magyarok miatt kiemelten fontos Ukrajna helyzete, hanem mert a gáz is ezen az országon keresztül érkezik Magyarországra. "Mi csak a béke pártján állhatunk, mi csak olyan megoldást tudunk elfogadni, amely a béke felé visz" – monda Orbán.

Angela Merkel szintén kitért az ukrajnai helyzetre. Orbánhoz hasonlóan a németek is azt szeretnék, hogy mielőbb tűzszünet legyen, és Ukrajnában kialakuljon egy olyan stabil helyzet, amely az ország területi sértetlenségét garantálja. Orbánt ugyanakkor nagyon finoman helyreigazította abban, hogy nemcsak Magyarország, hanem más európai országok is nagy mértékben függenek az orosz gáztól. Tehát mindenkinek ugyanúgy érdeke a jó viszony és kiszámíthatóság, Magyarország helyzete nem különleges.

Amikor a kérdéseknél ismét szóba került az orosz energiafüggőség és az oroszokkal szembeni EU-s szankciók kérdése, Merkel még egyértelműbben fogalmazott. A kancellár emlékeztetett arra, hogy Németország a gázfogyasztása 30 százalékát az oroszoktól szerzi be. Vagyis bár a magyarok nagyobb mértékben függenek az orosz gáztól, a németeknek és más európai országoknak is létkérdés az orosz energia. Szerinte össze kell kötni az európai gázvezetékeket és nyitni kell Azerbajdzsán felé, hogy csökkenjen az unió függése az orosz gáztól. Ezzel ki nem mondva arra figyelmeztetett, hogy nem elfogadható, hogy a magyaroknak külön álláspontja legyen az orosz szankciók kérdésében.

Szokatlan fordulat, hogy Orbán ezután ismét magához vette a szót, és hosszas beszédbe kezdett, hogy "a külföldi újságírók is megértsék a helyzet komolyságát". Orbán azt mondta Merkel felé fordulva, hogy

a mi kitettségünk nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé,

mivel a magyar ipar és a háztartások a gázra épülnek. Ebben az évben lejár a hosszú távú gázszállítási szerződésünk Oroszországgal - az idei év egyik legnagyobb problémájának nevezte ezt a magyar kormányfő. 

Ez egy komoly dolog, a magyar gazdaság helyzete Oroszországgal összefüggésben kellő komolyságot igényel

– zárta a magyar kormányfő, szintén ki nem mondva azt, hogy éppen ezért nehéz az orosz szankciókat teljes mellszélességgel támogatni.

Második vita: az ellenzék és a civilek helyzete

A sajtótájékoztató elején mindkét vezető elmondta, miről beszéltek a zárt ajtók mögött. Jelzésértékű persze, ki milyen témákat tart fontosnak nyilvánosan is kommentálni. A leghangsúlyosabb téma persze az ukrán-orosz konfliktus volt mindkettőjüknél, ám feltűnő volt, hogy Orbán elhallgatta, hogy a demokráciáról is beszélgettek Merkellel. A német kancellár azonban kitért erre:

utaltam arra, hogy a magyar kormánynak nagy többsége van, és egy demokráciában nagyon fontos az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepe.

Merkel azt is mondta, hogy később találnak arra időpontot, hogy a civil társadalom képviselőivel is beszélgessen. Orbán ezen láthatóan meglepődött.

Harmadik vita: lehet-e illiberális a demokrácia?

A sajtótájékoztató legszokatlanabb mondatait és legkínosabb jelenetsorát az utolsó percek tartogatták. Egy német újságíró (a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója) azt kérdezte, hogy az Orbán által tavaly említett "illiberális demokrácia" vajon beleillik-e az Európai Néppárt értékrendjébe.

Merkel megismételte, hogy beszéltek Orbánnal a demokrácia sajátosságairól, de "még el kell mélyítenünk a beszélgetést". A kancellár azt mondta, hogy utalt arra, hogy számára a demokrácia gyökerei mindig is liberálisak. A pártjának, a CDU-nak három gyökere van: keresztényszociális, liberális és konzervatív. 

Az illiberális szóval személyesen a demokráciával összefüggésben őszintén szólva nem tudok mit kezdeni.

Orbán Viktor következett ezután, aki szerint a személyes álláspontja egy mondatban összefoglalható. 

Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális.

Emellett a magyar kormányfő minden nemzetközi fórumon ki fog tartani. Aki szerinte azt mondja, hogy a demokrácia liberális, "az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki". 

Érdemes nézni Merkel arcát, miközben Orbánt hallgatja. Az utolsó mondatnál erőteljes csodálkozást fedezhetünk fel a német kancellár arcán. Vélhetően egyikük sem bánta, hogy itt vége lett a sajtótájékoztatónak.

http://index.hu/belfold/2015/02/02/merkel_orban_talalkozo_konfliktus/

részlet: innen: http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/02/angela-napot-tartunk/

14.18 Na, ezt ki mondta? Orbán vagy Merkel?

"Azoknak, akik részei akarnak lenni a társadalmunknak, nemcsak a törvényeinket kell betartaniuk, hanem bírniuk kell a nyelvünket is."

Ha kíváncsi a megoldásra, plusz még néhány iyen kimondtára, katt ide.

14.07 Jöhetnek a képaláírások

 

13.48 Illiberális demokrácia versus liberális demokrácia

Na, az utsó kérdés betalál.

