He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

november 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

A Blikk szerint ennyi kórházi ágy "tűnik" el - hírek, vélemények

2015.01.31. 05:03 guma

Így osztják újra a kórházi ágyakat

Budapest — Pár hónapon belül gyökeresen átalakul az egészségügy: kórházi ágyak szűnhetnek meg, osztályokat vonnak össze, kórházakat zárhatnak be április 1-jéig.

Erről eddig nem sok minden került napvilágra, pedig a kórházi helyek újraelosztásáról az illetékes kórházi és egészségügyi vezetők már elkezdtek egyeztetni. Most a Blikk birtokába jutott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) módszertani útmutatója.

Ebben négy csoportra osztották az orvosi ellátásokat: városi (pl. általános belgyógyászat vagy traumatológia), megyei (általános szemészet), régiós (idegsebészet) és országos szintű (AIDS-ellátás) szakmákra. Itt a városi és a megyei szint az érdekes, mivel sok kis városi kórház is fenntart megyei szintre sorolt osztályokat. Ezeknek a megmaradása kétséges, mivel városi szinten „nem szükségesek” a dokumentum szerint. Ha bezárják ezeket, akkor a helyieknek a megyeszékhelyre kell utazniuk kezelésekre. Annyi könnyítést adna a dokumentum egy-egy járásnak, hogy egy másik megyéhez tartozzon ellátási szempontból, így az ott lakóknak kevesebbet kellene utazniuk.

Nemcsak osztályokat szüntethetnek meg, de a kórházi ágyakat is újraosztják lakosságarányosan. A Blikk az útmutatóban lévő adatokból kiszámolta, melyik megyében, melyik osztályon hány ággyal kell átszabni a kapacitást. A Bács-Kiskun megyei belgyógyászatokon például 119 ágyat kell megszüntetni, Budapesten és Pest megyében pedig 206 kardiológiai helyet számolnának fel, míg máshol több ágy lenne.

Az ábrán fekete keretben látható, az adott megyében hogyan változna a kórházi ágyak teljes száma. Alatta látható hogy melyik osztály lenne az, amelyik a legtöbb ágyat veszítené, illetve nyerné /
Grafika: Séra Tamás

 Bár az intézmények bezárása a dokumentumból közvetlenül nem olvasható ki, több jel is utal arra, hogy ez sem megúszható. Egy magas rangú kormányzati politikus például célzott rá egy korábbi háttérbeszélgetésen, hogy az egészségügy átalakítása sok sérelemmel és a kormány népszerűségvesztésével fog járni. Kerestük a kormányzatot az útmutatóban megfogalmazott átalakításokkal kapcsolatosan, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma az OEP-hez irányított.

– A dokumentum egy egyeztetési folyamathoz készült, de még nem jelent konkrét finanszírozási szabályt – írta a Blikknek az OEP, hangsúlyozva, hogy a konkrét döntést követően lehet megalkotni a vonatozó jogszabályokat. A volt egészségügyi államtitkár szerint elképesztő, hogy az átalakításokat ilyen rövid idő alatt akarnak ledarálni.

– Normál esetben hosszú egyeztetési és ismertetési időszak után léphetnének életbe a változások. Így sem a betegek, sem az egészségügyi dolgozók nem tudnak felkészülni – mondta Pusztai Erzsébet, a Modern Magyarország Mozgalom alelnöke, aki nem tartja kizártak: az átalakítás miatt azért csökken országosan az ágyszám, mert egyes kórházakban nem lesz elég orvos és ápoló az esetleges nagyobb struktúra működtetésére.

 
Ezek az osztályok zárhatnak be

Ha városi kórházakban valóban leépítik egyik-másik osztályt, úgy tucatnyi kezelésért kell majd a megyei vagy a fővárosi intézményekbe utazniuk a betegeknek. A dokumentum szerint így olyan osztályok „nem szükségesek” a kisebb kórházakban, mint az általános kardiológia, általános szemészet, általános fül-orr-gégészet, általános bőr- és nemibeteg-ellátás, ortopédia, urológia, tüdőgyógyászat, pszichiátria, reumatológia vagy onkológia.

 Kozák Dániel

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/igy-osztjak-ujra-a-korhazi-agyakat-2325467

Nagy változások várhatók - Hányan kerülnek utcára?

NAGY VÁLTOZÁSOK JÖHETNEK tavasszal a kórházak életében: a kormány újraosztaná a kórházak kapacitását, vagyis az elvégzendő feladatokat az intézmények között. Lapértesülések szerint ezzel akár nyolc-tízezer munkahely is megszűnhet. Az egészségügyért felelős államtitkár cáfol.

Változások várhatók az egészségügyben - illusztráció
Fotó:
Ujvári Sándor

A párhuzamos és felesleges kórházi ellátások, feladatok kiiktatása végett történnek majd az átalakítások, összevonások, az egyes osztályok, részlegek megszüntetése – indokolják a kormányzatnál, miért van szükség a kapacitás újraosztására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyes kórházi vezetőknek február végéig meg kell állapodniuk arról, hogy adott térségen belül egyes intézmények milyen feladatokat látnak el.

Egyetlen olyan gyógyszer van ma Magyarországon, amelynek a forgalmazását fel kell függeszteni – közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, a Gyemszi. Amint az nemrégiben kiderült, az indiai GVK Biosciences gyógyszergyártó cég öt éven keresztül manipulálta a forgalomba helyezéshez szükséges klinikai adatokat. Az érintett gyógyszerek közül jelenleg egy koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére használt medicina van itthon forgalomban, amelynek a piacról való kivonása nem okoz majd gondot, hiszen több más készítmény is pótolhatja.

A cél az lenne, hogy adott területen az intézmények csak a vállalt betegellátást végezzék el – azt viszont a lehető legmagasabb színvonalon. A valódi ok azonban valószínűleg a pénzhiány: a kórházak járóés fekvőbeteg-ellátásának ötödére nincs fedezet. Az átalakítással munkahelyek szűnnek meg, elsősorban műszaki, adminisztratív dolgozók, kisebb részben pedig ápolók, orvosok veszíthetik el állásukat.

Zombor Gábor, az egészségügyért felelős államtitkár a Kossuth rádióban cáfolta, hogy több ezer ember maradna munka nélkül. Mint mondta, még nincs konkrét, kidolgozott javaslat az átalakításokra vonatkozóan, az igazságosabb rendszer kiépítéséhez a kórházi vezetők javaslatait is várják.

(A kórházak eladósodásáról bővebben olvashatnak a Szabad Föld január 30-i számának 29. oldalán, "Szalmaszál a túléléshez" címmel.)

http://www.szabadfold.hu/aktualis/utcara_kerulnek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr397126315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.