He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ázsia rejtelmei - India elveszett templomai

2014.10.10. 08:03 guma

Misztikum és erotika, mert dél India "nyugati" templomainak művészete erről is szól – 18+ :)

Közép-India egykori kultikus központjába, Khadzsuráhóba is elkalauzol a film - melyek 1986 óta a világörökség részét képezik - a titokzatos indiai világ ékköveinek tekinthetők, hiszen az épületeket borító olykor pikánsan erotikus szobrok hátterében minden bizonnyal a tantrizmus áll - mely talán a legellentmondásosabb vallási megnyilvánulás az európai, de még az ortodox hindu ember számára is. 02-india-khajuraho.jpg

11-india-khajuraho.jpgA tantrikus út - mely a IV. században jelent meg és a VI. századtól terjedt el és vált mondhatni divattá India-szerte - felületesen szemlélve "könnyű útnak" tűnhet, hiszen kellemes módon, az aszkézis elvetésével jut el minden indiai vallás céljához: a lét forgatagából való felszabaduláshoz. Sőt különböző szertartások címén a testi szerelmen kívül más indiai vallások által szigorúan elítélt eszközöket is alkalmaz, mint például a bor- és húsfogyasztást. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - a tantrikus út valójában nem könnyű. Hiszen itt sem profán aktusról van szó, hanem olyan rítusról, melynek résztvevői immár nem emberi lények. A jógi ugyanis meditációval készíti fel magát a szertartásra, mely közben partnerére istennőként tekint, akiben ekkor már a női természet egésze ölt testet.

A tantrizmus így minden bizonnyal igen erősen jelen volt Khadzsuráhóban, hiszen hatása a templomok ikonográfiájára is kiterjedt. A szent épületek félreeső helyen állnak, és annak ellenére, hogy India szívében épültek, mégis távol esnek a közlekedés és a kommunikáció fő ütőereitől: jó félnapi autóbuszútra a legközelebbi vasútállomástól és egyben településtől.

A Sívának, Visnunak, Szúrja napistennek és Dévi istennőnek szentelt templomok mindössze két és fél négyzetkilométernyi területen helyezkednek el aszimmetrikusan, s ma már a nyolcvannégy épületből mindössze huszonöt van csak épségben és ugyanennyinek fedezhetők fel nyomai. A feliratok szerint a templomok többsége 954 és 1035 között épült, a Csandella-dinasztia uralkodása idején. Ám ha a dinasztia teljes százötven évét tekintjük, akkor is átlagosan kétévente fel kellett épülnie egy új templomnak, miközben a nagyobbak építése és szobrászati díszítése ennél nyilvánvalóan sokkal több időt vett igénybe. Az uralkodócsalád bukása után a templomok évszázadokig elhagyatottan álltak, benőtte őket a gaz, és csak a XIX. század elején fedezték fel őket újra az angolok. Helyreállításuk az 1920-as években kezdődött.

Khadzsuráhó szent épületei, bár pusztán építészeti szempontból is különleges helyet foglalnak el India művészetében, mégsem ez, hanem szobraik és díszeik miatt tettek szert hírnévre. A templomok minden kiemelkedő falfelületén - van ilyenből bőven - egy-egy férfi istenség kapott helyet, akit két nőalak fog közre. A nőalakok magasak, karcsúak, hosszúkás szemük felett ívelt szemöldök, mellük gömbölyded, csípőjük széles, kisugárzásuk erotikus. Gazdagon ékszerezett testük gyakran különösnek tűnő, kitekert pózba csavarodik, melyek egyben a jóga által kedvelt pozíciók variációi is. (A nő - a termékenységgel és bőséggel való kapcsolata miatt - szerencseszimbólummá vált az indiai művészetben.)

Ám a visszafogottabb ábrázolások mellett felfedezhetők többszereplős erotikus jelenetek is, amelyek közül néhány a templomok szentélyrészét díszíti. A tantrikus magyarázatok szerint ugyanis a testi szerelmet megjelenítő ábrázolásokat - legalábbis részben - az emberi lélek és az isteni lényeg vagy világlélek misztikus egységére való utalásnak lehet tekinteni. A látszólagos kettősség mögötti egység legszemléletesebb kifejezési módját már a régi bölcsek is a szexuális szimbolizmusban találták meg.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr936612685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2014.10.10. 15:45:11

Remek és érdekes írás:)
talán tennék pár picurka megjegyzést.
Az igazság ugyanis az hogy valójában nem létezik olyanm, hogy hindu, és így hindu hagyomány. Azért használjuk ezt, mert így könnyebb átfogni átláthatatlan kultúrát, történelmet, hiedelemvilágot. Különben félórán keresztül magyarázhatnánk, hogy India mely részén, kik, hogyan, miért, minek?.
süti beállítások módosítása