Merkel azt mondja, hogy nem tud mit kezdeni az illiberális jelzővel.

Orbán azzal replikázik: nem minden demokrácia liberális, "s ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem tudunk neki megadni".

Mosoly. Merkelnél egész kicsi, Orbánnál nem olyan kicsi.

13.46 Orosz gáz nélkül nagyon nagy a gáz

Merkel arról beszél, hogy a németek a gázszükségletük harminc százalékát Oroszországból szerzik be.

Orbán pedig azt hangsúlyozza - külön felhívva a külföldi újságírók figyelmét -, hogy idén lejár az Oroszország és Magyarország közötti gázszállítási szerződés, amit 2015. első félévében meg kell újítani. (Értsd: meg kell egyezzünk Putyinnal, különben nincs mivel fűteni.)

13.43 Kaphat német és/vagy magyar fegyvert Ukrajna?

Merkel: "Nem!... Ez a konfliktus fegyveres úton nem oldható meg, csak tárgyalás útján." (Értsd: ha a fegyver dönt, csak az oroszok győzhetnek.)

Orbán: "Csak a kérdésre szorítkozom: nem."


Fotó: MTI / Illyés Tibor

13.38 "Futólag!"

Orbán válaszol ily kurtán az első újságírói kérdésre (köztévé), hogy szóba került-e az eurázsiai gazdasági övezettel való kapcsolat. Utóbb mondja a magyar kormányfő, hogy az európai gazdaságnak nagy szüksége van az orosz energiára.

13.34 Merkel dobbantója a rendszerváltás

Merkel - hiszen ugye ő Kohl "lánya", lásd 7.49-es posztunkat - összefoglalójában természetesen a rendszerváltás a dobbantó.

Hűséges befektetőnek nevezi Németországot. Aztán az ellenzék, a média és a civilek tiszteletére hívja fel a figyelmet - ez nyilván elsősorban a Fideszes kétharmadnak szól, mérsékletességre int.

Merkel üdvözli, hogy Magyarország január elején megnyitotta Ukrajna felé a gázcsapot.

A kancellár asszony is kiemeli, hogy Ukrajna területi integritása fontos a tárgyalófelek számára.

13.32 Nem kell háború

Orbán megemlíti, hogy tárgyaltak az orosz-ukrán konfliktusról, mely során kifejtette: Magyarország sziklaszilárd álláspontja, hogy csakis békés megoldást támogat.

13.31 Danke Detschland!

Mindenkinek el kell végezni a maga leckéjét - ezt az elhíresült merkeli mondatot emlegeti fel Orbán Viktor, aztán Németország itteni befektetéseit méltatja. Konklúziója: Németország a magyar jelen és a magyar jövő része is lesz.

13.29 A magyar nép nemcsak tiszteli, hanem kedveli is a németeket

Így kezdi Orbán Viktor. Aztán köszöni, hogy Angela Merkel sokat tesz az európai egységért.

13.26 Varga, Balog, Lázár, Szijjártó

Ez az első sor a sajttájon. Merkel asszony és Orbán Viktor is megérkezett.

13.22 Csak nem tudunk leszakadni erről a kézcsókról

BZ and the Total Waste of Time blogger így értelmezte újra a jelenetet:

13.04 A kézcsók politikai petting?

"Orbán kézcsókja abszurdum", a protokoll szabályai szerint tilos így köszönteni a hölgyeket - ezt Görög Ibolya, az első Orbán-kormány protokollfőnöke nyilatkozta nekünk másfél éve. Szintén ő a Klubrádióban tegnap úgy általában "politikai pettingnek" minősítette a kisztihandot.

Ki hibázott? Bővebben itt.

12.52 Surján megszólalt

Surján László dr.
Közszereplő ·
· 5 órája · szerkesztve ·

Miért tüntetnek a balosok Angela Merkel látogatása alkalmából?
Mert rászoktak még Kádár alatt, hogy a külföldi vendéget az utcán állva kell köszönteni.

Memória.

12.44 És akkor lássunk egy galériát az eddigiekből

Merkel elővette a kínos ügyeket

Demokráciáról, civilekről és a médiáról is beszélt Orbánnal. A német befektetőknek kiszámítható környezet kell, figyelmeztetett.

http://444.hu/2015/02/02/merkel-elovette-a-kinos-ugyeket/

Orbán és az ellenzék is csalódott Merkelben

Egyértelműen az utolsó, az illiberális demokrácia mibenlétét érintő kérdés vitte el a showt az Orbán-Merkel találkozón – mondták el az Origónak politikai elemzők. Úgy látják, több kérdésben egyetértés van a felek között, de a szimbolikus ügyekben egyértelművé váltak a különbségek.

A kormány tagjai az első sorból hallgatták Merkel és Orbán tájékoztatóját

Fotó: Bielik István - Origo
http://www.origo.hu/itthon/20150202-orban-es-az-ellenzek-is-csalodott-merkelben.html
  • .

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr697133783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lone Wolf 2015.02.03. 01:24:41

:D Szokásos diplomáciai semmitmondó szófosás amibe mindenki azt lát bele, amit csak akar...

guma 2015.02.03. 07:39:24

@Lone Wolf: :))))

a képeket nézd!
minden szófosásnál többet elmondanak!

avanivi 2015.02.03. 20:03:43

@guma: a főni jó carul néz ki és lassan könnyebb átugrani mint megkerülni :)" nem szeretem a pocakos tábornokokat":)
süti beállítások módosítása