He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Geológia csodák, amiket látnod kell!

2014.12.12. 08:01 guma

Hallottál már a türkmenisztáni Pokol kapujáról, vagy Bolívia mérföldeket beterítő só mezőiről vagy a tél és a jég csodáiról? A Föld különleges tájait, melyeket a természet alakított, most megkukkantjuk, hol találhatóak. 

Perito moreno-gleccser, avagy az örök jégmezők birodalma
Sokan úgy gondolják, ez a különleges hely, olyan mint, amilyen a Neptun, vagy a Plútó bolygó felszíne lehet. A La Perito Moreno Argentínában található. A félelmetes gleccserek területe 249  négyzetkilométer, ellentétben a legtöbb gleccserrel, tömege folyamatosan nő. Jelenleg 5 kilométer hosszú, és 60 kilométer magas, különleges  jégformációkat hoz létre folyamatosan.

Medve-tó – Alaszka
Ezen a néven Alaszkában több mint ezer tó létezik. Ha mégis eljutsz erre a különleges helyre, szerencsésnek mondhatod magad, szemtanúja lehetsz ugyanis egy varázslatos sarki fényshow-nak, melynek megjelenése minden alkalommal ámulatba ejti az idelátogatókat. A lenyűgöző jelenség nem más, mint a napból származó protonok és elektronok műve, a részecskék és az atomok ütközéséből nem mindennapi látvány születik.

Perito Moreno gleccser – Argentína
A Perito Moreno messze a legszebb jégképződés a több mint 356 Unesco által védett gleccser között, egyben egyike annak a három patagóniai jégbirodalomnak, mely valóban folyamatosan növekszik. A félelmetes természeti jelenség területe 249 négyzetkilométer, a gleccser 60 kilométer magas, és évről-évre különleges jégformációkat hoz létre.

Roraima hegység, a mennyországhoz közel
A Roraima hegység igazán figyelemre méltó hely, felülről nézve olyan, mintha a felhők fölött lebegne. A hegy tetején állva, az ember úgy érezheti, a mennyországban van. A különös hegység Venezuela, Brazília, és Guyana határain található, mintegy 15 kilométer hosszú, 2772 m magas, lapos tetejű hegy. A lapos csúcsot felhők borítják be, és bámulatos, ritka növény valamint állatvilág uralja, itt honos többek között a ritka húsevő kancsóka növény is. Különös tájai, és növényei leginkább az Alice Csodaországban furcsa világát idézik. A bámulatos hegységbe csak egyetlen út létezik felfelé, méghozzá egy természet által formált lépcsőszerű rámpa. A hegy tetején szinte mindennap esik az eső, és különös tájai hatalmas vízeséseket rejtenek.

pinterest.com

Niagara- Kanada
A tél egy egészen új izgalmas világot varázsol a Föld egyik legismertebb vízeséseséhez. Még ilyenkor sem lehet olyan hideg, hogy a Niagara vízesés befagyjon, az 55 méternyi magasból szakadatlanul ömlik a zúgó víztömeg. Körülötte a fák, bokrok, vastag jégcsapokká válnak, a a lezúduló víz megfagyott gőzének köszönhetően.

A Pokol kapuja-Türkmenisztán
A Pokol kapuja nevet viselő hatalmas lángoló kráter méltó nevéhez, a különleges geológiai képződmény már 40 éve lángol a közép-ázsiai Karakum-sivatag kellős közepén. A kráter 70 méter széles, és kb. 20 méter mély, állítólag 1971-ben egy bányafúrás következtében tűnt elő.ad1_www_kepfeltoltes_hu_.jpg A fúrás során elértek egy óriási földalatti barlangot, mely tele volt mérgező gázzal. A geológusok azon az állásponton voltak, a barlangban lévő fölgázt el kell égetni. Azt gondolták, hogy a lángok pár hét alatt csillapodnak, és a gáz néhány hét alatt elég. Nos, rendesen alábecsülték a kráter, és a földgáz erejét, a különös geológiai képződmény ugyanis azóta is ég, a helyi lakosok, csak a Pokol kapujának emlegetik.

Antilop-kanyon: A legvarázslatosabb kanyon

kanyon.jpg

Ez a bámulatos kanyon Délnyugat-Amerika legnépszerűbb kanyonjának számít, az Arizonai Page város közelében található, a különleges olajfestményhez hasonlító geológiai csodát víz vájta ki. A kanyonban az arra látogatók különleges fényjáték tanúi lehetnek, a falakat fényoszlopok világítják meg. Az erózió elképesztő formákat vájt a kanyon falaiba, és a  felszínbe. A völgy egyik hasadékában, bámulatos látvány tárul a látogatók elé. A navahók csak úgy emlegetik, hogy a „hely, ahol a víz a sziklákon keresztül fut”.

Jég kanyon – Grönland
Grönland a Föld legnagyobb szigete, az itt található 50 méter mély jégkanyont az olvadó jég vize vájta ki. A különleges természeti tünemény manapság a sziget legtöbbet fotózott látványossága.

Antarktisz – A jég birodalma
Antarktisz a leghidegebb, legszelesebb, és legszárazabb hely a Földön. 98%-ban jég borítja, mely átlagosan 1,6 kilométer vastagságú. A kutatók által valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 89 fok volt. Bár állandó lakosok nincsenek, számos kutató látogat időről-időre a kontinensre. 

Bolíviai só birodalom
Bolívia egyik táján Uyuniban különleges só birodalom található. Ezt a bámulatos só sivatagot különleges gejzírek, és vulkánok uralják, olyan, mintha egy teljesen más bolygóra csöppennénk. A négyezer négyzetkilométeres területet több milliárd tonna só uralja, a talajt egyszer víz, máskor pedig különös tükörszerű képződmény fedi be.post_56919_20110819003818.jpg Idővel ez a hely lett Bolívia egyik fő idegenforgalmi attrakciója, amit kb. 60000 turista látogat meg évente. A legtöbb látogató szerint lehetetlen megállapítani hol van vége a földnek, hol van a horizont.post_64519_20111104014726.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr256794783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása