He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A Közfelháborodás Napja 2014.11.17.

2014.11.17. 22:43 guma

image_35.jpg

Így lett a szembenállás éjszakája a közfelháborodás napjából

Hosszú órákig tartó "állóháború" alakult ki hétfő este, illetve éjszaka a Kossuth téren, ahol késő délután kezdődött A közfelháborodás napja elnevezésű rezsimellenes tüntetés. A megmozdulás megannyi magyraországi és európai városra kiterjedt, Szegedtől Londonig, Pécstől Berlinig voltak tiltakozások. Budapesten az akció hivatalos része este hét körül véget ért, a tömeg azonban maradt a Kossuth téren. Lebontották a Parlament előtti kordont, ám szembe találták magukat az Országház lépcsőjére vezényelt rohamrendőrökkel. Utóbbiak idővel erősítést is kaptak, és hosszas várakozás után éjszaka kezdték meg lépésről lépésre kiszorítani a tüntetőket a térről. Nézze meg a tüntetéseket készült képriportunkat.

image_36.jpg

image_37.jpg

image_38.jpg

Tüntetés Pécsett

Fotó:

 Tüntetők Berlinben

Tüntetők Berlinben

Fotó:

Miskolc

Fotó:

London, Egyesült Királyság: tüntetők a Trafalgar téren

London, Egyesült Királyság: tüntetők a Trafalgar téren

Fotó:

Veszprém

Fotó:

Győr

Fotó:

Nyíregyháza

Fotó:

Tüntetők Esztergomban

Tüntetők Esztergomban

Fotó:

Országszerte tüntetnek a „Közfelháborodás napján”

Mintegy negyven településen tüntettek hétfőn este a Közfelháborodás Napján az időközben már visszavont internetadó, az állami korrupció, az adó- és külpolitika ellen. Budapesten a Kossuth téren demonstráltak, a tér meg is telt tüntetőkkel.

Ma eldőlhet, hogy van-e még lendület a tüntetésekben

Kik tüntetnek most?

A várhatóan legnagyobb, budapesti eseményt a Nem némulunk el csoport szervezte. Ők azok, akik korábban benne voltak az internetadó ellen szervezkedő csoportban, de onnan kiváltak. A két szervezővel készült interjúnkat itt lehet elolvasni.

Az internetadó után is találtak ügyet

Az esemény Facebook-oldalán szereplő leírás szerint az internetadó elleni tiltakozás csak egyike volt az ügyeknek, ami miatt elégedetlenek. Leírásuk szerint ezért tartják fontosnak a hétfői tüntetést:

Nemet mondunk az internetadóra!
Nemet mondunk az állami korrupcióra!
Nemet mondunk a túladóztatásra!
Nemet mondunk a jelenlegi külpolitikára!

Igent mondunk Európára!
Igent mondunk a szabadságra!
Igent mondunk az átláthatóságra!
Igent mondunk a felelős kormányzásra!

Folyamatosan érkeznek az emberek, legutóbb odaérő tudósítónk már több ezer emberről írt 17:49

Eközben a Parlamentben 18:09

Ezt a képet Mesterházy Attila posztolta Facebook-oldalára. A szocialisták frakcióvezetője szerint az adótörvények vitája alatt mindössze ennyien ülnek az ülésteremben, Mesterházy ezt úgy interpretálta, hogy még el sem kezdődött a tüntetés, de a fideszesek már elmenekültek. 

Horváth András mellett az olajbotrányt robbantó Karancsi Tibor is felbukkant a tüntetésen 18:23

Azt egyelőre nem mondták meg a szervezők, hogy felszólal-e. Az egykori főrendőr történetéről idén januárban írt a még nem lefejezett Origó

Nagy Emília középiskolai tanár beszél most 18:25

A szövegét több oktatási szervezet írta közösen, a vidéki helyszíneken is felolvassák ezekben a percekben. Nagy szerint ami most a téren történik, az a valódi nemzeti konzultáció. És most kezdeményezni is fognak egyet az oktatás kérdésében. Mert szerintük a kormány a gondolkodás nélküli társadalom programját hirdeti mindazzal, amit az elmúlt években tettek az oktatási rendszerrel. 

A 2015. költségvetésből az látszik, hogy százmilliárd forintot vonnának ki a közoktatásból 18:27

- mondja Nagy, hatalmas pfujolás követi, majd a Nem hagyjuk, nem hagyjuk! skandálás. 

Mindez pedig a legszegényebb rétegeket fogja sújtani a középiskolai tanár szerint, mindezzel pedig tovább nő a társadalmi csoportok közötti szakadék. 

A nemzeti konzultáció ezekre a problémákra kérdezne rá 18:29

Például hogy akarják-e az emberek, hogy százmilliárdot vonjanak ki, hogy beszélő szerszámok jöjjenek-e ki a közoktatásból, hogy csak a kiváltságosok járhassanak gimnáziumokba. 

Mindegyik kérdésre hangos neeeem-hördülés a válasz. 

Akiket az események egy alternatív olvasata is érdekli

Azoknak ajánljuk az orbanviktor.tumblr-t, ahol a miniszterelnök Facebook-oldalára érkező bejegyzésekből készült most egy rakás bejegyzés.

Horváth András a színpadon 18:35

Kezdésként felolvassa az elől lévő transzparensek szövegét. Olyasmiket, mint hogy

"Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok!"

"A nép a korrupció ellen, ennyit a kétharmadról."

Horváth bízott abban, hogy ma már nem kell követelni a korrupt NAV-vezetők lemondását
Horváth: Orbán beállt Simicska Lajos és Nyerges Zsolt mögé 18:38

Pedig nekünk mellettünk kéne állnia, mondja Horváth, nem pedig ezek mellett a rablók mellett.

Horváth szerint nem igaz az Orbán-Simicska háború, pont a NAV mutatja, hogy valójában ki vannak egyezve egymással. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig Horváth elmondása szerint tegnap arról beszélt, hogy akik tüntetnek a korrupció ellen, azok aláássák Magyarország tekintélyét és támadják az intézményrendszert. De ez nem igaz, ők csak a korrupt intézményrendszert támadják. 

Horváth sokat találgatta, hogy miért érhette meg a Simicska-féle sajtónak, hogy egy hónapja bénáznak és összevissza beszélnek 18:42

Azóta megtudta, hogy egy hónap óta iratrendezés folyik a NAV-ban, mondja Horváth. Az iratrendezés szót még ekkora fütty nem fogadta tüntetésen korábban. 

Szerinte ez a nyomok eltüntetésére alkalmas, ezért megy az időhúzás. 

"Minden normális országban egy ilyen helyzetben kineveznek egy független vezetést, és ráteszik a kezüket a dokumentumokra". Szerinte Vida a saját maga ellen indított vizsgálat alatt lehet hogy bizonyítékokat tüntet el.

Karancsi Tibor a színpadon Horváth mellett
Karancsi köszönti a tömeget 18:49

Szerinte vannak annyian, hogy annak súlya és tekintélye is van. El kell érniük azt is, hogy oldják fel az olajügyek 85 éves titkosítását. Ami csak az érintett személyek védelmére szolgál. 

Horváth végül egy sportcsarnok avatásáról beszél 18:53

De ez nem stadion, hanem egy sportcsarnok, amit megérdemelnek a győri lányok, vágja el gyorsan a pfújolást Horváth. Majd arról beszél, hogy a győri női kézilabda-csapatban vannak norvégok is, azaz ez norvég-magyar együttműködés. Ezt a részt nem biztos, hogy értettük. Majd "ria-ria-Norvégia" skandálással zárta. 

A Nem némulunk el! csoport szervezője, Nemes Balázs a színpadon
Nemes szerint az adórendszer egyetlen funkciója, hogy újabb és újabb adókat találjon ki 19:01

Közben meg az állam elnémítaná az elégedetleneket, mondja kb. "De mi nem némulunk el", mondja, amire felhangzik a nem hagyjuk! kiabálás.

"Nem egy kormányt temetünk, hanem egy rendszert" – üzen Nemes az elmúlt 25 év politikusainak. Szerinte az elöző kormányok is csak hibát hibára halmoztak, de az elmúlt időszak szégyent hozott az országra.

"Soha nem volt még olyan világ Magyarországon, amiben élni szeretnénk", mondja, szerinte azért mert az egész politikai rendszer züllött és korrupt. 

“A mi generációnknak most érkezett el a rendszerváltás” 19:03

- mondja Nemes, megszólítva a fiatalokat, még ha elöl főleg nem is fiatalok állnak. 

De ő most azoknak a fiataloknak a nevében beszél, akiknek a politikai képviseletére senki nem figyelt eddig.

"Elég volt, nem akarunk emigrálni" – kiáltja. 

Nemes az eddigi legjobb szónok 19:04

Tud olyan dolgokat mondani indulatosan, amire beindul a tömeg. "A gyávaság és a félelem tartja össze ezt a rendszert", mondja például, amire hangos fütty reakció. 

Szerinte viszont sok év után elindult valami: egyre kevesebben félnek, egyre többen követelik azt, ami jár nekik. 

“Merjétek folytatni, nem szabad megállni” 19:07

"Tiltakozzatok, szerveződjetek, követeljetek, hallja meg az egész világ, hogy ez az ország nem hagyja magát", kiáltja magát szinte már rekedtre Nemes a beszéde végén. 

A sok tüntetésről ismert aktivista, Kiss Ábrahám Soma indulatos beszédével ért véget a program 19:12

Elküldte a picsába a politikusokat, majd lezárta az eseményt. 

De egyben Kiss be is jelentette, hogy ő elmegy sétálni valahova. Azaz lesz vonulás valahova, de még nem tudni hova. Sokan vannak téren. 

A tömeg nem oszlott. Kordonbontás. Rengeteg rendőr áll szemtől szembe a tömeggel...

Az események folyamából a rövid összefoglaló szemezgetés innen és a folytatás is itt:

http://444.hu/2014/11/17/ma-eldolhet-hogy-van-e-meg-lendulet-a-tuntetesekben-elo/

És még egy "csemege" a felelősen "gondolkodó" keresztény politikusunktól:

​Surján átlát a hétfői tüntetőkön: csórók

Hétfőn 25 városban fognak tüntetni a kormánnyal elégedetlenek. "A hír egyébként azt jelenti, hogy a tüntetés szervezőknek illetve résztvevőinek nincs pénzük az utazási költségekre." Nem én mondom, hanem az új csodapolitológusunk, Surján László EP-képviselő.

Kiváló eszmefuttással vezeti föl a mai országos - sőt több kontitnensre kiterjedő - tüntetéssorozatot az ismert kereszténydemokrata. A gondolatmenetnek a fent idézett közepe az érdekes, amit nehéz nem ültetvényeshumornak értelmezni. A papírforma szerint plebejus és keresztényszociális Surján mintha azzal nyugtatná magát és híveit, hogy nem kell izgulni, itt csak a prolik ricsajoznak. Akik - haha - szegények! Az elméletbe nem tudom, hogyan illeszthetők bele azok a tüntetések, amiket különböző távoli országokban tartanak ottani magyarok, akik olyan messzire is meg tudták venni a jegyet.

http://cink.hu/surjan-atlat-a-hetfoi-tuntetokon-csorok-1659551061

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr86911741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása